Tenute Tomasella – Friulano

Italiaanse witte wijn van de Friulano-druif. Verrassende en zeer aangename smaak met amandel in de afdronk. Smaakt goed bij Italiaanse Insalata Caprese.

Druivensamenstelling
Friulano: 100 %

Specificaties
Jaargang: 2023
Stijl: Jong
Alcoholpercentage: 13,0 %
Extra: Sustainable Winegrowing Italy-certificering
90/100 punten @ Wein Guide Duitsland (2020)

Smaakprofiel
Kleur: Goudgeel met een licht groene reflecties
Geur: Subtiel bouquet met bloemige aroma’s, honing, anijs en vers fruit als peer en appel
Smaak: Verrassende en zeer aangename smaak, volumineus en zacht, met amandel in de afdronk

Temperatuur:
Minimaal 10 °C
Maximaal 12 °C

Gastronomie
Heerlijke bij Italiaanse antipasti, zeevruchten of gerechten met noten of zachte kaas

  1. Italiaanse Insalata Caprese: Tomaat, buffelmozzarella, basilicum en olijfolie
  2. Witvis met een crumble van amandel, geserveerd met prei en courgette
  3. Salade met gepocheerde peer, geitenkaas met honing, tijm en walnoten

Achtergrondinformatie
De wijngaarden van Azienda Tenute Tomasella grenzen aan de roemrijke prachtige wijngebieden Friuli Grave en Piave. De Alpen beschermen deze 150 hectare van koude noordelijke wind, wat samen met een lichte zeebries zorgt voor ideale groeiomstandigheden. Tomasella bezit 30 hectare, waarvan 7 hectare in Friuli ligt en 23 in Veneto. Het wijnhuis, een kleurrijk kasteel met een enorm landgoed, staat bekend om het hebben van respect voor tradities, milieu en natuur. Hier produceren ze unieke uitstekende kwaliteitswijnen, met onbetwistbare specialisatie dankzij de combinatie van 50 jaar ervaring, de modernste wijn-bereidingstechnieken en de liefde voor het land. De eerste jaren waren dit voornamelijk mousserende wijnen, zoals de geliefde Prosecco, waar later een serie aan stille wijnen aan zijn toegevoegd, welke indien gewenst kunnen rijpen in de geavanceerde wijnkelders.

Vinificatie
Deze Friulano-druiven, typerend voor de regio, worden handgeplukt en zorgvuldig geselecteerd op kwaliteit. Hierna wordt 50% van de oogst zachtjes geperst, terwijl de andere 50% een koude maceratie van 10 uur ondergaat. Alle druiven fermenteren op gecontroleerde temperaturen tussen de 16°C en 18°C, waarna ook een volledige malolactische fermentatie plaatsvindt. Hierna rijpt de wijn voor 5 maanden op de droesem in RSV tanks en na botteling nog 2 maanden op fles.

Tenute Tomasella – Pinot Bianco

Jonge Italiaanse witte wijn van de Pinot Bianco-druif, vol van smaak met intense fruitaroma’s. Past goed bij zeebaars uit de oven.

Druivensamenstelling
Pinot Bianco: 100 %

Specificaties
Stijl: Jong
Jaargang : 2021
Alcoholpercentage: 13,0 %
Extra: Sustainable Winegrowing Italy-certificering
89/100 punten @ Wein Guide Duitsland (2020)

Smaakprofiel
Kleur: Strogeel met een grasgroene zweem
Geur: Intense fruitaroma’s met appel, abrikoos, meloen en delicate florale tonen
Smaak: Vol van smaak, een allemansvriend, zeer gebalanceerd met een lange fijne finale

Temperatuur:
Minimaal 10 °C
Maximaal 12 °C

Gastronomie
Lekker bij frisse voorgerechten met steenfruit, gestoomde vis en licht gerijpte kazen

  1. Zeebaars uit de oven met citroen, knoflook, peterselie en chilivlokken
  2. Aardappelgratin met romige boerenkaas-topping
  3. Veldsla met gedroogde abrikoos, avocado, zachte geitenkaas en granaatappelpitjes

Achtergrondinformatie
De wijngaarden van Azienda Tenute Tomasella grenzen aan de roemrijke prachtige wijngebieden Friuli Grave en Piave. De Alpen beschermen deze 150 hectare van koude noordelijke wind, wat samen met een lichte zeebries zorgt voor ideale groeiomstandigheden. Tomasella bezit 30 hectare, waarvan 7 hectare in Friuli ligt en 23 in Veneto. Het wijnhuis, een kleurrijk kasteel met een enorm landgoed, staat bekend om het hebben van respect voor tradities, milieu en natuur. Hier produceren ze unieke uitstekende kwaliteitswijnen, met onbetwistbare specialisatie dankzij de combinatie van 50 jaar ervaring, de modernste wijn-bereidingstechnieken en de liefde voor het land. De eerste jaren waren dit voornamelijk mousserende wijnen, zoals de geliefde Prosecco, waar later een serie aan stille wijnen aan zijn toegevoegd, welke indien gewenst kunnen rijpen in de geavanceerde wijnkelders.

Vinificatie
Deze Pinot Bianco-druiven worden handgeplukt en zorgvuldig geselecteerd op kwaliteit. Hierna wordt 50% van de oogst zachtjes geperst, terwijl de andere 50% een koude maceratie van 10 uur ondergaat. Alle druiven fermenteren op gecontroleerde temperaturen tussen de 16°C en 18°C, waarna ook een volledige malolactische fermentatie plaatsvindt. Hierna rijpt de wijn voor 8 maanden op de droesem in RSV tanks en na botteling nog 3 maanden op fles. Drink binnen 4 jaar.

Tenute Tomasella – Prosecco

Italiaanse prosecco van de Glera-druif. Fruitige aroma’s, hints van groene appel exotisch fruit. Past goed bij gebakken kabeljauw.

Druivensamenstelling
Glera: 100 %

Specificaties
Stijl: Prosecco
Alcoholpercentage: 11,0 %
Extra: Sustainable Winegrowing Italy-certificering

Smaakprofiel
Kleur: Goudgele tint met een groene gloed
Geur: Fruitig met hints van groene appel, exotisch fruit en wilde bloemen
Smaak: Fijne mousse met veel fruit, smaakvol met lage zuren en een gebalanceerde afdronk

Temperatuur:
Minimaal 7 °C
Maximaal 8 °C

Gastronomie
Heerlijk aperitief, gepaard met lichte frisse gerechten, vissoorten of fruitige desserts

  1. Gebakken kabeljauw met frisse komkommersalade
  2. Bruschetta van ciabatta met Pecorino, Serranoham en olijfolie
  3. Meringues met passievrucht, ananas, kokosyoghurt en lemoncurd

Achtergrondinformatie
De wijngaarden van Azienda Tenute Tomasella grenzen aan de roemrijke prachtige wijngebieden Friuli Grave en Piave. De Alpen beschermen deze 150 hectare van koude noordelijke wind, wat samen met een lichte zeebries zorgt voor ideale groeiomstandigheden. Tomasella bezit 30 hectare, waarvan 7 hectare in Friuli ligt en 23 in Veneto. Het wijnhuis, een kleurrijk kasteel met een enorm landgoed, staat bekend om het hebben van respect voor tradities, milieu en natuur. Hier produceren ze unieke uitstekende kwaliteitswijnen, met onbetwistbare specialisatie dankzij de combinatie van 50 jaar ervaring, de modernste wijn-bereidingstechnieken en de liefde voor het land. De eerste jaren waren dit voornamelijk mousserende wijnen, zoals de geliefde Prosecco, waar later een serie aan stille wijnen aan zijn toegevoegd, welke indien gewenst kunnen rijpen in de geavanceerde wijnkelders.

Vinificatie
Deze Glera-druiven, dé bekende Italiaanse druiven voor het maken van Prosecco, worden machinaal geoogst. De eerste fermentatie vindt plaats onder gecontroleerde temperaturen. De Charmat Methode wordt hierna toegepast: Het toevoegen van suiker en gist aan de droesem in een roestvrijstalen druktank, wat zorgt voor een langzame tweede fermentatie en voor ontwikkeling van koolzuurgas. De wijn wordt later onder druk gebotteld en is het lekkerst binnen 1 jaar na productie.

Forchir – Lamis Pinot Grigio

Witte Italiaanse duurzame wijn. Droge, volle en harmonieuze smaak met een geur van amandel. Smaakt goed bij gegrilde octopus.

Druivensamenstelling
Pinot Grigio: 100 %

Specificaties
Jaargang: 2023
Stijl: Jong
Alcoholpercentage: 12 %
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Ecofriendly, duurzame wijnbouw met een lage impact op het milieu.
De naam Lamis(perceel in wijngaard) betekent messen.

Smaakprofiel
Kleur: Lichte strokleurige wijn
Geur: Delicaat, aangenaam, met tonen van amandel en wit fruit
Smaak: Droog, vol en harmonieus met op de achtergrond de geur van amandel

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Gaat goed met voorgerechten, vis en wit vlees

  1. Gegrilde octopus met een gemengde salade van cherrytomaatjes en olijven
  2. Gemarineerde kip met rozemarijn, oregano en peterselie
  3. Krokante panzanella (broodsalade) met licht gerookte zalm

Achtergrondinformatie
Forchir is opgericht in 1904 door de adellijke familie Forchir. Nu is het het eigendom van Gianfranco Bianchini, eigenaar en wijnmaker en zijn oudste dochter Giulia, veertiende generatie wijnbouwers. Het wijngaardoppervlak bedraagt 245 hectare, onderverdeeld in drie verschillende gebieden: Camino al Tagliamento, Spilimbergo en Precenicco. De Pinot Grigio komt van de wijngaard Spilimbergo; ongeveer 100 ha groot met 25 jaar oude wijnstokken. Een kalkhoudende / dolomitische (kalkstenen) bodem. Forchir is bekroond met het ‘Ecofriendly Company”. Werken met stekken die resistent zijn tegen schimmel ziektes zoals meeldauw.

Vinificatie
Druiven worden ‘snachts machinaal geoogst (augustus en september). Lage opbrengsten per hectare om kwaliteitswijnen te produceren, uitstekende mineraliteit dankzij de grondsoort, geen eikenhouten rijping. Zachte persing, fermentatie bij gecontroleerde temperatuur van 18 °C zonder toegevoegde sulfieten tijdens het vinificatie proces. Korte maceratie op de schil (24u), rijping op staal.

Forchir – Soresere Sauvignon

Italiaanse jonge witte wijn van de Sauvignon-druif. Aroma’s van exotisch fruit en meloen. Past bij Frico con Speck di Sauris.

Druivensamenstelling
Sauvignon: 100 %

Specificaties
Jaargang: 2023
Stijl: Jong
Alcoholpercentage: 12 %
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Ecofriendly, duurzame wijnbouw met een lage impact op het milieu
De naam Soresere (perceel in wijngaard) betekent zonsondergang, letterlijk ‘bijna avond’.

Smaakprofiel
Kleur: Stogeel gele wijn
Geur: Fijn en frise geur, harmonieus met hinten van exotisch fruit en meloen
Smaak: Aromatische, delicaat en droog

Temperatuur:
Minimaal 10 °C
Maximaal 12 °C

Gastronomie
Past prachtig bij ham voorgerechten, vis, delicaat vlees en soepen

  1. Frico con Speck di Sauris (verse en oude kazen met aardappel en spek uit Sauris)
  2. Risotto met tomaat, ansjovis, basilicum en kappertjes
  3. Wilde asperges met truffel als antipasti

Achtergrondinformatie
Forchir is opgericht in 1904 door de adellijke familie Forchir. Nu is het het eigendom van Gianfranco Bianchini, eigenaar en wijnmaker en zijn oudste dochter Giulia, veertiende generatie wijnbouwers. Het wijngaardoppervlak bedraagt 245 hectare, onderverdeeld in drie verschillende gebieden: Camino al Tagliamento, Spilimbergo en Precenicco. De Sauvigon komt van de wijngaard Camino al Tagliamento gelegen in Barbeano; ongeveer 120 ha groot met 19 jaar oude wijnstokken. Een kalkhoudende / dolomitische (kalkstenen) bodem. Forchir is bekroond met het ‘Ecofriendly Company”. Werken met stekken die resistent zijn tegen schimmel ziektes zoals meeldauw.

Vinificatie
Druiven worden ‘snachts machinaal geoogst (augustus en september). Lage opbrengsten per hectare om kwaliteitswijnen te produceren, uitstekende mineraliteit dankzij de grondsoort, geen eikenhouten rijping. Zachte persing, fermentatie bij gecontroleerde temperatuur van 18 °C zonder toegevoegde sulfieten tijdens het vinificatie proces. Korte maceratie op de schil (24u), rijping op staal.

Guerrin Mâcon – Vergisson “Les Rochers”

Jonge witte Franse wijn van de Chardonnay druif die volledig handmatig worden geplukt van 35 jaar oude wijnstokken. Wijn met een soepele en elegante smaak die past bij rauwe oesters.

Druivensamenstelling
Chardonnay: 100%

Specificaties
Jaargang: 2023
Stijl: Jong
Alcoholpercentage: 13,5%
Extra: Witte Bourgognewijnen bestaan vrijwel altijd uit 100% Chardonnay-druiven

Smaakprofiel
Kleur: Goudgeel met een lichte zweem
Geur: Zeer uitnodigend bouquet van citrus, hazelnoot en bloemen
Smaak: Soepel, elegant met verfijnde zuren, met in de afdronk fruit en mineralen in de boventoon

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie

  1. Rauwe oesters met sjalot-frambozen vinaigrette
  2. Escargots met kruidenboter
  3. Salade met gegrilde kabeljauwfilet en citroendressing

Achtergrondinformatie
Domaine Guerrin is gevestigd in het hooggelegen dorpje Vergisson, wat ligt in het
wijngebied Mâconnais (ten (noord)westen van de stad Mâcon) in de Bourgogne. Het
wijnhuis, opgericht in 1926, bevat 14 hectare grond en wordt gerund door de 4e
generatie aan wijnmakers: Nadine en Maurice Guerrin. Uit Mâconnais komen wijnen
vandaan vol mineraliteit en souplesse. Dit is het gevolg van de wereldberoemde
structuur van de rotsbodem (met o.a. kalk en klei) en koele westenwind. De
Chardonnay-druif groeit erg goed op deze bodem, waardoor je de regio Mâconnais
ook wel het koninkrijk van de Chardonnay kan noemen, heersend met 95%. De oogst
gaat grotendeels handmatig met veel respect voor de natuur en er worden
natuurlijke gisten gebruikt tijdens het fermentatieproces. Naast Mâcon-Vergisson
heeft Domaine Guerrin nog twee andere herkomstgebieden: Pouilly-Fuissé en SaintVéran.

Vinificatie
De Chardonnay-druiven worden volledig met hand geplukt van 35 jaar oude
wijnstokken, gelegen in twee verschillende terroirs: ‘Sur La Roche’ en ‘En Bille
Folland’. Na de handmatige oogst krijgen de druiven een zachte persing, waarna een
fermentatie plaats vindt in RVS tanks op een lage temperatuur, waardoor fris- en
fruitigheid behouden wordt. Vervolgens rijpt de wijn 9 maanden in de tanks. Hierna
volgt een lichte filtering en botteling. De Mâcon-Vergisson kan tot 4-5 jaar worden
bewaard.

Pouilly – Fuissé ”Vieilles Vignes”

Franse Chardonnay met 10 tot 12 maanden houtrijping, druiven worden geplukt van minimaal 40 jaar oude wijnstokken. Past bij gebraden kwartel.

Pouilly-Fuissé ‘Vieilles Vignes’

Druivensamenstelling
Chardonnay 100%

Specificaties
Jaargang: 2021
Stijl: 10-12 maanden houtrijping
Alcoholpercentage: 13,5%
Extra: Vrijwel alle witte Bourgognewijnen bestaan voor 100% uit Chardonnay-druiven

Smaakprofiel
Kleur: Medium citroengeel
Geur: Complex met tonen van gekonfijte citrusvruchten en gele bloemen
Smaak: Zacht, rond, gedroogde perzik, hazelnoot, amandelen met boter en toast in de afdronk

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Lichte salade met warm gerookte zalm en avocado
  2. Couscous met gemarineerde kipfilet, koriander en citroenzest
  3. Gebraden kwartel met honing en mosterd

Achtergrondinformatie
Domaine Guerrin is gevestigd in het hooggelegen dorpje Vergisson, wat ligt in het
wijngebied Mâconnais in de Bourgogne. Het wijnhuis, opgericht in 1926, bevat 14
hectare grond, ligt tegen de berghelling aan en wordt gerund door de 4e generatie
aan wijnmakers: Nadine en Maurice Guerrin. Sinds 2011 helpt hun zoon Bastien bij
dit proces. De druiven voor deze wijn komen van de percelen ‘La Maréchaude’ &
‘Sous la Roche’, die in AOC Pouilly-Fuissé liggen. De wijnen uit dit gebied zijn vol
mineraliteit en souplesse. Dit is het gevolg van de wereldberoemde structuur van de
rotsbodem (met o.a. kalk en klei) en koele westenwind.

De Chardonnay-druif groeit
erg goed op deze bodem, waardoor je de regio Mâconnais ook wel het koninkrijk
van de Chardonnay kan noemen, heersend met 95%. De oogst gaat grotendeels
handmatig met veel respect voor de natuur en er worden natuurlijke gisten gebruikt
tijdens het fermentatieproces. Domaine Guerrin bestaat uit drie verschillende
herkomstgebieden: Pouilly-Fuissé, Mâcon-Vergisson en Saint-Véran.

Vinificatie
De Chardonnay-druiven worden volledig met hand geplukt van min. 40 jaar oude
wijnstokken. Deze wijnstokken liggen in drie verschillende terroirs die allen bij het
hooggelegen wijngebied van Vergisson horen. Direct na de oogst worden de druiven
zacht geperst. De wijn rijpt na de fermentatie voor 10-12 maanden op de droesem in
max. 5 jaar oude eikenhouten vaten, waarvan 15% nieuw eikenhout is. Hier
ondergaat de wijn ook een malolactische fermentatie. De Pouilly-Fuissé kan je tot 10
jaar lang bewaren.

Guadianeja – Airén Encascado

Spaanse witte wijn van de Airén-druif. Aroma’s van groene appel, anijs en venkel. Past bij paella mixta.

Guadianeja Airén Encascado

Druivensamenstelling
Airén: 100%

Specificaties
Jaargang: 2021
Stijl: Droog – Encascado
Alcoholpercentage: 12,5%
Extra: Encascado betekent dat de most met de schillen het fermentatieproces in gaan, wat al meer dan 100 jaar volgens traditie in La Mancha wordt gedaan.

Smaakprofiel
Kleur: Lichtgeel met groene reflecties
Geur: Groene appel, anijs en venkel en een mineraliteit
Smaak: Frisse zuurgraad, concentratie, gebalanceerd, elegante tannines met een lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Paella mixta: rijstgerecht met konijn en vis
  2. Rosbief van hoender met gekonfijte venkel
  3. Tonijntartaar met een krokantje van Manchego

Achtergrondinformatie
Vinícola de Castilla is gelegen in het grootste wijngebied van Spanje, de D.O.P. La Mancha. Hier hebben zij een perceel genaamd Paraje Alto Hungrao waar 5 hectare Airén-druiven aangeplant zijn. Deze druifsoort wordt vaak gebruikt in blends, maar wijnmakers Pepe Hidalgo & Roberto Laguna hebben hier een mono-cépage van gemaakt.

De stokken zijn 60 jaar oud en staan op een kalkstenen bodem op grote hoogte aangeplant. Door deze hoogte behoudt de druif zijn frisheid. Het gebied huisvest rode aarde en miocene sedimenten, wat in combinatie met de kalkstenen bodem zorgt voor een prachtige mineraliteit. Daarnaast zorgen natuurgebieden als Lagunas de Ruidera voor beschutting. Door het gebied stroomt de rivier Guadiana, die zorgt voor verkoeling en reflectie van de zon richting het wijngebied. De naam van de wijn is dan ook een afgeleide van deze rivier. De rivier stroomt soms ondergronds, waardoor een ondergronds irrigatiesysteem ontstaat waar de stokken veel profijt van hebben. In La Mancha wordt al meer dan een eeuw gewerkt met het ‘Encascado’-proces. Hiermee worden de schillen samen met de most gefermenteerd, waardoor er een vollere wijn ontstaat. In totaal 9000 flessen productie.

Vinificatie
Oogst vind handmatig plaats waarna er zowel via zwaartekracht als een zachte persing sap wordt onttrokken. Fermentatie vind plaats samen met de schillen in roestvrij stalen tanks op gecontroleerde temperatuur. Filtratie vind plaats in drie keer: medium filtratie vlak na de klaring, een fijne filtratie volgt waarna een steriliserende filtratie plaatsvind. Hierna volgt de botteling.

Adernats – Xarel.lo Vermell

Frisse witte Spaanse wijn met de Xarel.lo Vermell-druif. Delicate en bloemige smaak. Past bij tartaar van zalm.

Adernats Xarel.lo Vermell

Druivensamenstelling
Xarel.lo Vermell: 100%

Specificaties
Jaargang: 2021
Soort: Wit met schilmaceratie
Stijl: Droog, licht gefilterd
Extra: Ecologisch & biologisch. Lokale druif met rode schil (Xarel-lo Vermell). 4 dagen schilmaceratie
Alcoholpercentage: 11,5%

Smaakprofiel
Kleur: Lichtroze
Geur: Sinaasappelschil, wilde bessen en Mediterrane kruiden: munt, oregano, dille, rozemarijn
Smaak: Delicaat en bloemig, mooie zuren, duidelijk terroir (kalk), goed gebalanceerd, frisse afdronk

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Eendenborst met foie gras
  2. Tartaar van zalm
  3. Verse, rauwe oesters met citroensap

Achtergrondinformatie
Vinicola de Nulles is een wijncoöperatie in Nulles van 77 wijnboeren uit D.O. Tarragona/Cava. Ontstaan in 1919, nadat de wijnboeren en families uit de regio besloten om de krachten te bundelen, na eerst jarenlange ervaring op te hebben gedaan in het groeien van druiven. Eerste gezamenlijke oogst vond plaats in 1920, in de modernistische wijnkelder/kathedraal, ontworpen door Cesar Martinell. De Xarel-lo Vermell is een rode druif, een inheemse Catalaanse druifsoort, ook wel bekend als Cartoixà Vermell. Druiven voor deze wijn komen van wijngaard Casafort, in totaal 5 hectare. Warm en mild klimaat, met een koele zeewind genaamd de Marinada, vanwege de ligging van de wijngaarden (18 kilometer van zee). De gaarden hebben een bodem van ontzettend rijke klei en kalksteen, waardoor weinig water wordt opgenomen. Dit resulteert in een kleinere maar zeer geconcentreerde oogst. Wijnstokken zijn maximaal 25 jaar oud. Wijnmaker is Ivà Gallego, die 5000 flessen heeft geproduceerd.

Vinificatie
Druiven worden met de hand geplukt, waarna er een zeer lichte persing plaatsvindt. Schilmaceratie van 4 dagen om kleur te extraheren. Het sap ondergaat een malolactische fermentatie, waardoor smaken van room en boter ontstaan waarna de wijn drie maanden rijpt op de droesem in roestvrij stalen tanks. Hierna vindt een lichte filtratie met een veiligheidsfilter plaats, er kan hierdoor nog wat residu in de wijn achterblijven.

Vegamar – Dominio de Calles Cava Brut S.A.

Spaanse cava van de Macabeo- en Chardonnay-druif met een fijn aanhoudende bubbel. Smaakt bij ansjovis op toast.

Vegamar - Dominio de Calles Cava Brut S.A.

Druivensamenstelling
Macabeo: 85 %
Chardonnay: 15 %

Specificaties
Stijl: Cava Brut
Alcoholpercentage: 11,5 %
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Bleekgeel met groene tinten
Geur: Begint met fruitige aroma’s van groene appel en peer en eindigt bloemig
Smaak: Goed geïntegreerde zuurgraad, crispy, fijn aanhoudende bubbel met een filmend mondgevoel

Temperatuur:
Minimaal 5 °C
Maximaal 7 °C

Gastronomie
Zeer goed als aperitief, of bij voorgerechten met gegrilde of gefrituurde vis

  1. Ansjovis op toast, krabkoekjes en gefrituurde calamaris
  2. Gegrilde coquilles omwikkeld in Serranoham
  3. Pincho met Manchegokaas, rucola en peren-appelgelei

Achtergrondinformatie
Bodegas Vegamar is in 1999 opgericht in Calles, noordelijk van Valencia, in de streek Alto Turia. Het is omringd door hoge bergtoppen die aflopen tot de oevers van de rivier. Er heerst een uniek microklimaat met Mediterrane invloeden. Het bergachtige terrein zorgt ervoor dat de zonnestralen loodrecht op de wijnstokken komen te staan. Daarbij bieden de bergen bescherming tegen vorst of hagel, waardoor de rijping van de druiven plaats kan vinden onder perfecte omstandigheden.

De wijnbouw van Bodegas Vegamar is gebaseerd op meest moderne technieken en technologieën. Alle wijnstokken zijn aangeplant via het Trellis systeem, wat het bladoppervlakte vergroot en invloed heeft op de rijping van de druiven. De grote verscheidenheid aan samenstelling in de bodem (zand, zilt, kalksteen en klei) zorgt voor unieke kenmerken in de wijn en een belangrijke basis voor het produceren.

Vinificatie
Deze Cava wordt gemaakt via de Méthode Traditionelle, net als bij Champagne. Hierbij worden extra gist en suikers aan de basiswijn toegevoegd waardoor er een tweede gisting op de fles start. Hier ontwikkelt de bubbel. De wijn rijpt min. 9 maanden in de fles, in de kelder van de bodega. Daarna vindt het dégorgement plaats waarbij het bezinksel wordt verwijderd d.m.v. de opgebouwde druk in de fles. Vervolgens wordt de Cava afgevuld met smaakbepalende liqueur d’expedition.