Forchir – Glére Traminer Aromatico

Jonge Italiaanse witte wijn van de Traminer Aromatico druif (ook bekend als gewürtztraminer) Intense aroma’s onder andere rozen geur. Past goed bij rijsttafels.

Forchir Glére

Druivensamenstelling
Traminer Aromatico: 100%

Specificaties
Jaargang: 2023
Stijl: Jong
Alcholpercentage: 12%
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Mooie diepe strogele kleur
Geur: Rijk aan geuren en intense aroma’s, variërend van roos tot aalbesblad
Smaak: Aromatisch, fruitig en kruidig.

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie

  1. Groene gnocchi met gerookte ricotta
  2. Peer met gorgonzola en walnoten
  3. Tonno e peperoni grigliati (Tonijn van de grill met paprika)
  4. Rijsttafels met pittige of kruidige gerechten

Achtergrondinformatie
Forchir is opgericht in 1904 door de adellijke familie Forchir. Nu is het het eigendom van Gianfranco Bianchini, eigenaar en wijnmaker en zijn oudste dochter Giulia, veertiende generatie wijnbouwers. Het wijngaardoppervlak bedraagt 245 hectare in Friuli, noordoost Italië, onderverdeeld in drie verschillende gebieden: Camino al Tagliamento, Spilimbergo en Precenicco. De Traminer Aromatico komt van de wijngaard Camino al Tagliamento gelegen in Barbeano; 120 ha groot met 20 jaar oude wijnstokken. De gaarden zijn door omringende bergen beschermd tegen de koude wind uit het noorden. Daarnaast zorgt de nabijheid van de Adriatische zee voor warme zeewind. De kiezels houden ’s nachts restwarmte vast waardoor de druiven ook ’s nachts doorrijpen. Een vruchtbare klei/steenachtige bodem. Forchir is bekroond met het “Ecofriendly Company”, door onder andere het gebruik van zonnepanelen, lichtgewicht glazen flessen en warmwaterpompen. Het gebruik van een warmwaterpomp tijdens het wijnproductieproces zorgt er voor dat er geen elektriciteit hoeft te worden gebruikt om te koelen of te verwarmen, wat een stuk duurzamer is. Forchir werkt daarnaast met stokken die resistent zijn tegen schimmelziektes zoals meeldauw.

Vinificatie
Druiven worden ‘snachts machinaal geoogst (augustus en september). Lage opbrengsten per hectare om kwaliteitswijnen te produceren, uitstekende mineraliteit dankzij de grondsoort, geen houtrijping. Zachte persing, fermentatie bij gecontroleerde temperatuur van 18 °C zonder toegevoegde sulfieten tijdens het vinificatie proces. Korte maceratie op de schil (24u), rijping op staal.

Stregamora IGP Roccamonfina

Rode frisse Italiaanse wijn met smaken van roos, viooltjes en zwart bosfruit. Hartig en fluweelzacht in de mond. Past goed bij Zuppa di Pesce.

Stregamora IGP Roccamonfina

Druivensamenstelling
Piedirosso: 100%

Specificaties
Jaargang: 2023
Stijl: Droog
Alcoholpercentage: 13,5%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: 92/100 Vintage 2021 Luca Maroni

Smaakprofiel
Kleur: Medium rood met paarse tonen
Geur: Tonen van zwarte kers, blauwe & zwarte bes
Smaak: Smaken van roos en viooltjes. Hartig en fluweelzacht in de mond

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie

  1. Kaasplankje met bijvoorbeeld Pecorino Romano en Parmezaan
  2. Zuppa di Pesce, Italiaanse vissoep met zeebaars, mosselen en garnalen
  3. Pizza margherita, pizza met tomatensaus, mozzarella en basilicum

Achtergrondinformatie
In de jaren zestig besloot Francesco Paolo Avallone, een advocaat met een passie voor oude wijnen en een blijvende interesse in de vinum Falernum (een verdewenen wijnstijl) om die legendarische wijn, die in het begin van de 20e eeuw was verdwenen, terug te brengen. Na jaren van studie ontdekte Francesco de druivenrassen die in de Romeinse tijd Falerner hadden voortgebracht. Hij herplantte het handjevol wijnstokken dat phylloxera aan het einde van de 19e eeuw overleefde en stichtte in 1961 Villa Matilde. Eigendom van en beheerd door de familie Avallone, nu in de tweede generatie toegewijde producenten van klassieke Campania-wijnen. Drie wijngaarden van in totaal 310 hectare.

De naam Stregamora komt van een heks die zo heet omdat op de wijngaard een boom staat met blootliggende wortels die op de handen van de heks lijken. De wijngaard bestaat uit 4 hectare grond en ligt gunstig op heuvels zo dat het genoeg zon opvangt. De wijnstokken op deze gaard groeien op een ondergrond van klei vol met mineralen. Dit resulteert in een frisse wijn. De wijnstokken van de Piedirosso druif zijn geplant tussen 1980 en 1994. De wijnmaker Riccardo Cotarella heeft van deze soort wijn er maar liefst 18.000 flessen van geproduceerd.

Vinificatie
De druiven woorden geoogst in begin oktober. Na ontstelen en koude maceratie op de droesem, fermenteren de druiven bij 24 graden gedurende ongeveer 15 dagen, gevolgd door rekken en voltooiing van de malolactische gisting. De wijn is gerijpt voor 3 maanden in stalen vaten. Dit zorgt voor behoud van fruitige smaken

Daltavilla Greco

Witte Italiaanse wijn van de Greco-druif met hints van witte perzik, abrikoos en amandel. Smaakt goed bij spaghetti all’astice met kreeft.

Daltavilla Greco di Tufo DOCG

Druivensamenstelling
Greco: 100%

Specificaties
Jaargang: 2023
Stijl: Droog
Alcoholpercentage: 13,5%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: 92/100 vintage 2019
4 grapes vintage 2020

Smaakprofiel
Kleur: Strogeel
Geur: Romig, nootachtig, citrus, abrikoos en tropisch fruit
Smaak: Rijk boeket van witte perzik, abrikoos en amandel die versmelten met minerale en citrustonen

Gastronomie

  1. Spaghetti all’astice: kreeft, trostomaten en bladpeterselie
  2. Pizza frutti di mare: met zeevruchten, mossels, garnaal en inktvis
  3. Linguine alle vongole: met kokkels bereid met pasta en veel knoflook

Achtergrondinformatie
In de jaren zestig besloot Francesco Paolo Avallone, een advocaat met een passie voor oude wijnen en een blijvende interesse in de vinum Falernum (een verdwenen wijnstijl) om die legendarische wijn, die in het begin van de 20e eeuw was verdwenen, terug te brengen. Na jaren van studie ontdekte Francesco de druivenrassen die in de Romeinse tijd Falerner hadden voortgebracht. Hij herplantte het handjevol wijnstokken dat phylloxera aan het einde van de 19e eeuw overleefde en stichtte in 1961 Villa Matilde.
Eigendom van en beheerd door de familie Avallone, nu in de tweede generatie toegewijde producenten van klassieke Campania-wijnen. Drie wijngaarden van in totaal 310 hectare. De naam Daltaville komt van stad Altaville uit de provincie Avellino. De wijngaard bestaat uit 15 hectare grond en ligt gunstig op heuvels zo dat het genoeg zon opvangt. De wijnstokken op deze wijngaard groeien op een ondergrond van klei vol met mineralen. Dit resulteert in een frisse wijn. De wijnstokken van de Greco druif zijn geplant tussen 1956. En 1980. De wijnmaker Riccardo Cotarella heeft van deze soort wijn er maar liefst 90.000 flessen van geproduceerd.

Vinificatie
De Daltavilla wijn is gefermenteerd zonder schil. De wijn is gerijpt voor 4 maanden in stalen vaten. Ook is er sprake van een microfiltratie op een membraan van 0.45 micron.

Pietro Rinaldi – Barolo

Italiaanse rode, volle, droge wijn van de Nebbiolo druif. 3 jaar rijping in Franse eiken vaten. Past goed bij scaloppine di vitello.

Druivensamenstelling
Nebbiolo: 100%

Specificaties
Jaargang: 2018
Stijl: Droog, 3 jaar in Franse eiken vaten
Alcoholpercentage: 14,5%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Green experience: Certificaat voor biologische wijngaard Gambero Rosso / 2 red glasses 2021

Smaakprofiel
Kleur: Granaat rood
Geur: Tonen van kers met hinten van tabak, pure chocolade en roze blaadjes
Smaak: Een volle wijn met licht droge tannines. Harmonische zachte zuren en een zeer lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie

  1. Rundstoof gekookt in Barolo wijn met ui, wortel, selderij en laurier
  2. Oude zachte kazen zoals Toma en Murazzano
  3. Scaloppine di vitello: dungesneden kalfsvlees gewentekd in bloem met een citroen saus

Achtergrondinformatie
De familie Rinaldi richtte deze boerderij op in 1920 en beheert dit land 4 generaties lang. In de afgelopen 30 jaar verbeterde ze de focus op het produceren van authentieke premiumwijnen, met respect voor de natuurlijke balans van het land door biologische landbouw te introduceren. Om de schoonheid van het territorium te versterken, werd in 2015 een bed and breakfast (Miaclara relais) geopend om de internationale gasten de kans te geven om wijn- en spijservaring rechtstreeks te ervaren. De naam Barolo komt van de omliggende stad. Deze Nebbiolo druif komt van de 0,5 hectare grote wijngaard Barolo DOCG. Het terroir bestaat grotendeels uit kalksteen en klei. De wijnstokken zijn 40 jaar oud. De wijn maker is Francesco Baravalle en heeft er maar liefst 3000 flessen van geproduceerd.

Vinificatie
Na dat de druiven hand geplukt zijn worden ze ontsteelt en geperst. De wijn wordt daarna gefermenteerd met wilde gisten. De wijn word gerijpt op Fransen eikenhouten vaten uit het Allier bos.

Castagnoli – Chianti Classico

Italiaanse rode wijn, 18 maanden houtrijping en 4 maanden flesrijping. Indrukken van kers, rode pruim en tabak.

Druivensamenstelling:
Sanglovese: 100%

Specificaties
Jaargang: 2021
Stijl: 18 maanden houtrijping, 4 maanden flesrijping
Alcoholpercentage: 14%
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Lichtpaars
Geur: Aardbei, jonge rode kers, braam, aarde en eik
Smaak: Kers, rode pruim, elkenhout, hoog in tannines, duidelijke zuren, zeer gebalanceerd met een lange, aanhoudende afdronk

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie

  1. Ribollita: Toscaanse broodsoep met cavolo nero en cannelinibonen
  2. Lepre in Salmi: Hazenpeper met mousseline van aardappel
  3. Pasta Ragu: Pappardelle met saus van tomaat, rundergehakt en oregano

Achtergrondinformatie
Het landgoed van wijnhuis Castagnoli dateert uit het jaar 998, op dat moment in bezit van de Squarcialupi-familie, waarna het werd overgenomen door de familie Strozzi’s. Deze Italiaanse invloedrijke familie had onder meer zeggenschap over de stad Siena. Vanaf 1824 kwam het landgoed in handen van de familie Ticci, die begonnen met het verbouwen van o.a. druiven. Vanaf het begin van de 20e eeuw werd er pas echt gefocust op wijnbouw.

In 1982 werd de eerst wijn gemaakt nadat Hans Joachim Döbbelin wijnhuis Castagnoli oprichtte. Hans was op dat moment een pionier in biologische productie in Toscane, wat resulteert in 50 jaar biologische productie. Sinds 2005 staat de familie Schefenacker met wijnmaker Filippo Pratesi aan het roer. De Sangiovese-druiven groeien op 7 verschillende wijngaarden, verdeeld over 8 hectare. Elke gaard heeft zijn eigen specifieke karakter door microklimaten, hoogte- en bodemverschillen. Verdeeld over 300 tot 420 meter hoogte groeien de druiven op ‘Galestro’, wat bestaat uit leisteen/mergel, en ‘Pietraforte’ oftewel zandsteen. Het gebied kenmerkt zich door hete zomers en zachte winters met regen. ’s Zomers valt er zo weinig regen dat dit invloed heeft op de druifproductie. De stokken zijn 11-25 jaar oud en produceren 18000 flessen. Tussen de door bossen omheinde wijnstokken groeien olijfbomen om diversiteit te vergroten.

Vinificatie
Druiven worden met de hand geplukt waarna selectie plaatsvind op automatische band. Hierna wordt voorzichtig ontstamd. De druiven worden daarna op 0,8 bar geperst, waarna een spontane vergisting met natuurlijke gisten plaatsvind. Kleur wordt geëxtraheerd door handmatig naar beneden duwen, pompen en verplaatsen naar een ander vat. Hierna wordt 2/3e van de wijn verplaatst naar Franse vaten van 2000 liter & 1/3e naar Franse/Sloveense vaten van 500 liter. Hierin rijpt de wijn 18 maanden waarna wordt gefilterd en gebotteld. Na 4 maanden op fles komt de wijn op de markt.

Serafini & Vidotto – Bollicine Asolo

Italiaanse Prosecco Superiore gemaakt van de Glera-druif met smaak van citroen, peer en room. Past goed bij gestoomde vis/schelpdieren.

Druivensamenstelling
Glera: 100%

Specificaties
Jaargang: S.A.
Soort: Prosecco Superiore DOCG
Stijl: Brut
Extra: Wijnen met het kwaliteitslabel Prosecco Superiore moeten voldoen aan verschillende eisen: gebiedsindicatie, botteldruk van minimaal 3 bar en minimaal 90 dagen rusten op de droesem.
‘Biodiversity Friend’ Label
Alcoholpercentage: 12%

Smaakprofiel
Kleur: Licht citroengeel
Geur: Gele appel, citroen, nectarine, witte bloesem, meloen, peer, honing en minerale tonen van natte steen
Smaak: Citroen, peer, mineralen, room, hoge zuurgraad, goede mousse en een lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal: 8 °C
Maximaal: 10 °C

Gastronomie
Zeer goed als aperitief of in combinatie met gestoomde vis/schelpdieren!

  1. Tartaar van tonijn met crème van wasabi, avocado saus, geroosterde sesamzaadjes en wakame
  2. Zalm en papilotte met tuinbonen en gepofte knoflook
  3. Fish & Chips: mousserende witte wijn snijdt prachtig door de gefrituurde vis

Achtergrondinformatie
Het wijnhuis is opgericht in 1986 door Francesco Serafini & Antonello Vidotto, zowel boeren als wijnmakers. Sindsdien is er altijd met de gedachte ‘het land moet beter worden achtergelaten dan dat we het aantroffen’ gewerkt. Zij staan vandaag de dag nog steeds aan het roer, samen met Matteo Serafini, zoon & huidige wijnmaker.

Ligging

Het wijnhuis is gelegen in het dorp Nervesa della Bataglia in de provincie Veneto. De druiven voor deze Bollicine di Prosecco Asolo komen uit het gelijknamige dorp Asolo in de DOCG Montello-Colli Asolani, 20 kilometer ten noordwesten van de stad Treviso. De druiven groeien op wijngaard ‘La Panoramica’, een wijngaard van 3,4 hectare in een heuvelachtig landschap. Het terroir bestaat uit ijzerhoudende klei met een karakteristieke rood-bruine kleur. Beschermd door de omringende bergen, in de zomer overdag warm en ’s avonds koel zorgt dat de druiven goed kunnen rijpen. Per hectare zijn er 4200 stokken geplant met een leeftijd van 30 jaar oud. Er zijn in totaal 32000 flessen geproduceerd.

Duurzaamheid

Serafini & Vidotto hebben het ‘Biodiversity Friend Label’, wat inhoudt dat zij de bio-diversiteit in de gaarden beschermen. Dit doen ze door o.a. te werken met natuurlijke bestrijdingsmiddelen, gebruik van eigen bio-afval of het plaatsen van insectenhotels. Dit is een proces van 36 jaar onderzoek en samenwerking met verschillende universiteiten geweest, om te begrijpen hoe er het best kan worden omgegaan met duurzaamheid. Als resultaat heeft het wijnhuis de klimaatdoelen voor 2030 al behaald!

Vinificatie
De Glera-druiven voor deze Prosecco groeien op een Guyot- (omhoog groeiende vertakkingen, bestand tegen kou) en Sylvoz-systeem (naar beneden groeiende vertakkingen, goedkoper) en worden eind september met de hand geoogst. De druiven zijn koud gefermenteerd met wilde gist, waarna ze een zachte persing krijgen om al het sap uit te persen. Hierna wordt gefilterd met een cross-flow systeem. De wijn vloeit dan over het filter i.p.v. er doorheen, zodat het filter niet verstopt raakt. 4 maanden rijping op roestvrij staal.

Tenute Tomasella – Friulano

Italiaanse witte wijn van de Friulano-druif. Verrassende en zeer aangename smaak met amandel in de afdronk. Smaakt goed bij Italiaanse Insalata Caprese.

Druivensamenstelling
Friulano: 100 %

Specificaties
Jaargang: 2023
Stijl: Jong
Alcoholpercentage: 13,0 %
Extra: Sustainable Winegrowing Italy-certificering
90/100 punten @ Wein Guide Duitsland (2020)

Smaakprofiel
Kleur: Goudgeel met een licht groene reflecties
Geur: Subtiel bouquet met bloemige aroma’s, honing, anijs en vers fruit als peer en appel
Smaak: Verrassende en zeer aangename smaak, volumineus en zacht, met amandel in de afdronk

Temperatuur:
Minimaal 10 °C
Maximaal 12 °C

Gastronomie
Heerlijke bij Italiaanse antipasti, zeevruchten of gerechten met noten of zachte kaas

  1. Italiaanse Insalata Caprese: Tomaat, buffelmozzarella, basilicum en olijfolie
  2. Witvis met een crumble van amandel, geserveerd met prei en courgette
  3. Salade met gepocheerde peer, geitenkaas met honing, tijm en walnoten

Achtergrondinformatie
De wijngaarden van Azienda Tenute Tomasella grenzen aan de roemrijke prachtige wijngebieden Friuli Grave en Piave. De Alpen beschermen deze 150 hectare van koude noordelijke wind, wat samen met een lichte zeebries zorgt voor ideale groeiomstandigheden. Tomasella bezit 30 hectare, waarvan 7 hectare in Friuli ligt en 23 in Veneto. Het wijnhuis, een kleurrijk kasteel met een enorm landgoed, staat bekend om het hebben van respect voor tradities, milieu en natuur. Hier produceren ze unieke uitstekende kwaliteitswijnen, met onbetwistbare specialisatie dankzij de combinatie van 50 jaar ervaring, de modernste wijn-bereidingstechnieken en de liefde voor het land. De eerste jaren waren dit voornamelijk mousserende wijnen, zoals de geliefde Prosecco, waar later een serie aan stille wijnen aan zijn toegevoegd, welke indien gewenst kunnen rijpen in de geavanceerde wijnkelders.

Vinificatie
Deze Friulano-druiven, typerend voor de regio, worden handgeplukt en zorgvuldig geselecteerd op kwaliteit. Hierna wordt 50% van de oogst zachtjes geperst, terwijl de andere 50% een koude maceratie van 10 uur ondergaat. Alle druiven fermenteren op gecontroleerde temperaturen tussen de 16°C en 18°C, waarna ook een volledige malolactische fermentatie plaatsvindt. Hierna rijpt de wijn voor 5 maanden op de droesem in RSV tanks en na botteling nog 2 maanden op fles.

Serafini & Vidotto Phigaia

Ontdek deze heerlijke Phigaia wijn met de Merlot, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon druiven. Smaak van gedroogde pruimen en rijp rood fruit door 1 jaar houtrijping.

Druivensamenstelling
Merlot: 40%
Cabernet Franc: 40%
Cabernet Sauvignon: 20%

Specificaties
Jaargang: 2021
Stijl: Droog, 1 jaar houtrijping in Frans eiken barriques
Extra: Phi (Griekse letter) symboliseert de gulden snede (wiskundig begrip), Gaia betekent aarde. Vrij vertaald betekent Phiagaia ‘de wiskundige perfectie van de aarde’
Alcoholpercentage: 13,5%

Smaakprofiel
Kleur: Licht robijnrood
Geur: Kers, rode pruim, braam, viooltjes, laurier, koffie, drop, vanille
Smaak: Gedroogde pruimen, rijp rood fruit, kers, koffie, drop. Zijdezacht, soepele en geïntegreerde tannines, toast, vol met een lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Bistecca alla Fiorentina: gegrilde T-bone steak van de barbecue met geroosterde puntpaprika en gepofte aardappel
  2. Italiaanse varkensribbetjes: eerst roken, waarna stoven in reductie van tomaat, witte wijn en oregano
  3. Gerijpte Italiaanse kazen als Fontina, Castelmagno en Asiagio d’Allevo

Achtergrondinformatie
Het wijnhuis is opgericht in 1986 door Francesco Serafini & Antonello Vidotto. Zij staan nog steeds aan het roer, samen met Matteo Serafini, zoon & huidige wijnmaker.

Ligging

Het wijnhuis is gelegen in Nervesa della Bataglia in de DOC Montello-Colli Asolani. Dit ligt in het noordoosten van Italië, in de provincie Veneto. De druiven groeien op wijngaarden ‘Da Baracca’, ‘Colmel’, ‘Dalle Piscine’ & ‘Dalle Stagno’, in totaal 15 hectare. ‘Da Baracca’ is vernoemd naar een Italiaans piloot die in W.O. 1 in de buurt is neergeschoten. ‘Colmel’ is Italiaans voor top en daarmee de hoogstgelegen gaard met Cab. Sauv./Franc. ‘Dalle Piscine’ & ‘Dalle Stagno’ liggen op dezelfde heuvel, aan tegenovergestelde zijde. Terroir bestaat uit ijzerhoudende klei met een karakteristieke roodbruine kleur, door de nabijgelegen rivier ‘Piave’. Heuvelachtig landschap met bescherming van de bergen, ’s zomers overdag warm en ’s nachts koel. Per hectare zijn er 6000-6300 stokken geplant, van 10 tot 25 jaar oud. Er zijn in totaal 90.000 flessen geproduceerd.

Duurzaamheid

Serafini & Vidotto hebben het ‘Biodiversity Friend Label’, wat inhoudt dat zij de biodiversiteit in de gaarden beschermen. Dit doen ze door o.a. te werken met natuurlijke bestrijdingsmiddelen, gebruik van eigen bioafval of mest als compost. Dit is een proces van 36 jaar onderzoek geweest, om te begrijpen hoe er het best kan worden omgegaan met duurzaamheid. De klimaatdoelen voor 2030 zijn hierdoor al behaald!

Vinificatie
De druiven groeien volgens de Guyot-leivorm en worden op verschillende momenten geoogst. De Merlot-druiven worden eind september geoogst, de Cabernet-druiven pas eind oktober. Dit geeft een mooi verschil in rijpheid, wat zorgt voor complexiteit. Wat volgt is een zachte persing en fermentatie op gecontroleerde gemiddelde temperatuur in roestvrij stalen tanks. Hierna rijpt de wijn minimaal 1 jaar op tweedehands Frans eiken barriques (225 liter). De wijn wordt pas drie jaar na de oogst op de markt gebracht.

Tenute Tomasella – Cabernet Franc

Jonge rode Italiaanse wijn, 5 maanden RVS rijping en 1 jaar fles rijping. Past goed bij Italiaanse Castelmagno.

Druivensamenstelling
Cabernet Franc: 100 %

Specificaties
Jaargang: 2023
Stijl: Jong
Alcoholpercentage: 12,5 %
Extra: Proefschrift VGC 01/2021; categorie Huiswijn 8+
90/100 punten @ Wein Guide Duitsland (2020) Goud @ International Wine Show Praag (2017)

Smaakprofiel
Kleur: Robijnrood met paarse nuances
Geur: Intense, jonge geuren van rood fruit, viooltjes en vers gras en hints van groene peper
Smaak: Gepeperd, volle body en zacht, met opvallende kruidigheid en lichte gerookte tonen

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie
Goede combinatie bij gegrild vleessoorten, stoofschotels en Italiaanse gerijpte kazen

  1. Saltimbocca van courgette, met rauwe ham, Fortina kaas en salie
  2. Stoofschotel met Provençaalse kippenbouten, bospeen en peultjes
  3. Italiaanse Castelmagno: Korrelige gerijpte schimmelkaas van rauwe koemelk

Achtergrondinformatie
De wijngaarden van Azienda Tenute Tomasella grenzen aan de roemrijke prachtige wijngebieden Friuli Grave en Piave. De Alpen beschermen deze 150 hectare van koude noordelijke wind, wat samen met een lichte zeebries zorgt voor ideale groeiomstandigheden. Tomasella bezit 30 hectare, waarvan 7 hectare in Friuli ligt en 23 in Veneto. Het wijnhuis, een kleurrijk kasteel met een enorm landgoed, staat bekend om het hebben van respect voor tradities, milieu en natuur. Hier produceren ze unieke uitstekende kwaliteitswijnen, met onbetwistbare specialisatie dankzij de combinatie van 50 jaar ervaring, de modernste wijn-bereidingstechnieken en de liefde voor het land. De eerste jaren waren dit voornamelijk mousserende wijnen, zoals de geliefde Prosecco, waar later een serie aan stille wijnen aan zijn toegevoegd, welke indien gewenst kunnen rijpen in de geavanceerde wijnkelders.

Vinificatie
Na een handgeplukte oogst worden de druiven zorgvuldig geselecteerd, zacht geperst en start de maceratie. Hierbij hebben de schillen extra lang contact met het sap waardoor er meer kleur en aroma’s onttrokken worden. De fermentatie vindt plaats op 25 °C waarna er een malolactische fermentatie volgt. Dit proces zorgt voor zachtere romige smaken. De wijn rijpt 5 maanden op RVS tanks. De piek van deze wijn zit op 1 jaar flesrijping, maar kan goed bewaard worden tot maximaal 4 jaar.

Tenute Tomasella – Pinot Bianco

Jonge Italiaanse witte wijn van de Pinot Bianco-druif, vol van smaak met intense fruitaroma’s. Past goed bij zeebaars uit de oven.

Druivensamenstelling
Pinot Bianco: 100 %

Specificaties
Stijl: Jong
Jaargang : 2021
Alcoholpercentage: 13,0 %
Extra: Sustainable Winegrowing Italy-certificering
89/100 punten @ Wein Guide Duitsland (2020)

Smaakprofiel
Kleur: Strogeel met een grasgroene zweem
Geur: Intense fruitaroma’s met appel, abrikoos, meloen en delicate florale tonen
Smaak: Vol van smaak, een allemansvriend, zeer gebalanceerd met een lange fijne finale

Temperatuur:
Minimaal 10 °C
Maximaal 12 °C

Gastronomie
Lekker bij frisse voorgerechten met steenfruit, gestoomde vis en licht gerijpte kazen

  1. Zeebaars uit de oven met citroen, knoflook, peterselie en chilivlokken
  2. Aardappelgratin met romige boerenkaas-topping
  3. Veldsla met gedroogde abrikoos, avocado, zachte geitenkaas en granaatappelpitjes

Achtergrondinformatie
De wijngaarden van Azienda Tenute Tomasella grenzen aan de roemrijke prachtige wijngebieden Friuli Grave en Piave. De Alpen beschermen deze 150 hectare van koude noordelijke wind, wat samen met een lichte zeebries zorgt voor ideale groeiomstandigheden. Tomasella bezit 30 hectare, waarvan 7 hectare in Friuli ligt en 23 in Veneto. Het wijnhuis, een kleurrijk kasteel met een enorm landgoed, staat bekend om het hebben van respect voor tradities, milieu en natuur. Hier produceren ze unieke uitstekende kwaliteitswijnen, met onbetwistbare specialisatie dankzij de combinatie van 50 jaar ervaring, de modernste wijn-bereidingstechnieken en de liefde voor het land. De eerste jaren waren dit voornamelijk mousserende wijnen, zoals de geliefde Prosecco, waar later een serie aan stille wijnen aan zijn toegevoegd, welke indien gewenst kunnen rijpen in de geavanceerde wijnkelders.

Vinificatie
Deze Pinot Bianco-druiven worden handgeplukt en zorgvuldig geselecteerd op kwaliteit. Hierna wordt 50% van de oogst zachtjes geperst, terwijl de andere 50% een koude maceratie van 10 uur ondergaat. Alle druiven fermenteren op gecontroleerde temperaturen tussen de 16°C en 18°C, waarna ook een volledige malolactische fermentatie plaatsvindt. Hierna rijpt de wijn voor 8 maanden op de droesem in RSV tanks en na botteling nog 3 maanden op fles. Drink binnen 4 jaar.