Viña El Torreón – Verdejo

Spaanse witte wijn van de Verdejo-druif met hints van groene appel, limoen, honing en witte peper. Past goed bij verse sushi en sashimi.

Viña El Torreón - Verdejo

Druivensamenstelling
Verdejo: 100%

Specificaties
Jaargang: 2023
Stijl: Jong
Alcoholpercentage: 12%
Extra: Gold – jaargang 2014 @ Mundus Vini (2015)
Favoriete zomerwijn @ Proefschrift.nl (2020)

Smaakprofiel
Kleur: Lichtgeel met groene reflecties
Geur: Wit fruit (appel, meloen), rijpe ananas en nuances van venkel en anijs
Smaak: Smaken van groene appel, limoen, honing en witte peper. Elegant, fris en rijk en een zachte afdronk

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Lekker bij frisse salades en diverse visgerechten

  1. Verse sushi en sashimi
  2. Paella met zeevruchten
  3. Arroz negro met gamba’s

Achtergrondinformatie
In 2009 besloot familie Martínez Gaona, hun grootvaders traditie volgend, een bodega te bouwen. Het primaire doel is het maken van wijnen van druiven die uitsluitend groeien aan eigen – ondertussen 20 jaar oude – wijnstokken, met behulp van zeer geavanceerde nieuwe technieken en met respect voor milieu, plant en druif.

Bodegas Traslagares ligt op de heuvels van Castilla y Léon, een deelregio van Rueda, en heeft 35 hectare grond. Het heeft een continentaal klimaat dat wordt gekenmerkt door langdurige winters en hete, droge zomers.

Door droogte is de druif genoodzaakt zijn watervoorraden diep uit de grindachtige grond te halen, wat mineraliteit teruggeeft. De druif is goed bestand tegen dit soort extremen en wordt vrijwel alleen in de Rueda in Spanje verbouwd. Het grote temperatuurverschil tussen dag en nacht is het geheim van het evenwicht tussen de suiker die de druif wint met de zon en de zuurgraad die niet verloren gaat tijdens de frisse nachten. Hierdoor krijgt de wijn zijn goede smaakbalans en structuur.

Vinificatie
De geoogste druiven worden gelost en via een trechter getransporteerd naar de pers. De druiven worden geperst op een verlaagde temperatuur wat zorgt voor vertraging van de vergisting. De resulterende most stroomt door naar de decantatietanks, waar de wijn wordt gefilterd, vlak onder de pers. Hierna vindt het gistingsproces plaats in roestvrijstalen vaten ‘sur lie’ (op zijn eigen gist). Na 2 weken wordt de wijn gefilterd en gebotteld.

Esteban Martín – OH Sweet white

Spaanse witte dessertwijn van de Moscatel-druif. Fijne lichte bubbel. Zoete en crispy smaak. Past goed bij luchtige amandelcake.

Druivensamenstelling
Moscatel: 100 %

Specificaties
Jaar: 2022

Stijl: Frizzante
Extra: Fijne licht bubbel en een laag alcoholpercentage door onvoltooide alcoholische vergisting
Bestrijding middels Ozon behandeling (uitleg onderaan pagina)
Alcoholpercentage: 8.0 %
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Kraakhelder en strogeel
Geur: Subtiele tonen van bloemen, citrus en tropisch fruit
Smaak: Zoet en crispy met een verfrissende afdronk

Temperatuur:
Minimaal 7 °C
Maximaal 9 °C

Gastronomie
Ideaal als aperitief, bij verse zeevruchten of bij fruitige desserts

  1. Heerlijke zomerse fruitsalade met aardbeien, ananas en bessen geserveerd met geitenkaas en verse munt
  2. Luchtige amandelcake
  3. Vanillecustard met appel uit de oven

Achtergrondinformatie
De wijngaard van Bodegas Esteban Martín liggen in de streek Carineña. Opgericht in 1932 en bestaande uit 150 hectare grond. Ze maken hier wijn met traditionele karakteristieken van D.O.P. Carineña in combinatie met de nieuwste moderne snufjes. De wijngaarden liggen ten zuidwesten van Zaragoza, op een plateau dat bekend staat als Capo de Carineña. Omdat het in de buurt van het Sierra de la Virgen gebergte ligt, variëren de hoogtes van 400m tot 800m. De regio heeft een continentaal klimaat met, hete, droge zomers en koude winters (tot -8 °C). Het grote verschil tussen dag- en nachttemperaturen heeft een positieve invloed op de druiven. De bodem bestaat uit roodbruin kalksteen, klei en leisteen, met daaronder een laag van losse stenen met een hoog calciumcarbonaatgehalte.

Vinificatie
De alcoholische vergisting van de Oh! Sweet White wordt niet volledig voltooid, waardoor restsuikers ontstaan en het alcoholpercentage laag blijft. Geselecteerde gisten worden toegevoegd aan de most (wijnpulp), die garanderen een voorspoedige vergisting en stimuleren de aromaontwikkeling. Wanneer het aroma optimaal is, wordt de vergisting stop gezet. Tijdens het vergistingsproces ontstaat de verfijnde en zachte “mousse”.

Heredad San Andrés – Rielo

Witte Spaanse wijn van de Viura-druif. Volle en levendige smaak door 7 maanden houtrijping en battonage. Past bij parelhoender met gepofte knoflook.

Cupani Rielo

Druivensamenstelling
Viura (macabeu): 100%

Specificaties
Jaargang: 2019
Stijl: Droog, 7 maanden houtrijping en battonage
Alcoholpercentage: 13,5%
Extra: 94 points @ Tim Atkin
In conversie naar biologische productie

Smaakprofiel
Kleur: Medium geel
Geur: Vanille, banaan, cantaloupe, boter, room, grapefruit, boter, room. Rond & gebalanceerd door rijping op de droesem en battonage
Smaak: Limoen, fris, schoon, levendig, appelschil van Granny Smith, vol en smaakvol

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Smaakt bij/Past bij

  1. Parelhoender met gepofte knoflook
  2. Vacherin Mont d’Or: gesmolten kaasje uit de oven met crackertje van boekweit
  3. Corvina a lo macho: gebakken witvis met koriander, chilipeper en zeevruchten

Achtergrondinformatie
Bodegas Heredad San Andrés (Cupani) is opgericht in 2001, toen de huidige eigenaren Enrique Eguiluz & Magdalena Mendoza besloten het ongebruikte wijnhuis over te nemen. Het wijnhuis ligt in het dorp San Vicente de la Sonsierra, vrijwel direct naast de Ebro-rivier, bijna op de grens van Baskenland. Sindsdien hebben zij flink geïnvesteerd en vernoemden zij het wijnhuis naar ‘Cupani’, een wijndruif die voor de Phylloxera-epidemie in La Rioja groeide, maar verloren is gegaan.

De wijngaarden liggen op 525 meter hoogte, aan de voet van de Sierra Cantabria, op oostelijk gelegen licht steile hellingen. Wijnmaker is Miguel Eguiluz Mendoza, zoon van Enrique. Sinds 1992 worden de wijnstokken niet meer bespoten met herbiciden, wat voor die tijd revolutionair was. De wijnmakerij is op dit moment in overgang naar volledig biologische productie. Er zijn 17,5 hectare druiven aangeplant, waaronder ook de bekende Tempranillo groeit. De Viura-druiven staan aangeplant sinds 1964 op bijna 7 hectare, stokken zijn dus 58 jaar oud. Hier worden elk jaar 2000 kg druiven geselecteerd waarvan in 2017 1622 flessen zijn gemaakt. ‘Rielo’ is een hommage aan de overgrootmoeder van Enrique, wiens voornaam Rielo was. De bodem bestaat uit kalkrijke klei, veroorzaakt door de Ebro-rivier. ’s Winters kan het elk jaar verschillen, geen hoge temperaturen en soms wat sneeuwval. Zomers zijn normaal gezien warm & droog, met soms een storm met hagel.

Vinificatie
Druiven worden met de hand geoogst in dozen van 12 kilo. Eenmaal in de kelder volgt een persing met hydraulische verticale pers waarna de fermentatie plaatsvindt in nieuw Franse 500l eikenhouten vaten. Na fermentatie wordt de wijn naar een ander nieuw Frans eikenhouten vat verplaatst, waar deze 7 maanden rijpt op de droesem. Door bâttonage toe te passen (het doorroeren van de wijn zodat de droesem op de bodem omhoogkomt) wordt de wijn complexer gemaakt met smaken van brood/boter.

Murviedro Galeam Dry Muscat

Vegan Spaanse witte wijn van de Muscat-druif. Met een rijke, soepele en frisse smaak. Past bij rijst met Iberisch varkensvlees.

Murviedro Galeam dry Muscat

Druivensamenstelling
Muscat 100 %

Specificaties
Jaargang: 2021
Stijl: droog
Alcoholpercentage: 11,5 %
Extra: Vegan gecertificeerd

Smaakprofiel
Kleur: Helder geel met groene tinten
Geur: Zeer intens en complex met een breed scala aan exotisch fruitaroma (lychees, passievrucht) met bloemige tonen en een minerale toets.
Smaak: Rijk en aromatisch, soepel en fris met een lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Lubina a la Sal (= Zeebaars met zout)
  2. Rijst met Iberisch varkensvlees en groene peultjes
  3. Garnalen uit Santa Pola op Pinoso zout met hojiblanca olijfolie.

Achtergrondinformatie
In 1927 is het wijnhuis opgericht door een dochteronderneming van Schenk Spanish Wineries. In 1929 werden in Alicante, Utiel en Requena wijnmakerij-en geopend. Galeam, in het Latijn Casco, symboliseert de bescherming van een volk in het aangezicht van tegenspoed. Het behoud van het land en tradities om ze door te geven aan hun toekomstige generaties. Bij Bodegas Murviedro vormen het beleid en de toewijding aan het behoud en de zorg voor het milieu een fundamenteel onderdeel van de filosofie. Men is voorstander van duurzame wijnbouw en oenologie en als zodanig worden de wijnen gemaakt in volledige harmonie met de omgeving. De muscat komt van de 2 hectare grote wijngaard La Marina/Baix Vinalopó. Terroir bestaat uit grevel en klei. De druivenstokken zijn 35 jaar oud. Wijnmaker is Juan Jose Muñoz.

Vinificatie
Zorgvuldige selectie van de beste Muscat druiven.
Koude maceratie in een pneumatische pers gedurende 6-8 uur.
Fermentatie bij 14 graden, Natuurlijke filtratie.

Diez Siglos – Finca La Olma

Spaanse witte wijn van de Verdejo-druif. Mooie, volle rijkheid in de mond. Smaakt goed bij ceviche van heilbot.

Druivensamenstelling
Verdejo: 100%

Specificaties
Jaargang: 2024
Alcoholpercentage: 13%
Stijl: Droog
Extra: Samenwerking tussen 65 verschillende wijnboeren uit de regio Rueda. Vegan gecertifieerd.

Smaakprofiel
Kleur: Strogeel met groene reflecties
Geur: Vers gemaaid gras, tropisch fruit en steenfruit als perzik
Smaak: Gebalanceerde zuurgraad met een mooie, volle rijkheid in de mond

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Smaakt bij/Past bij

  1. Salade van jonge geitenkaas, avocado en geroosterde walnoot
  2. Gegrilde groene asperges met rode ui, amandelen en geblakerde courgette
  3. Ceviche van heilbot met tijgermelk

Achtergrondinformatie
Diez Siglos is een wijnhuis opgericht in 2009, als een samenwerking tussen 65 verschillende wijnboeren uit de regio Rueda. Alle boeren hebben jarenlange ervaring met de druif die het meest voorkomt in de streek: Verdejo.

Naast de eigen productie zijn alle 65 boeren gedeeld eigenaar van het wijnhuis. De naam Diez Siglos betekent ‘tien eeuwen’ en komt voort uit de historie van de Verdejo-druif: tien eeuwen lang komt deze al voor in de regio Rueda.

Finca la Olma is de naam van de wijngaard waar de meeste van deze Verdejo-druiven groeien, de tweede wijngaard heet La Hormiga. De gaard bestaat uit 32 hectare, ligt op 725 meter boven zeeniveau & ligt vol met kiezels die overdag warmte opvangen en ’s avonds restwarmte afgeven zodat de druiven doorrijpen. De bodem is rijk aan ijzer, maar slaat weinig water op waardoor de stokken diep de grond in groeien om aan hun voedingsstoffen te komen. Dit zorgt voor reflectie van mineraliteit in de wijn. De wijnstokken zijn gemiddeld 22 jaar oud.

Wijnmaaksters zijn Noelia Santamaria & Laura Rubio, die samen 200.000 flessen hebben kunnen produceren. De winters zijn lang en koud met extreme temperaturen, sneeuw en vorst. In de zomer is het overdag erg heet en droog, ’s Nachts nemen de temperaturen af, wat zorgt voor een mooi contrast. Dit temperatuurverschil zorgt voor een duidelijk behoudt van frisse zuren in de druiven.

Vinificatie
De druiven worden ’s nachts machinaal geoogst, waarna ze een gekoelde pneumatische persing krijgen. Een korte schilmaceratie volgt om kleur uit de schillen te onttrekken. Fermentatie vindt plaats in roestvrij stalen tanks op verschillende temperaturen, waarna er wordt gefilterd met een keramisch cross-flow-filter. De wijn vloeit hierbij over het filter i.p.v. door het filter, vaste delen zakken daardoor naar de bodem. Hierna wordt er gebotteld.

Esteban Martín – Wit

Jonge Spaanse witte blend van de Chardonnay- en Macabeo-druif. Smaak van tropisch fruit. Past bij een traditionele Ceasar salade.

Esteban Martín - Wit

Druivensamenstelling
Chardonnay: 70 %
Macabeo: 30 %

Specificaties
Jaargang: 2024
Stijl: Jong
Extra: Vegan, Bestrijding middels Ozonbehandeling (uitleg onderaan pagina)
Alcoholpercentage: 13.0 %
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Helder, lichtgeel
Geur: Fruitig met subtiele tonen van tropische vruchten
Smaak: Tropisch fruit, bloemig, fris, harmonieus en een aanhoudende afdronk

Temperatuur:
Minimaal 6 °C
Maximaal 8 °C

Gastronomie
Serveer bij gerechten met een goede balans tussen friszuur en zachte/romige tonen

  1. Tapas: Sardientjes, inktvis in het zuur, gemarineerde mosselen
  2. Traditionele Ceasar salade met kip
  3. Zalm met mascarpone, bloemenhoning en geraspte limoenschil

Achtergrondinformatie
De wijngaard van Bodegas Esteban Martín liggen in de streek Carineña. Opgericht in 1932 en bestaande uit 150 hectare grond. Ze maken hier wijn met traditionele karakteristieken van D.O. Carineña in combinatie met de nieuwste moderne snufjes. De wijngaarden liggen ten zuidwesten van Zaragoza, op een plateau dat bekend staat als Capo de Carineña. Omdat het in de buurt van het Sierra de la Virgen gebergte ligt, variëren de hoogtes van 400m tot 800m. De regio heeft een continentaal klimaat met, hete, droge zomers en koude winters (tot -8 °C). Het grote verschil tussen dag- en nachttemperaturen heeft een positieve invloed op de druiven. De bodem bestaat uit roodbruin kalksteen, klei en leisteen, met daaronder een laag van losse stenen met een hoog calciumcarbonaatgehalte.

Vinificatie
De Chardonnay en Macabeo druiven groeien op verschillende plekken in de wijngaard en worden machinaal geoogst. Elk deel wordt apart gevinifieerd met moderne methodes om het maximale potentieel uit de verschillende delen van het wijngebied te halen. De druivenstokken zijn 20 tot 65 jaar oud. Na de oogst vindt er een maceratie (schilweking) plaats op koude temperatuur (12 °C) gedurende 6 uur wat resulteert in een soepele en fruitige wijn.

Diez Siglos – Fermentado en Barrica

Witte Spaanse wijn van de Verdejo-druif. Hint van hout door 1 jaar houtrijping in nieuwe Franse eiken vaten. Past bij paté van fazant.

Druivensamenstelling
Verdejo: 100%

Specificaties
Jaargang: 2023
Stijl: Droog, 1 jaar houtrijping in nieuwe Franse eiken vaten
Alcoholpercentage: 13,5%
Extra: Vegan gecertificeerd.
91 punten @ Gilbert & Gaillard 2021
95 punten/gouden medaille @ Decanter World Wine Awards

Smaakprofiel
Kleur: Heldergeel
Geur: Mineralen, hooi, aroma’s van gras, venkel en vanille
Smaak: Intens en aanhoudend. Elegant met een gebalanceerde toets van hout

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Smaakt bij/Past bij

  1. Hickory gerookte zalmmoot van de Kamado-grill
  2. Sashimi van coquille met limoenzest
  3. Paté van fazant op een toastje van brioche

Achtergrondinformatie
Diez Siglos is een wijnhuis opgericht in 2009, als een samenwerking tussen 65 verschillende wijnboeren uit de regio Rueda. Alle boeren hebben jarenlange ervaring met de druif die het meest voorkomt in de streek: Verdejo.

Naast de gedeelde productie zijn alle 65 boeren gedeeld eigenaar van het wijnhuis. De naam Diez Siglos betekent ‘tien eeuwen’ en komt voort uit de historie van de Verdejo-druif: tien eeuwen lang komt deze al voor in de regio Rueda. De kleine wijngaard van 1 hectare, genaamd Finca la Coma Alta, ligt vol met kiezels en een ondergrond van zand. De kiezels vangen overdag warmte op en geven ’s avonds restwarmte af zodat de druiven doorrijpen. De bodem is rijk aan ijzer, maar slaat weinig water op waardoor de stokken diep de grond in groeien om aan hun voedingsstoffen te komen. Dit zorgt voor reflectie van mineraliteit in de wijn. De wijnstokken zijn gemiddeld 48 jaar oud. Wijnmaaksters zijn Noelia Santamaria & Laura Rubio, die samen 3100 flessen hebben kunnen produceren. De winters zijn lang en koud met extreme temperaturen, sneeuw en vorst. In de zomer is het overdag erg heet en droog, ’s Nachts nemen de temperaturen af, wat zorgt voor een mooi contrast. Dit temperatuurverschil zorgt voor een behoudt van frisse zuren in de druiven.

Vinificatie
Druiven worden handmatig geoogst waarna zij een gekoelde persing krijgen met een hele korte schilmaceratie. Fermentatie vindt plaats in nieuw Frans eiken vaten waarna de wijn een jaar in dezelfde vaten rijpt. Hierna volgt de filtratie met keramisch cross-flow (over i.p.v. door het) filter, waarna er wordt gebotteld en de wijn nog een jaar op fles rijpt.

Diez Siglos – Cien x Cien

Witte droge Spaanse wijn van de Verdejo-druif. Smaken van groene appel, onrijpe banaan, rijpe peer en ananas. Past bij oester met haringkuit.

Diez Siglos Verdejo

Druivensamenstelling
Verdejo: 100%

Specificaties
Jaargang: 2023
Stijl: Droog
Alcoholpercentage: 13%
Extra: Vegan gecertifieerd.
Zilver @ Decanter World Wine Awards 2021
Zilver @ Concours Mondial Bruxelles

Smaakprofiel
Kleur: Lichtgoud
Geur: Citrus, gemaaid gras, venkel en anijszaad
Smaak: Schoon, groene appel, onrijpe banaan, rijpe peer en ananas

Temperatuur:
Minimaal 9 °C
Maximaal 11 °C

Gastronomie
Smaakt bij/Past bij

  1. Oester met haringkuit en citroenzest
  2. Sashimi van zalm
  3. Arroz Nègre: zwarte rijst (door inktvisinkt) met gamba’s en inktvis

Achtergrondinformatie
Diez Siglos is een wijnhuis opgericht in 2009, als een samenwerking tussen 65 verschillende wijnboeren uit de regio Rueda. Alle boeren hebben jarenlange ervaring met de druif die het meest voorkomt in de streek: Verdejo. Naast de gedeelde productie zijn alle 65 boeren gedeeld eigenaar van het wijnhuis.

De naam Diez Siglos betekent ‘tien eeuwen’ en komt voort uit de historie van de Verdejo-druif: tien eeuwen lang komt deze al voor in de regio Rueda. De 7 verschillende wijngaarden, in totaal 90 hectare, liggen vol met kiezels die overdag warmte opvangen en ’s avonds restwarmte afgeven zodat de druiven doorrijpen. De bodem is rijk aan ijzer, maar slaat weinig water op waardoor de stokken diep de grond in groeien om aan hun voedingsstoffen te komen. Dit zorgt voor reflectie van mineraliteit in de wijn. De wijnstokken zijn gemiddeld 32 jaar oud.

Wijnmaaksters zijn Noelia Santamaria & Laura Rubio, die samen 420.000 flessen hebben kunnen produceren. De winters zijn lang en koud met extreme temperaturen, sneeuw en vorst. In de zomer is het overdag erg heet en droog, ’s Nachts nemen de temperaturen af, wat zorgt voor een mooi contrast. Dit temperatuurverschil zorgt voor een behoudt van frisse zuren in de druiven.

Vinificatie
’s Nachts wordt er mechanisch geoogst, overdag worden druiven handmatig geplukt. Een gekoelde pneumatische persing volgt waarna een korte schilmaceratie plaatsvind om kleur uit de schillen te onttrekken. Alleen het sap van de eerste persing wordt gefermenteerd. Fermentatie vindt plaats in roestvrij stalen tanks op verschillende temperaturen en rijpt 4 maanden op de droesem. Als laatst volgt de filtratie met keramisch cross-flow (over i.p.v. door het) filter en botteling.

Singulares Afortunado – Verdejo

Spaanse witte wijn van de Verdejo-druif met een zachte bloemige smaak. Past bij salade met gerookte zalm.

Singulares - Afortunado Verdejo

Druivensamenstelling
Verdejo: 100 %

Specificaties
Jaargang: 2023
Stijl: Jong
Alcoholpercentage: 13,0 %
Extra: Zeer populaire wijn die veel geschonken wordt bij diverse tapasrestaurants in Barcelona.

Smaakprofiel
Kleur: Lichtgeel met een lichtgroene waas
Geur: Fris met tropische tonen van banaan en ananas, watermeloen en vers gemaaid gras
Smaak: Zacht en bloemig, duidelijke aanwezigheid van rijp fruit, met een frisse afdronk

Temperatuur:
Minimaal 7 °C
Maximaal 9 °C

Gastronomie
Past goed bij verse visgerechten, maaltijdsalades, tapas of pasta met vettere sauzen

  1. Salade met gerookte zalm, avocado en citroen-dille saus
  2. Fruits de Mer met romige risotto
  3. Tagliatelle met gamba’s en gegrilde groene asperges

Achtergrondinformatie
Viñedos Singulares is opgezet door twee broers, Luis en Carlos Barrero, gevestigd in Barcelona. De naam Afortunado (vertaald: ongeluk(kig) is ontstaan door het ongelukkige voorval dat plaats vond tijdens hun eerste zoektocht naar de lekkerste wijn: Een lekke autoband. De broers vroegen om hulp bij een oude boerderij omgeven door wijngaarden, waar ze een parel van een wijn aangeboden kregen door de bewoner. Dit was het begin van Viñedos Singulares. Momenteel selecteren zij in verschillende regio’s de beste druiven waarbij ze het specifieke karakter van het terroir waarborgen.

De Verdejodruiven groeien in de provincie Segovia. Ze worden geselecteerd uit kleine percelen met een maximale grootte van 3 hectare en geplukt van eeuwenoude wijnstokken. Deze percelen bevinden zich in het hoogste gedeelte van de D.O. Rueda, zo’n 900 meter boven de zeespiegel.

Vinificatie
Na een gecontroleerd rijpingsproces worden de druiven in de 2e helft van oktober geplukt. De druiven worden ontsteelt waarna er een koude maceratie plaats vindt om de aroma-intensiteit in de most te verhogen. Vervolgens worden ze geperst en gefermenteerd bij een gecontroleerde temperatuur gedurende 20 dagen. De droesem zorgt ervoor dat de wijn voller en complexer wordt. Tegenwoordig is dit één van de meest gedronken wijnen in Barcelona!

Adernats XC – Cava Gran Reserva

Spaanse cava met de Xarel.lo-druif. 40 maanden rijping op droesem. Smaken van appel, room en brioche. Past bij Foie gras.

Adernats XC Cava Gran Reserva

Druivensamenstelling
Xarel.lo: 100%

Specificaties
Jaargang: 2016
Stijl: Dry, Gran Reserva
Extra:
‘Best cava of the world’ – 50 Great Cavas
Great Gold – Concours Mondial de Bruxelles
9,59 punten – Catalan Guide
93 punten – Peñin Guide
90 punten – Parker
Alcoholpercentage: 11,5%

Smaakprofiel
Kleur: Strogeel
Geur: Uitgesproken, romig, brioche
Smaak: Appel, room, brioche, zeer verfijnde mousse

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Gegrilde pulpo (inktvis) met gerookte paprikadip
  2. Foie gras
  3. Gebakken venusschelpen met knoflook en virgin olijfolie uit de oven

Achtergrondinformatie
Vinicola de Nulles is een wijncoöperatie in Nulles van 77 wijnboeren uit D.O. Tarragona. Ontstaan in 1919, nadat de wijnboeren en families uit de regio besloten om de krachten te bundelen, na eerst jarenlange ervaring op te hebben gedaan in het groeien van druiven.

Eerste gezamenlijke oogst vond plaats in 1920, in de modernistische wijnkelder/kathedraal, ontworpen door Cesar Martinell. Druiven voor deze wijn komen van wijngaard Mas de Cap Ferro, in totaal 4 hectare en de oudste wijngaard van de coöperatie. Warm en mild klimaat, met een koele zeewind genaamd de Marinada, vanwege de ligging van de wijngaarden (18 kilometer van zee). De gaarden hebben een bodem van ontzettend rijke klei en kalksteen, waardoor weinig water wordt opgenomen. Dit resulteert in een kleinere maar zeer geconcentreerde oogst. De gaarden worden omringd door johannesbrood-, olijf- en amandelbomen, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de wijngaard en de bodem. Wijnstokken zijn 40 jaar oud. Wijnmaker is Ivà Gallego, die 4000 flessen heeft geproduceerd. XC staat voor het Romeinse cijfer 90, het aantal oogsten in de wijnkelder op het moment van produceren.

Vinificatie
Druiven worden met de hand geplukt. De eerste fermentatie vindt deels plaats in roestvrij stalen tanks, deels in Frans eiken. Tweede fermentatie vindt plaats op fles, na toevoeging van extra suiker volgens méthode traditionelle. Hier ontstaat het koolzuur in de wijn, waarna 40 maanden rijping op de droesem. Hierdoor ontstaan de smaken van brioche.