Domaine Herbauges – Le Chant Baron Chardonnay

Witte Franse wijn van de Chardonnay-druif. 10 maanden gerust op de droesem waarbij regelmatig bâtonnage wordt toegepast. Wijn met intense smaken, volumineus en soepel met een aangename afdronk.

Druivensamenstelling
Chardonnay: 100 %

Specificaties
Jaargang: 2022
Stijl: Jong
Extra: Duurzame Terra Vitis-certificering
Gouden Medaille @ Les Vinalies Internationales (2018)
Alcoholpercentage: 13,0 %
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Helder citroengeel
Geur: Volop citrusaroma’s en exotisch fruit
Smaak: Intense smaken, volumineus en soepel met een aangename frisse afdronk

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Lekker bij gegrilde of gerookte vis, kip uit de oven en lichte Franse aperitieven

  1. Coquilles van de grill met zeekraal en citroenboter
  2. Kikkerbillen met knoflook, peterseliepesto en couscous
  3. Crostini met gerookte paling, komkommer en dille

Achtergrondinformatie
Wijnmaker Jérôme Choblet, de vierde generatie van wijnbouwers van Domaine des Herbauges, ziet wijn maken als zijn passie, waarbij elke keuze die je maakt invloed heeft op de totale expressie en aroma’s in de wijn, zowel delicaat als intens. De wijngaarden bestaan al sinds 1864. Nu, 4 generaties later, hebben ze gedurende 15 jaar alle ranken in de wijngaard herplant, om de kwaliteit van de wijnen te verbeteren en het aanbod te vergroten. Het wijnhuis bevind zich in het westen van Frankrijk, in de regio Val de Loire, bij de gelijknamige rivier. Tegenwoordig gebruiken ze moderne productiemethodes, met veel respect voor het milieu, waarbij geen chemicaliën worden toegevoegd. De wijnen van Domaine des Herbauges worden inmiddels verkocht in 42 landen. Alle producten die gebruikt worden bij de groei zijn biologisch afbreekbaar.

Vinificatie
Deze Chardonnay-druiven groeien naast de rivier de Loire, waar ze na de pluk binnen 45 minuten geperst worden en fermenteren in temperatuur gereguleerde vaten, in de kelders van de wijngaard. Na de vergisting rust de wijn nog 10 maanden op de droesem (“sur lie”) en wordt er regelmatig “batonnage” toegepast. Dit is een methode waarbij de droesem door de wijn wordt geroerd, waardoor er meer aroma’s geëxtraheerd worden en de wijn complexere smaken ontwikkelt.

Chateau Tour Bayard – Montagne-Saint-Émilion

Rode Franse wijn uit Bordeaux van de Merlot- en Cabernet Franc-druif. Zachte royale aanzet, harmonieus in smaak door 20 maanden houtrijping.

Tour Bayard 2015

Druivensamenstelling
Merlot: 80%
Cabernet Franc: 20%

Specificaties
Jaargang: 2018
Stijl: Elévé en fûts de chêne
Alcoholpercentage: 13,5%
Extra: Brons (categorie Old World-France-Bordeaux) @
Sommelier Wine Awards ‘17

Smaakprofiel
Kleur: Robijnrood
Geur: Zwarte bes en braam met rokerige aroma’s als tabak en oosterse kruiden
Smaak: Zachte royale aanzet, harmonieus in smaak, fluwelen tannines, elegante afdronk

Temperatuur:
Minimaal 17 °C
Maximaal 19 °C

Gastronomie

  1. Gerookte rib-eye met saus van morielje-paddenstoel en zwarte truffel
  2. Gebraden eendenborst met spek omwikkeld
  3. Coq au Vin: stoofpot van haan (of kip) in rode wijn-saus

Achtergrondinformatie
Château Tour Bayard is een familiebedrijf van de Nicoletti-Richard’s, die sinds 1956
laten zien hoe ze het beste uit hun wijngaard kunnen halen. De wijnstokken op deze
kleine wijngaard van 15 hectare zijn gemiddeld 40 jaar oud en zijn gelegen op een
kalk- en kleibodem op het zuiden. Het geniet een gematigd zeeklimaat. De bodem
wordt bemest met organische compost om de biologische balans te behouden.


Château Tour Bayard ligt in de Franse gemeente Libourne, tussen Pomerol en SaintEmilion in het hart van de Bordeaux, één van de meest toonaangevende streken ter
wereld op het gebied van wijnmaken. De zoon van eigenaren Fanny en Bruno, Julien,
is de huidige wijnmaker, na ervaring op te hebben gedaan in de Rioja, Bordeaux en
Napa Valley. Hij heeft er in 2013 voor gezorgd dat de wijngaard is uitgebreid met 15
hectare. De naam Bayard komt van de lieu-dit (gehucht) Bayard, 2 km van Montagne
en 5 km van het dorp Saint-Émilion vandaan.

Vinificatie
Na een handgeplukte oogst worden de druiven is kleine kistjes naar het château
gebracht. Hier wordt het sap vergist in temperatuur gecontroleerde betonnen tanks.
Als de fermentatie gereed is wordt de wijn getransporteerd naar eikenhouten vaten,
welke voor 60% gemaakt zijn van nieuw Frans eikenhout, 20% van één jaar oude
vaten en 20% van 1,5 tot 2 jaar oude vaten. Hier rijpen ze voor 18 tot 22 maanden
voordat de wijn gebotteld wordt. De wijn kan tot 10 jaar bewaard worden.

Bruno Andreu – Zo’oc Merlot

Franse rode wijn van de Merlot-druif, krachtige en toegankelijke smaak met delicate soepele tannines. Past bij stoofvlees, varkensvlees met aziatische kruiden of schapenkaas.

Druivensamenstelling
Merlot: 100%

Specificaties
Jaargang: 2022
Stijl: Jong
Alcoholpercentage: 13,5 %
Extra: De naam Zo’oc is een combinatie van ‘Zoo’ (lokale dierentuin) en de herkomststreek Pays D’oc.

Smaakprofiel
Kleur: Diepe paarse kleur met bessenrode reflecties
Geur: Fruitige tonen van blauwe bessen en bramen, op de achtergrond drop
Smaak: Ronde smaken met peper en laurier. Krachtig, toegankelijk, met delicate soepele tannines

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie
Heerlijke in combinatie met stoofvlees, varkensvlees met Aziatische kruiden of schapenkaas

  1. Stoofvlees van sukade met winterpeen en kastanjechampignons
  2. Buikspekspiesjes in gember en zoetzure saus
  3. Ovenschotel met “vergeten groenten”, spekblokjes en fetakaas

Achtergrondinformatie
Wijnhuis Bruno Andreu bevindt zich in het kleine dorp Montblanc in Zuid-Frankrijk. Het wijnhuis ligt op een ideale locatie tussen de Pyreneeën en de Middellandse Zee, met een zacht en zonnig klimaat. De wijngaard staat op kalkrijke bodem, waarop o.a. ook de typische Grenache, Syrah en Mourvèdre-druiven groeien aan 30 jaar oude wijnstokken. Omringd door historische dorpjes, idyllische strandjes en wild heuvellandschap is het een echte toeristische trekpleister. Eigenaar Bruno Andreu is al 20 jaar lang wijnmaker, welke bekend staat om het moderne proces dat hij toepast bij het maken van hoge kwaliteit cuvée’s in de Languedoc. Hedendaags worden de wijnen verkocht aan meer dan 20 landen en hebben zij meerdere grote internationale competities gewonnen.

Vinificatie
Na de oogst worden de Merlot-druiven zorgvuldig en volledig ontsteelt. Hierna volgt het traditionele wijn-maak proces, waarbij het sap dagelijks wordt overgepompt om meer smaken en aroma’s te extraheren. Na de vergisting van de most gedurende 15 dagen volgt er een malolactische fermentatie. Dit zorgt ervoor dat de wijn zachtere en rondere smaken krijgt. De wijn wordt gefilterd voor de botteling. De Zo’oc Merlot is het lekkerst binnen 3 jaar na botteling.

Bruno Andreu – Zo’oc Chardonnay

Franse witte jonge wijn, van de Chardonnay druif. Aroma’s van witte perzik en acaciabloemen en elegante smaken van hazelnoot, amandel, brioche en citrus.

Druivensamenstelling
Chardonnay: 100 %

Specificaties
Stijl: Jong
Jaargang: 2023
Alcoholpercentage: 13,5 %
Extra: De naam Zo’oc is een combinatie van ‘Zoo’ (lokale dierentuin) en de herkomststreek Pays D’oc.

Smaakprofiel
Kleur: Glanzend geel met gouden reflecties
Geur: Fruitig met aroma’s van witte perzik en acaciabloemen
Smaak: Elegante smaken van hazelnoot, amandel, brioche en citrus met een lange frisse afdronk

Temperatuur:
Minimaal 11 °C
Maximaal 13 °C

Gastronomie
Beste gecombineerd met Japanse visgerechten, kip of kalfsvlees en geitenkaas
1. Sushi en sashimi met tonijn
2. Dadels gevuld met geitenkaas en spek uit de oven
3. Veal Marengo: Een typisch Franse kalfsvleesstoof met rijst

Achtergrondinformatie
Wijnhuis Bruno Andreu bevindt zich in het kleine dorp Montblanc in Zuid-Frankrijk. Het wijnhuis ligt op een ideale locatie tussen de Pyreneeën en de Middellandse Zee, met een zacht en zonnig klimaat. De wijngaard staas op kalkrijke bodem, waarop o.a. ook de typische Grenache, Syrah en Mourvèdre-druiven groeien aan 30 jaar oude wijnstokken. Omringd door historische dorpjes, idyllische strandjes en wild heuvellandschap is het een echte toeristische trekpleister. Eigenaar Bruno Andreu is al 20 jaar lang wijnmaker, welke bekend staat om het moderne proces dat hij toepast bij het maken van hoge kwaliteit cuvée’s in de Languedoc. Hedendaags worden de wijnen verkocht aan meer dan 20 landen en hebben zij meerdere grote internationale competities gewonnen.

Vinificatie
Voor maken van deze Chardonnay worden de druiven na de oogst zorgvuldig en volledig ontsteelt. Ze worden met een pneumatische pers licht gekneusd waarop een korte maceratie volgt. Hierna fermenteren de druiven op lage temperatuur (12 °C) gedurende 21 dagen. Om ontwikkeling van wijnkristallen te voorkomen wordt de wijn na de fermentatie gekoeld naar het vriespunt voordat het wordt gebotteld. De Zo’oc Chardonnay is het best op smaak binnen 2 jaar na botteling.

Bruno Andreu – Zo’oc Grenache

Franse Rosé van de Garnache druif met een frisse en volle smaak. Tinten van verschillende soorten rood fruit. Past bij coucous met kip.

Druivensamenstelling
Grenache: 100%

Specificaties
Stijl: Jong
Jaargang: 2023
Alcoholpercentage: 12,5 %
Extra: De naam Zo’oc is een combinatie van ‘Zoo’ (lokale dierentuin) en de herkomststreek Pays D’oc.

Smaakprofiel
Kleur: Heldere snoepjes-roze
Geur: Intense geuren van verse aardbeien, rode vruchten en bloemige tonen
Smaak: Fris met volle smaken van verschillende soorten rood fruit, sappige afdronk en fijne zuren

Temperatuur:
Minimaal 11 °C
Maximaal 13 °C

Gastronomie
Ideaal als aperitief bij een lichte lunch, bij tapas, gegrilde vis/kip of vruchtengebakjes

  1. Salade met serranoham, sinaasappel en granaatappelpitjes
  2. Couscous met kip, gegrilde ananas en halloumi
  3. Vacherin: Franse korstkaas uit de oven met rozemarijn

Achtergrondinformatie
Wijnhuis Bruno Andreu bevindt zich in het kleine dorp Montblanc in Zuid-Frankrijk. Het wijnhuis ligt op een ideale locatie tussen de Pyreneeën en de Middellandse Zee, met een zacht en zonnig klimaat. De wijngaard staat op kalkrijke bodem, waarop o.a. ook de typische Grenache, Syrah en Mourvèdre-druiven groeien aan 30 jaar oude wijnstokken. Omringd door historische dorpjes, idyllische strandjes en wild heuvellandschap is het een echte toeristische trekpleister. Eigenaar Bruno Andreu is al 20 jaar lang wijnmaker, welke bekend staat om het moderne proces dat hij toepast bij het maken van hoge kwaliteit cuvée’s in de Languedoc. Hedendaags worden de wijnen verkocht aan meer dan 20 landen en hebben zij meerdere grote internationale competities gewonnen.

Vinificatie
Na de oogst worden de Grenache druiven zorgvuldig en volledig ontsteelt. Ze worden gekoeld en met een pneumatische pers licht gekneusd. Hierna volgt het traditionele wijn-maak proces gedurende 17 dagen op 15°C. Er wordt sulfiet toegevoegd om de malolactische vergisting te stoppen. Om ontwikkeling van wijnkristallen te voorkomen wordt de wijn gekoeld naar het vriespunt voordat het wordt gebotteld. Drink de Zo’oc Rosé binnen 1 jaar na botteling.

Bruno Andreu – Zo’oc Cabernet Sauvignon

Jonge rode Franse wijn met droparoma’s en een ronde & volle smaak met peperige tonen. Past bij Chicken Fricassee.

Druivensamenstelling
Cabernet Sauvignon: 100%

Specificaties
Stijl: Jong
Jaargang: 2022
Alcoholpercentage: 13,5 %
Extra: De naam Zo’oc is een combinatie van ‘Zoo’ (lokale dierentuin) en de herkomststreek Pays D’oc.

Smaakprofiel
Kleur: Robijnrode kleur met paarse reflecties
Geur: Droparoma’s met een complex bouquet van cederhout, tabak en specerijen
Smaak: Rond en vol met peperige tonen, kaneel, elegante tannines. Krachtig met een lange finale

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie
Best in combinatie met gegrilde of geroosterde vleesgerechten met aardse tonen en kruiden

  1. Chicken Fricassee: Typisch Frans gerecht met kip, champignons, ui en romige saus
  2. Noisettes van geroosterd lamsvlees met rozemarijn
  3. Gegrilde rib-eye met aardappelpuree en knoflookboter

Achtergrondinformatie
Wijnhuis Bruno Andreu bevindt zich in het kleine dorp Montblanc in Zuid-Frankrijk. Het wijnhuis ligt op een ideale locatie tussen de Pyreneeën en de Middellandse Zee, met een zacht en zonnig klimaat. De wijngaard staat op kalkrijke bodem, waarop o.a. ook de typische Grenache, Syrah en Mourvèdre-druiven groeien aan 30 jaar oude wijnstokken. Omringd door historische dorpjes, idyllische strandjes en wild heuvellandschap is het een echte toeristische trekpleister. Eigenaar Bruno Andreu is al 20 jaar lang wijnmaker, welke bekend staat om het moderne proces dat hij toepast bij het maken van hoge kwaliteit cuvée’s in de Languedoc. Hedendaags worden de wijnen verkocht aan meer dan 20 landen en hebben zij meerdere grote internationale competities gewonnen.

Vinificatie
Na de oogst worden de Cabernet Sauvignon-druiven zorgvuldig en volledig ontsteelt. Hierna volgt het traditionele wijn-maak proces, waarbij het sap dagelijks wordt overgepompt om meer smaken en aroma’s te extraheren. Na de vergisting van de most gedurende 15 dagen volgt er een malolactische fermentatie. Dit zorgt ervoor dat de wijn zachtere en rondere smaken krijgt. De wijn wordt gefilterd voor de botteling. De Zo’oc Cabernet is het lekkerst binnen 3 jaar na botteling.

Bruno Andreu – Zo’oc Sauvignon Blanc

Franse witte wijn van de Sauvignon Blanc druif. Fris, gebalanceerd en fruitig in de mond. Past bij gebakken zalm.

Druivensamenstelling
Sauvignon Blanc: 100 %

Specificaties
Jaargang: 2023
Stijl: Jong
Alcoholpercentage: 12,0 %
Extra: De naam Zo’oc is een combinatie van ‘Zoo’ (lokale dierentuin) en de herkomststreek Pays D’oc.

Smaakprofiel
Kleur: Helder geel met groene reflecties
Geur: Citrus, wit fruit en elegante aroma’s van exotisch fruit
Smaak: Fris, gebalanceerd en zeer fruitig in de mond

Temperatuur:
Minimaal 11 °C
Maximaal 13 °C

Gastronomie
Serveer bij diverse vis, schaal- en schelpdieren, gecombineerd met citrus en groenten

  1. Gebakken zalm met romige citroen-dillesaus
  2. Zeevruchtenschotel met verse kreeft, gamba’s, inktvis en zeewiersalade
  3. Gegrilde zeebaars met dungesneden courgette, bosui en limoen

Achtergrondinformatie
Wijnhuis Bruno Andreu bevindt zich in het kleine dorp Montblanc in Zuid-Frankrijk. Het wijnhuis ligt op een ideale locatie tussen de Pyreneeën en de Middellandse Zee, met een zacht en zonnig klimaat. De wijngaard staat op kalkrijke bodem, waarop o.a. ook de typische Grenache, Syrah en Mourvèdre-druiven groeien aan 30 jaar oude wijnstokken. Omringd door historische dorpjes, idyllische strandjes en wild heuvellandschap is het een echte toeristische trekpleister. Eigenaar Bruno Andreu is al 20 jaar lang wijnmaker, welke bekend staat om het moderne proces dat hij toepast bij het maken van hoge kwaliteit cuvée’s in de Languedoc. Hedendaags worden de wijnen verkocht aan meer dan 20 landen en hebben zij meerdere grote internationale competities gewonnen.

Vinificatie
Voor maken van deze Sauvignon worden de druiven na de oogst zorgvuldig en volledig ontsteelt. Ze rusten eerst 24 uur in koude tanks, waarna ze op lage temperatuur (12 °C) worden gefermenteerd gedurende 21 dagen. Om ontwikkeling van wijnkristallen te voorkomen wordt de wijn na de fermentatie gekoeld naar het vriespunt voordat het wordt gebotteld. De Zo’oc Sauvignon is het best op smaak binnen 2 jaar na botteling.

Sipp Mack – Pinot Gris Elzas

Franse witte wijn van de Pinot Gris druif met een kruidige en intense smaak. Smaakt goed bij gevogelte en paddenstoelen.

Sipp Mack - Pinot Blanc

Druivensamenstelling
100% Pinot Gris

Specificaties
Soort: Wit
Inhoud per fles: 750 ml
Extra:

Jaargang: 2021

Smaakprofiel
Kleur: Lichtgeel met gouden reflecties.
Geur: In de wijn zijn aroma’s van gegrilde toast, wit rijp fruit, perziken en abrikozen te herkennen.
Smaak: Kruidige en intense smaak met hints van oosterse specerijen. Volle, discreet zoete tonen en een uitstekende zuurgraad zorgen voor een uitgebalanceerde smaak. De afdronk is lang en krachtig.

Temperatuur
Minimaal 8˚ C
Maximaal 10˚ C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

Paddenstoelengerechten met room

  1. Gebakken varkenshaas met oesterzwam in roomsaus op basis van jus de veau
  2. Quiche Lorraine
  3. Tarte Flambée met Munsterkaas
  4. Fazant (gelardeerd) met zuurkool
  5. Langzaam gegaarde kip in pittige hoisinsaus

Achtergrondinformatie

In het dorp Hunawihr vindt u Domaine Sipp Mack, een 9e generatie familiebedrijf, momenteel gerund door Laura en Jacques Sipp met hun dochter, Carolyn.
Domaine Sipp Mack ontstond in 1959 na het huwelijk van twee wijn producerende families, François Sipp uit Ribeauvillé en Marie Louise Mack uit Hunawihr. In 1983, na Jacques zijn wijnbouw- en oenologieonderzoek, business school en werkervaringen in Amerikaanse wijnhuizen gedurende 2 jaar, keerde Jacques terug naar de Elzas om zich bij het familiebedrijf aan te sluiten. Hij bracht zijn vrouw, Laura, die afstudeerde van het Wine Program van de University of California Davis, mee naar Domaine Sipp Mack.

De grond is her en der wat verschillend van samenstelling, maar de belangrijkste component is op alle wijngaarden hetzelfde: Kalkrijke klei. Dit zorgt voor goede doorstroming van het regenwater, en een mooie invloed op de smaak. De hoogte waarop de wijngaarden zich – overwegend zuidhellingen – bevinden is tussen de 200 en 350 meter boven zeeniveau. Het milieu ligt de familie aan het hart. Er wordt gebruik gemaakt van een compleet en geïntegreerd systeem, dat door het gehele proces heen invloed heeft. De opbrengsten worden bewust laag gehouden per hectare, om de kwaliteit te waarborgen.

Vinificatie

De vroege rijping en goed beheerde opbrengsten maakten 2015 tot een succesvolle wijnoogst! Na een zeer milde winter bleef de lente erg mild en gemakkelijk. De warmere maanden mei en juni stimuleerden de wijnstokkengroei. Een hittegolf in juli (vaak meer dan 40 °C) zonder regen vertraagde de vegetatieve cyclus aanzienlijk. Gelukkig viel medio augustus de regen en stonden de wijnstokken toe om te groeien en begonnen de druiven te rijpen. Eind augustus waren de wijnstokken in perfecte staat. De weken voor de oogst waren zonnig met koele nachten en lichte buien. De druiven zijn perfect gerijpt!

Om de kwaliteit van de oogst te garanderen, worden de druiven uitsluitend met de hand geoogst. Dit wordt gedaan door een team van ongeveer dertig toegewijde en gemotiveerde oogsters, van wie velen al tientallen jaren terugkeren naar Hunawihr om druiven bij te plukken. Eenmaal zorgvuldig geselecteerd, worden de druiven in kleine plastic containers in de wijngaarden geplaatst en snel naar het Domaine gebracht.

Bij het Domaine worden de druiven rechtstreeks naar de pneumatische persen gebracht, waar de druiven gedurende drie tot zes uur licht worden geperst. De druk die wordt gebruikt om het sap uit elke partij druiven te extraheren, is naarmate zo aangepast dat de aroma´s en complexiteit van elke variëteit en het terroir behouden blijft. De most wordt gefermenteerd in moderne, temperatuur geregelde roestvrijstalen tanks gedurende de winter. De wijnen worden op hun fijne droesem bewaard in roestvrijstalen tanks en gebotteld tussen april en augustus.

Domaine Barat 1ste Cru Côte de Lechet

Franse volle wijn van de Chardonnay druif. Smaken van groene appel en citrus met minerale tonen. Past bij gebakken of gegrilde St. Jacobsschelpen.

Druivensamenstelling
100% Chardonnay

Specificaties
Soort: Wit
Alcoholpercentage:
Inhoud per fles:

2021

Temperatuur:
Minimaal 10ºC
Maximaal 12ºC

Smaakprofiel
Kleur: Zacht goudgeel
Geur: aromatisch en tegelijkertijd discreet met fruittonen van appelbloesem, honingmeloen en grapefruit, en in de 2e geur duidelijk aroma´s van witte truffel
Smaak: Volle wijn met een verfijnde afdronk van groene appel, citrus met minerale tonen, die de wijn in het geheel iets ziltigs geeft.

Gastronomie

  1. St. Jacobsschelpen gebakken/gegrild
  2. Kreeft (ook Thermidor)
  3. Snoek gebakken of gestoofd in saus
  4. Gebakken zwezerik met een salade
  5. Wijngaardslakken of champignons met beurre café de Paris

Achtergrondinformatie
De wijngaarden liggen bij het dorp Milly, 2 kilometer van Chablis. 100% Chardonnay. Te vinden in Kimmerdiggien (geeft de wijn vooral zijn levendigheid en fraîcheur) en Portlandien.
Een wijngaard van 20 ha met kalksteenbodems (een traditionele productiemethode) met vrij oude stokken, 30 jaar, aan de oostzijde van de heuvel met een semicontinentaal klimaat. Lentes met regelmatig regenbuien, lange warme, zonnige zomer, een zachte herfst en een lange koude winter. De wijnen rijpen in de kelders die vanaf het begin daarvoor waren bestemd (1725).

Vinificatie
Traditionele productiemethode en mechanische oogst. Alcoholische gisting op een temperatuur van 22º tot 25º. Dan een malolactische gisting voor een zachter resultaat. 8 maanden gelagerd in RVS-tanks, vervolgens geclarifieerd met vislijm. Filtratie langs kiezels, en door membranen.

Terza Rouge

Rode wijn uit Zuid-Frankrijk van Cabernet Sauvignon en Merlot. Kruidige en volle smaak. Past goed bij gebakken biefstuk en gestoofd rundvlees.

Druivensamenstelling
Cabernet Sauvignon: 60%
Merlot: 40%

Specificaties
Jaargang: 2022
Stijl: Jong
Alcoholpercentage: 12,5%
Extra: Geproduceerd door een wijncoöperatie met 330 leden te Narbonne

Smaakprofiel
Kleur: Lichtpaars
Geur: Viooltjes, zoete kers, aalbes, pruim & een lichte toets van balsamico
Smaak: Sappig, filmend, redelijk krachtig maar niet te zwaar met flink wat fruit en een lichte afdronk

Temperatuur:
Minimaal 15 °C
Maximaal 17 °C

Gastronomie
Smaakt bij/Past bij

  1. Gebakken biefstuk met gegrilde ui en paprika
  2. Boeuf Bourguignon: gestoofd rundvlees met wijn met champignons en uien
  3. Zachte tot halfharde Franse kazen als Vacherin Mont d’Or

Achtergrondinformatie
Afkomstig van Vignerons Ambrosia (coöperatie) te Narbonne. Wijnmaker is Monsieur Vergenettes. Met 330 leden en vele nieuwe inzichten in techniek maakt men in totaal 100.000 hectoliter. De bodem waarop de stokken groeien op door de rivier aangevoerde kalksteengrond, wat resulteert in een mineraliteit die terugkeert in de wijn. Warm gebied, met heel veel zon die in de zomer kan oplopen tot temperaturen van 40 graden. De Mistral is de naam van de wind die hier waait. Deze wind zorgt er voor dat de wijngaarden ietwat worden afgekoeld, zodat de druiven niet te snel of te ver doorrijpen. Daarnaast worden alle wolken weggeblazen, wat de hoeveelheid zonuren verklaart. Ook worden de stokken na regenval droog geblazen, aangezien er in het gebied ook flinke regenbuien plaatsvinden.

Vinificatie
Druiven worden machinaal geoogst waarna zij in roestvrij staal worden geperst. Hier volgt ook de fermentatie op gecontroleerde temperatuur van 25 graden, om zo de frisheid en fruitigheid van de druiven te behouden. Na fermentatie wordt er gefilterd & gebotteld.