Le Favole Storiis

Italiaanse rode wijn van de Resosco dal Peduncolo Rosso druif, 10 maanden hout gelagerd. Past goed bij een stoofpotje van rundvlees.

Le Favole Storiis 2016

Druivensamenstelling
Refosco dal Peduncolo Rosso: 100%

Jaargang: 2018

Specificaties
Soort: Rood
Stijl: 10 maanden hout gelagerd
Alcoholpercentage: 14%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Vermelding in Vitae La Guida Vina 2021, Gambero Rosso, Cerca&prova en in Vinibuoni D’Italie

Smaakprofiel
Kleur: Diep paars
Geur: Aroma’s van viooltjes en rijpe pruimen, vanille en peper; met hinten van bosbessen en marasca kersen
Smaak: Warm en vol met aangename sensaties van rood fruit

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie

  1. Stoofpotje van Rundvlees, winterpenen & laurier
  2. Saltimbocca; kalfschnitzel, parmaham & salie
  3. Grigliata mista di carne (gemengd gegrild vlees)

Achtergrondinformatie
In de provincie Pordenone, niet ver van de vredige Marano-lagune, een plaats waar de zuivere geur van de zee en de aarde zich vermengen, waar een zachte maar constante bries het kleiachtige terrein streelt en het droog en gezond houdt. De wijngaarden zijn gelegen op twee locaties: Vigneti Bosco Bando (Udine) (gelegen direct aan de zee) 13 hectare groot – Het perceel waar de druiven van de Storiis groeien heeft een grote van 1.4 hectare, met een dichtheid van 4500 wijnstokken per hectare en een opbrengst van 6000 kg per hectare – en wijngaard Vigneti Castello, 7 hectare groot, welke zich bevindt zich in Caneva (Pordenone), dicht bij de grens van Treviso. Hier ligt het wijnhuis Le Favole (sprookje). Gelegen in een zg. Karstgebied (= gebied waar, door het oplossen van het kalkgesteente in de ondergrond, een zinkgat is ontstaan welke volloopt met water)

Vinificatie
De oogst is handmatig. Er wordt gebruik gemaakt van moderne roestvrijstalen vaten. Gecombineerde lange maceratie (maceratie en alcoholische gisting) van 21 dagen. Fermentatie vindt plaats voor 12 dagen. Gedurende 10 maanden in vaten van 5 HL. Hierna volgt een tweede malolactische gisting. In 2018 werden 2.237 flessen gebotteld zonder steriele filtratie om de wijn te laten ‘leven’ en natuurlijk evolueren.

Le Favole Refosco Dal Peduncole Rosso

Rode Italiaanse wijn van de druif Refosco dal Peduncolo Rosso. Warm en vol, met aangename sensaties van rood fruit. Smaakt goed bij tagliata.

Le Favole Refosco Dal Peduncole Rosso 2022

Druivensamenstelling
Refosco dal Peduncolo Rosso: 100 %

Jaargang: 2022

Specificaties
Soort: Rood
Alcoholpercentage: 13 %
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: De druif Refosco dal Peducole Rosso vindt zijn oorsprong in de streek Friuli

Smaakprofiel
Kleur: Intens paars
Geur: Aroma’s van viooltjes en rijpe pruimen, vanille en peper; in het glas komen bosbessen en geroosterde aroma´s vrij
Smaak: Warm en vol met aangename sensaties van rood fruit

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Tagliata; in reepjes gesneden rosbief met rucola en parmezaan
  2. Pollo e patate al Forno; kippendijen met gebakken aardappelen uit de oven met rozemarijn, salie en oregano.
  3. Saltimbocca alla Romana; dunne lapjes kalfsvlees bedekt met plakjes prosciutto curo (ham) en salie

Achtergrondinformatie
In de provincie Pordenone, niet ver van de vredige Marano-lagune, een plaats waar de zuivere geur van de zee en de aarde zich vermengen, waar een zachte maar constante bries het kleiachtige terrein streelt en het droog en gezond houdt. De wijngaarden zijn gelegen op twee locaties: Vigneti Bosco Bando (Udine) (gelegen direct aan de zee) 13 hectare groot – Het perceel met een grote van 0.85 hectare, waar de Bosco Bando wijnstokken van deze Malvasia vandaan komen is Guyot; men profiteert hier van het gebruik van edelstenen afkomstig van de oude wijngaarden van 1967 – en wijngaard Vigneti Castello, 7 hectare groot, welke zich bevindt zich in Caneva (Pordenone), dicht bij de grens van Treviso. Hier ligt het wijnhuis Le Favole (sprookje). Gelegen in een zg. Karstgebied (= gebied waar, door het oplossen van het kalkgesteente in de ondergrond, een zinkgat is ontstaan welke volloopt met water)

Vinificatie
De oogst wordt met de hand geplukt. De druiven worden voor het persen niet gesulfiteerd.
Gebruik van moderne roestvrijstalen tanks. Er is een lange gecombineerde maceratie van 21 dagen
Fermentatie vindt plaats voor 12 dagen, hierna volgt het persen, decanteren en de malolactische gisting.

Domaine La Croix Belle – N°7 Rouge

Franse rode wijn met ”7” verschillende druiven. De wijn is 12 maanden houtgerijpt. Rijk en vol van smaak, zacht in de mond met rokerige tonen. Past bij een gegrilde steak.

Domaine La Croix Belle - N°7 Rouge 2018

Druivensamenstelling
Syrah: 50 %
Grenache: 15 %
Mourvèdre: 10 %
Cabernet Franc: 9 %
Petit Verdot: 6 %
Merlot + Cabernet Sauvignon: 10 %

Jaargang 2019

Specificaties
Stijl: 12 maanden houtrijping
Extra: Duurzame landbouw met Terra Vitis Certificering
Naam “N° 7” = het aantal druiven van de assemblage. 90 punten @ Decanter World Wine Awards (’19)
Alcoholpercentage: 13,5 %
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Helder violet
Geur: Complexe aroma’s van zwart fruit, geroosterde koffiebonen, mokka en zwarte peper
Smaak: Zeer rijk en vol van smaak, zacht in de mond met rokerige tonen en een lange finale

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie
Drink deze wijn bij de typische Franse keuken, wild vlees en een goede gegrilde steak

  1. Gerookte eendenborst met zwarte bramen, bieten en tuinkers
  2. Filet Mignon met peperroomsaus en geroosterde aardappeltjes
  3. Wild-spies van de barbecue met reebout, rode ui, paprika’s en groene kruiden

Achtergrondinformatie
Domaine La Croix Belle is opgericht in 1794 door familie Boyer. Sinds 1977 is het in handen van de ambitieuze Jacques en Francoise Boyer. Het ligt in de streek Côtes de Thongue in de bekende wijnregio Languedoc, op 120 meter hoogte van het Cévenne gebergte. Het terroir van La Croix Belle bestaat uit klei en kalksteen, met als onderlaag gravel en zand. Op de 70 hectare grond groeien 16 verschillende druivensoorten die profiteren van vele zonuren en gematigde wind uit de Middellandse Zee. Domaine La Croix Belle streeft naar een zuiver kwaliteitsproduct met respect voor mens en milieu, o.a. door strenge controle op de productie-methodes onder de duurzame ‘Terra Vitis’ certificering. De wijnen worden zo puur mogelijk gemaakt, waardoor prachtige zuivere wijnen ontstaan met karakter, kwaliteit en passie, zonder toevoegingen.

Vinificatie
De druiven worden zorgvuldig gesorteerd na de oogst van gemiddeld 20 jaar oude wijnranken. Opbrengst: 35 hectoliter wijn per hectare grond. Alle verschillende druivenvariëteiten (7 stuks) worden apart op traditionele manier gevinifieerd, waarbij ze een lange maceratie (schilweking) ondergaan in open tanks en daarna rijpen gedurende 12 maanden in gebruikte Franse eikenhouten vaten (tussen de 1 en 3 jaar oud). Je kan de N° 7 tot 10 jaar bewaren. Decanteer 1-2 uur voor serveren.

Domaine La Croix Belle – Caringole rouge

Franse rode wijn van de Syrah- Merlot- en Carignan-druiven. Smaken van zwarte bessen, bramen en tonen van toast. Past bij de Franse kaas Beaufort.

Druivensamenstelling
Syrah: 65 %
Merlot: 20 %
Carignan: 15 %

Specificaties
Jaargang: 2021
Stijl: Jong
Extra: Duurzame Terra Vitis-certificering
Winnaar categorie Elite Restaurant – Nationale Huiswijncompetitie @ The Wine & Food Association en Proefschrift (’12).
Alcoholpercentage: 13,5 %
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Diep robijnrood
Geur: Intense geuren van bessen gemengd met fijne kruidigheid
Smaak: Rond, zeer zacht, met donker fruit als zwarte bessen en bramen en tonen van toast in de finale

Temperatuur:
Minimaal 15 °C
Maximaal 17 °C

Gastronomie
Lekker bij wild of rood vlees, licht gekruid met aardse tonen en jonge of zachte kazen

  1. Tournedos van hert met boschampignons en veenbessensaus
  2. Gevulde varkenshaas met pruimensaus en rode kool
  3. Franse Beaufort of Port Salut

Achtergrondinformatie Domaine La Croix Belle is opgericht in 1794 door familie Boyer. Sinds 1977 is h et in handen van de ambitieuze Jacques en Francoise Boyer. Het ligt in de streek Côtes de Thongue in de bekende wijnregio Languedoc, op 120 meter hoogte van het Cévenne gebergte. Het terroir van La Croix Belle bestaat uit klei en kalksteen, met als onderlaag gravel en zand. Op de 70 hectare grond groeien 16 verschillende druivensoorten die profiteren van vele zonuren en gematigde wind uit de Middellandse Zee. Opbrengst: 45 hectoliter wijn per hectare grond. Domaine La Croix Belle streeft naar een zuiver kwaliteitsproduct met respect voor mens en milieu, o.a. door strenge controle op de productie-methodes onder de duurzame ‘Terra Vitis’ certificering. De wijnen worden zo puur mogelijk gemaakt, waardoor prachtige zuivere wijnen ontstaan met karakter, kwaliteit en passie, zonder toevoegingen.

Vinificatie
De Syrah-, Merlot- en Carignan-druiven worden geplukt van 20 jaar oude
Wijnstokken. Opbrengst: 55 hectoliter wijn per hectare grond. Daarna worden ze apart van elkaar geperst voor een goede extractie van sap en aroma’s. De fermentatie vindt plaats op traditionele wijze op een lage temperatuur gedurende 2-3 weken. Na de fermentatie worden de druiven geassembleerd en rijpt de wijn voor 6 maanden op de in roestvrijstalen tanks alvorens hij wordt gebotteld.

Domaine La Croix Belle – Caringole Syrah

Duurzame jonge Franse rode wijn van de Syrah-druif. Volle wijn met zachte tannines en tonen van pruimen en bramen. Past bij gegrilde biefstuk.

Domaine La Croix Belle Caringole Syrah

Druivensamenstelling
Syrah: 100 %

Specificaties
Jaargang 2021
Stijl: Jong
Extra: Duurzame Terra Vitis-certificering
Alcoholpercentage: 13,5 %
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Diep paarsrood
Geur: Intense geur met pruimen, bramen, zwarte peper, vanille, koffie en mokka
Smaak: Volle wijn met zachte tannines, rond, rijp fruit en een indrukwekkende lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie
Serveer bij rood vlees, wildgerechten, stoofpotjes en oude gerijpte kazen

  1. Gegrilde biefstuk met Blue d’Auvergnesaus
  2. Eendenborst met saus van pruimen en steranijs
  3. Lamsstoof met vadouvan-kruiden, winterpeen, courgette en sjalotjes

Achtergrondinformatie
Domaine La Croix Belle is opgericht in 1794 door familie Boyer. Sinds 1977 is het in handen van de ambitieuze Jacques en Francoise Boyer. Het ligt in de streek Côtes de Thongue in de bekende wijnregio Languedoc, op 120 meter hoogte van het Cévenne gebergte. Pays d’Oc is hier ook een onderdeel van. Het terroir van La Croix Belle bestaat uit klei en kalksteen, met als onderlaag gravel en zand. Op de 70 hectare grond groeien 16 verschillende druivensoorten die profiteren van vele zonuren en gematigde wind uit de Middellandse Zee. Domaine La Croix Belle streeft naar een zuiver kwaliteitsproduct met respect voor mens en milieu, o.a. door strenge controle op de productie-methodes onder de duurzame ‘Terra Vitis’ certificering. De wijnen worden zo puur mogelijk gemaakt, waardoor prachtige zuivere wijnen ontstaan met karakter, kwaliteit en passie, zonder toevoegingen.

Vinificatie
De druiven geplukt bij maximale rijping en zorgvuldig gesorteerd na de oogst van gemiddeld 20 jaar oude wijnranken. Hierna worden ze op traditionele manier geperst en gefermenteerd op lage temperatuur (< 20 °C) met een lange schilweking van 3 tot 4 weken. Tijdens dit proces worden er meer aroma’s en kleur geëxtraheerd. Ongeveer 4% van de wijn rijpt kort op gebruikte eikenhouten vaten van 500 liter voor meer complexiteit, de rest rijpt op roestvrijstalen tanks.

Aresti – Cabina ’56 Cabernet Sauvignon Reserva

Chileense rode wijn van de Cabernet Sauvignon-druif, rijk aan tannines door 6 tot 8 maanden rijping in Franse/Amerikaanse eiken vaten.

Aresti Cabina Cabernet Sauvignon

Druivensamenstelling
Cabernet Sauvignon: 100%

Specificaties
Jaargang: 2020
Stijl: Droog, reserva: 6 tot 8 maanden in Frans/Amerikaans eiken
Alcoholpercentage: 13%
Extra: Vegan
90 punten @ James Suckling 2020

Smaakprofiel
Kleur: Lichtpaars
Geur: Blauwe bes, bosbes, rijp rood fruit, groene paprika, rijpe pruim, koffie en vanille
Smaak: Stevig, rijk aan tannine wat zorgt voor karakter, licht bittertje van koffie en een lange afdronk.

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie
Smaakt bij/Past bij

  1. Quiche met witlof en blauwaderkaas
  2. Rib-eye van de barbecue met een krokant gegrilde vetrand
  3. Gebakken groene groentes (paprika, asperge en bosui) in knoflook uit de oven.

Achtergrondinformatie
Wijnhuis Aresti is opgericht in 1951 door Vicente Aresti Astica, nadat Vicente in het bezit kwam van de Bellavista-wijngaard in Curicó. Vanaf dit moment is de familietraditie van wijnmaken begonnen.

Na jarenlange ervaring in het maken van wijn en opgedane kennis door te geven aan de volgende generatie, namen in 2012 -na het overlijden van Vicente – dochters Begoña en Ana Maria het wijnhuis over. Zij zorgden ervoor dat in 2018 de wijngaarden werden gerenoveerd door o.a. nieuwe stokken te planten, nieuwe wijnmaak-technieken toe te passen en te investeren in een nieuwe bottellijn.

Cabina ’56 is vernoemd naar de eerste pick-up truck die Vicente jarenlang tijdens het oogsten heeft gebruikt, die de bijnaam Cabina kreeg omdat er een kenmerkende cabine op de truck. Wijnmaker is Jon Usabiaga. De gaarden liggen dicht bij het Andes-gebergte, tussen 500 en 700 meter hoogte. De Cabernet Sauvignon-stokken zijn 26 jaar oud en staan op 26 hectare aangeplant op de La Reserva wijngaard. Terroir bestaat uit verschillende ondergronden: zand, leem, graniet en klei, veroorzaakt door de vulkanische ondergrond. In de zomer is het heet & droog, in de winter mild en regenachtig, dus dit zorgt voor een perfecte balans in het produceren van gezonde druiven.

Vinificatie
Alle druiven worden zorgvuldig geoogst, waarna deze worden geperst en gefermenteerd op een temperatuur van 25 °C. Hierna rijpt 80% van de wijn in Franse en Amerikaanse eiken vaten, die voor de derde keer worden gebruikt. En dit resulteert in zachte tonen van vanille.

Aresti – Trisquel Series Merlot

Rode Chileense wijn met 6 maanden houtrijping. Tonen van blauwe bles, paprika en drop. Past bij Chileense stoofpot.

Aresti Trisquel Series Altitud Merlot

Druivensamenstelling
Merlot: 100%

Specificaties
Jaargang: 2019
Stijl: 6 maanden houtrijping
Alcoholpercentage: 13,5%
Extra: Hoogstgelegen wijngaard uit de Trisquel Series op 1245 meter boven zeeniveau. Vegan
92 punten @ Tim Atkin

Smaakprofiel
Kleur: Licht granaat
Geur: Rood fruit, blauwe bes, paprika, drop
Smaak: Complex, rijk aan tannines en mondvullende structuur. Veel hout, groene paprika en zoethout.
Aanhoudende lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 15 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie
Smaakt bij/Past bij

  1. Chileense stoofpot met ontbijtspek, zwarte bonen, pompoen en verse oregano
  2. Medium-rare gegrilde Picanha van de houtskoolgrill
  3. Empanada de Pino: deegrolletje gevuld met gehakt, ui, olijf en ei.

Achtergrondinformatie
Wijnhuis Aresti is opgericht in 1951 door Vicente Aresti Astica, nadat Vicente in het bezit kwam van de Bellavista-wijngaard in Curicó. Vanaf dit moment is de familietraditie van wijnmaken begonnen. Na jarenlange ervaring in het maken van wijn en opgedane kennis door te geven aan de volgende generatie, namen in 2012 -na het overlijden van Vicente – dochters Begoña en Ana Maria het wijnhuis over. Zij zorgden ervoor dat in 2018 de wijngaarden werden gerenoveerd door onder andere nieuwe stokken te planten, nieuwe wijnmaaktechnieken toe te passen en te investeren in een nieuwe bottellijn.

Het wijnhuis heeft de waarden innovatie, biodiversiteit, duurzaamheid en familie-passie hoog in het vaandel staan. Wijnmaker is Jon Usabiaga die met de Trisquel series de diversiteit van de Curicó-vallei van oost naar west wil laten zien.

Ligging De wijngaard waar deze Merlot-druiven groeien ligt op 1245 meter hoogte in het Andes-gebergte en is in totaal maar 4 hectare groot. De stokken zijn 15 jaar oud. Terroir bestaat uit ruw vulkanisch gesteente en wordt omringd door bossen, wat dus zorgt voor biodiversiteit. Deze gaard wordt gedry-farmed, wat inhoudt dat er niet wordt geïrrigeerd. De gaard wordt bewaterd met en door regenwater. ’s Winters sneeuwt het en zomers krijgen de druiven veel zonuren, resulterend in een Merlot met een uitgesproken karakter. Totale productie van maar 2500 flessen.

Vinificatie
Oogst wordt met de hand geplukt waarna fermentatie in roestvrij stalen tanks op 25 °C tot 27 °C. Hierna volgt nog een 10-daagse schilmaceratie om extra kleur en tannines te onttrekken, waarna 20% van de wijn verplaatst naar nieuwe Franse & Amerikaanse eiken vaten, de overige 80% rijpt in 2e of 3e-hands Frans/Amerikaanse, waar de wijn nog 10 maanden in rijpt. Filtratie met cross-flow methode, waar de wijn over het filter vloeit i.p.v. er doorheen.

Aresti – Trisquel Syrah

Rode Chileense Gran Reserva, 8 tot 12 maanden gerijpt in Franse en Amerikaanse eiken vaten. Krachtig van smaak met zijdezachte tannines en een kruidige afdronk.

Druivensamenstelling
Syrah: 100%

Specificaties
Jaargang: 2020
Alcoholpercentage: 14%
Stijl: Gran Reserva: 8-12 maanden houtrijping in Frans & Amerikaans eiken
Alcoholpercentage: 14%
Extra: Ideale groeicondities in Maipo Valley door de bescherming van het Andes-gebergte en nabijheid van de Maipo-rivier

Smaakprofiel
Kleur: Diep paars
Geur: Lavendel, braam en wierook gecombineerd met lichte tonen van vanille en toffee
Smaak: Krachtig met zijdezacht tannines en een kruidige afdronk

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Rijpe witschimmelkazen als camembert of brie maar ook blauwe kaas als roquefort of gorgonzola. Verrassender: halloumi, Cypriotische grillkaas
  2. Lamsbout uit de oven met tijm, rozemarijn en sinaasappel
  3. Bistec a la chorillana: gegrilde biefstuk met frietjes en ei

Achtergrondinformatie
Wijnhuis Aresti is opgericht in 1951 door Vicente Aresti Astica, nadat Vicente in het bezit kwam van de Bellavista-wijngaard in Curicó. Vanaf dit moment is de familietraditie van wijnmaken begonnen.

Wijnhuis

Na jarenlange ervaring in het maken van wijn en opgedane kennis door te geven aan de volgende generatie, namen in 2012 -na het overlijden van Vicente – dochters Begoña en Ana Maria het wijnhuis over. Zij zorgden ervoor dat in 2018 de wijngaarden werden gerenoveerd door onder andere nieuwe stokken te planten, nieuwe wijnmaak-technieken toe te passen en te investeren in een nieuwe bottellijn.

Het wijnhuis heeft de waarden innovatie, biodiversiteit, duurzaamheid en familie-passie hoog in het vaandel staan. Wijnmaker is Jon Usabiaga die met de Trisquel-wijnen de diversiteit in klimaat, terroir en water in de regio laat zien. De wijnstokken staan sinds 1996 (26 jaar oud) aangeplant op 5 hectare. De bodem bestaat uit leemachtige kleigrond. Per jaar worden 40.000 flessen geproduceerd.

Vinificatie
De druiven worden met de hand geoogst waarna ze in de kelders zorgvuldig worden geselecteerd. Vervolgens ondergaan de druiven een zachte persing en een zevendaagse alcoholische fermentatie in roestvrij stalen tanks op 25 °C tot 27 °C. Na de alcoholische fermentatie en een korte schilmaceratie waar kleur uit de schilletjes wordt onttrokken, verplaatst de wijnmaker de wijn naar drie keer gebruikte Franse en Amerikaanse eiken vaten. Hier rijpt de wijn gedurende een maximum van 12 maanden.

Aresti – Trisquel Carménère

Een Chileense Gran Reserva Carménère, afkomstig van 38 jaar oude stokken. De wijn heeft een stevige maar toch levendige structuur. Past bij côte de boeuf va de grill.

Aresti - Trisquel Carmenere

Druivensamenstelling
Carménère: 100%

Specificaties
Jaargang: 2019
Stijl: Gran Reserva: 8-12 maanden houtrijping in Frans/Amerikaans eiken vaten
Alcoholpercentage: 13,5%
Extra: 90 punten @ James Suckling

Smaakprofiel
Kleur: Licht robijnrood
Geur: Rijk aan rijp fruit als kers en braam, verse pruimen, paprika, laurier, drop, pure chocolade
Smaak: Rijp rood fruit, leer, tabak, hout, verrassend stevige maar toch levendige structuur met een licht zoetje in de afdronk

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Lamsrack met kruidenkorst van koriander en basilicum met gepofte zoete aardappel
  2. Gegrilde côte de boeuf met chimichurri
  3. Pastel de Choclo: Chileense hartige taart met gestoofd rundvlees & maïs

Achtergrondinformatie
Wijnhuis Aresti is opgericht in 1951 door Vicente Aresti Astica, nadat Vicente in het bezit kwam van de Bellavista-wijngaard in Curicó. Vanaf dit moment is de familietraditie van wijnmaken begonnen.

Wijnhuis

Na jarenlange ervaring in het maken van wijn en opgedane kennis door te geven aan de volgende generatie, namen in 2012 -na het overlijden van Vicente – dochters Begoña en Ana Maria het wijnhuis. Zij zorgden ervoor dat in 2018 de wijngaarden werden gerenoveerd door onder andere nieuwe stokken te planten, nieuwe wijnmaaktechnieken toe te passen en te investeren in een nieuwe bottellijn.

Het wijnhuis heeft de waarden innovatie, biodiversiteit, duurzaamheid en familie-passie hoog in het vaandel staan. De wijnmaker is Jon Usabiaga die met de Trisquel-wijnen de diversiteit in klimaat, terroir en water in de regio laat zien. De wijnstokken staan sinds 1985 (38 jaar oud) aangeplant op leemachtige kleigrond. Per jaar worden ongeveer 20000 flessen geproduceerd.

Vinificatie
De druiven worden aan het einde van april/begin maart met de hand geoogst, afhankelijk van de optimale rijpheid. Vervolgens volgt het fermentatieproces in roestvrij stalen tanks, waarna de wijn naar Frans/Amerikaans eiken vaten wordt verplaatst. De vaten worden voor de derde keer gebruikt. Wijn rijpt hier voor 8 tot 12 maanden, waarna er wordt geblend met andere vaten van dezelfde wijn om maximale consistentie te behouden.

El Oportunista – Malbec

Ontdek deze rode Argentijnse wijn met een fris en fruitige smaak. Soepel doordrinkbare wijn die goed past bij rood vlees van de barbecue.

Druivensamenstelling
Malbec: 100%

Specificaties
Jaargang: 2021
Stijl: Jong
Alcoholpercentage: 14%
Extra: De wijngaarden liggen in een riviervlakte: een gebied naast een rivier dat deels of volledig overstroomd bij hoogwater.

Smaakprofiel
Kleur: Diep paars met lichtpaarse rand
Geur: Rijp rood fruit dat doet denken aan kersen & pruimen
Smaak: Vergelijkbaar met de neus, zijdezachte tannines, gebalanceerd met een enige structuur. Fris, fruitig en door-drinkbaar.

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie
Smaakt bij/Past bij

  1. Gegrilde Argentijnse Rib-Eye met verse peterselie, dille en knoflook
  2. Empanadas gevuld met rundvlees en chimichurri
  3. Varkensrollade, gekruid met tomaat, gerookt paprikapoeder en chilivlokken

Achtergrondinformatie
Het Argentijnse wijnhuis Bodega Reval San Isidro is gelegen in het oostelijke deel van de wijnstreek Mendoza, in het westen van Argentinië. Dit jonge wijnhuis is in handen van de Llaver-familie, die het in 2010 begonnen. Zij bezitten in totaal 30 hectare wijngaarden waarmee zij in de afgelopen jaren voornamelijk voor derden produceerden. Maar nu komen ze met een eigen lijn wijnen: El Opportunista.

Wijnmaker Marianela Rossi produceert van deze wijn 20.000 flessen per jaar van stokken die 25 tot 30 jaar oud zijn.

Ligging De wijngaarden liggen in een riviervlakte: een gebied naast een rivier dat deels of volledig overstroomd bij hoogwater. De ondergrond bestaat dan ook uit zand en leem door de naastgelegen rivier. Op deze gaarden worden naast de Malbec ook Cabernet Sauvignon, Bonarda en Chardonnay verbouwd. ’s Winters is het koud met af en toe wat sneeuw, in de zomer is het erg droog en heet. Dit klimaat zorgt voor perfecte groeiomstandigheden voor de Malbec. El Opportunista vertegenwoordigd alle mensen die durven te wagen en elke kans proberen te benutten.

Vinificatie
Druiven worden met de hand geoogst en daarna geselecteerd in de wijnmakerij, voordat ze worden ontstamt en zacht worden geperst. Schilmaceratie van 36 uur op 10 °C om kleur en tannines te extraheren. Alcoholische fermentatie op gecontroleerde temperatuur tussen de 24 °C en 26 °C. Na fermentatie wordt gefilterd volgens de cross-flow methode gefilterd (over het filter i.p.v. door, zodat het filter niet verstopt raakt) waarna er wordt gebotteld. De wijn rijpt 6 maanden op fles.