Tenute Tomasella Bastie Bianco

Heerlijke Italiaanse witte wijn uit friuli. lekker bij rijst en pasta gerechte met eekhoorntjesbrood

Druivensamenstelling
Friulano 100%

Specificaties
Jaargang: 2015
Stijl: Hout gelagerd
Alcoholpercentage: 13%
Inhoud per fles: 750 ml
Streek: Friuli Grave DOC Land: Italië

Smaakprofiel
Kleur: Strogeel met gouden reflecties
Geur: Intens, complex, fruit, kruiden met een vleugje kruiden en licht balsamico
Smaak: Elegant, hints van noten en exotisch fruit zoals ananas

Temperatuur:
Minimaal 12 °C
Maximaal 14 °C

Gastronomie

1. Zeevruchten
2. Rijst- en pastagerechten met eekhoorntjesbrood
3. Zacht belegen kaas

Achtergrondinformatie
Tomasella beheert 50 hectare grond, waarvan 13 hectare in Friuli ligt en 37 in Veneto. Het wijnhuis, een kleurrijk kasteel met een enorm landgoed, staat bekend om het hebben van respect voor tradities, milieu en natuur. Hier produceren ze unieke uitstekende kwaliteitswijnen, met onbetwistbare specialisatie dankzij de combinatie van 50 jaar ervaring, de modernste wijn-bereidingstechnieken en de liefde voor het land. De eerste jaren waren dit voornamelijk mousserende wijnen, zoals de geliefde Prosecco, waar later een serie aan stille wijnen zijn toegevoegd, welke indien gewenst kunnen rijpen in de geavanceerde wijnkelders.

Vinificatie
In de wijngaarden van Tenute Tomasella worden de friulano-druiven zorgvuldig met de hand geplukt en geselecteerd. Na de oogst volgt er een 10 uur duurende cryomaceratie hierna woorden de druiven zacht geperst om de aroma’s optimaal te extraheren. De gisting vindt plaats in eiken vaten bij gecontroleerde temperaturen, wat de ontwikkeling van complexe smaken bevordert. De wijn ondergaat een volledige malolactische gisting en rijpt vervolgens 9 maanden in houten barriques en dubbele barriques. Daarna rijpt de wijn nog 6 maanden in stalen tanks en 12 maanden in de fles. Dit zorgvuldige proces weerspiegelt de passie en toewijding van de wijnmakers.

Tenute Tomasella Le Bastie Rosso

Heerlijke rode wijn uit de friuli streek in Italië. Lekker met rood vlees of gekruide kazen.

Druivensamenstelling
Friulano 100%

Specificaties
Jaargang: S.A.
Stijl: Hout gelagerd
Alcoholpercentage: 13%
Inhoud per fles: 750 ml
Streek: Friuli Grave DOC Land: Italië

Smaakprofiel
Kleur: Intens Robijnrood met gamet reflecties
Geur: Rode bessen, gedroogde pruimen, specerijen, koffie en wat plantaardige tonen zoals rozemarijn
Smaak: Vol van smaak, aanhoudend en genereus. Kruidig, fluwelig en goed in balans.

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie

  1. Rood vlees
  2. Stoofschotels
  3. Gekruide kazen

Achtergrondinformatie
Tomasella beheert 50 hectare grond, waarvan 13 hectare in Friuli ligt en 37 in Veneto. Het wijnhuis, een kleurrijk kasteel met een enorm landgoed, staat bekend om het hebben van respect voor tradities, milieu en natuur. Hier produceren ze unieke uitstekende kwaliteitswijnen, met onbetwistbare specialisatie dankzij de combinatie van 50 jaar ervaring, de modernste wijn-bereidingstechnieken en de liefde voor het land. De eerste jaren waren dit voornamelijk mousserende wijnen, zoals de geliefde Prosecco, waar later een serie aan stille wijnen zijn toegevoegd, welke indien gewenst kunnen rijpen in de geavanceerde wijnkelders.

Vinificatie
In de wijngaarden van Tenute Tomasella worden de beste Merlot-druiven zorgvuldig met de hand geplukt en geselecteerd. Na de oogst komen de druiven op een selectie machine die zorgvuldig een de rijpste druiven selecteert. Ook ondergaan de druiven een lange maceratie op de druivenschillen bij een gecontroleerde temperatuur van 25°C om de intense kleur en smaken te extraheren. De gisting vindt plaats onder deze gecontroleerde omstandigheden, gevolgd door een volledige malolactische gisting. De wijn rijpt vervolgens 11 maanden in nieuwe en gebruikte eiken vaten, daarna 6 maanden in stalen tanks, en ten slotte nog 12 maanden in de fles. Dit zorgvuldig uitgevoerde proces benadrukt de toewijding en passie van de wijnmakers van Tenute Tomasella.

Tenute Tomasella – Rigole Rosso

Italiaanse rode wijn van de Merlot en Refosco-druiven. Aroma’s van rood fruit en lichte kruiden. Past bij gegrilde entrecote.

Druivensamenstelling
Merlot: 85%
Refosco: 15%

Specificaties
Jaargang: 2021
Stijl: Jong
Alcoholpercentage: 13,5%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: 91/100 punten @ Wine Guide Duitsland (2020)

Smaakprofiel
Kleur: Diep robijnrood met paarse nuances
Geur: Perfecte balans tussen zacht en krachtig, rood fruit en lichte kruiden
Smaak: Vol van smaak, pittig palet met een lange harmonieuze finale

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie

  1. Gegrilde entrecote met pittige salsa, krieltjes en rucola-salade
  2. Geroosterde lamsbouten met sjalotjes, tijm, knoflook en aardappelpuree
  3. Montasio Stravecchio: Intense Italiaanse gerijpte kaas (>18 maanden)

Achtergrondinformatie
De wijngaarden van Azienda Tenute Tomasella grenzen aan de roemrijke prachtige wijngebieden Friuli Grave en Piave. De Alpen beschermen deze 150 hectare van koude noordelijke wind, wat samen met een lichte zeebries zorgt voor ideale groeiomstandigheden. Tomasella bezit 30 hectare, waarvan 7 hectare in Friuli ligt en 23 in Veneto. Het wijnhuis, een kleurrijk kasteel met een enorm landgoed, staat bekend om het hebben van respect voor tradities, milieu en natuur. Hier produceren ze unieke uitstekende kwaliteitswijnen, met onbetwistbare specialisatie dankzij de combinatie van 50 jaar ervaring, de modernste wijn-bereidingstechnieken en de liefde voor het land. De eerste jaren waren dit voornamelijk mousserende wijnen, zoals de geliefde Prosecco, waar later een serie aan stille wijnen aan zijn toegevoegd, welke indien gewenst kunnen rijpen in de geavanceerde wijnkelders.

Vinficatie
Na een handgeplukte oogst worden de druiven zorgvuldig geselecteerd en start de maceratie. Hierbij hebben de schillen extra lang contact met het sap waardoor er meer kleur en aroma’s onttrokken worden. De fermentatie vindt plaats op gecontroleerde temperaturen waarna er een malolactische fermentatie volgt, wat zorgt voor zachtere romige smaken. Hij rijpt 8 maanden op RVS tanks. De piek van deze wijn zit op 3 jaar flesrijping, maar kan goed bewaard worden tot max. 7 jaar

Tenute Tomasella – Rigole Brut

Italiaanse mousserend witte wijn van de Pinot Bianco-druif met een fluweelzachte bubbel. Past bij blini’s met zure room.

Tenute Tomasella Rigole Brut

Druivensamenstelling
Pinot Bianco: 100%

Specificaties
Jaargang: S.A.
Stijl: Spumante Brut
Alcoholpercentage: 12%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Sustainable Winegrowing Italy-certificering Sparkling Star – categorie ‘Charmat’ @ Vinitaly (2016)

Smaakprofiel
Kleur: Helder lichtgeel met lichtgroene highlights
Geur: Exquisiet en eigenaardig, fruitige tonen en toast op de achtergrond
Smaak: Fluweelzachte bubbel, smaakvol met een lange strak droge afdronk

Temperatuur:
Minimaal 6 °C
Maximaal 8 °C

Gastronomie

  1. Blini’s met zure room, zwarte kaviaar en bieslook
  2. Vongole uit de pan met tomaat, knoflook, basilicum en citroen
  3. Arancini: Italiaanse ‘’bitterbal’’ met risotto en Parmaham of buffelmozzarella

Achtergrondinformatie
De wijngaarden van Azienda Tenute Tomasella grenzen aan de roemrijke prachtige wijngebieden Friuli Grave en Piave. De Alpen beschermen deze 150 hectare van koude noordelijke wind, wat samen met een lichte zeebries zorgt voor ideale groeiomstandigheden. Tomasella bezit 30 hectare, waarvan 7 hectare in Friuli ligt en 23 in Veneto. Het wijnhuis, een kleurrijk kasteel met een enorm landgoed, staat bekend om het hebben van respect voor tradities, milieu en natuur. Hier produceren ze unieke uitstekende kwaliteitswijnen, met onbetwistbare specialisatie dankzij de combinatie van 50 jaar ervaring, de modernste wijn-bereidingstechnieken en de liefde voor het land. De eerste jaren waren dit voornamelijk mousserende wijnen, zoals de geliefde Prosecco, waar later een serie aan stille wijnen aan zijn toegevoegd, welke indien gewenst kunnen rijpen in de geavanceerde wijnkelders.

Vinificatie
Na een handgeplukte oogst worden de druiven zorgvuldig geselecteerd, waarna de eerste fermentatie start bij gecontroleerde temperaturen tussen de 16 °C en 18 °C. De Charmat Methode wordt hierna toegepast: Het toevoegen van suiker en gist aan de droesem in een roestvrijstalen druktank, wat zorgt voor een langzame tweede fermentatie en voor ontwikkeling van koolzuurgas. Dit proces duurt 6 maanden, waarna de wijn onder druk wordt gebotteld.

Serafini & Vidotto – Recantina

Italiaanse rode wijn van de Recantina-druif met 6 maanden rijping op roestvrij staal. Smaak van frambozen en cranberry.

Serafini & Vidotto Recantina

Druivensamenstelling
Recantina: 100%

Specificaties
Jaargang: 2022
Stijl: Droog, 6 maanden rijping op roestvrij staal
Alcoholpercentage: 13,5%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Awards: The Wine Hunter (2018-2019), Berebene by Gambero Rosso 2019 (culinair tijdschrift), James Suckling 93 punten, Ian d’Agata (Terroir Sense) 93 punten

Smaakprofiel
Kleur: Medium paars
Geur: Licht rood fruit, rode bes, bosbes, framboos, zwarte kers, pruim, bloemig, drop & witte peper
Smaak: Frambozen, cranberry, jong, hoog in zuren en goed geïntegreerde tannines, waardoor makkelijk drinkbaar. Een duidelijk kenmerk van deze druifsoort

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie

  1. Krokante polenta-bites met geroosterde parelhoen en paddenstoelen
  2. Linguine met ragù van eend met zwarte olijven, peterselie & kerstomaat
  3. Lamsrack met krokant geroosterde aardappeltjes uit de oven

Achtergrondinformatie
Het wijnhuis is opgericht in 1986 door Francesco Serafini & Antonello Vidotto. Zij staan vandaag de dag nog steeds aan het roer, samen met Matteo Serafini, zoon & huidige wijnmaker. Het wijnhuis is gelegen in het dorp Nervesa della Bataglia in de DOC Montello Colli Asolani. Dit ligt in het noordoosten van Italië, in de provincie Veneto. De druiven groeien op wijngaarden ‘Da Baracca’ & ‘Dagli Svizerri’ en ‘Asolo’ (het gelijknamige dorp), in totaal 3 hectare. ‘Da Baracca’ is vernoemd naar een Italiaans piloot die in W.O. 1 in de buurt is neergeschoten. ‘Dagli Svizerri’ betekent ‘van de Zwitsers’, vernoemd naar het Zwitserse echtpaar dat naast de gaard woont.

Terroir bestaat uit ijzerhoudende klei met een karakteristieke roodbruine kleur, door de nabijgelegen rivier ‘Piave’. Heuvelachtig landschap met bescherming van de bergen, ’s zomers overdag warm en ’s nachts koel. Per hectare zijn er 5500 stokken geplant, ondertussen 12 jaar oud. Er zijn in totaal 9000 flessen geproduceerd. Serafini & Vidotto hebben het ‘Biodiversity Friend Label’, wat inhoudt dat zij de biodiversiteit in de gaarden beschermen. Dit doen ze door o.a. te werken met natuurlijke bestrijdingsmiddelen, gebruik van eigen bioafval of mest als compost. Dit is een proces van 36 jaar onderzoek geweest, om te begrijpen hoe er het best kan worden omgegaan met duurzaamheid. De klimaatdoelen voor 2030 zijn hierdoor al behaald!

Vinificatie
De Recantina-druiven groeien in een Guyot-systeem en worden half oktober met de hand geplukt. Hierna worden ze een zacht geperst en fermenteren de druiven op wilde gisten (van nature aanwezig) in roestvrij stalen tanks. Dit gebeurt op een gecontroleerde gemiddelde temperatuur. Na fermentatie rijpt de wijn minimaal 6 maanden op roestvrij staal, waarna een cross-flowfilter wordt gebruikt. De wijn vloeit dan over het filter ipv er doorheen, zodat het filter niet verstopt raakt. 8 maanden na oogst op de markt.

L’Arca – Primitivo

Italiaanse rode wijn, vol en stevig van smaak van de Primitivo-druif. 4 tot 6 maanden houtrijping op eikenhouten vaten. Smaakt bij pasta pesto.

L'Arca Primitivo

Druivensamenstelling
Primitivo: 100%

Specificaties
Jaargang: 2021
Stijl: 4 tot 6 maanden houtrijping
Alcoholpercentage: 13%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Ecologische wijnbouw

Smaakprofiel
Kleur: Diep robijnrood
Geur: Delicate warme geuren van rode bessen, kersen, zwart fruit en zoethout
Smaak: Vol en stevig, fruitig, lichte vanille- en chocoladetonen, zachte lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie

  1. Penne all’Arrabblata met ansjovisfilets en verse rode pepers
  2. Florentina (Florentijnse T-bonesteak), gegrild met zwarte peper en zeezout
  3. Pasta pesto met uitgebakken salami en gegrilde Italiaanse groenten

Achtergrondinformatie
Messer del Fauno produceert in het zonnige, droge Puglia zowel wijn als olijfolie. De 400 kilometer lange wijnstreek Puglia, gelegen in “de hak van de laars” in Zuid-Italië, is de grootste wijnstreek van het land en staat bekend als “de wijnkelder van Italië”. Het grenst aan de Adriatische en Ionische zee en heeft een Mediterraan klimaat dat warme, krachtige wijnen produceert. De kersenbomen, bloemenvelden en kruiden in de omgeving hebben duidelijke invloed op de aroma’s van de wijnen. Sabino Russo, gepassioneerd wijnmaker, is erg trots op de herkomst. Er wordt gewerkt met veel respect voor natuur en milieu en alle wijngaarden zijn biologisch gecertificeerd of momenteel in transitie. De populaire Primitivo-druif is in de 19e eeuw naar Amerika getransporteerd, waar de druif nu bekend staat onder de naam Zinfandel.

Vinificatie
Na een nauwkeurige selectie van alleen volledig rijpe druiven uit de wijngaarden van het Manduria-gebied, worden ze handgeplukt waarna een oude traditionele vinificatiemethode volgt. De vergisting en maceratie (schilweking) vinden plaats onder gecontroleerde temperaturen, tussen de 23 °C en 25 °C. De wijn rijpt vervolgens voor 4 tot 6 maanden op eikenhouten vaten. Drink deze wijn binnen 3 jaar

Pietro Rinaldi – Madonna di Como

Italiaanse droge rode wijn van de Dolcetto-druif met 6 maanden rijping in roestvrijstalen vaten en 6 maanden flesrijping. Past goed bij rundvleesgerechten.

Pietro Rinaldi Madonna di Como

Druivensamenstelling
Dolcetto: 100%

Specificaties
Jaargang: 2020
Stijl: Droog
Alcoholpercentage: 13,5%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Green experience: Certificaat voor biologische wijngaard

Smaakprofiel
Kleur: Donkerrood met paars
Geur: Rood fruit, kersen, pruimen en bessen
Smaak: Medium body met zachte droge tannines, en harmonisch totaal

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie

  1. Rundvlees gerechten
  2. Charcuterie: Panchetta, Coppa en Prosciutto
  3. Gegrilde Italiaanse groenten aubergine, paprika, artisjokken en oregano

Achtergrondinformatie
De familie Rinaldi richtte deze boerderij op in 1920 en beheert dit land 4 generaties lang. In de afgelopen 30 jaar verbeterde ze de focus op het produceren van authentieke premiumwijnen, met respect voor de natuurlijke balans van het land door biologische landbouw te introduceren. Om de schoonheid van het territorium te versterken, werd in 2015 een bed and breakfast (Miaclara relais) geopend om de internationale gasten de kans te geven om wijn- en spijservaring rechtstreeks te ervaren. Deze Dolcetto druif komt van de 1 hectare grote wijngaard Dolcetto D’alba DOC. Het terroir bestaat grotendeels uit kalksteen en klei. De wijnstokken zijn 25 jaar oud. De wijn maker is Francesco Baravalle en heeft er maar liefst 4000 flessen van geproduceerd.

Vinificatie
Na dat de druiven hand geplukt zijn worden ze ontsteelt en geperst. De wijn wordt gefermenteerd op wilde gisten en word dan gerijpt voor 6 maanden in roestvrijstalen vaten en daarna nog 6 maanden in de fles

Pietro Rinaldi – Monpiano

Italiaanse rode wijn van de Barbera-druif, vol van smaak met droge tannines. Past bij gekookte en gedroogde salami’s.

Pietro Rinaldi Monpiano

Druivensamenstelling
100% Barbera

Specificaties
Jaargang: 2020
Stijl: Droog
Alcoholpercentage: 14,5%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Green experience: Certificaat voor biologische wijngaard

Smaakprofiel
Kleur: Donkerrood en paars
Geur: Rood fruit, kersen, pruimen, bosbessen en tonen van kaneel en anijs
Smaak: Vol en zacht met droge tannines en een lange nasmaak

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie

  1. Brasato al Barbera: kalfsvlees gekookt in Barbera wijn met laurier, wortel en selderij
  2. Gekookte en gedroogde salami’s
  3. Gegrilde Italiaanse groenten aubergine, paprika’s, artisjokken en Italiaanse kruiden

Achtergrondinformatie
De familie Rinaldi richtte deze boerderij op in 1920 en beheert dit land 4 generaties lang. In de afgelopen 30 jaar verbeterde ze de focus op het produceren van authentieke premiumwijnen, met respect voor de natuurlijke balans van het land door biologische landbouw te introduceren. Om de schoonheid van het territorium te versterken, werd in 2015 een bed and breakfast (Miaclara relais) geopend om de internationale gasten de kans te geven om wijn- en spijservaring rechtstreeks te ervaren. De naam is Monpiano is vernoemd naar de wijngaard waar de stokken op staan. Deze Barbera druif komt van de 1,2 hectare grote wijngaard Barbera D’alba DOC. Het terroir bestaat grotendeels uit kalksteen en klei. De wijnstokken zijn 15 jaar oud. De wijn maker is Francesco Baravalle en heeft er maar liefst 5000 flessen van geproduceerd.

Vinificatie
Na dat de druiven hand geplukt zijn worden ze ontsteelt en geperst. De wijn wordt gefermenteerd op wilde gisten en word dan gerijpt voor 6 maanden in roestvrijstalen vaten en daarna nog 6 maanden in de fles.

Gaialuna – Merlot

Jonge Italiaanse rode wijn van de Merlot-druif. Wijn rijpt 3 maanden in stalentanks. Past goed bij Spaghetti alla carbonara.

Druivensamenstelling
Merlot: 100%

Specificaties
Jaargang: S.A.
Stijl: Jong
Alcoholpercentage: 13%
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Robijnrood met violette reflecties
Geur: Intens, delicaat met een karakteristiek vleugje fruit, zoals rode bes en framboos, lichte smaak van pruim en rozenbottel, frisse bloemengeuren
Smaak: Droog, beetje vlezig, krachtig met een goede persistentie en zachte tannines

Temperatuur:
Minimaal 14 °C
Maximaal 16 °C

Gastronomie

  1. Risi e bisi (risotto met erwten en gerookt spek)
  2. Spaghetti alla carbonara
  3. Runderfilet met rucola, cherrytomaatjes en parmezaan

Achtergrondinformatie
De wijngaarden van Azienda Tenute Tomasella grenzen aan de roemrijke prachtige wijngebieden Friuli Grave en Piave. De Alpen beschermen deze 150 hectare van koude noordelijke wind, wat samen met een lichte zeebries zorgt voor ideale groeiomstandigheden. Tomasella bezit 30 hectare, waarvan 7 hectare in Friuli ligt en 23 in Veneto. Het wijnhuis, een kleurrijk kasteel met een enorm landgoed, staat bekend om het hebben van respect voor tradities, milieu en natuur. Hier produceren ze unieke uitstekende kwaliteitswijnen, met onbetwistbare specialisatie dankzij de combinatie van 50 jaar ervaring, de modernste wijn-bereidingstechnieken en de liefde voor het land. De eerste jaren waren dit voornamelijk mousserende wijnen, zoals de geliefde Prosecco, waar later een serie aan stille wijnen aan zijn toegevoegd, welke indien gewenst kunnen rijpen in de geavanceerde wijnkelders.

Vinificatie
Oogst vindt handmatig plaats. Maceratie van rode wijn (het uit de schil onttrekken van de kleur) middels koud weken. Volledige malolactische gisting. Drie maanden in stalen tanks. Behoudt zijn kwaliteit tot wel 3 jaar.

Gaialuna – Pinot Grigio

Italiaanse witte jonge wijn van de Pinot Grigio-druif. 3 maanden rijping in stalen tanks. Smaakt goed bij Sint-Jakobsschelpen.

Druivensamenstelling
Pinot Grigio: 100%

Specificaties
Jaargang: 2022
Stijl: Jong
Alcoholpercentage: 12,5%
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Bleek geel
Geur: Fruitige aroma’s van abrikoos en perzik met lichte citrus noten en muskusgeur
Smaak: Droog met een zachte afdronk en lichte hints van hazelnoot en honing

Temperatuur:
Minimaal 10 °C
Maximaal 12 °C

Gastronomie

  1. Sint-jakobsschelpen met boter en cognac
  2. Spaghetti de caparosoi (venusschelpen)
  3. Risotto met scampi en rucola

Achtergrondinformatie
De wijngaarden van Azienda Tenute Tomasella grenzen aan de roemrijke prachtige wijngebieden Friuli Grave en Piave. De Alpen beschermen deze 150 hectare van koude noordelijke wind, wat samen met een lichte zeebries zorgt voor ideale groeiomstandigheden. Tomasella bezit 30 hectare, waarvan 7 hectare in Friuli ligt en 23 in Veneto. Het wijnhuis, een kleurrijk kasteel met een enorm landgoed, staat bekend om het hebben van respect voor tradities, milieu en natuur. Hier produceren ze unieke uitstekende kwaliteitswijnen, met onbetwistbare specialisatie dankzij de combinatie van 50 jaar ervaring, de modernste wijn-bereidingstechnieken en de liefde voor het land. De eerste jaren waren dit voornamelijk mousserende wijnen, zoals de geliefde Prosecco, waar later een serie aan stille wijnen aan zijn toegevoegd, welke indien gewenst kunnen rijpen in de geavanceerde wijnkelders.

Vinificatie
De druiven worden handmatig geplukt. Vinificatie vindt plaats middels een zachte persing; fermentatie bij een gecontroleerde constante temperatuur van 16 graden om de eigenschappen van de druif te versterken. Drie maanden in stalen tanks. Behoudt zijn kwaliteit tot wel 3 jaar