Serafini & Vidotto – Manzoni Bianco

Italiaanse witte wijn van de Incrocio Manzoni, droge wijn met 6 maanden rijping op stalen tank. Frisse smaak wat goed past bij zachte geiten- of schapenkazen.

Serafini & Vidotto Manzoni Bianco

Druivensamenstelling
Incrocio Manzoni 6.0.13: 100%

Specificaties
Jaargang: 2021
Stijl: Droog, 6 maanden rijping op stalen tank
Extra: Incrocio Manzoni Bianco 6.0.13 is een wijndruif gecreërd in de jaren ’30 door professor Luigi Manzoni, een kruising van Riesling Renano & Pinot Bianco.
Award: BereBene by Gambero Rosso (culinair tijdschrift) 2016
Alcoholpercentage: 12%

Smaakprofiel
Kleur: Licht citroengeel
Geur: Citroen, grapefruit, passievrucht, gele appel, witte perzik, witte bloesem, munt, salie & natte steen
Smaak: Medium intensiteit met vers geel fruit & bloesem. Fris met een minerale afdronk. Delicaat en elegant

Temperatuur:
Minimaal 10 °C
Maximaal 12 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Klassieke bereiding van witte asperges met ham & roomsaus
  2. Romige risotto met kreeft, citroenzest & saffraan
  3. Zachte geiten- of schapenkazen

Achtergrondinformatie
Het wijnhuis is opgericht in 1986 door Francesco Serafini & Antonello Vidotto, zowel boeren als wijnmakers. Sindsdien is er altijd met de gedachte ‘het land moet beter worden achtergelaten dan dat we het aantroffen’ gewerkt. Zij staan vandaag de dag nog steeds aan het roer, samen met Matteo Serafini, zoon & huidige wijnmaker. Het wijnhuis is gelegen in het dorp Nervesa della Bataglia in de DOC Montello-Colli Asolani. Dit ligt in het noordoosten van Italië, in de provincie Veneto.

Wijngaard

De druiven groeien op wijngaarden ‘Da Baracca’ & ‘Dagli Svizerri’, in totaal 1 hectare. ‘Da Baracca’ is vernoemd naar een Italiaans piloot die in W.O. 1 in de buurt is neergeschoten. ‘Dagli Svizerri’ betekent ‘van de Zwitsers’, vernoemd naar het Zwitserse echtpaar dat naast de gaard woont. Terroir bestaat uit ijzerhoudende klei met een karakteristieke rood-bruine kleur. Zomer’s is het overdag warm, ’s nachts koel. Er valt weinig regen. Per hectare zijn er 5000 stokken geplant met een leeftijd van 20 jaar oud. Er zijn in totaal 7000 flessen geproduceerd. Serafini & Vidotto hebben het ‘Biodiversity Friend Label’, wat inhoudt dat zij de biodiversiteit in de gaarden beschermen. Dit doen ze door o.a. te werken met natuurlijke bestrijdingsmiddelen, gebruik van eigen bio-afval of mest als compost. Dit is een proces van 36 jaar onderzoek en samenwerking met verschillende universiteiten geweest, om te begrijpen hoe er het best kan worden omgegaan met duurzaamheid. Als resultaat heeft het wijnhuis de klimaatdoelen voor 2030 al behaald!

Vinificatie
De Manzoni-druiven groeien in een Guyot-systeem en worden halverwege september met de hand geoogst. Hierna krijgen de druiven een zachte persing waarna ze op een gecontroleerde, koude temperatuur fermenteren in roestvrij stalen vaten met wilde gisten (al aanwezig op de druif). Hierna rijpt de wijn 6 maanden op roestvrij staal waarna een cross-flowfilter wordt gebruikt. De wijn vloeit dan over het filter i.p.v. er doorheen, zodat het filter niet verstopt raakt. 8 tot 10 maanden na de oogst op de markt.

Le Favole Storiis

Italiaanse rode wijn van de Resosco dal Peduncolo Rosso druif, 10 maanden hout gelagerd. Past goed bij een stoofpotje van rundvlees.

Le Favole Storiis 2016

Druivensamenstelling
Refosco dal Peduncolo Rosso: 100%

Jaargang: 2018

Specificaties
Soort: Rood
Stijl: 10 maanden hout gelagerd
Alcoholpercentage: 14%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Vermelding in Vitae La Guida Vina 2021, Gambero Rosso, Cerca&prova en in Vinibuoni D’Italie

Smaakprofiel
Kleur: Diep paars
Geur: Aroma’s van viooltjes en rijpe pruimen, vanille en peper; met hinten van bosbessen en marasca kersen
Smaak: Warm en vol met aangename sensaties van rood fruit

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie

  1. Stoofpotje van Rundvlees, winterpenen & laurier
  2. Saltimbocca; kalfschnitzel, parmaham & salie
  3. Grigliata mista di carne (gemengd gegrild vlees)

Achtergrondinformatie
In de provincie Pordenone, niet ver van de vredige Marano-lagune, een plaats waar de zuivere geur van de zee en de aarde zich vermengen, waar een zachte maar constante bries het kleiachtige terrein streelt en het droog en gezond houdt. De wijngaarden zijn gelegen op twee locaties: Vigneti Bosco Bando (Udine) (gelegen direct aan de zee) 13 hectare groot – Het perceel waar de druiven van de Storiis groeien heeft een grote van 1.4 hectare, met een dichtheid van 4500 wijnstokken per hectare en een opbrengst van 6000 kg per hectare – en wijngaard Vigneti Castello, 7 hectare groot, welke zich bevindt zich in Caneva (Pordenone), dicht bij de grens van Treviso. Hier ligt het wijnhuis Le Favole (sprookje). Gelegen in een zg. Karstgebied (= gebied waar, door het oplossen van het kalkgesteente in de ondergrond, een zinkgat is ontstaan welke volloopt met water)

Vinificatie
De oogst is handmatig. Er wordt gebruik gemaakt van moderne roestvrijstalen vaten. Gecombineerde lange maceratie (maceratie en alcoholische gisting) van 21 dagen. Fermentatie vindt plaats voor 12 dagen. Gedurende 10 maanden in vaten van 5 HL. Hierna volgt een tweede malolactische gisting. In 2018 werden 2.237 flessen gebotteld zonder steriele filtratie om de wijn te laten ‘leven’ en natuurlijk evolueren.

Le Favole – Sauvignon Blanc

Jonge witte Italiaanse wijn, 6 maanden rijping op staal en 3 maanden op fles. Gemaakt van de Sauvignon Blanc-druif. Past goed bij gnocchi.

Le Favole Sauvignon Blanc 2019

Druivensamenstelling
Sauvignon Blanc: 100 %

Jaargang: 2022

Specificaties
Stijl: Jong
Alcoholpercentage: 13,5 %
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Vermelding in Vitae La Guida Vina 2021
Classificatie Vino de Aquileia e della Riviera Fiulana

Smaakprofiel
Kleur: Intens stro geel met een groene glinstering
Geur: Aroma’s van tomatenblad, peper, Salie en ananas. Hints van appel.
Smaak: Plezierig fris en mineraal

Temperatuur:
Minimaal 10 °C
Maximaal 11°C

Gastronomie

  1. Risotto met witte en groene asperges
  2. Carpaccio van zeebaars met citroen verbena (=kruid)
  3. Malfatti (Gnocchi) met spinazie en ricotta

Achtergrondinformatie
In de provincie Pordenone, op de zacht glooiende heuvels in de buurt van de Cansiglio-bossen ten noorden van de stad Caneva, ligt het wijnhuis Tenuta La Favole (sprookje). De wijngaarden zijn gelegen op twee locties: Vigneti Bosco Bando (Udine) (gelegen direct aan de zee) 13 hectare groot en wijngaard Vigneti Castello, 7 hectare groot, welke zich bevindt zich in Caneva (Pordenone), dicht bij de grens van Treviso. Van de laatste wijngaard komen de druiven van deze Sauvignon blanc, het perceel bedraagt 0.55 hectare, met een dichtheid van 4500 druivenstokken per hectare en een opbrengst van 6000 kg per hectare. Gelegen in een zg. Karstgebied (= gebied waar, door het oplossen van het kalkgesteente in de ondergrond, een zinkgat is ontstaan welke volloopt met water) Het klimaat kenmerkt zich door een zachte maar constante bries, matige regen met frisse nacht temperaturen. De grond is voornamelijk klei- en rotsachtig.

Vinificatie
De druiven worden met de hand geoogst. Gebruik van moderne roestvrijstalen kuipen. Zacht persing middels een pneumatische pers. Fermentatie bij gecontroleerde temperatuur. Hierna een rijping op schil voor 6 maanden. Gevolgd door een rijping in staal voor 6 maanden en een rijping op fles voor 3 maanden.

Le Favole Refosco Dal Peduncole Rosso

Rode Italiaanse wijn van de druif Refosco dal Peduncolo Rosso. Warm en vol, met aangename sensaties van rood fruit. Smaakt goed bij tagliata.

Le Favole Refosco Dal Peduncole Rosso 2022

Druivensamenstelling
Refosco dal Peduncolo Rosso: 100 %

Jaargang: 2022

Specificaties
Soort: Rood
Alcoholpercentage: 13 %
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: De druif Refosco dal Peducole Rosso vindt zijn oorsprong in de streek Friuli

Smaakprofiel
Kleur: Intens paars
Geur: Aroma’s van viooltjes en rijpe pruimen, vanille en peper; in het glas komen bosbessen en geroosterde aroma´s vrij
Smaak: Warm en vol met aangename sensaties van rood fruit

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Tagliata; in reepjes gesneden rosbief met rucola en parmezaan
  2. Pollo e patate al Forno; kippendijen met gebakken aardappelen uit de oven met rozemarijn, salie en oregano.
  3. Saltimbocca alla Romana; dunne lapjes kalfsvlees bedekt met plakjes prosciutto curo (ham) en salie

Achtergrondinformatie
In de provincie Pordenone, niet ver van de vredige Marano-lagune, een plaats waar de zuivere geur van de zee en de aarde zich vermengen, waar een zachte maar constante bries het kleiachtige terrein streelt en het droog en gezond houdt. De wijngaarden zijn gelegen op twee locaties: Vigneti Bosco Bando (Udine) (gelegen direct aan de zee) 13 hectare groot – Het perceel met een grote van 0.85 hectare, waar de Bosco Bando wijnstokken van deze Malvasia vandaan komen is Guyot; men profiteert hier van het gebruik van edelstenen afkomstig van de oude wijngaarden van 1967 – en wijngaard Vigneti Castello, 7 hectare groot, welke zich bevindt zich in Caneva (Pordenone), dicht bij de grens van Treviso. Hier ligt het wijnhuis Le Favole (sprookje). Gelegen in een zg. Karstgebied (= gebied waar, door het oplossen van het kalkgesteente in de ondergrond, een zinkgat is ontstaan welke volloopt met water)

Vinificatie
De oogst wordt met de hand geplukt. De druiven worden voor het persen niet gesulfiteerd.
Gebruik van moderne roestvrijstalen tanks. Er is een lange gecombineerde maceratie van 21 dagen
Fermentatie vindt plaats voor 12 dagen, hierna volgt het persen, decanteren en de malolactische gisting.

Le Favole – Malvasia

Italiaanse witte wijn van de Malvasia-druif. Aangename en aanhoudende wijn. Past goed bij carpaccio van octopus.

Le Favole Malvasia 2018

Druivensamenstelling
Malvasia: 100 %

Jaargang: 2020

Specificaties
Stijl: Jong
Alcoholpercentage: 13,5 %
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Vermelding in Vitae La Guida Vina 2021
Grand International Wine Award Mundus Vini Gold Meininger 2021

Smaakprofiel
Kleur: Intens stro geel
Geur: Aroma’s van abrikoos, perzik en pruim, met hinten van tomatenblad, peper, Salie en ananas. Hints van kweepeer.
Smaak: Aangenaam en aanhoudend, gebalanceerde zuren en mineralen

Temperatuur:
Minimaal 10 °C
Maximaal 12°C

Gastronomie
Goede combinatie met:

  1. Carpaccio van octopus met kikkererwtencrème
  2. Courgette met buffelmozzarella en verse tomatentartaar
  3. Spaghettoni met venusschelpen en eekhoorntjesbrood

Achtergrondinformatie
In de provincie Pordenone, niet ver van de vredige Marano-lagune, een plaats waar de zuivere geur van de zee en de aarde zich vermengen, waar een zachte maar constante bries het kleiachtige terrein streelt en het droog en gezond houdt. De wijngaarden zijn gelegen op twee locaties: Vigneti Bosco Bando (Udine) (gelegen direct aan de zee) 13 hectare groot – Het perceel met een grote van 0.85 hectare, waar de Bosco Bando wijnstokken van deze Malvasie vandaan komen is Guyot – en wijngaard Vigneti Castello, 7 hectare groot, welke zich bevindt zich in Caneva (Pordenone), dicht bij de grens van Treviso. Hier ligt het wijnhuis Le Favole (sprookje). Gelegen in een zg. Karstgebied (= gebied waar, door het oplossen van het kalkgesteente in de ondergrond, een zinkgat is ontstaan welke volloopt met water)

Vinificatie
De oogst wordt met de hand geplukt. Vinificatie: gebruik van moderne RVS tanks. Zachte persing met pneumatische pers en daaropvolgende flotatie voor een snelle klaring van de most. Fermentatie bij gecontroleerde temperatuur. Rijping en rust op gisten gedurende 6 maanden. Rijping voor zes maanden in staal; hierna gedurende twee maanden in de fles.

Forchir – JOY Prosecco DOC rosé Brut Spumante

Italiaanse mousserende Prosecco van de Glera en Pinot Noir- druif. Zachte mousse met zoete tonen. Smaakt goed bij gegratineerde oesters.

Forchir JOY Prosecco DOC rosé Brut Spumante

Druivensamenstelling
Glera: 85%
Pinot Nero (Pinot Noir): 15%

Specificaties
Soort: Mousserend
Stijl: Prosecco DOC Brut
Extra: Gold medal @ Concours Mondiale (Bruxelles)
First prize @ Filari di Bolle (Casarsa)

Smaakprofiel
Kleur: Zalmroze
Geur: Rode bes, cranberry, blauwe regen, rozenbottel, citroengras, aardbeien, mineralen (steen)
Smaak: Zachte mousse met iets zoete tonen, limoenschil, citroen, witte perzik, aardbei, framboos, mineraliteit & medium lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Tataki van zalm met gegrilde groene asperges in een ponzu-dressing
  2. Gegratineerde oesters
  3. Italiaanse pizza ‘Nduja (smeerbare varkensworst)

Achtergrondinformatie
Forchir is opgericht in 1904 door de adellijke familie Forchir. Nu is het het eigendom van Gianfranco Bianchini, eigenaar en wijnmaker en zijn oudste dochter Giulia, veertiende generatie wijnbouwers. Het wijngaardoppervlak bedraagt 245 hectare, onderverdeeld in drie verschillende gebieden: Camino al Tagliamento, Spilimbergo en Precenicco. De Glera- en Pinot Noir-druiven komen van wijngaard Camino al Tagliamento; bij elkaar 58 hectare (50 hectare Glera, 8 hectare Pinot Nero) waarbij de stokken 15 à 16 jaar oud zijn en groeien op een alluviale (slib) kiezelbodem. Dit resulteert in minerale tonen.

Forchir is bekroond met het ‘Ecofriendly Company”. Dit doordat ze zo ecologisch mogelijk willen werken door onder andere het gebruik van zonnepanelen, lichtgewicht glazen flessen en warmwaterpompen. Het gebruik van een warmwaterpomp tijdens het wijnproductieproces zorgt er voor dat er geen elektriciteit hoeft te worden gebruikt om te koelen of te verwarmen, wat uiteraard weer duurzamer is. Forchir werkt daarnaast met stokken die resistent zijn tegen schimmelziektes zoals meeldauw.

Vinificatie
De druiven worden ’s nachts machinaal geoogst, waardoor de druiven koel blijven. Pinot Nero-druiven krijgen eerst een korte schilweking om kleur uit de schillen te onttrekken, waarna de alle druiven in een zuurstofvrije tank zacht worden geperst en fermenteren. Tweede fermentatie in een druktank (autoclave) om de subtiele mousse te laten ontstaan. Er wordt gefilterd met een afgeleide van klei en een klaring met cryo-decantation (stikstof). Door dit laatste blijft de kwaliteit hoog.

Fochir – Rosadis Pinot Grigio

Italiaanse droge rosé van de Pinot Grigio-druif. Frisse smaak. Past goed bij spaghetti met garnalen.

Fochir Pinot Grigio Rosadis

Druivensamenstelling
Pinot Grigio: 100%

Specificaties
Jaargang: 2023
Soort: Blush
Stijl: Droog
Extra: Bekroond met ‘Ecofriendly Company’, door o.a. gebruik van recyclebare producten, lichtgewicht flessen en energieproductie door zonnepanelen

Smaakprofiel
Kleur: Zalmroze
Geur: Witte bloesem als acacia en jasmijn, grapefruit, abrikoos, peer en tropisch fruit: ananas en lychee met een lichte kruidigheid
Smaak: Fris maar zacht en gebalanceerd. Structuur en body door de korte schilmaceratie

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Smaakt bij/Past bij

  1. Spaghetti met garnalen, knoflook en zongedroogde tomaten
  2. Tartaar van tonijn met avocado, limoenzest en sesamolie
  3. Zwarte risotto met inktvis(inkt), zeeduivel en mosselen

Achtergrondinformatie
Forchir is opgericht in 1904 door de adellijke familie Forchir. Nu is het het eigendom van Gianfranco Bianchini, eigenaar en wijnmaker en zijn oudste dochter Giulia, veertiende generatie wijnbouwers. Het wijngaardoppervlak bedraagt 245 hectare in Friuli, noordoost Italië, onderverdeeld in drie verschillende gebieden: Camino al Tagliamento, Spilimbergo en Precenicco. De Pinot Grigio-druiven komen van wijngaarden Camino & Spilimbergo, waar ze op 60 hectare staan aangeplant. De gaarden zijn door omringende bergen beschermd tegen de koude wind uit het noorden. Daarnaast zorgt de nabijheid van de Adriatische zee voor warme zeewind.

De stokken zijn 11 jaar oud en groeien op een alluviale (rivierslib/klei) bodem met een kiezeloppervlak. De kiezels houden ’s nachts restwarmte vast waardoor de druiven ook ’s nachts doorrijpen. In totaal zijn er 10000 flessen Rosadis geproduceerd. Rosadis betekent ‘dauw’ in oud-Friulaans, wat refereert aan het nachtelijk oogsten van deze druiven. Forchir is bekroond met het ‘Ecofriendly Company”, door onder andere het gebruik van zonnepanelen, lichtgewicht glazen flessen en warmwaterpompen. Het gebruik van een warmwaterpomp tijdens het wijnproductieproces zorgt er voor dat er geen elektriciteit hoeft te worden gebruikt om te koelen of te verwarmen, wat een stuk duurzamer is. Forchir werkt daarnaast met stokken die resistent zijn tegen schimmelziektes zoals meeldauw.

Vinificatie
De druiven worden ’s nachts machinaal geoogst waarna zij een zachte persing ondergaan. Tijdens deze persing wordt de tank ontdaan van zuurstof, zodat dit het druivensap niet kan beïnvloeden. Een korte schilmaceratie van 24 uur zorgt voor structuur en body en geeft daarnaast een zeer lichte zalmroze kleur aan deze blush rosé. Hierna volgt een alcoholische fermentatie van 7 dagen in roestvrij stalen tanks, waardoor de fruitige smaken van de Pinot Grigio-druiven zo veel mogelijk worden behouden.