Guadianeja – Airén Encascado

Spaanse witte wijn van de Airén-druif. Aroma’s van groene appel, anijs en venkel. Past bij paella mixta.

Guadianeja Airén Encascado

Druivensamenstelling
Airén: 100%

Specificaties
Jaargang: 2021
Stijl: Droog – Encascado
Alcoholpercentage: 12,5%
Extra: Encascado betekent dat de most met de schillen het fermentatieproces in gaan, wat al meer dan 100 jaar volgens traditie in La Mancha wordt gedaan.

Smaakprofiel
Kleur: Lichtgeel met groene reflecties
Geur: Groene appel, anijs en venkel en een mineraliteit
Smaak: Frisse zuurgraad, concentratie, gebalanceerd, elegante tannines met een lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Paella mixta: rijstgerecht met konijn en vis
  2. Rosbief van hoender met gekonfijte venkel
  3. Tonijntartaar met een krokantje van Manchego

Achtergrondinformatie
Vinícola de Castilla is gelegen in het grootste wijngebied van Spanje, de D.O.P. La Mancha. Hier hebben zij een perceel genaamd Paraje Alto Hungrao waar 5 hectare Airén-druiven aangeplant zijn. Deze druifsoort wordt vaak gebruikt in blends, maar wijnmakers Pepe Hidalgo & Roberto Laguna hebben hier een mono-cépage van gemaakt.

De stokken zijn 60 jaar oud en staan op een kalkstenen bodem op grote hoogte aangeplant. Door deze hoogte behoudt de druif zijn frisheid. Het gebied huisvest rode aarde en miocene sedimenten, wat in combinatie met de kalkstenen bodem zorgt voor een prachtige mineraliteit. Daarnaast zorgen natuurgebieden als Lagunas de Ruidera voor beschutting. Door het gebied stroomt de rivier Guadiana, die zorgt voor verkoeling en reflectie van de zon richting het wijngebied. De naam van de wijn is dan ook een afgeleide van deze rivier. De rivier stroomt soms ondergronds, waardoor een ondergronds irrigatiesysteem ontstaat waar de stokken veel profijt van hebben. In La Mancha wordt al meer dan een eeuw gewerkt met het ‘Encascado’-proces. Hiermee worden de schillen samen met de most gefermenteerd, waardoor er een vollere wijn ontstaat. In totaal 9000 flessen productie.

Vinificatie
Oogst vind handmatig plaats waarna er zowel via zwaartekracht als een zachte persing sap wordt onttrokken. Fermentatie vind plaats samen met de schillen in roestvrij stalen tanks op gecontroleerde temperatuur. Filtratie vind plaats in drie keer: medium filtratie vlak na de klaring, een fijne filtratie volgt waarna een steriliserende filtratie plaatsvind. Hierna volgt de botteling.

Adernats – Xarel.lo Vermell

Frisse witte Spaanse wijn met de Xarel.lo Vermell-druif. Delicate en bloemige smaak. Past bij tartaar van zalm.

Adernats Xarel.lo Vermell

Druivensamenstelling
Xarel.lo Vermell: 100%

Specificaties
Jaargang: 2021
Soort: Wit met schilmaceratie
Stijl: Droog, licht gefilterd
Extra: Ecologisch & biologisch. Lokale druif met rode schil (Xarel-lo Vermell). 4 dagen schilmaceratie
Alcoholpercentage: 11,5%

Smaakprofiel
Kleur: Lichtroze
Geur: Sinaasappelschil, wilde bessen en Mediterrane kruiden: munt, oregano, dille, rozemarijn
Smaak: Delicaat en bloemig, mooie zuren, duidelijk terroir (kalk), goed gebalanceerd, frisse afdronk

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Eendenborst met foie gras
  2. Tartaar van zalm
  3. Verse, rauwe oesters met citroensap

Achtergrondinformatie
Vinicola de Nulles is een wijncoöperatie in Nulles van 77 wijnboeren uit D.O. Tarragona/Cava. Ontstaan in 1919, nadat de wijnboeren en families uit de regio besloten om de krachten te bundelen, na eerst jarenlange ervaring op te hebben gedaan in het groeien van druiven. Eerste gezamenlijke oogst vond plaats in 1920, in de modernistische wijnkelder/kathedraal, ontworpen door Cesar Martinell. De Xarel-lo Vermell is een rode druif, een inheemse Catalaanse druifsoort, ook wel bekend als Cartoixà Vermell. Druiven voor deze wijn komen van wijngaard Casafort, in totaal 5 hectare. Warm en mild klimaat, met een koele zeewind genaamd de Marinada, vanwege de ligging van de wijngaarden (18 kilometer van zee). De gaarden hebben een bodem van ontzettend rijke klei en kalksteen, waardoor weinig water wordt opgenomen. Dit resulteert in een kleinere maar zeer geconcentreerde oogst. Wijnstokken zijn maximaal 25 jaar oud. Wijnmaker is Ivà Gallego, die 5000 flessen heeft geproduceerd.

Vinificatie
Druiven worden met de hand geplukt, waarna er een zeer lichte persing plaatsvindt. Schilmaceratie van 4 dagen om kleur te extraheren. Het sap ondergaat een malolactische fermentatie, waardoor smaken van room en boter ontstaan waarna de wijn drie maanden rijpt op de droesem in roestvrij stalen tanks. Hierna vindt een lichte filtratie met een veiligheidsfilter plaats, er kan hierdoor nog wat residu in de wijn achterblijven.

Vegamar – Vino de Autor Reserva

Spaanse rode wijn met de Syrah-, Merlot- en Cabernet Sauvignon-druiven. 14 maanden houtrijping. Tonen van toffee. Past bij hertenbiefstuk.

Vegamar Vino de Autor Reserva

Druivensamenstelling
Syrah: 50 %
Merlot: 30 %
Cabernet Sauvignon: 20 %

Specificaties
Jaargang: 2019
Stijl: Reserva, 14 maanden houtrijping
Extra: Vino de Autor = “Handtekening” van de wijnmaker
Alcoholpercentage: 13,5 %
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Diep en helderrood
Geur: Nootachtige hints, rijp fruit, cacao en getoast eiken
Smaak: Fluweelzacht met soepele tannines. Zeer complex en intens met finale tonen van toffee.

Temperatuur:
Minimaal 18 °C
Maximaal 20 °C

Gastronomie
Best gecombineerd met krachtige herfstige gerechten met wild

  1. Hertenbiefstuk met pastinaakpuree
  2. Hazenrugfilet met zuurkool en gepofte aardappeltjes
  3. Gegrilde rib-eye met rode wijnsaus

Achtergrondinformatie
Bodegas Vegamar is in 1999 opgericht in Calles, noordelijk van Valencia, in de streek Alto Turia. Het is omringd door hoge bergtoppen die aflopen tot de oevers van de rivier. Er heerst een uniek microklimaat met Mediterrane invloeden. Het bergachtige terrein zorgt ervoor dat de zonnestralen loodrecht op de wijnstokken komen te staan. Daarbij bieden de bergen bescherming tegen vorst of hagel, waardoor de rijping van de druiven plaats kan vinden onder perfecte omstandigheden. De wijnbouw van Bodegas Vegamar is gebaseerd op meest moderne technieken en technologiën. Alle wijnstokken zijn aangeplant via het Trellis systeem, wat het bladoppervlakte vergroot en invloed heeft op de rijping van de druiven. De grote verscheidenheid aan samenstelling in de bodem (zand, zilt, kalksteen en klei) zorgt voor unieke kenmerken in de wijn en een belangrijke basis voor het produceren.

Vinificatie
De druiven groeien op de Los Patricios en Calera Carrasses wijngaarden en worden afzonderlijk gevinifieerd. Na een nachtelijke oogst, bij koele temperaturen, worden ze ontsteelt en geperst. Vloeibare kooldioxide voorkomt eventuele oxidatie. De most ondergaat een pre-gisting bij 12°C voor 3 dagen, waarna de temperatuur stijgt tot 28°C voor 15 dagen. Er wordt een eigen selectie van gist gebruikt. De wijnen rijpen 14 maanden op nieuw Amerikaans eikenhout voor het assembleren en bottelen.

Vegamar Huella – Merseguera

Spaanse witte wijn van de Merseguera-druif met hints van wit fruit. Past goed bij rijstsalade met kabeljauw.

Vegamar Huella Merseguera

Druivensamenstelling
Merseguera: 100%

Specificaties
Jaargang: 2023
Stijl: Jong
Extra: ‘Huella’ betekent voetafdruk of voetsporen, zoals afgebeeld op de fles.
Alcoholpercentage: 12,5 %
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Felgeel met een lichtgroene zweem
Geur: Verse rijpe vruchten met een lichte ondertoon van witte bloemen
Smaak: Goede textuur, hartig, met lagen van wit fruit en frisse zuren van grapefruit

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Ideaal bij rijstgerechten op basis van kip, vis, zeevruchten en gegrilde groenten

  1. Sinaasappelrijst met kip, spinazie en bosuitjes
  2. Dorade met garnalen met groene groenten uit de oven
  3. Rijstsalade met kabeljauw, tomaat en olijven

Achtergrondinformatie
Bodegas Vegamar is in 1999 opgericht in Calles, noordelijk van Valencia, in de streek Alto Turia. Het is omringd door hoge bergtoppen die aflopen tot de oevers van de rivier. Er heerst een uniek microklimaat met Mediterrane invloeden. Het bergachtige terrein zorgt ervoor dat de zonnestralen loodrecht op de wijnstokken komen te staan. Daarbij bieden de bergen bescherming tegen vorst of hagel, waardoor de rijping van de druiven plaats kan vinden onder perfecte omstandigheden. De wijnbouw van Bodegas Vegamar is gebaseerd op meest moderne technieken en technologieën. Alle wijnstokken zijn aangeplant via het Trellis systeem, wat het bladoppervlakte vergroot en invloed heeft op de rijping van de druiven. De grote verscheidenheid aan samenstelling in de bodem (zand, zilt, kalksteen en klei) zorgt voor unieke kenmerken in de wijn en een belangrijke basis voor het produceren.

Vinificatie
De Merseguera groeit op de Mal Paso wijngaard met een bodem van klei en kalksteen. De druiven worden ’s nachts geoogst, bij koele temperaturen, waarna ze worden ontsteelt en geperst. Vloeibare kooldioxide voorkomt eventuele oxidatie. Na de maceratie wordt alleen het heldere sap gebruikt voor de alcoholische vergisting, waarbij een unieke gistselectie gebruikt wordt, bij een temperatuur van 16 °C. Vegamar is de één van de weinige producenten van een 100% Merseguera wijn!

Vegamar – Huella de Garnacha

Rode Spaanse wijn van de Garnacha Tintorera-druif met 1 maand houtlagering. Aroma’s van rode bessen. Past bij paella Valenciana met kip.

Vegamar Huella de Garnacha

Druivensamenstelling
Garnacha Tintorera: 100%

Specificaties
Jaargang 2021
Stijl: Jong, 1 maand houtlagering
Extra: ‘Huella’ betekent voetafdruk of voetsporen, zoals afgebeeld op de fles. Garnacha Tintorera is de enige druif ter wereld met rood vruchtvlees. Ook licht gekoeld lekker.
Alcoholpercentage: 13,5 %
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Helder en robijnrood met paarse reflecties
Geur: Intense geur van rode en zwarte bessen en aardbeiencompote
Smaak: Zacht fruit en een subtiel vleugje hout. Complex, vlezig, filmend, rond en evenwichtige zuurgraad

Temperatuur:
Minimaal 14 °C
Maximaal 16 °C

Gastronomie
Lekker bij paella, rijstgerechten met varkensvlees of (licht) rood rundvlees

  1. Paella Valenciana met kip, konijn, bonen, tomaat en saffraan
  2. Biefstukspies met mango, bosui en een rood pepertje
  3. Entrecôte-rolletjes gevuld met shi-take paddenstoelen

Achtergrondinformatie
Bodegas Vegamar is in 1999 opgericht in Calles, noordelijk van Valencia, in de streek Alto Turia. Het is omringd door hoge bergtoppen die aflopen tot de oevers van de rivier. Er heerst een uniek microklimaat met Mediterrane invloeden. Het bergachtige terrein zorgt ervoor dat de zonnestralen loodrecht op de wijnstokken komen te staan. Daarbij bieden de bergen bescherming tegen vorst of hagel, waardoor de rijping van de druiven plaats kan vinden onder perfecte omstandigheden. De wijnbouw van Bodegas Vegamar is gebaseerd op meest moderne technieken en technologieën. Alle wijnstokken zijn aangeplant via het Trellis systeem, wat het bladoppervlakte vergroot en invloed heeft op de rijping van de druiven. De grote verscheidenheid aan samenstelling in de bodem (zand, zilt, kalksteen en klei) zorgt voor unieke kenmerken in de wijn en een belangrijke basis voor het produceren.

Vinificatie
De Garnacha groeit op de La Canada State wijngaard. De druiven worden ’s nachts geoogst, bij koele temperaturen, waarna ze worden ontsteelt en geperst. Vloeibare kooldioxide voorkomt eventuele oxidatie. De most ondergaat een pre-gisting bij 12°C voor 3 dagen, waarna de temperatuur stijgt tot 28°C voor 15 dagen. De wijn heeft daarna ongeveer 30 dagen contact het (gebruikt) eikenhout, wat zorgt voor meer complexiteit, al zorgen de smaken van rijp rood fruit nog steeds de boventoon.

Vegamar – Dulce

Spaanse dessertwijn van de Moscatel de Alejandria-druif. Wijn met een zoete en licht frisse smaak. Past bij ganzenlever.

Vegamar Dulce

Druivensamenstelling
Moscatel de Alejandria: 100 %

Specificaties
Jaargang: 2022
Stijl: Dessertwijn
Extra: Deze dessertwijn wordt ookwel “Oro de Alejandria” (het goud van Alexandria) genoemd
Alcoholpercentage: 9,0 %
Inhoud per fles: 500 ml

Smaakprofiel
Kleur: Helder licht geel
Geur: Rijp tropisch fruit zoals ananas en banaan, perzik, op de achtergrond bloemig
Smaak: Zoete en licht frisse fruitsmaak, vol met een lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 5 °C
Maximaal 7 °C

Gastronomie
Heerlijk bij dessert of áls dessert. Zowel bij zoet als hartig, zoals kaas, cake en fruit

  1. Kaasplateau met blauwe kaas, extra belegen kaas, noten en vijgen
  2. Galette met gekarameliseerde nectarine, perzik, amandel en room
  3. Ganzenlever

Achtergrondinformatie
Bodegas Vegamar is in 1999 opgericht in Calles, noordelijk van Valencia, in de streek Alto Turia. Het is omringd door hoge bergtoppen die aflopen tot de oevers van de rivier. Er heerst een uniek microklimaat met Mediterrane invloeden. Het bergachtige terrein zorgt ervoor dat de zonnestralen loodrecht op de wijnstokken komen te staan. Daarbij bieden de bergen bescherming tegen vorst of hagel, waardoor de rijping van de druiven plaats kan vinden onder perfecte omstandigheden. De wijnbouw van Bodegas Vegamar is gebaseerd op meest moderne technieken en technologieën. Alle wijnstokken zijn aangeplant via het Trellis systeem, wat het bladoppervlakte vergroot en invloed heeft op de rijping van de druiven. De grote verscheidenheid aan samenstelling in de bodem (zand, zilt, kalksteen en klei) zorgt voor unieke kenmerken in de wijn en een belangrijke basis voor het produceren.

Vinificatie
De druiven voor deze heerlijke zoete Dulce groeien op de Los Patricios wijngaard. De overrijpe druiven worden ’s nachts geoogst, bij koele temperaturen, waarna ze worden ontsteelt en geperst. Vloeibare kooldioxide voorkomt eventuele oxidatie. Na maceratie op de schil volgt de alcoholische vergisting. Zodra het gewenste alcoholpercentage is bereikt wordt de vergisting gestopt, waardoor de restsuikers in de most zorgen voor de hogere zoetheidsgraad. Hierna volgt filtering en botteling.

Vegamar – Dominio de Calles Cava Brut S.A.

Spaanse cava van de Macabeo- en Chardonnay-druif met een fijn aanhoudende bubbel. Smaakt bij ansjovis op toast.

Vegamar - Dominio de Calles Cava Brut S.A.

Druivensamenstelling
Macabeo: 85 %
Chardonnay: 15 %

Specificaties
Stijl: Cava Brut
Alcoholpercentage: 11,5 %
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Bleekgeel met groene tinten
Geur: Begint met fruitige aroma’s van groene appel en peer en eindigt bloemig
Smaak: Goed geïntegreerde zuurgraad, crispy, fijn aanhoudende bubbel met een filmend mondgevoel

Temperatuur:
Minimaal 5 °C
Maximaal 7 °C

Gastronomie
Zeer goed als aperitief, of bij voorgerechten met gegrilde of gefrituurde vis

  1. Ansjovis op toast, krabkoekjes en gefrituurde calamaris
  2. Gegrilde coquilles omwikkeld in Serranoham
  3. Pincho met Manchegokaas, rucola en peren-appelgelei

Achtergrondinformatie
Bodegas Vegamar is in 1999 opgericht in Calles, noordelijk van Valencia, in de streek Alto Turia. Het is omringd door hoge bergtoppen die aflopen tot de oevers van de rivier. Er heerst een uniek microklimaat met Mediterrane invloeden. Het bergachtige terrein zorgt ervoor dat de zonnestralen loodrecht op de wijnstokken komen te staan. Daarbij bieden de bergen bescherming tegen vorst of hagel, waardoor de rijping van de druiven plaats kan vinden onder perfecte omstandigheden.

De wijnbouw van Bodegas Vegamar is gebaseerd op meest moderne technieken en technologieën. Alle wijnstokken zijn aangeplant via het Trellis systeem, wat het bladoppervlakte vergroot en invloed heeft op de rijping van de druiven. De grote verscheidenheid aan samenstelling in de bodem (zand, zilt, kalksteen en klei) zorgt voor unieke kenmerken in de wijn en een belangrijke basis voor het produceren.

Vinificatie
Deze Cava wordt gemaakt via de Méthode Traditionelle, net als bij Champagne. Hierbij worden extra gist en suikers aan de basiswijn toegevoegd waardoor er een tweede gisting op de fles start. Hier ontwikkelt de bubbel. De wijn rijpt min. 9 maanden in de fles, in de kelder van de bodega. Daarna vindt het dégorgement plaats waarbij het bezinksel wordt verwijderd d.m.v. de opgebouwde druk in de fles. Vervolgens wordt de Cava afgevuld met smaakbepalende liqueur d’expedition.

Vegamar – Dominio de Calles Reserva

Spaanse rode wijn van de Merlot- en Garnacha-druif. 24 maanden rijping op Franse/Amerikaanse eiken + 36 maanden flesrijping. Past goed bij stoofpot van chorizo.

Druivensamenstelling
Merlot: 84%
Garnacha: 16%

Specificaties
Jaargang: 2019
Stijl: Reserva: 24 maanden Frans/Amerikaans eiken + 36 maanden flesrijping
Alcoholpercentage: 13,5%
Extra: 120 hectare in bezit, 80 hectare actieve wijngaarden waardoor 40 hectare niet in gebruik. Dit doet Bodegas Vegamar om flora en fauna te kunnen laten leven
Bronze @ Korea Sommeliers Wine Awards 2017

Smaakprofiel
Kleur: Medium paars
Geur: Zeer aromatisch met sterke aroma’s van geroosterde koffie en mokka
Smaak: Gebalanceerd, mondvullend met een overduidelijk hartige afdronk.

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie
Smaakt bij/Past bij

  1. Medium-rare gegrilde rumpsteak met parelcouscous en zwartgeblakerde prei
  2. Stoofpot van chorizo, witte varkensworst en bonen
  3. Mahón Curado: Minimaal 8 maanden gerijpte Spaanse kaas van koemelk

Achtergrondinformatie
Bodegas Vegamar is in 1999 opgericht in Calles, noordelijk van Valencia, in de streek Alto Turia. Het is omringd door hoge bergtoppen die aflopen tot de oevers van de rivier de ‘Turia’. Er heerst een uniek continentaal microklimaat met mediterrane invloeden. Het 120 hectare tellende bergachtige terrein zorgt ervoor dat de zonnestralen loodrecht op de wijnstokken komen te staan. Daarbij bieden de bergen bescherming tegen vorst of hagel, waardoor de rijping van de druiven plaats kan vinden onder perfecte omstandigheden.

De wijnbouw van Bodegas Vegamar is gebaseerd op de meest moderne technieken. Alle wijnstokken zijn bijvoorbeeld aangeplant via het Trellis-systeem, wat het bladoppervlakte vergroot en er voor zorgt dat de druiven voldoende licht en lucht krijgen. De grote verscheidenheid aan samenstelling in de bodem (zand, kalksteen & humus) zorgt voor een veel verschillende aangeplante druivenrassen, op voor elke druif het best passende terroir. Wijnmakers zijn Pablo Ossorio, o.a. beoordeeld als ‘Beste wijnmaker Valencia 2008’ & ‘Beste wijnmaker Spanje 2012’, en Mari Paz Quílez, al sinds het onstaan van Bodegas Vegamar betrokken als wijnmaakster. De naam van de wijn is een eerbetoon aan het dorp waar het wijnhuis is opgericht.

Vinificatie
Druiven worden ’s nachts machinaal geoogst, waarna ze voor het ochtendgloren naar de wijnmakerij worden gebracht. Hier worden de druiven ontstamd en geperst op 12 °C, zodat de most niet oxideert. De schilmaceratie duurt 3 dagen, waarna de alcoholische fermentatie plaatsvindt op 28 °C. Dit duurt in totaal 10 dagen. De druiven worden apart gefermenteerd en gerijpt, om eigen karakteristieken te behouden. Beide wijnen rijpen nog 24 maanden op Frans/Amerikaans eiken, waarna wordt geblend. 36 maanden flesrijping volgt voordat de wijn op de markt komt.

Vegamar – Vino de Autor Crianza

Rode Spaanse blend van de Tempranillo-, Merlot- en Syrah-druiven met 9 maanden houtrijping. Past bij een rollade van vleestomaten.

Vegamar Vino de Autor Crianza

Druivensamenstelling
Tempranillo: 63 %
Merlot: 25 %
Syrah: 12 %

Specificaties
Jaargang: 2019
Stijl: Crianza, 9 maanden houtrijping
Extra: Vino de Autor = “Handtekening” van de wijnmaker
Alcoholpercentage: 14,0 %
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Donkerrood met lichte baksteenrode tinten
Geur: Tonen van rijpe rode bessen met op de achtergrond vanille en toast door houtlagering
Smaak: Volumineus, met rijpe tannines en een zeer lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 14 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie
Serveer bij gegrild rood rundvlees en gekruide gerechten met gegrilde groenten

  1. Rollade met vleestomaten, rozemarijn, knoflook en ui
  2. Gegrilde biefstuk salade met gegrilde courgette en noodles
  3. Entrecôte met rode ui, limoen en gebakken rijst

Achtergrondinformatie
Bodegas Vegamar is in 1999 opgericht in Calles, noordelijk van Valencia, in de streek Alto Turia. Het is omringd door hoge bergtoppen die aflopen tot de oevers van de rivier. Er heerst een uniek microklimaat met Mediterrane invloeden. Het bergachtige terrein zorgt ervoor dat de zonnestralen loodrecht op de wijnstokken komen te staan. Daarbij bieden de bergen bescherming tegen vorst of hagel, waardoor de rijping van de druiven plaats kan vinden onder perfecte omstandigheden. De wijnbouw van Bodegas Vegamar is gebaseerd op meest moderne technieken en technologiën. Alle wijnstokken zijn aangeplant via het Trellis systeem, wat het bladoppervlakte vergroot en invloed heeft op de rijping van de druiven. De grote verscheidenheid aan samenstelling in de bodem (zand, zilt, kalksteen en klei) zorgt voor unieke kenmerken in de wijn en een belangrijke basis voor het produceren.

Vinificatie
De druiven groeien op verschillende wijngaarden op een bodem van klei en kalksteen, en worden apart gevinifieerd. Na een nachtelijke oogst, bij koele temperaturen, waarna ze worden ontsteelt en geperst. Vloeibare kooldioxide voorkomt eventuele oxidatie. De most ondergaat een pre-gisting bij 12°C voor 3 dagen, waarna de temperatuur stijgt tot 28°C voor 15 dagen. Er wordt een eigen selectie van gist gebruikt. De wijn rijpt 9 maanden op nieuw Amerikaanse eikenhout.

Viña El Torreón – Verdejo

Spaanse witte wijn van de Verdejo-druif met hints van groene appel, limoen, honing en witte peper. Past goed bij verse sushi en sashimi.

Viña El Torreón - Verdejo

Druivensamenstelling
Verdejo: 100%

Specificaties
Jaargang: 2023
Stijl: Jong
Alcoholpercentage: 12%
Extra: Gold – jaargang 2014 @ Mundus Vini (2015)
Favoriete zomerwijn @ Proefschrift.nl (2020)

Smaakprofiel
Kleur: Lichtgeel met groene reflecties
Geur: Wit fruit (appel, meloen), rijpe ananas en nuances van venkel en anijs
Smaak: Smaken van groene appel, limoen, honing en witte peper. Elegant, fris en rijk en een zachte afdronk

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Lekker bij frisse salades en diverse visgerechten

  1. Verse sushi en sashimi
  2. Paella met zeevruchten
  3. Arroz negro met gamba’s

Achtergrondinformatie
In 2009 besloot familie Martínez Gaona, hun grootvaders traditie volgend, een bodega te bouwen. Het primaire doel is het maken van wijnen van druiven die uitsluitend groeien aan eigen – ondertussen 20 jaar oude – wijnstokken, met behulp van zeer geavanceerde nieuwe technieken en met respect voor milieu, plant en druif.

Bodegas Traslagares ligt op de heuvels van Castilla y Léon, een deelregio van Rueda, en heeft 35 hectare grond. Het heeft een continentaal klimaat dat wordt gekenmerkt door langdurige winters en hete, droge zomers.

Door droogte is de druif genoodzaakt zijn watervoorraden diep uit de grindachtige grond te halen, wat mineraliteit teruggeeft. De druif is goed bestand tegen dit soort extremen en wordt vrijwel alleen in de Rueda in Spanje verbouwd. Het grote temperatuurverschil tussen dag en nacht is het geheim van het evenwicht tussen de suiker die de druif wint met de zon en de zuurgraad die niet verloren gaat tijdens de frisse nachten. Hierdoor krijgt de wijn zijn goede smaakbalans en structuur.

Vinificatie
De geoogste druiven worden gelost en via een trechter getransporteerd naar de pers. De druiven worden geperst op een verlaagde temperatuur wat zorgt voor vertraging van de vergisting. De resulterende most stroomt door naar de decantatietanks, waar de wijn wordt gefilterd, vlak onder de pers. Hierna vindt het gistingsproces plaats in roestvrijstalen vaten ‘sur lie’ (op zijn eigen gist). Na 2 weken wordt de wijn gefilterd en gebotteld.