Ramon Ramós – Serie Naranja Tinto

Rode Spaanse wijn van de Tina de Toro-druif. Met een fruitige smaak. Past bij op houtskool gegrilde Angus biefstuk.

Ramon Ramós Serie Naranja Tinto Añada Ecológico

Druivensamenstelling
Tinta de Toro: 100%

Specificaties
Jaargang: 2020
Extra: Organic & vegan, geen toegevoegde sulfieten
Alcoholpercentage: 15%
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel

Kleur: Medium donkerpaarse rand met een intense donker robijnrode kleur
Geur: Aroma’s van rijp rood en zwart fruit, jam en een zoetheid die doet denken aan snoepjes in combinatie met gestructureerde tannines
Smaak: Fruitig, met hints van aardbei & framboos. Korte afdronk

Temperatuur:
Minimaal 14 °C
Maximaal 16 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Op houtskool gegrilde Angus biefstuk
  2. Oude kaas als Old Amsterdam met een confiture van braam en zwarte bes
  3. Paprika en aubergine van de grill met flatbread

Achtergrondinformatie
Wijnmaker Ramón Ramos Junior is opgegroeid tussen de wijngaarden in zijn dorp. Zijn vader (Ramón Ramos) heeft het wijnhuis opgericht en tot nu toe verschillende wijngaarden van in totaal 110 hectare. Hierbij verschillen de wijnstokken in leeftijd van 15 tot 110 jaar oud, waarbij de stokken ver uit elkaar staan en de ruimte krijgen om te groeien en ouder te worden. Traditioneel bushranken, krijgen de vrije loop. Terroir van de wijngaarden is voornamelijk zand en kiezels, waardoor de wortels van de wijnstokken extra diep moeten groeien om te vechten voor alle beetjes mineralen en water die zij maar kunnen bemachtigen. De naam voor de Serie Naranja is ontstaan tijdens het fermenteren van het druivensap. Ramón rook tijdens het vinificatieproces een intense geur van sinaasappel, waarna het idee ontstond om de serie deze naam te geven. Daarnaast is oranje Ramón’s favoriete kleur, waardoor de keuze snel was gemaakt. In totaal 6000 flessen van deze wijn geproduceerd.

Vinificatie
Druiven worden met de hand geplukt waarna zij licht worden geperst met een pneumatische pers. Filter door middel van cellulose platen waarna het sap wordt gefermenteerd op een gecontroleerde temperatuur en voor 6 maanden gerijpt op eik.

Ramon Ramós – Serie Naranja Blanco

Vegan Spaanse witte wijn van de Doña Blanca- en Malvasia-druif. Past bij gegrilde zeebaars.

Ramon Ramós Serie Naranja Blanco

Druivensamenstelling
Doña Blanca 50%
Malvasia 50%

Specificaties
Jaargang: 2020
Extra: Vegan
Alcoholpercentage: 13,5%
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Gemiddeld goudgeel
Geur: Uitgesproken in combinatie met nieuw eikenhout. Elegant en complex: tropisch fruit, appel en vanille
Smaak: Harmonieus, mooie structuur, rond met een gebalanceerde zuurgraad. Fris en zacht in de afdronk

Temperatuur:
Minimaal 10 °C
Maximaal 12 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Gegrilde zeebaars met reductie van dille
  2. Bresse kip met aardappelmousseline en jus van Provençaalse kruiden (rozemarijn en tijm)
  3. Kaasplank met zachte kazen: brie, Morbier & Val Dieu

Achtergrondinformatie
Wijnmaker Ramón Ramos Junior is opgegroeid tussen de wijngaarden in zijn dorp. Zijn vader (Ramón Ramos) heeft het wijnhuis opgericht en tot nu toe verschillende wijngaarden van in totaal 110 hectare. Hierbij verschillen de wijnstokken in leeftijd van 15 tot 110 jaar oud, waarbij de stokken ver uit elkaar staan en de ruimte krijgen om te groeien en ouder te worden. Traditionele bushranken krijgen de vrije loop. Terroir van de wijngaarden is voornamelijk zand en kiezels, waardoor de wortels van de wijnstokken extra diep moeten groeien om te vechten voor alle beetjes mineralen en water die zij maar kunnen bemachtigen. De naam voor de Serie Naranja is ontstaan tijdens het fermenteren van het druivensap. Ramón rook tijdens het vinificatieproces een intense geur van sinaasappel, waarna het idee ontstond om de serie deze naam te geven. Daarnaast is oranje Ramón’s favoriete kleur, waardoor de keuze snel was gemaakt. In totaal 3000 flessen van deze wijn geproduceerd.

Vinificatie
Druiven worden met de hand geplukt, waarna een lichte pneumatische pers plaatsvind. Fermentatie vindt plaats in nieuwe eikenhouten vaten voor 12 maanden, waarbij bâttonage plaatsvind. Hierbij wordt de druivenmost doorgeroerd met een bâton, zodat de gistcellen op de bodem met de wijn blenden. Dit geeft aroma’s en smaken als brood, koekjes of deeg.

Murviedro Sericis Cepas Viejas

Rode Spaanse wijn van de Monastrell-druif met 14 maanden houtrijping in Franse eiken. Volle complexe smaak. Past bij manchego tostado.

Murviedro Sericis Cepas Viejas

Druivensamenstelling
Monastrell 100 %

Specificaties
Jaargang: 2018
Stijl: Reserva, 14 maanden in Frans eiken
Alcoholpercentage: 14 %
Extra: Vegan gecertificeerd.
91 punten Medalla de oro- Gilbert & Gaillard Int. Challenge 2021 / Medalla de oro-Sommeliers choice awards 2021 / 90 Puntos 4 * Guínin Peñin

Smaakprofiel
Kleur: Intens rode kleur met paarse tonen
Geur: Elegant, krachtige aroma’s van rijp fruit en geroosterd eikenhout
Smaak: Vol, complex, rijpe tannines en geroosterde smaken in de afdronk

Temperatuur:
Minimaal 12 °C
Maximaal 16 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Iberisch varkensvlees met ‘garrofon’ (=Paellaboon) bonenboter en saffraan
  2. Runderescalopes gestoofd met tomaten en zwarte olijven
  3. Manchego tostado (= geroosterd)

Achtergrondinformatie
In 1927 is het wijnhuis opgericht door een dochteronderneming van Schenk Spanish Wineries. In 1929 werden in Alicante, Utiel en Requena wijnmakerij-en geopend. Bij Bodegas Murviedro vormen het beleid en de toewijding aan het behoud en de zorg voor het milieu een fundamenteel onderdeel van de filosofie. Men is voorstander van duurzame wijnbouw en oenologie en als zodanig worden de wijnen gemaakt in volledige harmonie met de omgeving. Sericis betekent ‘zijdeachtig’ in het Latijn. De naam en de zachtheid van deze wijn zijn een eerbetoon aan het gildehuis Case de la Seda. Deze monastrell druif komt van de 5 hectare grote wijngaard El Morrón in Villena. Het Terroir bestaat grotendeels uit kalksteen en grint. De druivenstokken zijn 48 jaar oud. Wijnmaker is Jose Juan Muñoz.

Vinificatie
De oogst vindt handmatig plaats. Het persen gebeurt onder lage druk < 0.4 bar. Gecontroleerde fermentatie op maximaal 26 graden. Na 21 dagen maceratie wordt de wijn eruit gehaald. Natuurlijke filtratie. Hierna gaat de wijn voor minimaal 14 maanden in nieuwe Franse eikenhouten vaten.

Peña Real – Roble

Spaanse rode wijn van de Tempranillo-druif. Tonen van bosfruit. Past goed bij Spaanse tapas.

Druivensamenstelling
100% Tempranillo

Specificaties
Jaargang: 2021
Stijl: Roble
Alcoholpercentage: 14,5%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Ongefilterd, 60% Frans eiken en 40% Amerikaans eiken.

Smaakprofiel
Kleur: Lichtrode rand met lichtpaars midden
Geur: Bosfruit, bessen, kers, framboos. Lichte toets van koffie met een hint van kruidnagel.
Smaak: Intens sap van kers en braam, fris, aardige zuren, , cacao & mineralen met een lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Spaanse tapas zoals manchego, ham en andere vleeswaren
  2. De meeste simpele pasta’s en rijstgerechten
  3. Oven gegaarde kip met knoflook

Achtergrondinformatie
De wijngaarden Aneguillas en Mabrilla Izquierda zijn onderdeel van het wijnhuis Bodegas Resalte gelegen in de wijnstreek DO Ribera del Duero. De naam Peña Real is geïnspireerd op de naam Peña Fiel, waarbij Fiel (Faithful) wordt veranderd in Real (Real of Royal in het Engels), om de wijn een beeld te geven van loyaliteit en betrouwbaarheid aan de waarden van deze regio, de DO Ribera del Duero, en in het specifiek naar het hart ervan, de stad Peñafiel. Hier produceert men de wijn op een landgoed van zo’n 6 hectare waar men zo’n 30000 flessen per jaar produceert. Het jaar 2020 bracht een koude winter met zich mee wat het kiemen iets langer op zich liet wachten. De komst van een droge en warme zomer zorgde echter voor een goede ontwikkeling van de druiven. Dit heeft ervoor gezorgd dat de wijn fris, verfijnd, goed geconcentreerd en doordrinkbaar is.

Vinificatie
De druiven worden met de hand geplukt en niet geperst voor de fermentatie, in plaats daarvan maakt men gebruik van de zwaartekracht. Tijdens het fermentatieproces wordt een strikte temperatuurcontrole gehandhaafd, nooit hoger dan 26ºC, om de aroma´s van het fruit te versterken en een zacht, fris en aangenaam geheel te creëren. Roble: is de Spaanse naam voor wijnen die minder dan 9 maanden op eikenhout hebben gerijpt.

Peña Real – Reserva

Spaanse rode wijn van de Tempranillo-druif. Aroma’s van bramen, cacao en drop. Past bij gebraden ossenhaas.

Druivensamenstelling
Tempranillo: 100%

Specificaties
Jaargang: 2016
Stijl: Reserva
Alcoholpercentage: 14,5%
Extra: Gebruik gemaakt van een zwaartekracht systeem waardoor de druif tijdens het gehele vinificatieproces door zwaartekracht wordt verwerkt. Geen pomp of pers.

Smaakprofiel
Kleur: Medium kersenrood, bijna granaatappelrood
Geur: Aromatisch, complex en elegant. Tonen van rozenbottel, bramen, cacao, drop, getoaste en kruidige tonen van laurier, tijm, zoethout en balsamico.
Smaak: Zachte aandronk, kruidig, levendig en mooie zuren. Structuur is zeker aanwezig met mooi gebrande tonen van tannines. Lange afdronk.

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Stoofvlees met Provençaalse kruiden en tomaat
  2. Gebraden ossenhaas
  3. Gegrild en gerookt vlees

Achtergrondinformatie
Terroir van kalk, klein en zand, waarbij de 30 jaar oude wijngaarden niet meer dan 4000 kg druiven per hectare produceren. In totaal worden er 80000 flessen van dit jaar gemaakt. De naam Peña Real is geïnspireerd op de naam Peña Fiel, waarbij Fiel (Faithful) wordt veranderd in Real (Real of Royal in het Engels), om de wijn een beeld te geven van loyaliteit en betrouwbaarheid aan de waarden van deze regio, de DO Ribera del Duero, en in het specifiek naar het hart ervan, de stad Peñafiel. De wijn is ongefilterd, waarna hij 16 maanden op zowel Frans (80%) en Amerikaans (20%) heeft gerijpt. Reserva is de naam die wordt gegeven aan de wijnen uit D.O. Ribera del Duero wanneer het sap minimaal 12 maanden op hout heeft gelegen, waarna deze nog 24 maanden op fles ligt. In het wijnhuis wordt gebruik gemaakt van een zwaartekracht-systeem, waarbij de druiven niet worden geperst maar door het gebruik van zwaartekracht onder hun eigen gewicht door het hele proces gaan.

Vinificatie
Handgeplukte druiven in kisten van 15 kilo. De druiven worden vervolgens niet geperst maar onder hun eigen gewicht door het gehele vinificatieproces gestuurd, zodat er niet te veel druk (maar ook niet te weinig) op de druif komt. Wanneer dit wel gebeurd zou het kunnen voorkomen dat er een overschot aan tannines ontstaat. Druivensap wordt gefermenteerd op een temperatuur die niet boven de 26° uitkomt, om de aroma’s van fruit op het palet te versterken.

Peña Real – Crianza

Spaanse rode wijn van de Tempranillo-druif met 12 maanden rijping op eik (70% Frans, 30% Amerikaans) waarna 12 maanden rijping op fles. Past bij geroosterd lam.

Druivensamenstelling
Tempranillo: 100%

Specificaties
Jaargang: 2019
Stijl: Crianza
Alcoholpercentage: 14,5%
Extra: 12 maanden rijping op eik (70% Frans, 30% Amerikaans) waarna 12 maanden rijping op fles

Smaakprofiel
Kleur: Medium kersenrood met hints van bosvruchten
Geur: Complex & elegant in de neus, mooie intensiteit, aroma’s van rood fruit, vanille, caramel, koffie, drop, toffee, kruiden en hints van balsamico
Smaak: Krachtig doch zacht en gebalanceerd met aroma’s van getoaste tannines. Hints van rood en zwart fruit, chocolade & een hint van balsamico in de afdronk.

Temperatuur:
Minimaal 16°C
Maximaal 18°C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Geroosterd lam met Provençaalse (rozemarijn, tijm, & oregano) kruiden
  2. Geroosterde big
  3. Chorizo, Jamon Ibérico, Lomo of andere charcuterie van varken

Achtergrondinformatie
Terroir van kalk, klein en zand, waarbij de 30 jaar oude wijngaarden niet meer dan 4000 kg druiven per hectare produceren. In totaal worden er 80000 flessen van dit jaar gemaakt. De naam Peña Real is geïnspireerd op de naam Peña Fiel, waarbij Fiel (Faithful) wordt veranderd in Real (Real of Royal in het Engels), om de wijn een beeld te geven van loyaliteit en betrouwbaarheid aan de waarden van deze regio, de DO Ribera del Duero, en in het specifiek naar het hart ervan, de stad Peñafiel. Deze druiven worden geproduceerd op de wijngaarden Las Liebres & Carracosca, met een totaal van ongeveer 16 hectare.

De wijn is ongefilterd, waarna hij hij 12 maanden op zowel Frans (70%) en Amerikaans (30%) heeft gerijpt. Hierna nog een rijping op fles van 12 maanden. Crianza is de naam die wordt gegeven aan de wijnen uit de D.O. Ribera Del Duero die aan deze maatstaven voldoen.

Vinificatie
De druiven worden met de hand geoogst, waarna zij niet worden geplet maar door middel van een zwaartekracht-systeem het sap wordt gewonnen door het wijnhuis tegen een berg of heuvel aan te bouwen. Hierdoor worden ook geen pompen gebruikt. Er wordt vastgehouden aan een strikte temperatuur van maximaal 26°C tijdens fermentatie, zodat aroma’s zacht, fris en aangenaam blijven. Na fermentatie wordt het gefermenteerde sap 12 maanden in eikenhouten vaten (70% Frans, 30% Amerikaans) bewaard.

Adernats – Cava Parabolic brut rose

Spaanse cava met een droge en frisse smaak van de Trepat-druif. 24 maanden droesemrijping. Past bij tataki van tonijn.

Druivensamenstelling
Trepat: 100%

Specificaties
Jaargang: S.A.
Stijl: Reserva & brut: 24 maanden droesemrijping en 3-6 gram dosage
Alcoholpercentage: 11,5%
Extra: Adernats is de naam van de dichtstbijzijnde wijngaard, gelegen in het dorpje Nulles

Smaakprofiel
Kleur: Medium roze
Geur: Aardbei, rode bessen, karamel, mineralen & gist
Smaak: Droog, fris, stevige bubbel met een aanhoudende afdronk

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Smaakt bij/Past bij

  1. Tataki van tonijn: licht gegrilde tonijnsteak met crème van yuzu
  2. Kroketjes van Jamón Cebo de Campo: gedroogde Spaanse ham
  3. Sushi met zalm, tonijn of krab

Achtergrondinformatie
Adernats – Vinicola Nulles is een wijncoöperatie in Nulles van 77 wijnboeren uit D.O. Tarragona. Ontstaan in 1919, nadat de wijnboeren en families uit de regio besloten om de krachten te bundelen, na eerst jarenlange ervaring op te hebben gedaan in het groeien van druiven. Eerste gezamenlijke oogst vond plaats in 1920, in de modernistische wijnkelder/kathedraal, ontworpen door Cesar Martinell.

Druiven voor deze wijn komen van wijngaarden Camí de Vallmoll, Adernats, Bellavista en Pont de Mollins, in totaal 45 hectare. Warm en mild klimaat, met een koele zeewind, vanwege de ligging van de wijngaarden (12 kilometer van zee). De gaarden hebben een bodem van ontzettend rijk klei en kalksteen, waardoor weinig water wordt opgenomen. Dit resulteert in een kleinere maar zeer geconcentreerde oogst. De gaarden worden omringd door johannesbrood-, olijf- en amandelbomen, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de wijngaard en de bodem. Wijnstokken zijn minimaal 18 jaar oud. Wijnmaker is Ivà Gallego.

Vinificatie
Druiven worden met de hand als machinaal geplukt waarna er wordt gevinifeerd volgens de méthode traditionelle. Eerste fermentatie plaatsvind in roestvrij stalen tanks. De tweede fermentatie vind plaats op fles, met een dosage van 3-6 gram suiker. In de fermentatie op fles ontstaan de bubbels. Hierna volgt een rijping van 24 maanden op de droesem op fles, waarna er wordt gedegorgeerd.

Esteban Martín – OH Sweet white

Spaanse witte dessertwijn van de Moscatel-druif. Fijne lichte bubbel. Zoete en crispy smaak. Past goed bij luchtige amandelcake.

Druivensamenstelling
Moscatel: 100 %

Specificaties
Jaar: 2022

Stijl: Frizzante
Extra: Fijne licht bubbel en een laag alcoholpercentage door onvoltooide alcoholische vergisting
Bestrijding middels Ozon behandeling (uitleg onderaan pagina)
Alcoholpercentage: 8.0 %
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Kraakhelder en strogeel
Geur: Subtiele tonen van bloemen, citrus en tropisch fruit
Smaak: Zoet en crispy met een verfrissende afdronk

Temperatuur:
Minimaal 7 °C
Maximaal 9 °C

Gastronomie
Ideaal als aperitief, bij verse zeevruchten of bij fruitige desserts

  1. Heerlijke zomerse fruitsalade met aardbeien, ananas en bessen geserveerd met geitenkaas en verse munt
  2. Luchtige amandelcake
  3. Vanillecustard met appel uit de oven

Achtergrondinformatie
De wijngaard van Bodegas Esteban Martín liggen in de streek Carineña. Opgericht in 1932 en bestaande uit 150 hectare grond. Ze maken hier wijn met traditionele karakteristieken van D.O.P. Carineña in combinatie met de nieuwste moderne snufjes. De wijngaarden liggen ten zuidwesten van Zaragoza, op een plateau dat bekend staat als Capo de Carineña. Omdat het in de buurt van het Sierra de la Virgen gebergte ligt, variëren de hoogtes van 400m tot 800m. De regio heeft een continentaal klimaat met, hete, droge zomers en koude winters (tot -8 °C). Het grote verschil tussen dag- en nachttemperaturen heeft een positieve invloed op de druiven. De bodem bestaat uit roodbruin kalksteen, klei en leisteen, met daaronder een laag van losse stenen met een hoog calciumcarbonaatgehalte.

Vinificatie
De alcoholische vergisting van de Oh! Sweet White wordt niet volledig voltooid, waardoor restsuikers ontstaan en het alcoholpercentage laag blijft. Geselecteerde gisten worden toegevoegd aan de most (wijnpulp), die garanderen een voorspoedige vergisting en stimuleren de aromaontwikkeling. Wanneer het aroma optimaal is, wordt de vergisting stop gezet. Tijdens het vergistingsproces ontstaat de verfijnde en zachte “mousse”.

Dehesa de Luna – Luna Lunera

Rode Spaanse wijn van de Tempranillo- en Syrah-druif. Smaak van vers rood fruit. Smaakt goed bij paella of fideua.

Druivensamenstelling
Tempranillo: 64%
Syrah: 36%

Specificaties
Jaargang: 2021
Stijl: Droog
Alcoholpercentage: 14%
Extra: Organisch en vegan

Smaakprofiel
Kleur: Lichtpaars
Geur: Jong, rood fruit
Smaak: Vers rood fruit, jong en gebalanceerd.

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Zachte kazen: geitenkaas en brie met honing en walnoten
  2. Salade van tomaat met schapenkaas, extra virgin olijfolie en tonijn
  3. Paella of fideua (paella met gebroken pasta ipv rijst) met zeevruchten

Achtergrondinformatie
In totaal bezit Dehesa de Luna 4 verschillende wijngaarden met in totaal 64 hectare oppervlakte: el Viñazo, Mata de la Culebra, La Cañada del Navajo & La Noria de Luna. Op wijngaarden Cañada del Navajo en Mata de la Culebra wordt de Tempranillo-druif gegroeid, de Syrah-stokken staan alleen op Mata de la Culebra aangeplant. De gaarden liggen gemiddeld op 850 meter boven zeeniveau en er wordt gebruik gemaakt van schaduw-wijnbouw. De wijnstokken worden beschermd door o.a. overdekkende pergola’s te plaatsen. Hierdoor worden de druiven beschermd tegen de excessieve hitte. Daarnaast worden planten gebruikt om extra schaduw te bieden, erosie tegen te gaan en vruchtbaarheid van de ondergrond natuurlijk te bevorderen.

Snoeiafval wordt gebruikt als voeding voor de wijnstokken en irrigatie wordt gerantsoeneerd zodat duurzame doelen kunnen worden behaald. Wijnmaker José Luis Asenjo heeft van deze wijn 54.774 flessen gemaakt. Luna Lunera verwijst naar een slaapliedje wat vrij vertaald wordt naar “Maan, mooie maan”. De wijn wordt geheel volgens de stand van de maan geproduceerd.

Vinificatie
Druiven worden met de hand geoogst in kisten van 10 kilo. Hierna rusten de druiven 24 uur lang in een koude ruimte, waarna de druiven een zachte persing krijgen. Maceratie en fermentatieperiode duurt 9 dagen, met als hoofddoelen om kleur en tannines te verkrijgen fruitaroma’s te behouden. Malolactische vergisting gebeurd in stalen tanks. Hierna volgt een zachte filtratie om de natuurlijke eigenschappen van de wijn te behouden, waarna wordt gebotteld.

Heredad San Andrés – Rielo

Witte Spaanse wijn van de Viura-druif. Volle en levendige smaak door 7 maanden houtrijping en battonage. Past bij parelhoender met gepofte knoflook.

Cupani Rielo

Druivensamenstelling
Viura (macabeu): 100%

Specificaties
Jaargang: 2019
Stijl: Droog, 7 maanden houtrijping en battonage
Alcoholpercentage: 13,5%
Extra: 94 points @ Tim Atkin
In conversie naar biologische productie

Smaakprofiel
Kleur: Medium geel
Geur: Vanille, banaan, cantaloupe, boter, room, grapefruit, boter, room. Rond & gebalanceerd door rijping op de droesem en battonage
Smaak: Limoen, fris, schoon, levendig, appelschil van Granny Smith, vol en smaakvol

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Smaakt bij/Past bij

  1. Parelhoender met gepofte knoflook
  2. Vacherin Mont d’Or: gesmolten kaasje uit de oven met crackertje van boekweit
  3. Corvina a lo macho: gebakken witvis met koriander, chilipeper en zeevruchten

Achtergrondinformatie
Bodegas Heredad San Andrés (Cupani) is opgericht in 2001, toen de huidige eigenaren Enrique Eguiluz & Magdalena Mendoza besloten het ongebruikte wijnhuis over te nemen. Het wijnhuis ligt in het dorp San Vicente de la Sonsierra, vrijwel direct naast de Ebro-rivier, bijna op de grens van Baskenland. Sindsdien hebben zij flink geïnvesteerd en vernoemden zij het wijnhuis naar ‘Cupani’, een wijndruif die voor de Phylloxera-epidemie in La Rioja groeide, maar verloren is gegaan.

De wijngaarden liggen op 525 meter hoogte, aan de voet van de Sierra Cantabria, op oostelijk gelegen licht steile hellingen. Wijnmaker is Miguel Eguiluz Mendoza, zoon van Enrique. Sinds 1992 worden de wijnstokken niet meer bespoten met herbiciden, wat voor die tijd revolutionair was. De wijnmakerij is op dit moment in overgang naar volledig biologische productie. Er zijn 17,5 hectare druiven aangeplant, waaronder ook de bekende Tempranillo groeit. De Viura-druiven staan aangeplant sinds 1964 op bijna 7 hectare, stokken zijn dus 58 jaar oud. Hier worden elk jaar 2000 kg druiven geselecteerd waarvan in 2017 1622 flessen zijn gemaakt. ‘Rielo’ is een hommage aan de overgrootmoeder van Enrique, wiens voornaam Rielo was. De bodem bestaat uit kalkrijke klei, veroorzaakt door de Ebro-rivier. ’s Winters kan het elk jaar verschillen, geen hoge temperaturen en soms wat sneeuwval. Zomers zijn normaal gezien warm & droog, met soms een storm met hagel.

Vinificatie
Druiven worden met de hand geoogst in dozen van 12 kilo. Eenmaal in de kelder volgt een persing met hydraulische verticale pers waarna de fermentatie plaatsvindt in nieuw Franse 500l eikenhouten vaten. Na fermentatie wordt de wijn naar een ander nieuw Frans eikenhouten vat verplaatst, waar deze 7 maanden rijpt op de droesem. Door bâttonage toe te passen (het doorroeren van de wijn zodat de droesem op de bodem omhoogkomt) wordt de wijn complexer gemaakt met smaken van brood/boter.