Le Favole – Malvasia

Italiaanse witte wijn van de Malvasia-druif. Aangename en aanhoudende wijn. Past goed bij carpaccio van octopus.

Le Favole Malvasia 2018

Druivensamenstelling
Malvasia: 100 %

Jaargang: 2020

Specificaties
Stijl: Jong
Alcoholpercentage: 13,5 %
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Vermelding in Vitae La Guida Vina 2021
Grand International Wine Award Mundus Vini Gold Meininger 2021

Smaakprofiel
Kleur: Intens stro geel
Geur: Aroma’s van abrikoos, perzik en pruim, met hinten van tomatenblad, peper, Salie en ananas. Hints van kweepeer.
Smaak: Aangenaam en aanhoudend, gebalanceerde zuren en mineralen

Temperatuur:
Minimaal 10 °C
Maximaal 12°C

Gastronomie
Goede combinatie met:

  1. Carpaccio van octopus met kikkererwtencrème
  2. Courgette met buffelmozzarella en verse tomatentartaar
  3. Spaghettoni met venusschelpen en eekhoorntjesbrood

Achtergrondinformatie
In de provincie Pordenone, niet ver van de vredige Marano-lagune, een plaats waar de zuivere geur van de zee en de aarde zich vermengen, waar een zachte maar constante bries het kleiachtige terrein streelt en het droog en gezond houdt. De wijngaarden zijn gelegen op twee locaties: Vigneti Bosco Bando (Udine) (gelegen direct aan de zee) 13 hectare groot – Het perceel met een grote van 0.85 hectare, waar de Bosco Bando wijnstokken van deze Malvasie vandaan komen is Guyot – en wijngaard Vigneti Castello, 7 hectare groot, welke zich bevindt zich in Caneva (Pordenone), dicht bij de grens van Treviso. Hier ligt het wijnhuis Le Favole (sprookje). Gelegen in een zg. Karstgebied (= gebied waar, door het oplossen van het kalkgesteente in de ondergrond, een zinkgat is ontstaan welke volloopt met water)

Vinificatie
De oogst wordt met de hand geplukt. Vinificatie: gebruik van moderne RVS tanks. Zachte persing met pneumatische pers en daaropvolgende flotatie voor een snelle klaring van de most. Fermentatie bij gecontroleerde temperatuur. Rijping en rust op gisten gedurende 6 maanden. Rijping voor zes maanden in staal; hierna gedurende twee maanden in de fles.

Domaine Barat 1ste Cru Côte de Lechet

Franse volle wijn van de Chardonnay druif. Smaken van groene appel en citrus met minerale tonen. Past bij gebakken of gegrilde St. Jacobsschelpen.

Druivensamenstelling:
100% Chardonnay

Specificaties
Jaargang: 2020
Alcoholpercentage:
Extra:

Smaakprofiel
Kleur: Zacht goudgeel in het glas
Geur: is deze Chablis aromatisch en tegelijkertijd discreet met fruittonen van appelbloesem, honingmeloen en grapefruit, en in de 2e geur duidelijk aroma´s van witte truffel.
Smaak: Droge en lichtfruitige aandronk, waar de mineralen ook meedoen. Volle wijn met een verfijnde afdronk van groene appel, citrus met minerale tonen, die de wijn in het geheel iets ziltigs geeft. Een mooie, stevige Bourgogne die tot zijn recht komt door te karaferen en op 12 ºC. te serveren.

Temperatuur:
Minimaal
Maximaal

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. St. Jacobsschelpen gebakken/gegrild
  2. Kreeft (ook Thermidor)
  3. Snoek gebakken of gestoofd in saus
  4. Gebakken zwezerik met een salade
  5. Wijngaardslakken of champignons met beurre café de Paris

Achtergrondinformatie
De wijngaarden liggen bij het dorp Milly, 2 kilometer van Chablis.Te vinden in Kimmerdiggien (geeft de wijn vooral zijn levendigheid en fraîcheur) en Portlandien.
Een wijngaard van 20 ha met kalksteenbodems (een traditionele productiemethode) met vrij oude stokken, 30 jaar, aan de oostzijde van de heuvel met een semicontinentaal klimaat. Lentes met regelmatig regenbuien, lange warme, zonnige zomer, een zachte herfst en een lange koude winter. De wijnen rijpen in de kelders die vanaf het begin daarvoor waren bestemd (1725).

Vinificatie
Traditionele productiemethode en mechanische oogst. Alcoholische gisting op een temperatuur van 22º tot 25º. Dan een malolactische gisting voor een zachter resultaat. 8 maanden gelagerd in RVS-tanks, vervolgens geclarifieerd met vislijm. Filtratie langs kiezels, en door membranen.

Domaine du Nozay Sancerre – Sauvignon Blanc Loire

Witte Franse biodynamische top Sancerre van de Sauvignon Blanc-druif. Vol en zacht in de mond met een nootachtige toets. Past goed bij Fruits de Mer.

Domaine du Nozay Sancerre - Sauvignon Blanc 2020

Druivensamenstelling
100% Sauvignon Blanc

Specificaties
Jaargang: 2022
Extra: Biologisch
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Lichtgeel met wit gouden reflecties.
Geur: Intens fruitig, met aroma’s van passievrucht, mango, citrusvruchten, grapefruit en mandarijn.
Smaak: Deze rijke Sancerre is vol en zacht in de mond, met in de finale een kleine nootachtige toets.

Temperatuur:
Minimaal 7° C
Maximaal: 9° C

Gastronomie
Smaakt bij/ past bij

  1. Kip Jambalaya
  2. Creoolse kippenbouten
  3. Vichyssoise
  4. Paling met romige kruidensaus
  5. Quiche van zalm, courgette, broccoli en tomaat
  6. Mosselen met frites en Belgische mayonaise of yoghurt mayonaise
  7. Zeevruchten

Achtergrondinformatie
Le Nozay is een 17e eeuws klein kasteel, dichtbij het dorp Sainte Gemme-en-Sancerrois, ten noorden van Sancerre. Sinds 1971 is het eigendom van de familie De Benoist. De bijbehorende wijnboerderij is gebouwd op de heuvel naast het kasteel. Het gebied heeft 15 hectaren, het heeft een kalkstenen bodem en is in de jaren ‘70 aangeplant. In 1974 vond de eerste oogst plaats die gevolgd werd door vele succesvolle jaren, beloond door verschillende prijzen en medailles.
Sinds 2014 is Domaine du Nozay gecertificeerd als biologisch landbouwbedrijf. De biodynamische certificering is in uitvoering. De familie heeft om verschillende redenen de biologische landbouw aangenomen: respect voor het milieu, de bodem en de wijngaard. Zij zijn overtuigd van de voordelen van de biologische landbouw waarmee ze het Domaine naar een hoge kwaliteit kunnen brengen. Ze verbouwen het land mechanisch, gebruiken schone meststoffen en natuurlijke producten om de wijnstokken te behandelen tegen ziekten, zoals meeldauw en valse meeldauw. Ze vertrouwen ook op hun kleine weerstation, wat hun helpt beslissen wanneer ze moeten handelen.
Cyril de Benoist is de wijnmaker en is de tweede generatie van het Landgoed. Hij is de neef van Aubert de Villaine (mede-eigenaar van La Romanée Conti) en de broer van Pierre de Benoist (wijnbouwer in Domaine de Villaine in Bouzeron).

Vinificatie
Wanneer de Sauvignon Blanc druiven rijp zijn, worden ze handmatig geoogst.
De druiven worden geperst met een pneumatische pers, wat het voordeel heeft dat de druiven niet ‘geschud’ worden en dus een zeer schone most verkregen wordt. De alcoholische fermentatie vindt plaats in roestvrijstalen tanks zonder extra gist of onnodige additieven. De wijn wordt pas in het voorjaar gefilterd en gebotteld.

Domaine La Croix Belle – N°7 Blanc

Franse witte blend met 7 verschillende druiven. Een droesemrijping met regelmatige bâttonage. Tonen van exotisch fruit, honing en citrus, zachte lange afdronk. Gaat goed gepaard met gegrilde vis.

Domaine La Croix Belle - N°7 Blanc

Druivensamenstelling
Viognier: 25%
Chardonnay: 25%
Grenache Blanc: 15%
Sauvignon Blanc: 15%
Grenache Gris: 5% Muscat + Carignan Blanc: 5%

Specificaties
Jaargang 2021
Stijl: 9 maanden houtrijping
Extra: Duurzame landbouw met Terra Vitis Certificering
Naam “N° 7” = het aantal druiven van de assemblage.
91 punten @ Decanter World Wine Awards (’19)
Alcoholpercentage: 13,5 %
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Glinsterend goud
Geur: Intense geur van grapefruit, ananas en vanille
Smaak: Zeer goed in balans, mineralig, smaken van exotisch fruit, honing en citrus, zachte lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 10 °C
Maximaal 12 °C

Gastronomie
Uitstekend gepaard met gegrilde vis, foie gras en gerechten met wit vlees

  1. Klassieke bouillabaisse
  2. Gebakken tarbot met Hollandaisesaus
  3. Foie gras met vijgengelei en rozemarijn op toast

Achtergrondinformatie
Domaine La Croix Belle is opgericht in 1794 door familie Boyer. Sinds 1977 is het in handen van de ambitieuze Jacques en Francoise Boyer. Het ligt in de streek Côtes de Thongue in de bekende wijnregio Languedoc, op 120 meter hoogte van het Cévenne gebergte. Het terroir van La Croix Belle bestaat uit klei en kalksteen, met als onderlaag gravel en zand. Op de 70 hectare grond groeien 16 verschillende druivensoorten die profiteren van vele zonuren en gematigde wind uit de Middellandse Zee. Domaine La Croix Belle streeft naar een zuiver kwaliteitsproduct met respect voor mens en milieu, o.a. door strenge controle op de productie-methodes onder de duurzame ‘Terra Vitis’ certificering. De wijnen worden zo puur mogelijk gemaakt, waardoor prachtige zuivere wijnen ontstaan met karakter, kwaliteit en passie, zonder toevoegingen.

Vinificatie
De druiven worden zorgvuldig gesorteerd na de oogst van gemiddeld 20 jaar oude wijnranken. Opbrengst: 35-40 hectoliter wijn per hectare grond. Alle verschillende druivenvariëteiten (7 stuks) worden apart gevinifieerd op traditionele manier en daarna sur lie gelagerd op nieuwe Franse eikenhouten vaten. De wijn wordt regelmatig geroerd om meer smaken te ontwikkelen, een techniek dat ‘battonage’ heet. De wijn rijpt 9 maanden in deze vaten. Je kan de N° 7 max. 5 jaar bewaren.

Domaine La Croix Belle – Les Champ des Lys

Jonge Franse witte wijn met de Viognier- Gernache Blanc- Chardonnay- en Sauvignon Blanc-druiven die alle 4 geplukt worden van 20 jaar oude wijnstokken waarbij licht houtlagering is toegepast. Past bij gegrilde vis.

Domaine La Croix Belle - Les Champ des Lys

Druivensamenstelling
Viognier: 50 %
Grenache Blanc: 20 %
Chardonnay: 20 %
Sauvignon Blanc: 10 %

Specificaties
Jaargang: 2022
Stijl: Jong, licht houtlagering
Extra: Duurzame Terra Vitis-certificering
Beoordeeld met 1 ster @ Guide Hachette de Vins (’20)
Alcoholpercentage: 13,5 %
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Glanzend goudgeel
Geur: Complex met aroma’s van citrusschil, steenvruchten (perzik) en lichte kruidige tonen
Smaak: Elegante wijn met hints van geroosterde noten, vlezig en met een langaanhoudende finale

Temperatuur:
Minimaal 11 °C
Maximaal 13 °C

Gastronomie
Lekker bij gegrilde vis, schaaldieren, wit vlees of lichte zachte kazen

  1. Gegrilde zeeduivel met mosterdsaus, peterselie en gerookte spekjes
  2. Sint Jacobsschelpen met prei, dille en Beurre Blanc
  3. Salade met gerookte kip, geraspte wortel, witlof, noten en avocadospread

Achtergrondinformatie
Domaine La Croix Belle is opgericht in 1794 door familie Boyer. Sinds 1977 is het in handen van de ambitieuze Jacques en Francoise Boyer.

Ligging Het ligt in de streek Côtes de Thongue in de bekende wijnregio Languedoc, op 120 meter hoogte van het Cévenne gebergte. Het terroir van La Croix Belle bestaat uit klei en kalksteen, met als onderlaag gravel en zand. Op de 70 hectare grond groeien 16 verschillende druivensoorten die profiteren van vele zonuren en gematigde wind uit de Middel-landse Zee. Opbrengst: 45 hectoliter wijn per hectare grond. Domaine La Croix Belle streeft naar een zuiver kwaliteitsproduct met respect voor mens en milieu, o.a. door strenge controle op de productie-methodes onder de duurzame ‘Terra Vitis’ certificering. De wijnen worden zo puur mogelijk gemaakt, waardoor prachtige zuivere wijnen ontstaan met karakter, kwaliteit en passie, zonder toevoegingen.

Vinificatie
Alle vier de druivensoorten worden geplukt van gemiddeld 20 jaar oude wijnstokken en zorgvuldig geselecteerd op kwaliteit. De fermentatie vindt plaats op traditionele wijze op lage temperatuur, waarvan 5% gedurende 6 tot 9 maanden op gebruikte eikenhouten vaten en 95% in RVS tanks, waarbij regelmatig battonnage wordt toegepast. Hierbij wordt de droesem door het sap geroerd, wat zorgt voor extra smaak en complexere aroma’s. Na dit proces van 6 maanden volgt de botteling.

Domaine La Croix Belle – Caringole Chardonnay

Franse Chardonnay met lichte houtlagering. Aroma’s van bloemen, citrusvruchten en kweepeer. Past bij vis en schaaldieren.

Domaine La Croix Belle - Caringole Chardonnay

Druivensamenstelling
Chardonnay: 100 %

Specificaties
Jaargang 2022
Stijl: Lichte houtlagering
Extra: Duurzame landbouw met Terra Vitis Certificering
Goud @ Concours Général Agricole de Paris (2019)
Alcoholpercentage: 13,5 %
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Licht goudgeel
Geur: Intense aroma’s van bloemen, citrusvruchten en kweepeer en tonen van hazelnoot en amandel
Smaak: Zachte aanzet met wit fruit op de achtergrond, goede structuur, subtiel en perfecte balans

Temperatuur:
Minimaal 10 °C
Maximaal 12 °C

Gastronomie
Heerlijke combinatie met vis, schaaldieren en gevogelte in romige sauzen of boter

  1. Gekruide kip uit de oven in romige saus met spinazie en tomaatjes
  2. Gegrilde kreeft met botersaus en groene asperges
  3. Vispalet met remouladesaus en verse toast

Achtergrondinformatie
Domaine La Croix Belle is opgericht in 1794 door familie Boyer. Sinds 1977 is het in handen van de ambitieuze Jacques en Francoise Boyer. Het ligt in de streek Côtes de Thongue in de bekende wijnregio Languedoc, op 120 meter hoogte van het Cévenne gebergte. Het terroir van La Croix Belle bestaat uit klei en kalksteen, met als onderlaag gravel en zand. Op de 70 hectare grond groeien 16 verschillende druivensoorten die profiteren van vele zonuren en gematigde wind uit de Middellandse Zee. Domaine La Croix Belle streeft naar een zuiver kwaliteitsproduct met respect voor mens en milieu, o.a. door strenge controle op de productie-methodes onder de duurzame ‘Terra Vitis’ certificering.

De wijnen worden zo puur mogelijk gemaakt, waardoor prachtige zuivere wijnen ontstaan met karakter, kwaliteit en passie, zonder toevoegingen.

Vinificatie
De druiven worden zorgvuldig gesorteerd na de oogst van gemiddeld 20 jaar oude wijnranken. Opbrengst: 45 hectoliter wijn per hectare grond. Ze worden op traditionele manier geperst en gefermenteerd. De wijn rijpt op de droesem (sur lie), waarvan 5% -10% op nieuwe Franse eikenhouten vaten gedurende 6 tot 9 maanden en de rest op roestvrijstalen tanks. De droesem wordt regelmatig geroerd om com-plexere smaken te ontwikkelen (‘battonage’), daarna licht gefilterd en gebotteld.

Aresti – Cabina ’56 Chardonnay Reserva

Chileense licht houtgerijpte Chardonnay met een volle en complexe smaak van perzik, limoenschil, room & vanille.

Aresti Cabina '56 Chardonnay

Druivensamenstelling
Chardonnay: 100%

Specificaties
Jaargang: 2022
Stijl: Droog, reserva: 20% gerijpt in Frans eiken vaten
Alcoholpercentage: 13%
Extra: Malolactische fermentatie in deze wijn zorgt voor aroma’s en smaken van boter en room

Smaakprofiel
Kleur: Licht citroengeel
Geur: Citrus, tropisch fruit: galiameloen, ananas en banaan, room & vanille
Smaak: Complex, vol, rond zonder verlies van zuren, perzik, limoenschil, room & vanille

Temperatuur:
Minimaal 10 °C
Maximaal 12 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Gebakken zalm met chiliflakes, citroen en gegrilde plakken pompoen
  2. Romige camembert uit de oven met geroosterde walnoten
  3. Sashimi van geelvintonijn

Achtergrondinformatie
Wijnhuis Aresti is opgericht in 1951 door Vicente Aresti Astica, nadat Vicente in het bezit kwam van de Bellavista-wijngaard in Curicó. Vanaf dit moment is de familietraditie van wijnmaken begonnen.

Na jarenlange ervaring in het maken van wijn en opgedane kennis door te geven aan de volgende generatie, namen in 2012 -na het overlijden van Vicente – dochters Begoña en Ana Maria het wijnhuis over. Zij zorgden ervoor dat in 2018 de wijngaarden werden gerenoveerd door o.a. nieuwe stokken te planten, nieuwe wijnmaak-technieken toe te passen en te investeren in een nieuwe bottellijn.

Ligging Het wijnhuis heeft de waarden innovatie, biodiversiteit, duurzaamheid en familie-passie hoog in het vaandel staan. Huidige wijnmaker is Jon Usabiaga. De La Reserva-gaarden liggen dicht bij het Andes-gebergte, tussen 500 en 700 meter hoogte. De Chardonnay-stokken zijn 26 jaar oud en staan op 13 hectare aangeplant. Terroir bestaat uit verschillende ondergronden: zand, leem, graniet en klei. In de zomer is het heet & droog, in de winter mild en regenachtig, wat zorgt voor een perfecte balans in het produceren van gezonde druiven.

Ontstaan naam Cabina ’56 is de naam van de eerste pick-up truck omdat Vicente die jarenlang heeft gebruikt tijdens het oogsten. Daarom kreeg Cabina deze bijnaam, door de kenmerkende cabine op de truck.

Vinificatie
Na het selecteren van de druiven worden de druiven gelijk geperst. Druiven worden gefermenteerd en geklaard op gecontroleerde lage temperatuur van 16 °C. 20% van de wijn wordt daarna gerijpt op Frans eiken vaten, waarna deze malolactische fermentatie ondergaat. Dit zorgt dus voor aroma’s en smaken van boter en room waardoor de wijn een vol mondgevoel geeft.

Aresti – Cabina ’56 Sauvignon Blanc Reserva

Witte Chileense wijn van de Sauvignon Blanc-druif, vol van smaak door rijping op de droesem. Past heerlijke bij Ceviche van kabeljauw.

Aresti Cabina Sauvignon Blanc

Druivensamenstelling
Sauvignon Blanc: 100%

Specificaties
Jaargang: 2022
Stijl: Droog, Reserva: 2 maanden rijping op droesem
Alcoholpercentage: 12,5%
Extra: Vernoemd naar de eerste pick-up truck die Vicente jarenlang heeft gebruikt tijdens het oogsten, die de bijnaam Cabina kreeg kenmerkende cabine op de truck.

Smaakprofiel
Kleur: Licht citroengeel
Geur: Elegante bloemige tonen, citrus en een lichte kruidigheid
Smaak: Duidelijke zuurgraad, vullend mondgevoel wat leidt naar een stevige afdronk.

Temperatuur:
Minimaal 9 °C
Maximaal 11 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Ceviche van kabeljauw, limoensap, sinaasappel, avocado en rode ui
  2. Groene salade met geitenkaas, munt en amandelen
  3. Little Gem met garnaaltjes, bieslook en whisky-cocktail saus

Achtergrondinformatie
Wijnhuis Aresti is opgericht in 1951 door Vicente Aresti Astica, nadat Vicente in het bezit kwam van de Bellavista-wijngaard in Curicó. Vanaf dit moment is de familietraditie van wijnmaken begonnen.

Na jarenlange ervaring in het maken van wijn en opgedane kennis door te geven aan de volgende generatie, namen in 2012 -na het overlijden van Vicente – dochters Begoña en Ana Maria het wijnhuis over. Zij zorgden er dus voor dat in 2018 de wijngaarden werden gerenoveerd door o.a. nieuwe stokken te planten, nieuwe wijnmaak-technieken toe te passen en te investeren in een nieuwe bottellijn. Het wijnhuis heeft de waarden innovatie, biodiversiteit, duurzaamheid en familie-passie hoog in het vaandel staan. Huidige wijnmaker is Jon Usabiaga.

Ligging De gaarden liggen dicht bij het Andes-gebergte, tussen 500 en 700 meter hoogte. De Sauvignon-stokken zijn 26 jaar oud en staan op 45 hectare aangeplant op wijngaard La Reserva. Terroir bestaat uit verschillende ondergronden: zand, leem, graniet en klei, veroorzaakt door de vulkanische ondergrond. In de zomer is het heet & droog, in de winter mild en regenachtig, wat zorgt voor een perfecte balans in het produceren van gezonde druiven.

Vinificatie
Druiven worden geperst op gecontroleerde lage temperatuur, waarna ze het fermentatieproces ingaan. De druiven fermenteren 20 dagen op 14 °C in roestvrij stalen tanks. Hierna rijpt de wijn twee maanden lang op de droesem, wat zorgt voor meer diepgang in de wijn en resulteert in een lichte kruidigheid.

Sander – Weißburgunder

Biologische Duitse witte wijn van de Weißburgunder druif. Volle en fruitige smaak met elegante en gebalanceerde zuren. Past bij witte asperges in ham-roomsaus.

Sander Weißburgunder

Druivensamenstelling
Weißburgunder 100%

Specificaties
Jaargang: 2022
Extra: Biologisch
Alcoholpercentage: 13%
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Bleekgeel
Geur: Abrikoos en lindebloesem
Smaak: Vol en fruitig, met elegant gebalanceerde zuren

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Witte asperges in ham-roomsaus
  2. Mosselen in crème en saffraansaus
  3. Spinazietaart met walnoten en geitenkaas

Achtergrondinformatie
Weingut Sander ligt in de streek Rheinhessen in het oosten van Duitsland, waar 260 km2 aan wijngaarden ligt en is hiermee de grootste wijnregio van het land. Sander was één van de eerste wijnhuizen die biologische wijn produceerde en kan met recht worden omschreven als pionier.

Duurzame landbouw was voor de oprichter Otto-Heinrich Sander geen vraag, maar het antwoord! De huidige wijnmaker, kleinzoon Stefan Sander, staat nu aan het roer van dit familiedomein. Ook hij streeft bij het wijnmaken altijd naar de beste kwaliteit zonder gebruik van chemicaliën, met veel succes. De biodiversiteit in de bodem wordt gevoed met compost, hooi en ander organisch materiaal, welke allen bijdragen aan de kwaliteit van de wijn. De wijngaard van ongeveer 25 hectare leeft daardoor, samen met o.a. kleurrijke bloemen, lieveheersbeestjes, wormen, spinnen en vogels, in een harmonie.

Vinificatie

Na zorgvuldig geselecteerde oogst worden de druiven meteen geperst en wordt er gebruik gemaakt van spontane fermentatie. Er wordt in dit proces geen gist aan de most toegevoegd, de van nature aanwezige gisten zetten de suikers om in alcohol. Na fermentatie wordt 80% in roestvrij stalen tanks bewaard, 20% in houten vaten waarna er nog malolactische fermentatie plaatsvind. Dit kan aroma’s en smaken van boter of room veroorzaken. De wijn wordt hierdoor dus voller.

Sander – Silvaner Trocken

Witte biologische Duitse wijn gemaakt van de Silvaner-druif. Een fijne kruidige wijn met een licht koolzuurgehalte en een subtiele aroma van peer, kweepeer & kruisbes.

Sander Silvaner

Druivensamenstelling
Silvaner: 100%

Specificaties
Jaargang: 2022
Extra: Biologisch
Alcoholpercentage: 12%
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Strogeel met groene reflecties
Geur: Subtiel aroma van peer, kweepeer & kruisbes
Smaak: Gemiddelde zuurgraad en fijne kruidigheid. Licht koolzuurgehalte geeft een verfrissend mondgevoel

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Een lichte salade van botersla, avocado en limelon
  2. Vietnamese glasnoedel-salade met rundergehakt, citroengras en lente-ui
  3. Tarte Flambée (Flammküchen)

Achtergrondinformatie
Weingut Sander ligt in de streek Rheinhessen in het oosten van Duitsland, waar 260 km2 aan wijngaarden ligt en is hiermee de grootste wijnregio van het land. Sander was één van de eerste wijnhuizen die biologische wijn produceerde en kan met recht worden omschreven als pionier. Duurzame landbouw was voor de oprichter Otto-Heinrich Sander geen vraag, maar het antwoord! De huidige wijnmaker, kleinzoon Stefan Sander, staat nu aan het roer van dit familiedomein. Ook hij streeft bij het wijnmaken altijd naar de beste kwaliteit zonder gebruik van chemicaliën, met veel succes. De biodiversiteit in de bodem wordt gevoed met compost, hooi en ander organisch materiaal, welke allen bijdragen aan de kwaliteit van de wijn. De wijngaard van ongeveer 25 hectare leeft daardoor, samen met o.a. kleurrijke bloemen, lieveheersbeestjes, wormen, spinnen en vogels, in een harmonie.

Vinificatie
Na 18 uur durende maceratie worden de druiven gefermenteerd op een gecontroleerd temperatuur van 20 graden. De wijn rust hierna op de droesem, om diepgang in de wijn te creëren. Aan het einde van het vinificatieproces blijft er 4,1 gram suiker per liter wijn over. Zuurgraad is 5,2 gram per liter.