Bruno Andreu – Zo’oc Sauvignon Blanc

Franse witte wijn van de Sauvignon Blanc druif. Fris, gebalanceerd en fruitig in de mond. Past bij gebakken zalm.

Druivensamenstelling
Sauvignon Blanc: 100 %

Specificaties
Jaargang: 2024
Stijl: Jong
Alcoholpercentage: 12,0 %
Extra: De naam Zo’oc is een combinatie van ‘Zoo’ (lokale dierentuin) en de herkomststreek Pays D’oc.

Smaakprofiel
Kleur: Helder geel met groene reflecties
Geur: Citrus, wit fruit en elegante aroma’s van exotisch fruit
Smaak: Fris, gebalanceerd en zeer fruitig in de mond

Temperatuur:
Minimaal 11 °C
Maximaal 13 °C

Gastronomie
Serveer bij diverse vis, schaal- en schelpdieren, gecombineerd met citrus en groenten

  1. Gebakken zalm met romige citroen-dillesaus
  2. Zeevruchtenschotel met verse kreeft, gamba’s, inktvis en zeewiersalade
  3. Gegrilde zeebaars met dungesneden courgette, bosui en limoen

Achtergrondinformatie
Wijnhuis Bruno Andreu bevindt zich in het kleine dorp Montblanc in Zuid-Frankrijk. Het wijnhuis ligt op een ideale locatie tussen de Pyreneeën en de Middellandse Zee, met een zacht en zonnig klimaat. De wijngaard staat op kalkrijke bodem, waarop o.a. ook de typische Grenache, Syrah en Mourvèdre-druiven groeien aan 30 jaar oude wijnstokken. Omringd door historische dorpjes, idyllische strandjes en wild heuvellandschap is het een echte toeristische trekpleister. Eigenaar Bruno Andreu is al 20 jaar lang wijnmaker, welke bekend staat om het moderne proces dat hij toepast bij het maken van hoge kwaliteit cuvée’s in de Languedoc. Hedendaags worden de wijnen verkocht aan meer dan 20 landen en hebben zij meerdere grote internationale competities gewonnen.

Vinificatie
Voor maken van deze Sauvignon worden de druiven na de oogst zorgvuldig en volledig ontsteelt. Ze rusten eerst 24 uur in koude tanks, waarna ze op lage temperatuur (12 °C) worden gefermenteerd gedurende 21 dagen. Om ontwikkeling van wijnkristallen te voorkomen wordt de wijn na de fermentatie gekoeld naar het vriespunt voordat het wordt gebotteld. De Zo’oc Sauvignon is het best op smaak binnen 2 jaar na botteling.

Sipp Mack – Pinot Gris Elzas

Franse witte wijn van de Pinot Gris druif met een kruidige en intense smaak. Smaakt goed bij gevogelte en paddenstoelen.

Sipp Mack - Pinot Blanc

Druivensamenstelling
100% Pinot Gris

Specificaties
Soort: Wit
Inhoud per fles: 750 ml
Extra:

Jaargang: 2022

Smaakprofiel
Kleur: Lichtgeel met gouden reflecties.
Geur: In de wijn zijn aroma’s van gegrilde toast, wit rijp fruit, perziken en abrikozen te herkennen.
Smaak: Kruidige en intense smaak met hints van oosterse specerijen. Volle, discreet zoete tonen en een uitstekende zuurgraad zorgen voor een uitgebalanceerde smaak. De afdronk is lang en krachtig.

Temperatuur
Minimaal 8˚ C
Maximaal 10˚ C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

Paddenstoelengerechten met room

  1. Gebakken varkenshaas met oesterzwam in roomsaus op basis van jus de veau
  2. Quiche Lorraine
  3. Tarte Flambée met Munsterkaas
  4. Fazant (gelardeerd) met zuurkool
  5. Langzaam gegaarde kip in pittige hoisinsaus

Achtergrondinformatie

In het dorp Hunawihr vindt u Domaine Sipp Mack, een 9e generatie familiebedrijf, momenteel gerund door Laura en Jacques Sipp met hun dochter, Carolyn.
Domaine Sipp Mack ontstond in 1959 na het huwelijk van twee wijn producerende families, François Sipp uit Ribeauvillé en Marie Louise Mack uit Hunawihr. In 1983, na Jacques zijn wijnbouw- en oenologieonderzoek, business school en werkervaringen in Amerikaanse wijnhuizen gedurende 2 jaar, keerde Jacques terug naar de Elzas om zich bij het familiebedrijf aan te sluiten. Hij bracht zijn vrouw, Laura, die afstudeerde van het Wine Program van de University of California Davis, mee naar Domaine Sipp Mack.

De grond is her en der wat verschillend van samenstelling, maar de belangrijkste component is op alle wijngaarden hetzelfde: Kalkrijke klei. Dit zorgt voor goede doorstroming van het regenwater, en een mooie invloed op de smaak. De hoogte waarop de wijngaarden zich – overwegend zuidhellingen – bevinden is tussen de 200 en 350 meter boven zeeniveau. Het milieu ligt de familie aan het hart. Er wordt gebruik gemaakt van een compleet en geïntegreerd systeem, dat door het gehele proces heen invloed heeft. De opbrengsten worden bewust laag gehouden per hectare, om de kwaliteit te waarborgen.

Vinificatie

De vroege rijping en goed beheerde opbrengsten maakten 2015 tot een succesvolle wijnoogst! Na een zeer milde winter bleef de lente erg mild en gemakkelijk. De warmere maanden mei en juni stimuleerden de wijnstokkengroei. Een hittegolf in juli (vaak meer dan 40 °C) zonder regen vertraagde de vegetatieve cyclus aanzienlijk. Gelukkig viel medio augustus de regen en stonden de wijnstokken toe om te groeien en begonnen de druiven te rijpen. Eind augustus waren de wijnstokken in perfecte staat. De weken voor de oogst waren zonnig met koele nachten en lichte buien. De druiven zijn perfect gerijpt!

Om de kwaliteit van de oogst te garanderen, worden de druiven uitsluitend met de hand geoogst. Dit wordt gedaan door een team van ongeveer dertig toegewijde en gemotiveerde oogsters, van wie velen al tientallen jaren terugkeren naar Hunawihr om druiven bij te plukken. Eenmaal zorgvuldig geselecteerd, worden de druiven in kleine plastic containers in de wijngaarden geplaatst en snel naar het Domaine gebracht.

Bij het Domaine worden de druiven rechtstreeks naar de pneumatische persen gebracht, waar de druiven gedurende drie tot zes uur licht worden geperst. De druk die wordt gebruikt om het sap uit elke partij druiven te extraheren, is naarmate zo aangepast dat de aroma´s en complexiteit van elke variëteit en het terroir behouden blijft. De most wordt gefermenteerd in moderne, temperatuur geregelde roestvrijstalen tanks gedurende de winter. De wijnen worden op hun fijne droesem bewaard in roestvrijstalen tanks en gebotteld tussen april en augustus.

Domaine Barat 1ste Cru Côte de Lechet

Franse volle wijn van de Chardonnay druif. Smaken van groene appel en citrus met minerale tonen. Past bij gebakken of gegrilde St. Jacobsschelpen.

Druivensamenstelling
100% Chardonnay

Specificaties
Soort: Wit
Alcoholpercentage:
Inhoud per fles:

Jaargang: 2020

Temperatuur:
Minimaal 10ºC
Maximaal 12ºC

Smaakprofiel
Kleur: Zacht goudgeel
Geur: aromatisch en tegelijkertijd discreet met fruittonen van appelbloesem, honingmeloen en grapefruit, en in de 2e geur duidelijk aroma´s van witte truffel
Smaak: Volle wijn met een verfijnde afdronk van groene appel, citrus met minerale tonen, die de wijn in het geheel iets ziltigs geeft.

Gastronomie

  1. St. Jacobsschelpen gebakken/gegrild
  2. Kreeft (ook Thermidor)
  3. Snoek gebakken of gestoofd in saus
  4. Gebakken zwezerik met een salade
  5. Wijngaardslakken of champignons met beurre café de Paris

Achtergrondinformatie
De wijngaarden liggen bij het dorp Milly, 2 kilometer van Chablis. 100% Chardonnay. Te vinden in Kimmerdiggien (geeft de wijn vooral zijn levendigheid en fraîcheur) en Portlandien.
Een wijngaard van 20 ha met kalksteenbodems (een traditionele productiemethode) met vrij oude stokken, 30 jaar, aan de oostzijde van de heuvel met een semicontinentaal klimaat. Lentes met regelmatig regenbuien, lange warme, zonnige zomer, een zachte herfst en een lange koude winter. De wijnen rijpen in de kelders die vanaf het begin daarvoor waren bestemd (1725).

Vinificatie
Traditionele productiemethode en mechanische oogst. Alcoholische gisting op een temperatuur van 22º tot 25º. Dan een malolactische gisting voor een zachter resultaat. 8 maanden gelagerd in RVS-tanks, vervolgens geclarifieerd met vislijm. Filtratie langs kiezels, en door membranen.

Terza Rouge

Rode wijn uit Zuid-Frankrijk van Cabernet Sauvignon en Merlot. Kruidige en volle smaak. Past goed bij gebakken biefstuk en gestoofd rundvlees.

Druivensamenstelling
Cabernet Sauvignon: 60%
Merlot: 40%

Specificaties
Jaargang: 2023
Stijl: Jong
Alcoholpercentage: 12,5%
Extra: Geproduceerd door een wijncoöperatie met 330 leden te Narbonne

Smaakprofiel
Kleur: Lichtpaars
Geur: Viooltjes, zoete kers, aalbes, pruim & een lichte toets van balsamico
Smaak: Sappig, filmend, redelijk krachtig maar niet te zwaar met flink wat fruit en een lichte afdronk

Temperatuur:
Minimaal 15 °C
Maximaal 17 °C

Gastronomie
Smaakt bij/Past bij

  1. Gebakken biefstuk met gegrilde ui en paprika
  2. Boeuf Bourguignon: gestoofd rundvlees met wijn met champignons en uien
  3. Zachte tot halfharde Franse kazen als Vacherin Mont d’Or

Achtergrondinformatie
Afkomstig van Vignerons Ambrosia (coöperatie) te Narbonne. Wijnmaker is Monsieur Vergenettes. Met 330 leden en vele nieuwe inzichten in techniek maakt men in totaal 100.000 hectoliter. De bodem waarop de stokken groeien op door de rivier aangevoerde kalksteengrond, wat resulteert in een mineraliteit die terugkeert in de wijn. Warm gebied, met heel veel zon die in de zomer kan oplopen tot temperaturen van 40 graden. De Mistral is de naam van de wind die hier waait. Deze wind zorgt er voor dat de wijngaarden ietwat worden afgekoeld, zodat de druiven niet te snel of te ver doorrijpen. Daarnaast worden alle wolken weggeblazen, wat de hoeveelheid zonuren verklaart. Ook worden de stokken na regenval droog geblazen, aangezien er in het gebied ook flinke regenbuien plaatsvinden.

Vinificatie
Druiven worden machinaal geoogst waarna zij in roestvrij staal worden geperst. Hier volgt ook de fermentatie op gecontroleerde temperatuur van 25 graden, om zo de frisheid en fruitigheid van de druiven te behouden. Na fermentatie wordt er gefilterd & gebotteld.

Domaine Barat 1ste Cru Côte de Lechet

Franse volle wijn van de Chardonnay druif. Smaken van groene appel en citrus met minerale tonen. Past bij gebakken of gegrilde St. Jacobsschelpen.

Druivensamenstelling:
100% Chardonnay

Specificaties
Jaargang: 2020
Alcoholpercentage:
Extra:

Smaakprofiel
Kleur: Zacht goudgeel in het glas
Geur: is deze Chablis aromatisch en tegelijkertijd discreet met fruittonen van appelbloesem, honingmeloen en grapefruit, en in de 2e geur duidelijk aroma´s van witte truffel.
Smaak: Droge en lichtfruitige aandronk, waar de mineralen ook meedoen. Volle wijn met een verfijnde afdronk van groene appel, citrus met minerale tonen, die de wijn in het geheel iets ziltigs geeft. Een mooie, stevige Bourgogne die tot zijn recht komt door te karaferen en op 12 ºC. te serveren.

Temperatuur:
Minimaal
Maximaal

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. St. Jacobsschelpen gebakken/gegrild
  2. Kreeft (ook Thermidor)
  3. Snoek gebakken of gestoofd in saus
  4. Gebakken zwezerik met een salade
  5. Wijngaardslakken of champignons met beurre café de Paris

Achtergrondinformatie
De wijngaarden liggen bij het dorp Milly, 2 kilometer van Chablis.Te vinden in Kimmerdiggien (geeft de wijn vooral zijn levendigheid en fraîcheur) en Portlandien.
Een wijngaard van 20 ha met kalksteenbodems (een traditionele productiemethode) met vrij oude stokken, 30 jaar, aan de oostzijde van de heuvel met een semicontinentaal klimaat. Lentes met regelmatig regenbuien, lange warme, zonnige zomer, een zachte herfst en een lange koude winter. De wijnen rijpen in de kelders die vanaf het begin daarvoor waren bestemd (1725).

Vinificatie
Traditionele productiemethode en mechanische oogst. Alcoholische gisting op een temperatuur van 22º tot 25º. Dan een malolactische gisting voor een zachter resultaat. 8 maanden gelagerd in RVS-tanks, vervolgens geclarifieerd met vislijm. Filtratie langs kiezels, en door membranen.

Domaine du Nozay Sancerre – Sauvignon Blanc Loire

Witte Franse biodynamische top Sancerre van de Sauvignon Blanc-druif. Vol en zacht in de mond met een nootachtige toets. Past goed bij Fruits de Mer.

Druivensamenstelling
100% Sauvignon Blanc

Specificaties
Jaargang: 2023
Extra: Biologisch
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Lichtgeel met wit gouden reflecties.
Geur: Intens fruitig, met aroma’s van passievrucht, mango, citrusvruchten, grapefruit en mandarijn.
Smaak: Deze rijke Sancerre is vol en zacht in de mond, met in de finale een kleine nootachtige toets.

Temperatuur:
Minimaal 7° C
Maximaal: 9° C

Gastronomie
Smaakt bij/ past bij

  1. Kip Jambalaya
  2. Creoolse kippenbouten
  3. Vichyssoise
  4. Paling met romige kruidensaus
  5. Quiche van zalm, courgette, broccoli en tomaat
  6. Mosselen met frites en Belgische mayonaise of yoghurt mayonaise
  7. Zeevruchten

Achtergrondinformatie
Le Nozay is een 17e eeuws klein kasteel, dichtbij het dorp Sainte Gemme-en-Sancerrois, ten noorden van Sancerre. Sinds 1971 is het eigendom van de familie De Benoist. De bijbehorende wijnboerderij is gebouwd op de heuvel naast het kasteel. Het gebied heeft 15 hectaren, het heeft een kalkstenen bodem en is in de jaren ‘70 aangeplant. In 1974 vond de eerste oogst plaats die gevolgd werd door vele succesvolle jaren, beloond door verschillende prijzen en medailles.
Sinds 2014 is Domaine du Nozay gecertificeerd als biologisch landbouwbedrijf. De biodynamische certificering is in uitvoering. De familie heeft om verschillende redenen de biologische landbouw aangenomen: respect voor het milieu, de bodem en de wijngaard. Zij zijn overtuigd van de voordelen van de biologische landbouw waarmee ze het Domaine naar een hoge kwaliteit kunnen brengen. Ze verbouwen het land mechanisch, gebruiken schone meststoffen en natuurlijke producten om de wijnstokken te behandelen tegen ziekten, zoals meeldauw en valse meeldauw. Ze vertrouwen ook op hun kleine weerstation, wat hun helpt beslissen wanneer ze moeten handelen.
Cyril de Benoist is de wijnmaker en is de tweede generatie van het Landgoed. Hij is de neef van Aubert de Villaine (mede-eigenaar van La Romanée Conti) en de broer van Pierre de Benoist (wijnbouwer in Domaine de Villaine in Bouzeron).

Vinificatie
Wanneer de Sauvignon Blanc druiven rijp zijn, worden ze handmatig geoogst.
De druiven worden geperst met een pneumatische pers, wat het voordeel heeft dat de druiven niet ‘geschud’ worden en dus een zeer schone most verkregen wordt. De alcoholische fermentatie vindt plaats in roestvrijstalen tanks zonder extra gist of onnodige additieven. De wijn wordt pas in het voorjaar gefilterd en gebotteld.

Domaine La Croix Belle – N°7 Blanc

Franse witte blend met 7 verschillende druiven. Een droesemrijping met regelmatige bâttonage. Tonen van exotisch fruit, honing en citrus, zachte lange afdronk. Gaat goed gepaard met gegrilde vis.

Druivensamenstelling
Viognier: 25%
Chardonnay: 25%
Grenache Blanc: 15%
Sauvignon Blanc: 15%
Grenache Gris: 5% Muscat + Carignan Blanc: 5%

Specificaties
Jaargang 2022
Stijl: 9 maanden houtrijping
Extra: Duurzame landbouw met Terra Vitis Certificering
Naam “N° 7” = het aantal druiven van de assemblage.
91 punten @ Decanter World Wine Awards (’19)
Alcoholpercentage: 13,5 %
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Glinsterend goud
Geur: Intense geur van grapefruit, ananas en vanille
Smaak: Zeer goed in balans, mineralig, smaken van exotisch fruit, honing en citrus, zachte lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 10 °C
Maximaal 12 °C

Gastronomie
Uitstekend gepaard met gegrilde vis, foie gras en gerechten met wit vlees

  1. Klassieke bouillabaisse
  2. Gebakken tarbot met Hollandaisesaus
  3. Foie gras met vijgengelei en rozemarijn op toast

Achtergrondinformatie
Domaine La Croix Belle is opgericht in 1794 door familie Boyer. Sinds 1977 is het in handen van de ambitieuze Jacques en Francoise Boyer. Het ligt in de streek Côtes de Thongue in de bekende wijnregio Languedoc, op 120 meter hoogte van het Cévenne gebergte. Het terroir van La Croix Belle bestaat uit klei en kalksteen, met als onderlaag gravel en zand. Op de 70 hectare grond groeien 16 verschillende druivensoorten die profiteren van vele zonuren en gematigde wind uit de Middellandse Zee. Domaine La Croix Belle streeft naar een zuiver kwaliteitsproduct met respect voor mens en milieu, o.a. door strenge controle op de productie-methodes onder de duurzame ‘Terra Vitis’ certificering. De wijnen worden zo puur mogelijk gemaakt, waardoor prachtige zuivere wijnen ontstaan met karakter, kwaliteit en passie, zonder toevoegingen.

Vinificatie
De druiven worden zorgvuldig gesorteerd na de oogst van gemiddeld 20 jaar oude wijnranken. Opbrengst: 35-40 hectoliter wijn per hectare grond. Alle verschillende druivenvariëteiten (7 stuks) worden apart gevinifieerd op traditionele manier en daarna sur lie gelagerd op nieuwe Franse eikenhouten vaten. De wijn wordt regelmatig geroerd om meer smaken te ontwikkelen, een techniek dat ‘battonage’ heet. De wijn rijpt 9 maanden in deze vaten. Je kan de N° 7 max. 5 jaar bewaren.

Domaine La Croix Belle – N°7 Rouge

Franse rode wijn met ”7” verschillende druiven. De wijn is 12 maanden houtgerijpt. Rijk en vol van smaak, zacht in de mond met rokerige tonen. Past bij een gegrilde steak.

Domaine La Croix Belle - N°7 Rouge 2018

Druivensamenstelling
Syrah: 50 %
Grenache: 15 %
Mourvèdre: 10 %
Cabernet Franc: 9 %
Petit Verdot: 6 %
Merlot + Cabernet Sauvignon: 10 %

Jaargang 2020

Specificaties
Stijl: 12 maanden houtrijping
Extra: Duurzame landbouw met Terra Vitis Certificering
Naam “N° 7” = het aantal druiven van de assemblage. 90 punten @ Decanter World Wine Awards (’19)
Alcoholpercentage: 13,5 %
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Helder violet
Geur: Complexe aroma’s van zwart fruit, geroosterde koffiebonen, mokka en zwarte peper
Smaak: Zeer rijk en vol van smaak, zacht in de mond met rokerige tonen en een lange finale

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie
Drink deze wijn bij de typische Franse keuken, wild vlees en een goede gegrilde steak

  1. Gerookte eendenborst met zwarte bramen, bieten en tuinkers
  2. Filet Mignon met peperroomsaus en geroosterde aardappeltjes
  3. Wild-spies van de barbecue met reebout, rode ui, paprika’s en groene kruiden

Achtergrondinformatie
Domaine La Croix Belle is opgericht in 1794 door familie Boyer. Sinds 1977 is het in handen van de ambitieuze Jacques en Francoise Boyer. Het ligt in de streek Côtes de Thongue in de bekende wijnregio Languedoc, op 120 meter hoogte van het Cévenne gebergte. Het terroir van La Croix Belle bestaat uit klei en kalksteen, met als onderlaag gravel en zand. Op de 70 hectare grond groeien 16 verschillende druivensoorten die profiteren van vele zonuren en gematigde wind uit de Middellandse Zee. Domaine La Croix Belle streeft naar een zuiver kwaliteitsproduct met respect voor mens en milieu, o.a. door strenge controle op de productie-methodes onder de duurzame ‘Terra Vitis’ certificering. De wijnen worden zo puur mogelijk gemaakt, waardoor prachtige zuivere wijnen ontstaan met karakter, kwaliteit en passie, zonder toevoegingen.

Vinificatie
De druiven worden zorgvuldig gesorteerd na de oogst van gemiddeld 20 jaar oude wijnranken. Opbrengst: 35 hectoliter wijn per hectare grond. Alle verschillende druivenvariëteiten (7 stuks) worden apart op traditionele manier gevinifieerd, waarbij ze een lange maceratie (schilweking) ondergaan in open tanks en daarna rijpen gedurende 12 maanden in gebruikte Franse eikenhouten vaten (tussen de 1 en 3 jaar oud). Je kan de N° 7 tot 10 jaar bewaren. Decanteer 1-2 uur voor serveren.

Domaine La Croix Belle – Les Champ des Lys

Jonge Franse witte wijn met de Viognier- Gernache Blanc- Chardonnay- en Sauvignon Blanc-druiven die alle 4 geplukt worden van 20 jaar oude wijnstokken waarbij licht houtlagering is toegepast. Past bij gegrilde vis.

Druivensamenstelling
Viognier: 50 %
Grenache Blanc: 20 %
Chardonnay: 20 %
Sauvignon Blanc: 10 %

Specificaties
Jaargang: 2024
Stijl: Jong, licht houtlagering
Extra: Duurzame Terra Vitis-certificering
Beoordeeld met 1 ster @ Guide Hachette de Vins (’20)
Alcoholpercentage: 13,5 %
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Glanzend goudgeel
Geur: Complex met aroma’s van citrusschil, steenvruchten (perzik) en lichte kruidige tonen
Smaak: Elegante wijn met hints van geroosterde noten, vlezig en met een langaanhoudende finale

Temperatuur:
Minimaal 11 °C
Maximaal 13 °C

Gastronomie
Lekker bij gegrilde vis, schaaldieren, wit vlees of lichte zachte kazen

  1. Gegrilde zeeduivel met mosterdsaus, peterselie en gerookte spekjes
  2. Sint Jacobsschelpen met prei, dille en Beurre Blanc
  3. Salade met gerookte kip, geraspte wortel, witlof, noten en avocadospread

Achtergrondinformatie
Domaine La Croix Belle is opgericht in 1794 door familie Boyer. Sinds 1977 is het in handen van de ambitieuze Jacques en Francoise Boyer.

Ligging Het ligt in de streek Côtes de Thongue in de bekende wijnregio Languedoc, op 120 meter hoogte van het Cévenne gebergte. Het terroir van La Croix Belle bestaat uit klei en kalksteen, met als onderlaag gravel en zand. Op de 70 hectare grond groeien 16 verschillende druivensoorten die profiteren van vele zonuren en gematigde wind uit de Middel-landse Zee. Opbrengst: 45 hectoliter wijn per hectare grond. Domaine La Croix Belle streeft naar een zuiver kwaliteitsproduct met respect voor mens en milieu, o.a. door strenge controle op de productie-methodes onder de duurzame ‘Terra Vitis’ certificering. De wijnen worden zo puur mogelijk gemaakt, waardoor prachtige zuivere wijnen ontstaan met karakter, kwaliteit en passie, zonder toevoegingen.

Vinificatie
Alle vier de druivensoorten worden geplukt van gemiddeld 20 jaar oude wijnstokken en zorgvuldig geselecteerd op kwaliteit. De fermentatie vindt plaats op traditionele wijze op lage temperatuur, waarvan 5% gedurende 6 tot 9 maanden op gebruikte eikenhouten vaten en 95% in RVS tanks, waarbij regelmatig battonnage wordt toegepast. Hierbij wordt de droesem door het sap geroerd, wat zorgt voor extra smaak en complexere aroma’s. Na dit proces van 6 maanden volgt de botteling.

Domaine La Croix Belle – Caringole rouge

Franse rode wijn van de Syrah- Merlot- en Carignan-druiven. Smaken van zwarte bessen, bramen en tonen van toast. Past bij de Franse kaas Beaufort.

Druivensamenstelling
Syrah: 65 %
Merlot: 20 %
Carignan: 15 %

Specificaties
Jaargang: 2023
Stijl: Jong
Extra: Duurzame Terra Vitis-certificering
Winnaar categorie Elite Restaurant – Nationale Huiswijncompetitie @ The Wine & Food Association en Proefschrift (’12).
Alcoholpercentage: 13,5 %
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Diep robijnrood
Geur: Intense geuren van bessen gemengd met fijne kruidigheid
Smaak: Rond, zeer zacht, met donker fruit als zwarte bessen en bramen en tonen van toast in de finale

Temperatuur:
Minimaal 15 °C
Maximaal 17 °C

Gastronomie
Lekker bij wild of rood vlees, licht gekruid met aardse tonen en jonge of zachte kazen

  1. Tournedos van hert met boschampignons en veenbessensaus
  2. Gevulde varkenshaas met pruimensaus en rode kool
  3. Franse Beaufort of Port Salut

Achtergrondinformatie Domaine La Croix Belle is opgericht in 1794 door familie Boyer. Sinds 1977 is h et in handen van de ambitieuze Jacques en Francoise Boyer. Het ligt in de streek Côtes de Thongue in de bekende wijnregio Languedoc, op 120 meter hoogte van het Cévenne gebergte. Het terroir van La Croix Belle bestaat uit klei en kalksteen, met als onderlaag gravel en zand. Op de 70 hectare grond groeien 16 verschillende druivensoorten die profiteren van vele zonuren en gematigde wind uit de Middellandse Zee. Opbrengst: 45 hectoliter wijn per hectare grond. Domaine La Croix Belle streeft naar een zuiver kwaliteitsproduct met respect voor mens en milieu, o.a. door strenge controle op de productie-methodes onder de duurzame ‘Terra Vitis’ certificering. De wijnen worden zo puur mogelijk gemaakt, waardoor prachtige zuivere wijnen ontstaan met karakter, kwaliteit en passie, zonder toevoegingen.

Vinificatie
De Syrah-, Merlot- en Carignan-druiven worden geplukt van 20 jaar oude
Wijnstokken. Opbrengst: 55 hectoliter wijn per hectare grond. Daarna worden ze apart van elkaar geperst voor een goede extractie van sap en aroma’s. De fermentatie vindt plaats op traditionele wijze op een lage temperatuur gedurende 2-3 weken. Na de fermentatie worden de druiven geassembleerd en rijpt de wijn voor 6 maanden op de in roestvrijstalen tanks alvorens hij wordt gebotteld.