Heredad San Andrés – Rielo

Witte Spaanse wijn van de Viura-druif. Volle en levendige smaak door 7 maanden houtrijping en battonage. Past bij parelhoender met gepofte knoflook.

Cupani Rielo

Druivensamenstelling
Viura (macabeu): 100%

Specificaties
Jaargang: 2019
Stijl: Droog, 7 maanden houtrijping en battonage
Alcoholpercentage: 13,5%
Extra: 94 points @ Tim Atkin
In conversie naar biologische productie

Smaakprofiel
Kleur: Medium geel
Geur: Vanille, banaan, cantaloupe, boter, room, grapefruit, boter, room. Rond & gebalanceerd door rijping op de droesem en battonage
Smaak: Limoen, fris, schoon, levendig, appelschil van Granny Smith, vol en smaakvol

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Smaakt bij/Past bij

  1. Parelhoender met gepofte knoflook
  2. Vacherin Mont d’Or: gesmolten kaasje uit de oven met crackertje van boekweit
  3. Corvina a lo macho: gebakken witvis met koriander, chilipeper en zeevruchten

Achtergrondinformatie
Bodegas Heredad San Andrés (Cupani) is opgericht in 2001, toen de huidige eigenaren Enrique Eguiluz & Magdalena Mendoza besloten het ongebruikte wijnhuis over te nemen. Het wijnhuis ligt in het dorp San Vicente de la Sonsierra, vrijwel direct naast de Ebro-rivier, bijna op de grens van Baskenland. Sindsdien hebben zij flink geïnvesteerd en vernoemden zij het wijnhuis naar ‘Cupani’, een wijndruif die voor de Phylloxera-epidemie in La Rioja groeide, maar verloren is gegaan.

De wijngaarden liggen op 525 meter hoogte, aan de voet van de Sierra Cantabria, op oostelijk gelegen licht steile hellingen. Wijnmaker is Miguel Eguiluz Mendoza, zoon van Enrique. Sinds 1992 worden de wijnstokken niet meer bespoten met herbiciden, wat voor die tijd revolutionair was. De wijnmakerij is op dit moment in overgang naar volledig biologische productie. Er zijn 17,5 hectare druiven aangeplant, waaronder ook de bekende Tempranillo groeit. De Viura-druiven staan aangeplant sinds 1964 op bijna 7 hectare, stokken zijn dus 58 jaar oud. Hier worden elk jaar 2000 kg druiven geselecteerd waarvan in 2017 1622 flessen zijn gemaakt. ‘Rielo’ is een hommage aan de overgrootmoeder van Enrique, wiens voornaam Rielo was. De bodem bestaat uit kalkrijke klei, veroorzaakt door de Ebro-rivier. ’s Winters kan het elk jaar verschillen, geen hoge temperaturen en soms wat sneeuwval. Zomers zijn normaal gezien warm & droog, met soms een storm met hagel.

Vinificatie
Druiven worden met de hand geoogst in dozen van 12 kilo. Eenmaal in de kelder volgt een persing met hydraulische verticale pers waarna de fermentatie plaatsvindt in nieuw Franse 500l eikenhouten vaten. Na fermentatie wordt de wijn naar een ander nieuw Frans eikenhouten vat verplaatst, waar deze 7 maanden rijpt op de droesem. Door bâttonage toe te passen (het doorroeren van de wijn zodat de droesem op de bodem omhoogkomt) wordt de wijn complexer gemaakt met smaken van brood/boter.

Cupani – Baskunes

Rode Spaanse wijn van de Tempranillo-druif. Vol en krachtig van smaak door 16 maanden houtlagering. Past bij Wagyu Beef Tataki.

Cupani Baskunes

Druivensamenstelling
Tempranillo: 100%

Specificaties
Jaargang: 2020
Stijl: 16 maanden houtlagering
Alcoholpercentage: 14,5%
Extra: 90 points @ Tim Atkin
In conversie naar organisch

Smaakprofiel
Kleur: Diep paars
Geur: Rozen, braam, zwarte kers, fruitig en intens
Smaak: Tonen van kers, framboos en peper, mineralen, vol & krachtig, gestructureerd met een lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie
Smaakt bij/Past bij

  1. Wagyu Beef Tataki: Net dichtgeschroeid rundvlees van de grill
  2. Morcilla & Butifarra: Bloedworst en een fuet-achtige gedroogde bloedworst
  3. Geroosterd lamsvlees met pimientos de padrón en zeezout

Achtergrondinformatie
Bodegas Heredad San Andrés (Cupani) is opgericht in 2001, toen de huidige eigenaren Enrique Eguiluz & Magdalena Mendoza besloten het ongebruikte wijnhuis over te nemen. Het wijnhuis ligt in het dorp San Vicente de la Sonsierra, vrijwel direct naast de Ebro-rivier, bijna op de grens van Baskenland. Sindsdien hebben zij flink geïnvesteerd en vernoemden zij het wijnhuis naar ‘Cupani’, een wijndruif die voor de Phylloxera-epidemie in La Rioja groeide, maar verloren is gegaan.

De wijngaarden liggen op 537 meter hoogte, aan de voet van de Sierra Cantabria, op oostelijk gelegen licht steile hellingen. Wijnmaker is Miguel Eguiluz Mendoza, zoon van Enrique. Sinds 1992 worden de wijnstokken niet meer bespoten met pesticiden, wat voor die tijd revolutionair was. De wijnmakerij is op dit moment in overgang naar volledig biologische productie. In totaal zijn er 17,5 hectare druiven geplant. De Tempranillo-druiven staan aangeplant sinds 1965 op ongeveer 4 hectare, stokken zijn dus 57 jaar oud. Hier worden elk jaar 2800 kg druiven geselecteerd waarvan in 2018 2873 flessen wijn zijn gemaakt. De bodem bestaat uit kalkrijke klei, veroorzaakt door de nabijgelegen Ebro-rivier. ’s Winters kan het elk jaar verschillen, geen hoge temperaturen en soms wat sneeuwval. Zomers zijn normaal gezien warm & droog, met soms een storm met hagel.

Vinificatie
Druiven worden met de hand geoogst in dozen van 12 kilo. Eenmaal in de kelder volgt een persing met hydraulische verticale pers waarna een korte alcoholische fermentatie plaatsvindt in roestvrij stalen tanks. Hierna wordt de wijn verplaatst naar 225L nieuwe Franse eiken vaten, waar ook de malolactische fermentatie plaatsvindt. Vervolgens rijpt de wijn 16 maanden in dezelfde eiken vaten waarna wordt gefilterd met cellulose platen, wat vaste stukjes tegenhoudt. Hierna bottelen.

Cupani – Crianza

Rode Spaanse wijn van de Tempranillo-druif met 14 maanden houtrijping. Fruitige en complexe smaak. Past bij gegrilde entrecote.

Druivensamenstelling
Tempranillo: 100%

Specificaties
Jaargang: 2021
Stijl: 14 maanden houtrijping
Extra: 90 points @ Tim Atkin
In conversie naar biologische productie
Alcoholpercentage: 14,5%

Smaakprofiel
Kleur: Diep paars
Geur: Braam, rozenbottel, kers, zwart fruit, tijm en zwarte peper
Smaak: Fruitig, complex, intens met een lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie
Smaakt bij/Past bij

  1. Gegrilde patrijs met saus van cacao en pruim
  2. Gegrilde entrecote van de barbecue met gepofte aardappel en kruidenroomkaas
  3. Licht gezouten buikspek uit de oven met geurige pandan-rijst

Achtergrondinformatie
Bodegas Heredad San Andrés (Cupani) is opgericht in 2001, toen de huidige eigenaren Enrique Eguiluz & Magdalena Mendoza besloten het ongebruikte wijnhuis over te nemen. Het wijnhuis ligt in het dorp San Vicente de la Sonsierra, vrijwel direct naast de Ebro-rivier, bijna op de grens van Baskenland. Sindsdien hebben zij flink geïnvesteerd en vernoemden zij het wijnhuis naar ‘Cupani’, een wijndruif die voor de Phylloxera-epidemie in La Rioja groeide, maar verloren is gegaan.

De wijngaarden liggen op 537 meter hoogte, aan de voet van de Sierra Cantabria, op noordelijk gelegen licht steile hellingen. Wijnmaker is Miguel Eguiluz Mendoza, zoon van Enrique. Sinds 1992 worden de wijnstokken niet meer bespoten met pesticiden, wat voor die tijd revolutionair was. De wijnmakerij is op dit moment in overgang naar volledig biologische productie. Er zijn 17.5 hectare druiven aangeplant, waaronder ook de Viura (macabeo) die op dezelfde gaard groeit. De Tempranillo-druiven staan aangeplant sinds 1981 op bijna 7 hectare, stokken zijn dus 41 jaar oud. Hier worden elk jaar 4500 kg druiven geselecteerd waarvan in 2018 2873 flessen zijn gemaakt. De bodem bestaat uit kalkrijke klei, veroorzaakt door de nabijgelegen Ebro-rivier. De winters kunnen elk jaar verschillen, geen hoge temperaturen en soms wat sneeuwval. Zomers zijn normaal gezien warm & droog, met soms een storm met hagel.

Vinificatie
Druiven worden met de hand geoogst in dozen van 12 kilo. Eenmaal in de kelder volgt een persing met hydraulische verticale pers waarna een korte fermentatie plaatsvindt in roestvrij stalen tanks. Hier wordt niet heel veel kleur geëxtraheerd door een korte alcoholische fermentatie. Daarna wordt 70% v.d. wijn naar 225L gebruikte Franse eiken vaten verplaatst. De overige 30% rijpt in 300L nieuw Franse eiken vaten. Malolactische fermentatie vindt plaats in het vat.

Esteban Martín – Rosé

Spaanse rosé van de Garnacha-druif afkomstig van 20 tot 65 jaar oude wijnstokken. Smaak van rood fruit. Past bij geroosterde kip.

Druivensamenstelling
Garnacha: 100 %

Specificaties
Jaargang: 2024
Stijl: Jong
Extra: Vegan, Bestrijding middels Ozonbehandeling (uitleg onderaan pagina)
Alcoholpercentage: 13.5 %
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Levendige kleur van lichtrode bessen
Geur: Aromatisch met een pittige en tropische geur en subtiele tonen van rode rozen
Smaak: Verse aardbei, framboos en rode bessen, gebalanceerd met een lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Heerlijke aperitief wijn die ook goed samengaat met kruidige gerechten.

  1. Rundercarpaccio met aceto balsamico
  2. Geroosterde kip gemarineerd met rode pepertjes en tomatensalsa
  3. Aardbeien met verse room en basilicum

Achtergrondinformatie
De wijngaard van Bodegas Esteban Martín liggen in de streek Carineña. Opgericht in 1932 en bestaande uit 150 hectare grond. Ze maken hier wijn met traditionele karakteristieken van D.O. Carineña in combinatie met de nieuwste moderne snufjes. De wijngaarden liggen ten zuidwesten van Zaragoza, op een plateau dat bekend staat als Capo de Carineña. Omdat het in de buurt van het Sierra de la Virgen gebergte ligt, variëren de hoogtes van 400m tot 800m. De regio heeft een continentaal klimaat met, hete, droge zomers en koude winters (tot -8 °C). Het grote verschil tussen dag- en nachttemperaturen heeft een positieve invloed op de druiven. De bodem bestaat uit roodbruin kalksteen, klei en leisteen, met daaronder een laag van losse stenen met een hoog calciumcarbonaatgehalte.

Vinificatie
De Garnacha druif wordt machinaal geoogst waarna er een maceratie (schilweking) plaats vindt op koude temperatuur (12 °C) gedurende 6 uur, wat resulteert in een soepele en fruitige wijn. Elke soort druif uit deze wijngaard wordt apart gevinifieerd met moderne methodes om het maximale potentieel uit de verschillende delen van het gebied te halen. De druivenstokken zijn 20 tot 65 jaar oud.

Diez Siglos – Finca La Olma

Spaanse witte wijn van de Verdejo-druif. Mooie, volle rijkheid in de mond. Smaakt goed bij ceviche van heilbot.

Druivensamenstelling
Verdejo: 100%

Specificaties
Jaargang: 2024
Alcoholpercentage: 13%
Stijl: Droog
Extra: Samenwerking tussen 65 verschillende wijnboeren uit de regio Rueda. Vegan gecertifieerd.

Smaakprofiel
Kleur: Strogeel met groene reflecties
Geur: Vers gemaaid gras, tropisch fruit en steenfruit als perzik
Smaak: Gebalanceerde zuurgraad met een mooie, volle rijkheid in de mond

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Smaakt bij/Past bij

  1. Salade van jonge geitenkaas, avocado en geroosterde walnoot
  2. Gegrilde groene asperges met rode ui, amandelen en geblakerde courgette
  3. Ceviche van heilbot met tijgermelk

Achtergrondinformatie
Diez Siglos is een wijnhuis opgericht in 2009, als een samenwerking tussen 65 verschillende wijnboeren uit de regio Rueda. Alle boeren hebben jarenlange ervaring met de druif die het meest voorkomt in de streek: Verdejo.

Naast de eigen productie zijn alle 65 boeren gedeeld eigenaar van het wijnhuis. De naam Diez Siglos betekent ‘tien eeuwen’ en komt voort uit de historie van de Verdejo-druif: tien eeuwen lang komt deze al voor in de regio Rueda.

Finca la Olma is de naam van de wijngaard waar de meeste van deze Verdejo-druiven groeien, de tweede wijngaard heet La Hormiga. De gaard bestaat uit 32 hectare, ligt op 725 meter boven zeeniveau & ligt vol met kiezels die overdag warmte opvangen en ’s avonds restwarmte afgeven zodat de druiven doorrijpen. De bodem is rijk aan ijzer, maar slaat weinig water op waardoor de stokken diep de grond in groeien om aan hun voedingsstoffen te komen. Dit zorgt voor reflectie van mineraliteit in de wijn. De wijnstokken zijn gemiddeld 22 jaar oud.

Wijnmaaksters zijn Noelia Santamaria & Laura Rubio, die samen 200.000 flessen hebben kunnen produceren. De winters zijn lang en koud met extreme temperaturen, sneeuw en vorst. In de zomer is het overdag erg heet en droog, ’s Nachts nemen de temperaturen af, wat zorgt voor een mooi contrast. Dit temperatuurverschil zorgt voor een duidelijk behoudt van frisse zuren in de druiven.

Vinificatie
De druiven worden ’s nachts machinaal geoogst, waarna ze een gekoelde pneumatische persing krijgen. Een korte schilmaceratie volgt om kleur uit de schillen te onttrekken. Fermentatie vindt plaats in roestvrij stalen tanks op verschillende temperaturen, waarna er wordt gefilterd met een keramisch cross-flow-filter. De wijn vloeit hierbij over het filter i.p.v. door het filter, vaste delen zakken daardoor naar de bodem. Hierna wordt er gebotteld.

Esteban Martín – Wit

Jonge Spaanse witte blend van de Chardonnay- en Macabeo-druif. Smaak van tropisch fruit. Past bij een traditionele Ceasar salade.

Esteban Martín - Wit

Druivensamenstelling
Chardonnay: 70 %
Macabeo: 30 %

Specificaties
Jaargang: 2024
Stijl: Jong
Extra: Vegan, Bestrijding middels Ozonbehandeling (uitleg onderaan pagina)
Alcoholpercentage: 13.0 %
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Helder, lichtgeel
Geur: Fruitig met subtiele tonen van tropische vruchten
Smaak: Tropisch fruit, bloemig, fris, harmonieus en een aanhoudende afdronk

Temperatuur:
Minimaal 6 °C
Maximaal 8 °C

Gastronomie
Serveer bij gerechten met een goede balans tussen friszuur en zachte/romige tonen

  1. Tapas: Sardientjes, inktvis in het zuur, gemarineerde mosselen
  2. Traditionele Ceasar salade met kip
  3. Zalm met mascarpone, bloemenhoning en geraspte limoenschil

Achtergrondinformatie
De wijngaard van Bodegas Esteban Martín liggen in de streek Carineña. Opgericht in 1932 en bestaande uit 150 hectare grond. Ze maken hier wijn met traditionele karakteristieken van D.O. Carineña in combinatie met de nieuwste moderne snufjes. De wijngaarden liggen ten zuidwesten van Zaragoza, op een plateau dat bekend staat als Capo de Carineña. Omdat het in de buurt van het Sierra de la Virgen gebergte ligt, variëren de hoogtes van 400m tot 800m. De regio heeft een continentaal klimaat met, hete, droge zomers en koude winters (tot -8 °C). Het grote verschil tussen dag- en nachttemperaturen heeft een positieve invloed op de druiven. De bodem bestaat uit roodbruin kalksteen, klei en leisteen, met daaronder een laag van losse stenen met een hoog calciumcarbonaatgehalte.

Vinificatie
De Chardonnay en Macabeo druiven groeien op verschillende plekken in de wijngaard en worden machinaal geoogst. Elk deel wordt apart gevinifieerd met moderne methodes om het maximale potentieel uit de verschillende delen van het wijngebied te halen. De druivenstokken zijn 20 tot 65 jaar oud. Na de oogst vindt er een maceratie (schilweking) plaats op koude temperatuur (12 °C) gedurende 6 uur wat resulteert in een soepele en fruitige wijn.

Esteban Martín – Reserva

Rode Spaanse wijn van de Garnacha- en Cabernet Sauvignon-druif. Wijn met 14 maanden houtrijping. Past goed bij worstjes van de barbecue.

Esteban Martín - Reserva

Druivensamenstelling
Garnacha: 50%
Cabernet Sauvignon: 50%

Specificaties
Jaargang: 2019
Stijl: Reserva, 14 maanden houtrijping
Extra: Advies om de wijn 30-45 minuten te laten ademen.
Goud @ International Wine Awards ‘Mundus Vini’ (2016)
Bestrijding middels Ozon behandeling (uitleg onderaan pagina)
Alcoholpercentage: 14.5 %
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Diepe kleur met roodbruine tonen en een paarse gloed
Geur: Karamel, chocolade en tabak met gekonfijte rode vruchten
Smaak: Zacht, subtiel en rijk. Complex met in de afdronk gedroogd fruit en noten

Temperatuur:
Minimaal 14 °C
Maximaal 16 °C

Gastronomie
Uitgesproken smaken met vette en geroosterde tonen, krachtig en kruidig.

  1. Worstjes van de barbecue met gepofte aardappel en uitgebakken buikspek
  2. Chateaubriand met bearnaisesaus en in boter gebakken krieltjes
  3. Blauwschimmelkazen en Pata Negra

Achtergrondinformatie
De wijngaard van Bodegas Esteban Martín liggen in de streek Carineña. Opgericht in 1932 en bestaande uit 150 hectare grond. Ze maken hier wijn met traditionele karakteristieken van D.O. Carineña in combinatie met de nieuwste moderne snufjes. De wijngaarden liggen ten zuidwesten van Zaragoza, op een plateau dat bekend staat als Capo de Carineña. Omdat het in de buurt van het Sierra de la Virgen gebergte ligt, variëren de hoogtes van 400m tot 800m. De regio heeft een continentaal klimaat met, hete, droge zomers en koude winters (tot -8 °C). Het grote verschil tussen dag- en nachttemperaturen heeft een positieve invloed op de druiven. De bodem bestaat uit roodbruin kalksteen, klei en leisteen, met daaronder een laag van losse stenen met een hoog calciumcarbonaatgehalte.

Vinificatie
De Garnacha en Cabernet Sauvignon druiven worden nauwkeurig geselecteerd en handmatig geplukt van 30 tot 65 jaar oude stokken. Het persen gebeurt automatisch, waarna de druivenrassen apart worden gevinifieerd in RVS tanks en worden gefermenteerd. Na een tweede fermentatie wordt de wijn opgeslagen in vaten van Frans eikenhout gedurende 14 maanden. Na botteling is rust de wijn nog eens 12 maanden in de kelders van de bodega.

Esteban Martín – Joven

Vegan Spaanse rode blend van de Garnacha- en Syrah-druif. Vol in de mond met hints van truffel. Smaakt bij geroosterd lamsvlees.

Esteban Martín - Joven

Druivensamenstelling
Garnacha: 85%
Syrah: 15%

Specificaties
Jaargang: 2024
Stijl: Jong
Extra: Vegan, Bestrijding middels Ozonbehandeling (uitleg onderaan pagina)
Alcoholpercentage: 13.5 %
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Intense, jeugdige rode kleur
Geur: Frisse geur van rood fruit met framboos als boventoon en hints van truffel
Smaak: Vol in de mond, mooie structuur en gebalanceerde zuren

Temperatuur:
Minimaal 14 °C
Maximaal 16 °C

Gastronomie
Heerlijk als aperitief, bij tapas of als begeleider van gerechten met volle smaken

  1. Geroosterd lamsvlees met gevulde paddenstoelen
  2. Kippenbouten uit de oven met tomaat en paprika
  3. Spaanse Riblappen met tijm en Laurier

Achtergrondinformatie
De wijngaard van Bodegas Esteban Martín liggen in de streek Carineña. Opgericht in 1932 en bestaande uit 150 hectare grond. Ze maken hier wijn met traditionele karakteristieken van D.O. Carineña in combinatie met de nieuwste moderne snufjes. De wijngaarden liggen ten zuidwesten van Zaragoza, op een plateau dat bekend staat als Capo de Carineña. Omdat het in de buurt van het Sierra de la Virgen gebergte ligt, variëren de hoogtes van 400m tot 800m. De regio heeft een continentaal klimaat met, hete, droge zomers en koude winters (tot -8 °C). Het grote verschil tussen dag- en nachttemperaturen heeft een positieve invloed op de druiven. De bodem bestaat uit roodbruin kalksteen, klei en leisteen, met daaronder een laag van losse stenen met een hoog calciumcarbonaatgehalte.

Vinificatie
Na de machinale pluk vindt de eerste gisting plaats, gedurende 10 dagen op een temperatuur van 26°C tot 28°C. Daarna volgt de malolactische gisting waarbij appelzuren omgezet worden in melkzuren wat zorgt voor ronde en zachte tonen in de wijn. De wijn rust na de vergisting tot aan de botteling. De Garnacha en Syrah komen van 20 tot 65 jaar oude wijnstokken.

Esteban Martin – Crianza

Spaanse rode blend van de Garnacha-, Tempranillo- en Syrah-druif. Volle smaak door 6 maanden houtrijping. Past goed bij geroosterd varkensvlees.

Esteban Martin Crianza

Druivensamenstelling
Garnacha: 45%
Tempranillo: 40%
Syrah: 15%

Specificaties
Jaargang: 2021
Stijl: Crianza, 6 maanden houtrijping
Extra: Advies om de wijn 20-30 minuten te laten ademen. Goud @ Asia Wine Trophy + Berlin Wine Trophy (2018)
Bestrijding middels Ozon behandeling (uitleg onderaan pagina)
Alcoholpercentage: 14.5 %
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Diepe kersenrode kleur met baksteenrode tonen
Geur: Rode en zwarte bes, kersen, vanille en toffee
Smaak: Gebalanceerde zuren, vol rijp en rond met een lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 14 °C
Maximaal 16 °C

Gastronomie
Zeer goed in combinatie met geroosterd vlees, rood vlees, lam en sterke kazen.

  1. Geroosterd varkensvlees en paprika’s met pittige aardappel
  2. Gegrilde konijn gemarineerd in honing, rozemarijn, tijm en citroensap
  3. Harde, oude kazen zoals Manchego en Parmigiano Reggiano

Achtergrondinformatie
De wijngaard van Bodegas Esteban Martín liggen in de streek Carineña. Opgericht in 1932 en bestaande uit 150 hectare grond. Ze maken hier wijn met traditionele karakteristieken van D.O. Carineña in combinatie met de nieuwste moderne snufjes. De wijngaarden liggen ten zuidwesten van Zaragoza, op een plateau dat bekend staat als Capo de Carineña. Omdat het in de buurt van het Sierra de la Virgen gebergte ligt, variëren de hoogtes van 400m tot 800m. De regio heeft een continentaal klimaat met, hete, droge zomers en koude winters (tot -8 °C). Het grote verschil tussen dag- en nachttemperaturen heeft een positieve invloed op de druiven. De bodem bestaat uit roodbruin kalksteen, klei en leisteen, met daaronder een laag van losse stenen met een hoog calciumcarbonaatgehalte.

Vinificatie
Wanneer de druiven rijp genoeg zijn worden ze handmatig geplukt. Het persen gebeurt automatisch, waarna de druivenrassen apart worden gevinifieerd in RVS tanks en worden gefermenteerd. Na een tweede fermentatie wordt de wijn opgeslagen in vaten van Frans, Centraal-Europees en Amerikaans eikenhout gedurende 6 maanden. Na botteling is rust de wijn nog eens 6 maanden in de kelders van de bodega. Alle druiven komen van 30 tot 65 jaar oude stokken.

Vegamar – Esencia

Rode Spaanse wijn van de Garnacha Tintorera- en Syrah-druiven. Tonen van zacht nieuw hout door 12 tot 14 maanden houtrijping.

Vegamar - Esencia

Druivensamenstelling
Garnacha Tintorera: 55 %
Syrah: 45 %

Specificaties
Jaargang: 2022
Stijl: Reserva (12-14 maanden houtrijping)
Extra: Het label is gemaakt van hout en de huls van wax voor langere houdbaarheid. Winnaar categorie Rood @ Perswijn Wijnconcours ’17 + Goud @ Mundus Vini ‘20
Alcoholpercentage: 14,5 %
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Zuiver dieprood
Geur: Verrassend en intens, met rijpe rode bessen en geroosterde tonen van Frans eikenhout
Smaak: Zacht nieuw hout, elegante tannines, boordevol fruit, complex, evenwichtige lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie
Uitstekend bij rood vlees, gevogelte en kruidige gerechten met een volle body

  1. Carpaccio van rosbief met tonijnsaus
  2. Gekonfijte eendenborst met sinaasappel en groene linzen
  3. Lamskoteletten met rozemarijn-tijm aardappels

Achtergrondinformatie
Bodegas Vegamar is in 1999 opgericht in Calles, noordelijk van Valencia, in de streek Alto Turia. Het is omringd door hoge bergtoppen die aflopen tot de oevers van de rivier. Er heerst een uniek microklimaat met Mediterrane invloeden. De wijnbouw van Bodegas Vegamar is gebaseerd op meest moderne technieken en technologieën. Alle wijnstokken zijn aangeplant via het Trellis systeem, wat het bladoppervlakte vergroot en invloed heeft op de rijping van de druiven. De grote verscheidenheid aan samenstelling in de bodem (zand, zilt, kalksteen en klei) zorgt voor unieke kenmerken in de wijn en een belangrijke basis voor het produceren. Deze ‘Esencia de Vegamar’ is hier een goed voorbeeld van. Wijnmaker Pablo Ossorio, een van de leidende oenologen van Spanje, heeft door de essentie van het wijnmaken uit te lichten dit paradepaardje van Vegamar met veel aandacht en liefde geproduceerd.

Vinificatie
Na een nachtelijke oogst bij koele temperaturen, worden de Garnacha Tintorera en Syrah-druiven ontsteelt en geperst. De Garnacha Tintorera-druif is een kruising van Garnacha en Syrah en is de enige druif ter wereld met rood vruchtvlees! De most ondergaat een pre-gisting bij 12°C voor 4 dagen, waarna de temperatuur stijgt tot 26°C voor 14 dagen. Na een malolactische fermentatie ondergaat de blend een rijping van 12 maanden op nieuwe Franse eikenhouten vaten. Te bewaren tot 2030!