Pietro Rinaldi – Monpiano

Italiaanse rode wijn van de Barbera-druif, vol van smaak met droge tannines. Past bij gekookte en gedroogde salami’s.

Pietro Rinaldi Monpiano

Druivensamenstelling
100% Barbera

Specificaties
Jaargang: 2020
Stijl: Droog
Alcoholpercentage: 14,5%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Green experience: Certificaat voor biologische wijngaard

Smaakprofiel
Kleur: Donkerrood en paars
Geur: Rood fruit, kersen, pruimen, bosbessen en tonen van kaneel en anijs
Smaak: Vol en zacht met droge tannines en een lange nasmaak

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie

  1. Brasato al Barbera: kalfsvlees gekookt in Barbera wijn met laurier, wortel en selderij
  2. Gekookte en gedroogde salami’s
  3. Gegrilde Italiaanse groenten aubergine, paprika’s, artisjokken en Italiaanse kruiden

Achtergrondinformatie
De familie Rinaldi richtte deze boerderij op in 1920 en beheert dit land 4 generaties lang. In de afgelopen 30 jaar verbeterde ze de focus op het produceren van authentieke premiumwijnen, met respect voor de natuurlijke balans van het land door biologische landbouw te introduceren. Om de schoonheid van het territorium te versterken, werd in 2015 een bed and breakfast (Miaclara relais) geopend om de internationale gasten de kans te geven om wijn- en spijservaring rechtstreeks te ervaren. De naam is Monpiano is vernoemd naar de wijngaard waar de stokken op staan. Deze Barbera druif komt van de 1,2 hectare grote wijngaard Barbera D’alba DOC. Het terroir bestaat grotendeels uit kalksteen en klei. De wijnstokken zijn 15 jaar oud. De wijn maker is Francesco Baravalle en heeft er maar liefst 5000 flessen van geproduceerd.

Vinificatie
Na dat de druiven hand geplukt zijn worden ze ontsteelt en geperst. De wijn wordt gefermenteerd op wilde gisten en word dan gerijpt voor 6 maanden in roestvrijstalen vaten en daarna nog 6 maanden in de fles.

Gaialuna – Merlot

Jonge Italiaanse rode wijn van de Merlot-druif. Wijn rijpt 3 maanden in stalentanks. Past goed bij Spaghetti alla carbonara.

Druivensamenstelling
Merlot: 100%

Specificaties
Jaargang: S.A.
Stijl: Jong
Alcoholpercentage: 13%
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Robijnrood met violette reflecties
Geur: Intens, delicaat met een karakteristiek vleugje fruit, zoals rode bes en framboos, lichte smaak van pruim en rozenbottel, frisse bloemengeuren
Smaak: Droog, beetje vlezig, krachtig met een goede persistentie en zachte tannines

Temperatuur:
Minimaal 14 °C
Maximaal 16 °C

Gastronomie

  1. Risi e bisi (risotto met erwten en gerookt spek)
  2. Spaghetti alla carbonara
  3. Runderfilet met rucola, cherrytomaatjes en parmezaan

Achtergrondinformatie
De wijngaarden van Azienda Tenute Tomasella grenzen aan de roemrijke prachtige wijngebieden Friuli Grave en Piave. De Alpen beschermen deze 150 hectare van koude noordelijke wind, wat samen met een lichte zeebries zorgt voor ideale groeiomstandigheden. Tomasella bezit 30 hectare, waarvan 7 hectare in Friuli ligt en 23 in Veneto. Het wijnhuis, een kleurrijk kasteel met een enorm landgoed, staat bekend om het hebben van respect voor tradities, milieu en natuur. Hier produceren ze unieke uitstekende kwaliteitswijnen, met onbetwistbare specialisatie dankzij de combinatie van 50 jaar ervaring, de modernste wijn-bereidingstechnieken en de liefde voor het land. De eerste jaren waren dit voornamelijk mousserende wijnen, zoals de geliefde Prosecco, waar later een serie aan stille wijnen aan zijn toegevoegd, welke indien gewenst kunnen rijpen in de geavanceerde wijnkelders.

Vinificatie
Oogst vindt handmatig plaats. Maceratie van rode wijn (het uit de schil onttrekken van de kleur) middels koud weken. Volledige malolactische gisting. Drie maanden in stalen tanks. Behoudt zijn kwaliteit tot wel 3 jaar.

Viña Canal Joven

Rode Spaanse blend van de Garnacha- en Syrah-druif. Volle smaak in de mond. Smaakt bij geroosterd lamsvlees.

Druivensamenstelling
Garnacha: 85%
Syrah: 15%

Specificaties
Jaargang: 2022
Stijl: Jong
Alcoholpercentage: 13,5%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Vegan, Bestrijding middels Ozonbehandeling

Smaakprofiel
Kleur: Intense, jeugdige rode kleur
Geur: Frisse geur van rood fruit met framboos als boventoon en hints van truffel
Smaak: Vol in de mond, mooie structuur en gebalanceerde zuren

Temperatuur:
Minimaal 14 °C
Maximaal 16 °C

Gastronomie

  1. Geroosterd lamsvlees met gevulde paddenstoelen
  2. Kippenbouten uit de oven met tomaat en paprika
  3. Grof volkorenbrood met kalkoen, olijfolie en salie

Achtergrondinformatie
De wijngaard van Bodegas Esteban Martín liggen in de streek Carineña. Opgericht in 1932 en bestaande uit 150 hectare grond. Ze maken hier wijn met traditionele karakteristieken van D.O. Carineña in combinatie met de nieuwste moderne snufjes. De wijngaarden liggen ten zuidwesten van Zaragoza, op een plateau dat bekend staat als Capo de Carineña. Omdat het in de buurt van het Sierra de la Virgen gebergte ligt, variëren de hoogtes van 400m tot 800m. De regio heeft een continentaal klimaat met, hete, droge zomers en koude winters (tot -8 °C). Het grote verschil tussen dag- en nachttemperaturen heeft een positieve invloed op de druiven. De bodem bestaat uit roodbruin kalksteen, klei en leisteen, met daaronder een laag van losse stenen met een hoog calciumcarbonaatgehalte.

Vinificatie
Na de machinale pluk vindt de eerste gisting plaats, gedurende 10 dagen op een temperatuur van 26°C tot 28°C. Daarna volgt de malolactische gisting waarbij appelzuren omgezet worden in melkzuren wat zorgt voor ronde en zachte tonen in de wijn. De wijn rust na de vergisting tot aan de botteling. De Garnacha en Syrah komen van 20 tot 65 jaar oude wijnstokken

Miguel Angel Muro – Reserva

Spaanse rode blend van de Tempranillo- en Graciano-druif. Tonen van hout en lichte kruiden door 17 maanden houtrijping.

Miguel angel muro reserva

Druivensamenstelling
Tempranillo: 90%
Graciano: 10%

Specificaties
Jaargang: 2016
Stijl: Reserva, 17 maanden houtrijping
Alcoholpercentage:
Inhoud per fles:
Extra: Decanter 2020 – 88 punten; Zilveren medaille
Decanter 2019 – 90 punten – Zilveren medaille ‘’challenge international Du Vin 2019‘‘

Smaakprofiel
Kleur: Dieprood met een zwarte glans
Geur: Intense geur met zoethout, framboos, balsamico en vanille
Smaak: Zeer evenwichtige zuurgraaf met geroosterde tonen, hout en licht kruidige aroma’s in de afdronk

Temperatuur:
Minimaal 14 °C
Maximaal 16 °C

Gastronomie

  1. Stoofpot met linzen en chorizoworst
  2. Hert met wortelgroente en truffel
  3. Rillette van gerookte ganzenborst met uiencompote

Achtergrondinformatie
Bodegas Miguel Angel Muro is opgericht in 1975 en was in 1984 een van de eerste bedrijven in Riojastreek die de kwaliteit van de wijn verhoogde door het gebruik van stalen vaten. De wijngaarden van Bodegas Miguel Angel Muro beslaan 22 hectare, voornamelijk beplant met Tempranillo (80%). De Tempranillo-druiven rijpen met een dunne schil waardoor de wijnen prachtig fruit bevatten. De stokken hebben gemiddeld een leeftijd van 35 jaar en groeien op een kalk- en ijzerhoudende grond. Ze liggen op 500 meter hoogte in zuidelijke richting, waar voldoende regen valt. Bij de bodega staat kwaliteit voorop, dat begint in de wijngaard en eindigt via de kelder in de fles. De filosofie van deze bijzondere bodega wordt zeker geproefd in de wijn. De meeste wijnen worden opgevoed in Frans of Amerikaans eikenhout, met uitzondering van ‘joven’ (fruitige jonge wijnen).

Vinificatie
De oogst van de druiven start in oktober en gebeurt uiterst zorgvuldig en handmatig om kwalitatief gezien de beste druiven te kunnen selecteren. Na de oogst volgt er een maceratie (schilweking) bij een temperatuur van 30 °C waarbij koolzuur en alcohol vrij komt. Hierna volgt een malolactische fermentatie in houten vaten, 50% in Frans eiken en 50% in Amerikaans eiken. Hierna volgt rijping gedurende 17 maanden. Na deze rijping wordt de wijn licht gefilterd en gebotteld

Miguel Angel Muro – Crianza

Rode Spaanse wijn van de Tempranillo met 14 maanden houtrijping. Intense fruitige tonen. Past bij Burifarra.

Druivensamenstelling
Tempranillo: 100%

Specificaties
Jaargang: 2019
Stijl: Crianza, 14 maanden houtrijping
Alcoholpercentage: 14,5%
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Dieppaars
Geur: Krachtig met vol rood fruit, vanille en balsamico
Smaak: Ronde smaak met intense fruitige tonen en een vleugje kokosnoot, vanille en toast. Lange finale

Temperatuur:
Minimaal 14 °C
Maximaal 16 °C

Gastronomie

  1. Gegrild lamsrack met rozemarijn
  2. Gebakken Butifarra (bloedworst) met salsa romesco en arroz negro
  3. Gebakken Ibérico-filet met patatas bravas en salsa brava

Achtergrondinformatie
Bodegas Miguel Angel Muro is opgericht in 1975 door de gelijknamige eigenaar & wijnmaker. Zij waren in 1984 een van de eerste bedrijven in de Riojastreek die de kwaliteit van de wijn verhoogde door het gebruik van stalen vaten. De wijngaarden van Bodegas Miguel Angel Muro beslaan 22 hectare, voornamelijk beplant met Tempranillo (80%). De Tempranillo-druiven rijpen met een dunne schil waardoor de wijnen prachtige fruitaroma’s bevatten. De stokken hebben gemiddeld een leeftijd van 35 jaar en groeien op een kalk- en ijzerhoudende grond. Ze liggen op 500 meter hoogte in zuidelijke richting, waar voldoende regen valt. Bij de bodega staat kwaliteit voorop, dat begint in de wijngaard en eindigt via de kelder in de fles.

De filosofie van deze bijzondere bodega wordt zeker geproefd in de wijn. De meeste wijnen worden opgevoed in Frans of Amerikaans eikenhout, met uitzondering van ‘joven’ (fruitige jonge wijnen). De Crianza-wijnen moeten wettelijk een minimale houtrijping van 6 maanden hebben gehad. In de praktijk gebeurd het vaak dat de crianza’s meer dan 12 maanden houtrijping krijgen, zoals ook hier het geval is.

Vinificatie
De oogst van de druiven start in oktober en gebeurt uiterst zorgvuldig en handmatig om kwalitatief gezien de beste druiven te kunnen selecteren. Na de oogst volgt er een maceratie (schilweking) bij een temperatuur van 27 °C waarbij koolzuur en alcohol vrij komt. Hierna volgt een malolactische fermentatie in houten vaten, 50% in Frans eiken en 50% in Amerikaans eiken. Hierna volgt rijping gedurende 14 maanden. Na deze rijping wordt de wijn licht gefilterd en gebotteld

Stregamora IGP Roccamonfina

Rode frisse Italiaanse wijn met smaken van roos, viooltjes en zwart bosfruit. Hartig en fluweelzacht in de mond. Past goed bij Zuppa di Pesce.

Stregamora IGP Roccamonfina

Druivensamenstelling
Piedirosso: 100%

Specificaties
Jaargang: 2021
Stijl: Droog
Alcoholpercentage: 13,5%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: 92/100 Vintage 2021 Luca Maroni

Smaakprofiel
Kleur: Medium rood met paarse tonen
Geur: Tonen van zwarte kers, blauwe & zwarte bes
Smaak: Smaken van roos en viooltjes. Hartig en fluweelzacht in de mond

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie

  1. Kaasplankje met bijvoorbeeld Pecorino Romano en Parmezaan
  2. Zuppa di Pesce, Italiaanse vissoep met zeebaars, mosselen en garnalen
  3. Pizza margherita, pizza met tomatensaus, mozzarella en basilicum

Achtergrondinformatie
In de jaren zestig besloot Francesco Paolo Avallone, een advocaat met een passie voor oude wijnen en een blijvende interesse in de vinum Falernum (een verdewenen wijnstijl) om die legendarische wijn, die in het begin van de 20e eeuw was verdwenen, terug te brengen. Na jaren van studie ontdekte Francesco de druivenrassen die in de Romeinse tijd Falerner hadden voortgebracht. Hij herplantte het handjevol wijnstokken dat phylloxera aan het einde van de 19e eeuw overleefde en stichtte in 1961 Villa Matilde. Eigendom van en beheerd door de familie Avallone, nu in de tweede generatie toegewijde producenten van klassieke Campania-wijnen. Drie wijngaarden van in totaal 310 hectare.

De naam Stregamora komt van een heks die zo heet omdat op de wijngaard een boom staat met blootliggende wortels die op de handen van de heks lijken. De wijngaard bestaat uit 4 hectare grond en ligt gunstig op heuvels zo dat het genoeg zon opvangt. De wijnstokken op deze gaard groeien op een ondergrond van klei vol met mineralen. Dit resulteert in een frisse wijn. De wijnstokken van de Piedirosso druif zijn geplant tussen 1980 en 1994. De wijnmaker Riccardo Cotarella heeft van deze soort wijn er maar liefst 18.000 flessen van geproduceerd.

Vinificatie
De druiven woorden geoogst in begin oktober. Na ontstelen en koude maceratie op de droesem, fermenteren de druiven bij 24 graden gedurende ongeveer 15 dagen, gevolgd door rekken en voltooiing van de malolactische gisting. De wijn is gerijpt voor 3 maanden in stalen vaten. Dit zorgt voor behoud van fruitige smaken

Aglianico Roccaleoni IGP Campania

Italiaanse rode wijn van de Aglianico-druif met een volle smaak door 3 maanden rijping in Slavonisch eiken vaten. Past goed bij pepperoni pizza.

Aglianico Roccaleoni IGP Campania

Druivensamenstelling
Aglianico: 90%

Specificaties
Jaargang: 2018
Stijl: Droog, 3 maanden in Slavonisch eiken vaten
Alcoholpercentage: 13,5%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra:92/100 vintage 2017

Smaakprofiel
Kleur: Felrood met paars
Geur: De wijn heeft een intens aroma van kruiden, blauwe bes en rijp fruit
Smaak: De wijn heeft een breed smaakpalet en is stevig gebonden aan de vulkanische ondergrond waar de duiven of groeien, dit zorgt voor een volle fluweelzachte smaak

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie

  1. Pepperoni pizza, pizza met Italiaanse pittige worst
  2. Spaghetti puttanesca, pittige pasta met olijven, ansjovis en tomaten
  3. Gevulde kalkoen, met ham en Italiaanse groenten

Achtergrondinformatie
In de jaren zestig besloot Francesco Paolo Avallone, een advocaat met een passie voor oude wijnen en een blijvende interesse in de vinum Falernum (een verdwenen wijnstijl) om die legendarische wijn, die in het begin van de 20e eeuw was verdwenen, terug te brengen. Na jaren van studie ontdekte Francesco de druivenrassen die in de Romeinse tijd Falerner hadden voortgebracht. Hij herplantte het handjevol wijnstokken dat phylloxera aan het einde van de 19e eeuw overleefde en stichtte in 1961 Villa Matilde. Eigendom van en beheerd door de familie Avallone, nu in de tweede generatie toegewijde producenten van klassieke Campania-wijnen. Drie wijngaarden van in totaal 310 hectare.
De naam Roccaleoni komt van de wijngaarden die vernoemd is naar het gebied Rocca dei Leoni in de provincie van Benevento waar de gaard ligt. De wijngaard bestaat uit 13 hectare grond en ligt gunstig op heuvels zo dat het genoeg zon opvangt. De wijnstokken op deze wijngaard groeien op vulkanische grond waar veel as en puimsteen in de grond zit. Dit resulteert in een hartige en een wijn die vol van smaak is maar tegelijkertijd wel licht. De wijnstokken van de Aglianico druif zijn geplant vanaf het jaar 1970. De wijnmaker Riccardo Cotarella heeft van deze soort wijn er maar liefst 83.000 flessen Van geproduceerd.

Vinificatie
Bij deze wijn worden de druiven koud gemacereerd. Ook is er spraken van een microfiltratie op het membraam. De wijn is gerijpt in vaten van Slavonische eikenhout dit zorgt voor extra aroma’s. De druiven zijn zachtjes geperst op koude temperaturen daarna zijn ze op 18-20 graden gefermenteerd voor 20 dagen.

Pietro Rinaldi – Barolo

Italiaanse rode, volle, droge wijn van de Nebbiolo druif. 3 jaar rijping in Franse eiken vaten. Past goed bij scaloppine di vitello.

Druivensamenstelling
Nebbiolo: 100%

Specificaties
Jaargang: 2018
Stijl: Droog, 3 jaar in Franse eiken vaten
Alcoholpercentage: 14,5%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Green experience: Certificaat voor biologische wijngaard Gambero Rosso / 2 red glasses 2021

Smaakprofiel
Kleur: Granaat rood
Geur: Tonen van kers met hinten van tabak, pure chocolade en roze blaadjes
Smaak: Een volle wijn met licht droge tannines. Harmonische zachte zuren en een zeer lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie

  1. Rundstoof gekookt in Barolo wijn met ui, wortel, selderij en laurier
  2. Oude zachte kazen zoals Toma en Murazzano
  3. Scaloppine di vitello: dungesneden kalfsvlees gewentekd in bloem met een citroen saus

Achtergrondinformatie
De familie Rinaldi richtte deze boerderij op in 1920 en beheert dit land 4 generaties lang. In de afgelopen 30 jaar verbeterde ze de focus op het produceren van authentieke premiumwijnen, met respect voor de natuurlijke balans van het land door biologische landbouw te introduceren. Om de schoonheid van het territorium te versterken, werd in 2015 een bed and breakfast (Miaclara relais) geopend om de internationale gasten de kans te geven om wijn- en spijservaring rechtstreeks te ervaren. De naam Barolo komt van de omliggende stad. Deze Nebbiolo druif komt van de 0,5 hectare grote wijngaard Barolo DOCG. Het terroir bestaat grotendeels uit kalksteen en klei. De wijnstokken zijn 40 jaar oud. De wijn maker is Francesco Baravalle en heeft er maar liefst 3000 flessen van geproduceerd.

Vinificatie
Na dat de druiven hand geplukt zijn worden ze ontsteelt en geperst. De wijn wordt daarna gefermenteerd met wilde gisten. De wijn word gerijpt op Fransen eikenhouten vaten uit het Allier bos.

Pietro Rinaldi – San Cristoforo

Italiaanse rode wijn van de Nebbiolo druif, 2 jaar rijping in Oostenrijkse eiken. Smaakt goed bij Carne Cruda.

Druivensamenstelling
Nebbiolo: 100%

Specificaties
Jaargang: 2018
Stijl: Droog, 2 jaar in Oostenrijks eiken
Alcoholpercentage: 14,5%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Green Different: Certificaat voor biologische wijngaard 92/100 punten James Suckling

Smaakprofiel
Kleur: Granaat rood met oranje tinten
Geur: Kleine rode bessen, hints van kaneel, anijs, pure chocolade en gedroogde rozenblaadjes
Smaak: Verfijnde maar toch licht droge tannines, harmonisch, zachte zuren en een zeer lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie

  1. Tajarin met ragu saus: pasta met een tomaten basis rundvleessaus
  2. Carne Cruda: Italiaanse steak tartaar van kalfsvlees
  3. Gerijpte zachte kaas zoals taleggio en tomino

Achtergrondinformatie
De familie Rinaldi richtte deze boerderij op in 1920 en beheert dit land 4 generaties lang. In de afgelopen 30 jaar verbeterde ze de focus op het produceren van authentieke premiumwijnen, met respect voor de natuurlijke balans van het land door biologische landbouw te introduceren. Om de schoonheid van het territorium te versterken, werd in 2015 een bed and breakfast (Miaclara relais) geopend om de internationale gasten de kans te geven om wijn- en spijservaring rechtstreeks te ervaren. De naam San Cristoforo komt van de historische cru’s uit het dorp Neive. Deze Nebbiolo druif komt van de 0,7 hectare grote wijngaard Barbaresco DOCG. Het terroir bestaat grotendeels uit kalksteen en klei. De wijnstokken zijn 35 jaar oud. De wijn maker is Francesco Baravalle en heeft er maar liefst 3000 flessen van geproduceerd

Vinificatie
Na dat de druiven hand geplukt zijn worden ze ontsteelt en geperst. De wijn wordt gefermenteerd op wilde gisten en word dan gerijpt voor 2 jaar op Oostenrijkse eiken vaten en daarna nog voor 12 maanden in de fles.

Sander – Spätburgunder (Pinot Noir)

Biologische Duitse rode wijn van de druif Spätburgunder, ook wel Pinot Noir. Tonen van rood fruit. Past bij Boeuf Bourguignon.

Sander Spätburgunder

Druivensamenstelling
Spätburgunder (Pinot Noir): 100%

Specificaties
Jaargang: 2022
Stijl: Droog
Alcoholpercentage: 12,5%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Volledig ecologische productie. De wijn kan licht gekoeld (14 °C) worden geserveerd

Smaakprofiel
Kleur: Lichtpaars
Geur: Delicate smaken van rijpe kersen, pruimenjam en amandelen
Smaak: Complex spel van rood fruit en harmonieus geïntegreerde tannines

Temperatuur:
Minimaal 14 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie

  1. Boeuf Bourguignon
  2. Tataki van tonijn met krokant gebakken sesamrand
  3. Blini op rillettes van eens met confiture van kersen

Achtergrondinformatie
Weingut Sander ligt in de streek Rheinhessen in het oosten van Duitsland, waar 260 km2 aan wijngaarden ligt en is hiermee de grootste wijnregio van het land. Sander was één van de eerste wijnhuizen die biologische wijn produceerde en kan met recht worden omschreven als pionier. Duurzame landbouw was voor de oprichter Otto Heinrich Sander geen vraag, maar het antwoord! De huidige wijnmaker, kleinzoon Stefan Sander, staat nu aan het roer van dit familiedomein. Ook hij streeft bij het wijnmaken altijd naar de beste kwaliteit zonder gebruik van chemicaliën, met veel succes. De biodiversiteit in de bodem wordt gevoed met compost, hooi en ander organisch materiaal, welke allen bijdragen aan de kwaliteit van de wijn. De wijngaard van ongeveer 25 hectare leeft daardoor, samen met o.a. kleurrijke bloemen, lieveheersbeestjes, wormen, spinnen en vogels, in een harmonie.

Vinificatie
De druiven worden met zorg geselecteerd voor de oogst plaatsvind. Na oogst worden de rijpe druiven geperst en vind het fermentatieproces, met een spontane vergisting van de most, in 10 dagen plaats. Hierna rijpt de rode wijn in de kelder in tweedehands houten vaten. De rijpende wijn wordt tussentijds geproefd om te bekijken hoe de smaken zich ontwikkelen, waarna deels op instinct, deels op ervaring wordt besloten wanneer de wijn kan worden gebotteld.