Pietro Rinaldi – Hortensia

Droge witte Italiaanse wijn van de Arneis druif, 6 maanden rijping in roestvrijstalen vaten. Smaakt goed bij gegrilde witvis.

Druivensamenstelling
Arneis: 100%

Specificaties
Jaargang: 2021
Stijl: Droog
Alcoholpercentage: 13,5%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Green experience: Certificaat voor biologische wijngaard

Smaakprofiel
Kleur: Intens geel
Geur: Bloemig met hints van groene appel en perzik
Smaak: Medium body met een hartige maar toch verfrissende aromatische afdronk

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie

  1. Ravioli al plin met boter en een saus van salie
  2. Gegrilde witvis, kabeljauw en zeebaars
  3. Konijn gekookt met een Arneis wijn

Achtergrondinformatie
De familie Rinaldi richtte deze boerderij op in 1920 en beheert dit land 4 generaties lang. In de afgelopen 30 jaar verbeterde ze de focus op het produceren van authentieke premiumwijnen, met respect voor de natuurlijke balans van het land door biologische landbouw te introduceren. Om de schoonheid van het territorium te versterken, werd in 2015 een bed and breakfast (Miaclara relais) geopend om de internationale gasten de kans te geven om wijn- en spijservaring rechtstreeks te ervaren.
De naam Hortensia komt van de hortensiabloem die rondom de wijngaarde groeien. Deze Arneis druif komt van de 1 hectare grote wijngaard Langhe DOC. Het terroir bestaat grotendeels uit kalksteen en zand. De wijnstokken zijn 20 jaar oud. De wijn maker is Francesco Baravalle en heeft er maar liefst 4000 flessen van geproduceerd.

Vinificatie
Na dat de druiven hand geplukt zijn worden ze zacht geperst. De wijn wordt gefermenteerd door geselecteerde gisten met natuurlijke aroma’s. De Filtratie loopt voorafgaand van het bottelen. De rijping is 6 maanden in roestvrijstalen vaten.

Forchir – Glére Traminer Aromatico

Jonge Italiaanse witte wijn van de Traminer Aromatico druif (ook bekend als gewürtztraminer) Intense aroma’s onder andere rozen geur. Past goed bij rijsttafels.

Forchir Glére

Druivensamenstelling
Traminer Aromatico: 100%

Specificaties
Jaargang: 2022
Stijl: Jong
Alcholpercentage: 12%
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Mooie diepe strogele kleur
Geur: Rijk aan geuren en intense aroma’s, variërend van roos tot aalbesblad
Smaak: Aromatisch, fruitig en kruidig.

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie

  1. Groene gnocchi met gerookte ricotta
  2. Peer met gorgonzola en walnoten
  3. Tonno e peperoni grigliati (Tonijn van de grill met paprika)
  4. Rijsttafels met pittige of kruidige gerechten

Achtergrondinformatie
Forchir is opgericht in 1904 door de adellijke familie Forchir. Nu is het het eigendom van Gianfranco Bianchini, eigenaar en wijnmaker en zijn oudste dochter Giulia, veertiende generatie wijnbouwers. Het wijngaardoppervlak bedraagt 245 hectare in Friuli, noordoost Italië, onderverdeeld in drie verschillende gebieden: Camino al Tagliamento, Spilimbergo en Precenicco. De Traminer Aromatico komt van de wijngaard Camino al Tagliamento gelegen in Barbeano; 120 ha groot met 20 jaar oude wijnstokken. De gaarden zijn door omringende bergen beschermd tegen de koude wind uit het noorden. Daarnaast zorgt de nabijheid van de Adriatische zee voor warme zeewind. De kiezels houden ’s nachts restwarmte vast waardoor de druiven ook ’s nachts doorrijpen. Een vruchtbare klei/steenachtige bodem. Forchir is bekroond met het “Ecofriendly Company”, door onder andere het gebruik van zonnepanelen, lichtgewicht glazen flessen en warmwaterpompen. Het gebruik van een warmwaterpomp tijdens het wijnproductieproces zorgt er voor dat er geen elektriciteit hoeft te worden gebruikt om te koelen of te verwarmen, wat een stuk duurzamer is. Forchir werkt daarnaast met stokken die resistent zijn tegen schimmelziektes zoals meeldauw.

Vinificatie
Druiven worden ‘snachts machinaal geoogst (augustus en september). Lage opbrengsten per hectare om kwaliteitswijnen te produceren, uitstekende mineraliteit dankzij de grondsoort, geen houtrijping. Zachte persing, fermentatie bij gecontroleerde temperatuur van 18 °C zonder toegevoegde sulfieten tijdens het vinificatie proces. Korte maceratie op de schil (24u), rijping op staal.

Franco Conterno Barbera d’Asti ‘Cascina Sciulun’

Rode Italiaanse superiore wijn van de Barbera druif. 4 maanden rijping op tank, waarne 12 maanden op Slavonisch eiken. Past goed bij wildpaté.

Franco Conterno Barbera d’Asti ‘Cascina Sciulun’

Druivensamenstelling
Barbera: 100%

Specificaties
Jaargang: 2020
Stijl: Superiore 2020
Alcoholpercentage: 14%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Wijn rijpt 4 maanden op tank, waarna 12 maanden lang op Slavonisch eiken, 8 maanden langere houtrijping dan geëst voor de kwalificatie ‘Superiore’

Smaakprofiel
Kleur: Mediumpaars
Geur: Rood en zwart fruit, rijpe kers, pruim en braam en een hint van kruiden
Smaak: Kers, pruim, zoethout, gedroogde kruiden, licht zwarte peper en getoast hout. Frisse zuren, fijne tannines, kruidige lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie

  1. Ossobuco alla Milanese: gestoofde kalfsschenkel in rode wijn, champignons en tomaten
  2. Gegratineerde portobello met Parmigiano Reggiano en bieslook
  3. Wildpaté

Achtergrondinformatie
De Conterno-familie is een van de meest toonaangevende wijnmaak-families van de appelatie Barolo DOCG. Franco Conterno, zoon van de oprichter en wijnmaker, runt sinds 1995 het wijnhuis vanuit ‘Cascina Sciulun’ in het hart van de Langhe, rond het dorpje Bussia di Monforte d’Alba. Deze historische boerderij werd gebouwd volgens Piemontese architectonische traditie.

Tegenwoordig wordt de boerderij ook gebruikt als bed & breakfast. In de afgelopen jaren zijn Franco’s zonen (Daniele & Andrea) toegetreden tot het bedrijf en is de wijngaard uitgebreid naar 28 hectare. Hier vallen ook de wijngaarden in Monforte d’Alba, Barolo, Novello en Madonna di Como onder, waar de druiven voor deze Barbera vandaan komen. Het terroir bestaat uit zand, slib en klei, waarbij de wijngaarden op de perfecte zuid/zuidwestelijke richting liggen zodat de ranken warm en zonovergoten blijven. De hoge heuvels beschermen de wijngaarden tegen storm en kou terwijl de wind de wijngaarden droog houdt.

Vinificatie
Eind september worden de druiven geoogst. Tijdens de oogst vindt er in de wijngaard meteen een handmatige selectie plaats. Aangekomen op de wijnmakerij vindt de maceratie en daarna 9-12 dagen fermentatie met dagelijkse bâttonage plaats in RVS tanks. Na de fermentatie rijpt de wijn 4 maanden op RVS en wordt deze een aantal keren gewisseld van tank. Hierna rijpt de wijn voor 12 maanden in 225 liter barriques van Slavonisch eikenhout (eikenhout van het drielandenpunt van Servië, Kroatië en Bosnië). Na de rijping wordt de wijn gebotteld en rijpt de wijn nog minimaal 6 maanden op fles.

Franco Conterno Barolo ‘Panerole’

Rode Italiaanse wijn met een volle en krachtige smaak door 43 maanden rijping, waarvan 30 op hout. Smaakt goed bij Brasato a Barolo.

Franco Conterno Barolo Panerole

Druivensamenstelling
Nebbiolo Minchet: 50%
Nebbiolo Lampia: 50%

Specificaties
Jaargang: 2016
Stijl: Minimaal 43 maanden rijping waarvan 30 op hout
Alcoholpercentage: 14,5%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Panerole is de naam van de ‘Cru’ in het dorp Novello waar de Nebbiolo-druiven groeien

Smaakprofiel
Kleur: Granaat met rand van licht granaat
Geur: Zwart fruit met o.a. bessen, kersen, viooltjes, chocola, zwarte peper, aarde, teer en leer
Smaak: Vol en krachtig met aangenaam intense tannines die zorgen voor structuur en frisheid. Lange, complexe afdronk

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie

  1. Brasato al Barolo: Italiaans stoofvlees gestoofd in Barolo-wijn
  2. Agnolotti del Plin: Piedmontese ravioli met kalf of konijn
  3. Gegrilde bistecca (biefstuk) met rozemarijn en gabakken knoflook-aardappeltjes

Achtergrondinformatie
De Conterno-familie is een van de meest toonaangevende wijnmaak-families van de appelatie Barolo DOCG. Franco Conterno, zoon van de oprichter en wijnmaker, runt sinds 1995 het wijnhuis vanuit boerderij ‘Cascina Sciulun’ in het hart van de Langhe. Dit ligt in het dorpje Monforte d’Alba dat behoort tot één van de 11 Barolo communes.

De historische boerderij werd gebouwd volgens Piemontese architectonische traditie. Tegenwoordig wordt de boerderij ook gebruikt als bed & breakfast. In de afgelopen jaren zijn Franco’s zonen (Daniele & Andrea) toegetreden tot het bedrijf en is de wijngaard uitgebreid naar 28 hectare. Hier valt ook Cru ‘Panerole’ rond het dorp Novello onder, waar de 6000 kg per hectare Nebbiolo druiven voor deze Barolo vandaan komen. Het terroir bestaat uit rijke klei, waarbij de wijngaarden op de perfecte zuidwestelijke richting liggen zodat de ranken warm en zonovergoten blijven. De hoge heuvels beschermen de wijngaarden tegen storm en kou terwijl de wind de wijngaarden droog blaast.

Vinificatie
Midden oktober worden de druiven handmatig geoogst. Tijdens de oogst vindt er in de wijngaard meteen een handmatige selectie plaats. Aangekomen op de wijnmakerij vindt de maceratie en daarna 12 dagen fermentatie met dagelijkse bâttonage plaats in RVS tanks. Na de fermentatie rijpt de wijn 1-3 maanden op RVS en wordt deze een aantal keren gewisseld van tank. Hierna rijpt de wijn voor 30 maanden in 225 liter barriques van Slavonisch eikenhout (eikenhout van het drielandenpunt van Servië, Kroatië en Bosnië). Na de rijping wordt de wijn gebotteld en rijpt de wijn nog 12 maanden op fles voordat deze wordt verkocht.

Stregamora IGP Roccamonfina

Rode frisse Italiaanse wijn met smaken van roos, viooltjes en zwart bosfruit. Hartig en fluweelzacht in de mond. Past goed bij Zuppa di Pesce.

Stregamora IGP Roccamonfina

Druivensamenstelling
Piedirosso: 100%

Specificaties
Jaargang: 2021
Stijl: Droog
Alcoholpercentage: 13,5%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: 92/100 Vintage 2021 Luca Maroni

Smaakprofiel
Kleur: Medium rood met paarse tonen
Geur: Tonen van zwarte kers, blauwe & zwarte bes
Smaak: Smaken van roos en viooltjes. Hartig en fluweelzacht in de mond

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie

  1. Kaasplankje met bijvoorbeeld Pecorino Romano en Parmezaan
  2. Zuppa di Pesce, Italiaanse vissoep met zeebaars, mosselen en garnalen
  3. Pizza margherita, pizza met tomatensaus, mozzarella en basilicum

Achtergrondinformatie
In de jaren zestig besloot Francesco Paolo Avallone, een advocaat met een passie voor oude wijnen en een blijvende interesse in de vinum Falernum (een verdewenen wijnstijl) om die legendarische wijn, die in het begin van de 20e eeuw was verdwenen, terug te brengen. Na jaren van studie ontdekte Francesco de druivenrassen die in de Romeinse tijd Falerner hadden voortgebracht. Hij herplantte het handjevol wijnstokken dat phylloxera aan het einde van de 19e eeuw overleefde en stichtte in 1961 Villa Matilde. Eigendom van en beheerd door de familie Avallone, nu in de tweede generatie toegewijde producenten van klassieke Campania-wijnen. Drie wijngaarden van in totaal 310 hectare.

De naam Stregamora komt van een heks die zo heet omdat op de wijngaard een boom staat met blootliggende wortels die op de handen van de heks lijken. De wijngaard bestaat uit 4 hectare grond en ligt gunstig op heuvels zo dat het genoeg zon opvangt. De wijnstokken op deze gaard groeien op een ondergrond van klei vol met mineralen. Dit resulteert in een frisse wijn. De wijnstokken van de Piedirosso druif zijn geplant tussen 1980 en 1994. De wijnmaker Riccardo Cotarella heeft van deze soort wijn er maar liefst 18.000 flessen van geproduceerd.

Vinificatie
De druiven woorden geoogst in begin oktober. Na ontstelen en koude maceratie op de droesem, fermenteren de druiven bij 24 graden gedurende ongeveer 15 dagen, gevolgd door rekken en voltooiing van de malolactische gisting. De wijn is gerijpt voor 3 maanden in stalen vaten. Dit zorgt voor behoud van fruitige smaken

Aglianico Roccaleoni IGP Campania

Italiaanse rode wijn van de Aglianico-druif met een volle smaak door 3 maanden rijping in Slavonisch eiken vaten. Past goed bij pepperoni pizza.

Aglianico Roccaleoni IGP Campania

Druivensamenstelling
Aglianico: 90%

Specificaties
Jaargang: 2018
Stijl: Droog, 3 maanden in Slavonisch eiken vaten
Alcoholpercentage: 13,5%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra:92/100 vintage 2017

Smaakprofiel
Kleur: Felrood met paars
Geur: De wijn heeft een intens aroma van kruiden, blauwe bes en rijp fruit
Smaak: De wijn heeft een breed smaakpalet en is stevig gebonden aan de vulkanische ondergrond waar de duiven of groeien, dit zorgt voor een volle fluweelzachte smaak

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie

  1. Pepperoni pizza, pizza met Italiaanse pittige worst
  2. Spaghetti puttanesca, pittige pasta met olijven, ansjovis en tomaten
  3. Gevulde kalkoen, met ham en Italiaanse groenten

Achtergrondinformatie
In de jaren zestig besloot Francesco Paolo Avallone, een advocaat met een passie voor oude wijnen en een blijvende interesse in de vinum Falernum (een verdwenen wijnstijl) om die legendarische wijn, die in het begin van de 20e eeuw was verdwenen, terug te brengen. Na jaren van studie ontdekte Francesco de druivenrassen die in de Romeinse tijd Falerner hadden voortgebracht. Hij herplantte het handjevol wijnstokken dat phylloxera aan het einde van de 19e eeuw overleefde en stichtte in 1961 Villa Matilde. Eigendom van en beheerd door de familie Avallone, nu in de tweede generatie toegewijde producenten van klassieke Campania-wijnen. Drie wijngaarden van in totaal 310 hectare.
De naam Roccaleoni komt van de wijngaarden die vernoemd is naar het gebied Rocca dei Leoni in de provincie van Benevento waar de gaard ligt. De wijngaard bestaat uit 13 hectare grond en ligt gunstig op heuvels zo dat het genoeg zon opvangt. De wijnstokken op deze wijngaard groeien op vulkanische grond waar veel as en puimsteen in de grond zit. Dit resulteert in een hartige en een wijn die vol van smaak is maar tegelijkertijd wel licht. De wijnstokken van de Aglianico druif zijn geplant vanaf het jaar 1970. De wijnmaker Riccardo Cotarella heeft van deze soort wijn er maar liefst 83.000 flessen Van geproduceerd.

Vinificatie
Bij deze wijn worden de druiven koud gemacereerd. Ook is er spraken van een microfiltratie op het membraam. De wijn is gerijpt in vaten van Slavonische eikenhout dit zorgt voor extra aroma’s. De druiven zijn zachtjes geperst op koude temperaturen daarna zijn ze op 18-20 graden gefermenteerd voor 20 dagen.

Montelapio Fiano

Witte droge Italiaanse wijn met de Fiano-druif. 5 maanden rijping in stalen vaten. Smaakt goed bij pizza Funghi.

Druivensamenstelling
Fiano: 100%

Specificaties
Jaargang: 2021
Stijl: Droog
Alcoholpercentage: 13,5%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: 92/100 vintage 2020
89/100 vintage 2021

Smaakprofiel
Kleur: Strogeel
Geur: Romig, nootachtig en zeer verfrissend biedt genoeg citrus, verse abrikoos en tropisch fruit
Smaak: Typerende en aanhoudend smaken geven leven tot een elegante wijn

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie

  1. Pizza funghi: pizza met tomatensaus en paddenstoelen
  2. Risotto truffel: een risotto met truffel en paddenstoelen in een wijnsaus
  3. Tagliatelle frites de mer: pasta met verschillende zeevruchten

Achtergrondinformatie
In de jaren zestig besloot Francesco Paolo Avallone, een advocaat met een passie voor oude wijnen en een blijvende interesse in de vinum Falernum (een verdwenen wijnstijl) om die legendarische wijn, die in het begin van de 20e eeuw was verdwenen, terug te brengen. Na jaren van studie ontdekte Francesco de druivenrassen die in de Romeinse tijd Falerner hadden voortgebracht. Hij herplantte het handjevol wijnstokken dat phylloxera aan het einde van de 19e eeuw overleefde en stichtte in 1961 Villa Matilde. Eigendom van en beheerd door de familie Avallone, nu in de tweede generatie toegewijde producenten van klassieke Campania-wijnen.
Drie wijngaarden van in totaal 310 hectare. De naam Montelapio komt van de stad Lapio in de provincie van Avellino waar de wijngaarde zijn gevestigd. De wijngaard bestaat uit 6 hectare grond en ligt gunstig op heuvels zo dat het genoeg zon opvangt. De wijnstokken op deze gaard groeien op een ondergrond van klei vol met mineralen. Dit resulteert in een frisse volle wijn. De wijnstokken van de Fiano druif zijn geplant tussen 1956 en 1985. De wijnmaker Riccardo Cotarella heeft van deze soort wijn er maar liefst 36.000 flessen van geproduceerd.

Vinificatie
De Montelapio wijn is gefermenteerd terwijl de schil van de druif er nog opzit. Ook zijn de druiven koud gemacereerd op 5 graden om aroma’s te versterken en om de structuur te verbeteren. Daarna worden de druiven zachtjes geplet. De wijn wordt voor 5 maanden gerijpt in stalen vaten.

Falanghina Roccaleoni IGP Campania

Droge witte Italiaanse wijn met de Falanghina druif, rijpt 3 maanden in stalen vaten. Past goed bij salade Caprese.

Falanghina Roccaleoni IGP Campania

Druivensamenstelling
Falanghina: 100%

Specificaties
Jaargang: 2021
Stijl: Droog
Alcoholpercentage: 12,5%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Vintage 2021 Sakura Award Gold

Smaakprofiel
Kleur: Strogeel
Geur: Intense bloemige aroma’s met tonen van banaan, tropisch fruit en witte perzik
Smaak: De zachte en gebalanceerde smaak beschrijven de typische eigenschappen van een frisse lichte wijn

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie

  1. Schelpdier zoals gamba’s, kreeft en krab
  2. Spaghetti met: tonijn, tomatensaus en zwarte olijven
  3. Salade caprese, tomaat, mozzarella en basilicum

Achtergrondinformatie
In de jaren zestig besloot Francesco Paolo Avallone, een advocaat met een passie voor oude wijnen en een blijvende interesse in de vinum Falernum (een verdwenen wijnstijl) om die legendarische wijn, die in het begin van de 20e eeuw was verdwenen, terug te brengen. Na jaren van studie ontdekte Francesco de druivenrassen die in de Romeinse tijd Falerner hadden voortgebracht. Hij herplantte het handjevol wijnstokken dat phylloxera aan het einde van de 19e eeuw overleefde en stichtte in 1961 Villa Matilde. Eigendom van en beheerd door de familie Avallone, nu in de tweede generatie toegewijde producenten van klassieke Campania-wijnen. Drie wijngaarden van in totaal 310 hectare. De naam Roccaleoni komt van de wijngaarden die vernoemd is naar het gebied Rocca dei Leoni in de provincie Benevento waar de gaard ligt. De wijngaard bestaat uit 14 hectare grond en ligt gunstig op heuvels zo dat het genoeg zon opvangt. De wijnstokken op deze wijngaard groeien op vulkanische grond waar veel as en puimsteen in de grond zit. Dit resulteert in een hartige wijn die vol van smaak is maar tegelijkertijd wel licht. De wijnstokken van de Falanghina druif zijn geplant vanaf het jaar 1970. De wijnmaker Riccardo Cotarella heeft van deze soort wijn maar liefst 111.000 flessen van geproduceerd.

Vinificatie
Bij deze wijn worden de druiven koud gemacereerd. Ook is er spraken van een microfiltratie op een membraam van 0,45 micron. De wijn is gerijpt in stalen vaten voor 3 maanden lang. De druiven woorden geoogst in half september

Daltavilla Greco

Witte Italiaanse wijn van de Greco-druif met hints van witte perzik, abrikoos en amandel. Smaakt goed bij spaghetti all’astice met kreeft.

Daltavilla Greco di Tufo DOCG

Druivensamenstelling
Greco: 100%

Specificaties
Jaargang: 2021
Stijl: Droog
Alcoholpercentage: 13,5%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: 92/100 vintage 2019
4 grapes vintage 2020

Smaakprofiel
Kleur: Strogeel
Geur: Romig, nootachtig, citrus, abrikoos en tropisch fruit
Smaak: Rijk boeket van witte perzik, abrikoos en amandel die versmelten met minerale en citrustonen

Gastronomie

  1. Spaghetti all’astice: kreeft, trostomaten en bladpeterselie
  2. Pizza frutti di mare: met zeevruchten, mossels, garnaal en inktvis
  3. Linguine alle vongole: met kokkels bereid met pasta en veel knoflook

Achtergrondinformatie
In de jaren zestig besloot Francesco Paolo Avallone, een advocaat met een passie voor oude wijnen en een blijvende interesse in de vinum Falernum (een verdwenen wijnstijl) om die legendarische wijn, die in het begin van de 20e eeuw was verdwenen, terug te brengen. Na jaren van studie ontdekte Francesco de druivenrassen die in de Romeinse tijd Falerner hadden voortgebracht. Hij herplantte het handjevol wijnstokken dat phylloxera aan het einde van de 19e eeuw overleefde en stichtte in 1961 Villa Matilde.
Eigendom van en beheerd door de familie Avallone, nu in de tweede generatie toegewijde producenten van klassieke Campania-wijnen. Drie wijngaarden van in totaal 310 hectare. De naam Daltaville komt van stad Altaville uit de provincie Avellino. De wijngaard bestaat uit 15 hectare grond en ligt gunstig op heuvels zo dat het genoeg zon opvangt. De wijnstokken op deze wijngaard groeien op een ondergrond van klei vol met mineralen. Dit resulteert in een frisse wijn. De wijnstokken van de Greco druif zijn geplant tussen 1956. En 1980. De wijnmaker Riccardo Cotarella heeft van deze soort wijn er maar liefst 90.000 flessen van geproduceerd.

Vinificatie
De Daltavilla wijn is gefermenteerd zonder schil. De wijn is gerijpt voor 4 maanden in stalen vaten. Ook is er sprake van een microfiltratie op een membraan van 0.45 micron.

Pietro Rinaldi – Barolo

Italiaanse rode, volle, droge wijn van de Nebbiolo druif. 3 jaar rijping in Franse eiken vaten. Past goed bij scaloppine di vitello.

Pietro Rinaldi Barolo

Druivensamenstelling
Nebbiolo: 100%

Specificaties
Jaargang: 2018
Stijl: Droog, 3 jaar in Franse eiken vaten
Alcoholpercentage: 14,5%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Green experience: Certificaat voor biologische wijngaard Gambero Rosso / 2 red glasses 2021

Smaakprofiel
Kleur: Granaat rood
Geur: Tonen van kers met hinten van tabak, pure chocolade en roze blaadjes
Smaak: Een volle wijn met licht droge tannines. Harmonische zachte zuren en een zeer lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie

  1. Rundstoof gekookt in Barolo wijn met ui, wortel, selderij en laurier
  2. Oude zachte kazen zoals Toma en Murazzano
  3. Scaloppine di vitello: dungesneden kalfsvlees gewentekd in bloem met een citroen saus

Achtergrondinformatie
De familie Rinaldi richtte deze boerderij op in 1920 en beheert dit land 4 generaties lang. In de afgelopen 30 jaar verbeterde ze de focus op het produceren van authentieke premiumwijnen, met respect voor de natuurlijke balans van het land door biologische landbouw te introduceren. Om de schoonheid van het territorium te versterken, werd in 2015 een bed and breakfast (Miaclara relais) geopend om de internationale gasten de kans te geven om wijn- en spijservaring rechtstreeks te ervaren. De naam Barolo komt van de omliggende stad. Deze Nebbiolo druif komt van de 0,5 hectare grote wijngaard Barolo DOCG. Het terroir bestaat grotendeels uit kalksteen en klei. De wijnstokken zijn 40 jaar oud. De wijn maker is Francesco Baravalle en heeft er maar liefst 3000 flessen van geproduceerd.

Vinificatie
Na dat de druiven hand geplukt zijn worden ze ontsteelt en geperst. De wijn wordt daarna gefermenteerd met wilde gisten. De wijn word gerijpt op Fransen eikenhouten vaten uit het Allier bos.