Sericis Pinot Noir Rosé

Spaanse rosé van de Pinot Noir-druif met 2 maanden houtlagering. Frisse en zeer aangename smaak. Past goed bij Spaanse tapas.

Sericis Pinot Noir Rosé

Druivensamenstelling
Pinot Noir 100%

Specificaties
Jaargang: 2022
Stijl: Licht droog
Alcoholpercentage: 12%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: 2 hectare grote wijngaard; La Calera
45 jaar oude stokken, 2 maanden houtlagering

Smaakprofiel
Kleur: Helder lichtroze
Geur: Fruitig, met intense tonen van rood fruit en zuivel met een licht geroosterde ondertoon.
Smaak: Een frisse en zeer aangename smaak met een evenwichtige zuurgraad.

Temperatuur:
Minimaal 6 °C
Maximaal 8 °C

Gastronomie

  1. Paella
  2. Tapas
  3. Gegrilde vis

Achtergrondinformatie
In 1927 is het wijnhuis opgericht door een dochteronderneming van Schenk Spanish Wineries. In 1929 werden in Alicante, Utiel en Requena Bodegas geopend. Galeam, in het Latijn Casco, symboliseert de bescherming van een volk in het aangezicht van tegenspoed. Het behoud van het land en tradities om ze door te geven aan hun toekomstige generaties. Bij Bodegas Murviedro vormen het beleid en de toewijding aan het behoud en de zorg voor het milieu een fundamenteel onderdeel van de filosofie. Men is voorstander van duurzame wijnbouw en oenologie. Terroir is kalksteen en grind. De stokken groeien in een Middellands zeeklimaat gebied op een hoogte van 250 tot 1000 meter. De lange uren in de zon zorgen voor fruitige wijnen met rijpe tannines. Wijnmaker is Juan Jose Muñoz.

Vinificatie
Zorgvuldige selectie van de beste handgeplukte Pinot Noir druiven. Zachte persing van de druiven wordt gevolgd door een korte maceratie op de schillen. Gisting van natuurlijke gisten vindt plaats in roestvrijstalen vaten onder de temperatuur van 14°C gedurende 20 tot 25 dagen, met behulp van inheemse gisten. Later wordt het voor gedurende twee maanden overgebracht naar Fransen eikenvaten voordat er wordt gebotteld.

Gaialuna – rosé

Droge frisse Italiaanse rosé van de druiven Merlot en Refosco. Smaakt goed bij Sarde in saor.

Druivensamenstelling
Merlot: 100%
Refosco: 40%

Specificaties
Jaargang: S.A.
Stijl: Droog
Alcoholpercentage: 12,5%
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel

Kleur: Lichtroze

Geur: Tonen van rode bessen, granaatappel & wilde rozenSmaak: Gebalanceerd, harmonieus en elegant met een mooie frisheid

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie

  1. Sarde in saor: typisch Venetiaans voorgerecht met gebakken sardientjes, zoetzure uien, rozijnen en pijnboompitten
  2. Risotto met gebakken witte asperges, citroen en kervel
  3. Gegrilde kwartel met rozemarijn en rode druiven

Achtergrondinformatie
De wijngaarden van Azienda Tenute Tomasella grenzen aan de roemrijke prachtige wijngebieden Friuli Grave en Piave, in het noordoosten van Italië. De Alpen beschermen deze 150 hectare van koude noordelijke wind. Deze wind zorgt er wel voor dat de luchtvochtigheid (veroorzaakt door steeds onregelmatigere regenval) wordt verlaagd. Klimaatverandering speelt al echt een rol, regen valt op onvoorspelbare momenten, waardoor elke jaargang anders kan zijn. Samen met een lichte zeebries zorgt voor ideale groeiomstandigheden. Tomasella bezit 30 hectare, waarvan de Merlot en Refosco op 0,3 hectare groeien. Het wijnhuis, een kleurrijk kasteel met een enorm landgoed, staat bekend om het hebben van respect voor tradities, milieu en natuur. Hier produceren ze unieke uitstekende kwaliteitswijnen, met onbetwistbare specialisatie dankzij de combinatie van 50 jaar ervaring, de modernste wijn-bereidingstechnieken en de liefde voor het land. De bodem op de gaarden varieert van leem tot klei en kalk. De stokken van de Merlot zijn 10 jaar oud, die van de Refosco 15 jaar. Wijnmaker is Allesandro Zoni.

Vinificatie
Druiven worden handmatig geplukt waarna een zachte persing plaats vind. Fermentatie gebeurt op een constante temperatuur van 16 °C, om de karakteristieken van de twee verschillende druiven naar voren te laten komen. Dit alles vind plaats in roestvrij stalen tanks, waar de wijn daarna drie maanden in rijpt. Hierna wordt de wijn gefilterd en gebotteld.

Tenute Tomasella – Pinot Grigio

Jonge Italiaanse blush van de Pinot Grigio-druif met 5 maanden droesem rijping. Smaakt goed bij pittige garnalen.

Druivensamenstelling
Pinot Grigio: 100%

Specificaties
Jaargang: 2022
Stijl: Jong
Alcoholpercentage: 13%
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Licht koperkleur
Geur: Elegante en fijne geuren met aroma’s van witte perzik, peer, abrikoos en hazelnoot
Smaak: Breed harmonieus smaakpalet met gebalanceerde zuren en lichte tannines in de afdronk

Temperatuur:
Minimaal 10 °C
Maximaal 12 °C

Gastronomie

  1. Tonijntartaar met aubergine, limoen, roze peper en rucola
  2. Noordzeekrab met cajunkruiden-dip
  3. Pittige garnalen in kokosmelk met koriander en gabakken rijst

Achtergrondinformatie
De wijngaarden van Azienda Tenute Tomasella grenzen aan de roemrijke prachtige wijngebieden Friuli Grave en Piave. De Alpen beschermen deze 150 hectare van koude noordelijke wind, wat samen met een lichte zeebries zorgt voor ideale groeiomstandigheden. Tomasella bezit 30 hectare, waarvan 7 hectare in Friuli ligt en 23 in Veneto. Het wijnhuis, een kleurrijk kasteel met een enorm landgoed, staat bekend om het hebben van respect voor tradities, milieu en natuur. Hier produceren ze unieke uitstekende kwaliteitswijnen, met onbetwistbare specialisatie dankzij de combinatie van 50 jaar ervaring, de modernste wijn-bereidingstechnieken en de liefde voor het land. De eerste jaren waren dit voornamelijk mousserende wijnen, zoals de geliefde Prosecco, waar later een serie aan stille wijnen aan zijn toegevoegd, welke indien gewenst kunnen rijpen in de geavanceerde wijnkelders.

Vinificatie
Pinot Grigio zijn witte druiven, welke door optimale rijping een roze schil ontwikkelen. De druiven worden handgeplukt en zorgvuldig geselecteerd op kwaliteit. Na een lichte persing volgt een maceratie (schilweking), gedurende 8 uur, wat zorgt voor de mooie warme kleur en extra aroma’s. Daarna begint de fermentatie op een gecontroleerde temperaturen van 16°C. De wijn rijpt vervolgens voor 5 maanden op de droesem in RSV tanks en na botteling nog 2 maanden op fles.

Viña Canal – Rosado

Spaanse rosé van de Garnacha-druif. Smaak van verse aardbei, framboos en rode bessen. Past bij aardbeien met verse room en basilicum.

Druivensamenstelling
Garnacha: 100%

Specificaties
Jaargang: 2023
Stijl: Jong
Alcoholpercentage: 13,5%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Vegan, Bestrijding middels Ozonbehandeling

Smaakprofiel
Kleur: Levendige kleur van lichtrode bessen
Geur: Aromatisch met een pittig en tropische geur en subtiele tonen van rode rozen
Smaak: Verse aardbei, framboos en rode bessen, gebalanceerd met een lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie

  1. Rundercarpaccio met aceto balsamico
  2. Geroosterde kip gemarineerd met rode pepertjes en tomatensalsa
  3. Aardbeien met verse room en basilicum

Achtergrondinformatie
De wijngaard van Bodegas Esteban Martín liggen in de streek Carineña. Opgericht in 1932 en bestaande uit 150 hectare grond. Ze maken hier wijn met traditionele karakteristieken van D.O. Carineña in combinatie met de nieuwste moderne snufjes. De wijngaarden liggen ten zuidwesten van Zaragoza, op een plateau dat bekend staat als Capo de Carineña. Omdat het in de buurt van het Sierra de la Virgen gebergte ligt, variëren de hoogtes van 400m tot 800m. De regio heeft een continentaal klimaat met, hete, droge zomers en koude winters (tot -8 °C). Het grote verschil tussen dag- en nachttemperaturen heeft een positieve invloed op de druiven. De bodem bestaat uit roodbruin kalksteen, klei en leisteen, met daaronder een laag van losse stenen met een hoog calciumcarbonaatgehalte

Vinificatie
De Garnacha druif wordt machinaal geoogst waarna er een maceratie (schilweking) plaats vindt op koude temperatuur (12 °C) gedurende 6 uur, wat resulteert in een soepele en fruitige wijn. Elke soort druif uit deze wijngaard wordt apart gevinifieerd met moderne methodes om het maximale potentieel uit de verschillende delen van het gebied te halen. De druivenstokken zijn 20 tot 65 jaar oud.

Domaine Croix Belle – Le Champ Des Grillons

Jonge Franse rosé met een subtiele en harmonieuze smaak met de Syrah- en Grenache Noir-druif afkomstig van 20 jaar oude wijnstokken. Past bij Indiase rode curry.

Druivensamenstelling
Syrah: 60 %
Grenache Noir: 40 %

Specificaties
Jaargang: 2023
Stijl: Jong
Alcoholpercentage: 13,0 %
Extra: 91 points @ Decanter (’20) + Goud @ Concours Mondial du Rosé (‘19). Duurzame Terra Vitis-certificering/ Rosé van het jaar 2021 Categorie Wijnspeciaalzaak

Smaakprofiel
Kleur: Helder perzikroze
Geur: Florale tonen en verschillende kruidenaroma’s en rijp rood fruit
Smaak: Subtiele harmonieuze smaak, zeer elegant en fruitig met een lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 11 °C
Maximaal 13 °C

Gastronomie
Fantastische wijn i.c.m. de kruidige Mediterrane of de pittige Indiaase keuken

  1. Gegrilde aubergine, paprika, courgette en ui met groene kruidenolie
  2. Salade met gegrilde kip, hummus, puntpaprika en witte kaas
  3. Indiase rode curry met kabeljauw, kokos en koriander

Achtergrondinformatie
Domaine La Croix Belle is opgericht in 1794 door familie Boyer. Sinds 1977 is het in handen van de ambitieuze Jacques en Francoise Boyer. Het ligt in de streek Côtes de Thongue in de bekende wijnregio Languedoc, op 120 meter hoogte van het Cévenne gebergte. Het terroir van La Croix Belle bestaat uit klei en kalksteen, met als onderlaag gravel en zand. Op de 70 hectare grond groeien 16 verschillende druivensoorten die profiteren van vele zonuren en gematigde wind uit de Middel-landse Zee. Opbrengst: 45 hectoliter wijn per hectare grond. Domaine La Croix Belle streeft naar een zuiver kwaliteitsproduct met respect voor mens en milieu, o.a. door strenge controle op de productie-methodes onder de duurzame ‘Terra Vitis’ certificering. De wijnen worden zo puur mogelijk gemaakt, waardoor prachtige zuivere wijnen ontstaan met karakter, kwaliteit en passie, zonder toevoegingen.

Vinificatie
De Syrah- en Grenache Noir-druiven worden geplukt van 20 jaar oude wijnstokken en zorgvuldig geselecteerd op kwaliteit. De fermentatie vindt plaats op traditionele wijze op een lage temperatuur (< 20 °C), waarna de druiven direct koud geperst worden. Vóór de fermentatie start, blijven de schillen tijdelijk in het sap om extra aroma’s en smaken te extraheren. Hierna rijpt de wijn 4 tot 6 maanden in roestvrijstalen tanks voor de botteling.

Adernats – Cava Parabolic brut rose

Spaanse cava met een droge en frisse smaak van de Trepat-druif. 24 maanden droesemrijping. Past bij tataki van tonijn.

Druivensamenstelling
Trepat: 100%

Specificaties
Jaargang: S.A.
Stijl: Reserva & brut: 24 maanden droesemrijping en 3-6 gram dosage
Alcoholpercentage: 11,5%
Extra: Adernats is de naam van de dichtstbijzijnde wijngaard, gelegen in het dorpje Nulles

Smaakprofiel
Kleur: Medium roze
Geur: Aardbei, rode bessen, karamel, mineralen & gist
Smaak: Droog, fris, stevige bubbel met een aanhoudende afdronk

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Smaakt bij/Past bij

  1. Tataki van tonijn: licht gegrilde tonijnsteak met crème van yuzu
  2. Kroketjes van Jamón Cebo de Campo: gedroogde Spaanse ham
  3. Sushi met zalm, tonijn of krab

Achtergrondinformatie
Adernats – Vinicola Nulles is een wijncoöperatie in Nulles van 77 wijnboeren uit D.O. Tarragona. Ontstaan in 1919, nadat de wijnboeren en families uit de regio besloten om de krachten te bundelen, na eerst jarenlange ervaring op te hebben gedaan in het groeien van druiven. Eerste gezamenlijke oogst vond plaats in 1920, in de modernistische wijnkelder/kathedraal, ontworpen door Cesar Martinell.

Druiven voor deze wijn komen van wijngaarden Camí de Vallmoll, Adernats, Bellavista en Pont de Mollins, in totaal 45 hectare. Warm en mild klimaat, met een koele zeewind, vanwege de ligging van de wijngaarden (12 kilometer van zee). De gaarden hebben een bodem van ontzettend rijk klei en kalksteen, waardoor weinig water wordt opgenomen. Dit resulteert in een kleinere maar zeer geconcentreerde oogst. De gaarden worden omringd door johannesbrood-, olijf- en amandelbomen, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de wijngaard en de bodem. Wijnstokken zijn minimaal 18 jaar oud. Wijnmaker is Ivà Gallego.

Vinificatie
Druiven worden met de hand als machinaal geplukt waarna er wordt gevinifeerd volgens de méthode traditionelle. Eerste fermentatie plaatsvind in roestvrij stalen tanks. De tweede fermentatie vind plaats op fles, met een dosage van 3-6 gram suiker. In de fermentatie op fles ontstaan de bubbels. Hierna volgt een rijping van 24 maanden op de droesem op fles, waarna er wordt gedegorgeerd.

Esteban Martín – Rosé

Spaanse rosé van de Garnacha-druif afkomstig van 20 tot 65 jaar oude wijnstokken. Smaak van rood fruit. Past bij geroosterde kip.

Druivensamenstelling
Garnacha: 100 %

Specificaties
Jaargang: 2023
Stijl: Jong
Extra: Vegan, Bestrijding middels Ozonbehandeling (uitleg onderaan pagina)
Alcoholpercentage: 13.5 %
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Levendige kleur van lichtrode bessen
Geur: Aromatisch met een pittige en tropische geur en subtiele tonen van rode rozen
Smaak: Verse aardbei, framboos en rode bessen, gebalanceerd met een lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Heerlijke aperitief wijn die ook goed samengaat met kruidige gerechten.

  1. Rundercarpaccio met aceto balsamico
  2. Geroosterde kip gemarineerd met rode pepertjes en tomatensalsa
  3. Aardbeien met verse room en basilicum

Achtergrondinformatie
De wijngaard van Bodegas Esteban Martín liggen in de streek Carineña. Opgericht in 1932 en bestaande uit 150 hectare grond. Ze maken hier wijn met traditionele karakteristieken van D.O. Carineña in combinatie met de nieuwste moderne snufjes. De wijngaarden liggen ten zuidwesten van Zaragoza, op een plateau dat bekend staat als Capo de Carineña. Omdat het in de buurt van het Sierra de la Virgen gebergte ligt, variëren de hoogtes van 400m tot 800m. De regio heeft een continentaal klimaat met, hete, droge zomers en koude winters (tot -8 °C). Het grote verschil tussen dag- en nachttemperaturen heeft een positieve invloed op de druiven. De bodem bestaat uit roodbruin kalksteen, klei en leisteen, met daaronder een laag van losse stenen met een hoog calciumcarbonaatgehalte.

Vinificatie
De Garnacha druif wordt machinaal geoogst waarna er een maceratie (schilweking) plaats vindt op koude temperatuur (12 °C) gedurende 6 uur, wat resulteert in een soepele en fruitige wijn. Elke soort druif uit deze wijngaard wordt apart gevinifieerd met moderne methodes om het maximale potentieel uit de verschillende delen van het gebied te halen. De druivenstokken zijn 20 tot 65 jaar oud.

Bruno Andreu – Zo’oc Grenache

Franse Rosé van de Garnache druif met een frisse en volle smaak. Tinten van verschillende soorten rood fruit. Past bij coucous met kip.

Druivensamenstelling
Grenache: 100%

Specificaties
Stijl: Jong
Jaargang: 2023
Alcoholpercentage: 12,5 %
Extra: De naam Zo’oc is een combinatie van ‘Zoo’ (lokale dierentuin) en de herkomststreek Pays D’oc.

Smaakprofiel
Kleur: Heldere snoepjes-roze
Geur: Intense geuren van verse aardbeien, rode vruchten en bloemige tonen
Smaak: Fris met volle smaken van verschillende soorten rood fruit, sappige afdronk en fijne zuren

Temperatuur:
Minimaal 11 °C
Maximaal 13 °C

Gastronomie
Ideaal als aperitief bij een lichte lunch, bij tapas, gegrilde vis/kip of vruchtengebakjes

  1. Salade met serranoham, sinaasappel en granaatappelpitjes
  2. Couscous met kip, gegrilde ananas en halloumi
  3. Vacherin: Franse korstkaas uit de oven met rozemarijn

Achtergrondinformatie
Wijnhuis Bruno Andreu bevindt zich in het kleine dorp Montblanc in Zuid-Frankrijk. Het wijnhuis ligt op een ideale locatie tussen de Pyreneeën en de Middellandse Zee, met een zacht en zonnig klimaat. De wijngaard staat op kalkrijke bodem, waarop o.a. ook de typische Grenache, Syrah en Mourvèdre-druiven groeien aan 30 jaar oude wijnstokken. Omringd door historische dorpjes, idyllische strandjes en wild heuvellandschap is het een echte toeristische trekpleister. Eigenaar Bruno Andreu is al 20 jaar lang wijnmaker, welke bekend staat om het moderne proces dat hij toepast bij het maken van hoge kwaliteit cuvée’s in de Languedoc. Hedendaags worden de wijnen verkocht aan meer dan 20 landen en hebben zij meerdere grote internationale competities gewonnen.

Vinificatie
Na de oogst worden de Grenache druiven zorgvuldig en volledig ontsteelt. Ze worden gekoeld en met een pneumatische pers licht gekneusd. Hierna volgt het traditionele wijn-maak proces gedurende 17 dagen op 15°C. Er wordt sulfiet toegevoegd om de malolactische vergisting te stoppen. Om ontwikkeling van wijnkristallen te voorkomen wordt de wijn gekoeld naar het vriespunt voordat het wordt gebotteld. Drink de Zo’oc Rosé binnen 1 jaar na botteling.

Forchir – JOY Prosecco DOC rosé Brut Spumante

Italiaanse mousserende Prosecco van de Glera en Pinot Noir- druif. Zachte mousse met zoete tonen. Smaakt goed bij gegratineerde oesters.

Forchir JOY Prosecco DOC rosé Brut Spumante

Druivensamenstelling
Glera: 85%
Pinot Nero (Pinot Noir): 15%

Specificaties
Soort: Mousserend
Stijl: Prosecco DOC Brut
Extra: Gold medal @ Concours Mondiale (Bruxelles)
First prize @ Filari di Bolle (Casarsa)

Smaakprofiel
Kleur: Zalmroze
Geur: Rode bes, cranberry, blauwe regen, rozenbottel, citroengras, aardbeien, mineralen (steen)
Smaak: Zachte mousse met iets zoete tonen, limoenschil, citroen, witte perzik, aardbei, framboos, mineraliteit & medium lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Tataki van zalm met gegrilde groene asperges in een ponzu-dressing
  2. Gegratineerde oesters
  3. Italiaanse pizza ‘Nduja (smeerbare varkensworst)

Achtergrondinformatie
Forchir is opgericht in 1904 door de adellijke familie Forchir. Nu is het het eigendom van Gianfranco Bianchini, eigenaar en wijnmaker en zijn oudste dochter Giulia, veertiende generatie wijnbouwers. Het wijngaardoppervlak bedraagt 245 hectare, onderverdeeld in drie verschillende gebieden: Camino al Tagliamento, Spilimbergo en Precenicco. De Glera- en Pinot Noir-druiven komen van wijngaard Camino al Tagliamento; bij elkaar 58 hectare (50 hectare Glera, 8 hectare Pinot Nero) waarbij de stokken 15 à 16 jaar oud zijn en groeien op een alluviale (slib) kiezelbodem. Dit resulteert in minerale tonen.

Forchir is bekroond met het ‘Ecofriendly Company”. Dit doordat ze zo ecologisch mogelijk willen werken door onder andere het gebruik van zonnepanelen, lichtgewicht glazen flessen en warmwaterpompen. Het gebruik van een warmwaterpomp tijdens het wijnproductieproces zorgt er voor dat er geen elektriciteit hoeft te worden gebruikt om te koelen of te verwarmen, wat uiteraard weer duurzamer is. Forchir werkt daarnaast met stokken die resistent zijn tegen schimmelziektes zoals meeldauw.

Vinificatie
De druiven worden ’s nachts machinaal geoogst, waardoor de druiven koel blijven. Pinot Nero-druiven krijgen eerst een korte schilweking om kleur uit de schillen te onttrekken, waarna de alle druiven in een zuurstofvrije tank zacht worden geperst en fermenteren. Tweede fermentatie in een druktank (autoclave) om de subtiele mousse te laten ontstaan. Er wordt gefilterd met een afgeleide van klei en een klaring met cryo-decantation (stikstof). Door dit laatste blijft de kwaliteit hoog.

Fochir – Rosadis Pinot Grigio

Italiaanse droge rosé van de Pinot Grigio-druif. Frisse smaak. Past goed bij spaghetti met garnalen.

Fochir Pinot Grigio Rosadis

Druivensamenstelling
Pinot Grigio: 100%

Specificaties
Jaargang: 2023
Soort: Blush
Stijl: Droog
Extra: Bekroond met ‘Ecofriendly Company’, door o.a. gebruik van recyclebare producten, lichtgewicht flessen en energieproductie door zonnepanelen

Smaakprofiel
Kleur: Zalmroze
Geur: Witte bloesem als acacia en jasmijn, grapefruit, abrikoos, peer en tropisch fruit: ananas en lychee met een lichte kruidigheid
Smaak: Fris maar zacht en gebalanceerd. Structuur en body door de korte schilmaceratie

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Smaakt bij/Past bij

  1. Spaghetti met garnalen, knoflook en zongedroogde tomaten
  2. Tartaar van tonijn met avocado, limoenzest en sesamolie
  3. Zwarte risotto met inktvis(inkt), zeeduivel en mosselen

Achtergrondinformatie
Forchir is opgericht in 1904 door de adellijke familie Forchir. Nu is het het eigendom van Gianfranco Bianchini, eigenaar en wijnmaker en zijn oudste dochter Giulia, veertiende generatie wijnbouwers. Het wijngaardoppervlak bedraagt 245 hectare in Friuli, noordoost Italië, onderverdeeld in drie verschillende gebieden: Camino al Tagliamento, Spilimbergo en Precenicco. De Pinot Grigio-druiven komen van wijngaarden Camino & Spilimbergo, waar ze op 60 hectare staan aangeplant. De gaarden zijn door omringende bergen beschermd tegen de koude wind uit het noorden. Daarnaast zorgt de nabijheid van de Adriatische zee voor warme zeewind.

De stokken zijn 11 jaar oud en groeien op een alluviale (rivierslib/klei) bodem met een kiezeloppervlak. De kiezels houden ’s nachts restwarmte vast waardoor de druiven ook ’s nachts doorrijpen. In totaal zijn er 10000 flessen Rosadis geproduceerd. Rosadis betekent ‘dauw’ in oud-Friulaans, wat refereert aan het nachtelijk oogsten van deze druiven. Forchir is bekroond met het ‘Ecofriendly Company”, door onder andere het gebruik van zonnepanelen, lichtgewicht glazen flessen en warmwaterpompen. Het gebruik van een warmwaterpomp tijdens het wijnproductieproces zorgt er voor dat er geen elektriciteit hoeft te worden gebruikt om te koelen of te verwarmen, wat een stuk duurzamer is. Forchir werkt daarnaast met stokken die resistent zijn tegen schimmelziektes zoals meeldauw.

Vinificatie
De druiven worden ’s nachts machinaal geoogst waarna zij een zachte persing ondergaan. Tijdens deze persing wordt de tank ontdaan van zuurstof, zodat dit het druivensap niet kan beïnvloeden. Een korte schilmaceratie van 24 uur zorgt voor structuur en body en geeft daarnaast een zeer lichte zalmroze kleur aan deze blush rosé. Hierna volgt een alcoholische fermentatie van 7 dagen in roestvrij stalen tanks, waardoor de fruitige smaken van de Pinot Grigio-druiven zo veel mogelijk worden behouden.