Guadianeja – Airén Encascado

Spaanse witte wijn van de Airén-druif. Aroma’s van groene appel, anijs en venkel. Past bij paella mixta.

Guadianeja Airén Encascado

Druivensamenstelling
Airén: 100%

Specificaties
Jaargang: 2021
Stijl: Droog – Encascado
Alcoholpercentage: 12,5%
Extra: Encascado betekent dat de most met de schillen het fermentatieproces in gaan, wat al meer dan 100 jaar volgens traditie in La Mancha wordt gedaan.

Smaakprofiel
Kleur: Lichtgeel met groene reflecties
Geur: Groene appel, anijs en venkel en een mineraliteit
Smaak: Frisse zuurgraad, concentratie, gebalanceerd, elegante tannines met een lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Paella mixta: rijstgerecht met konijn en vis
  2. Rosbief van hoender met gekonfijte venkel
  3. Tonijntartaar met een krokantje van Manchego

Achtergrondinformatie
Vinícola de Castilla is gelegen in het grootste wijngebied van Spanje, de D.O.P. La Mancha. Hier hebben zij een perceel genaamd Paraje Alto Hungrao waar 5 hectare Airén-druiven aangeplant zijn. Deze druifsoort wordt vaak gebruikt in blends, maar wijnmakers Pepe Hidalgo & Roberto Laguna hebben hier een mono-cépage van gemaakt.

De stokken zijn 60 jaar oud en staan op een kalkstenen bodem op grote hoogte aangeplant. Door deze hoogte behoudt de druif zijn frisheid. Het gebied huisvest rode aarde en miocene sedimenten, wat in combinatie met de kalkstenen bodem zorgt voor een prachtige mineraliteit. Daarnaast zorgen natuurgebieden als Lagunas de Ruidera voor beschutting. Door het gebied stroomt de rivier Guadiana, die zorgt voor verkoeling en reflectie van de zon richting het wijngebied. De naam van de wijn is dan ook een afgeleide van deze rivier. De rivier stroomt soms ondergronds, waardoor een ondergronds irrigatiesysteem ontstaat waar de stokken veel profijt van hebben. In La Mancha wordt al meer dan een eeuw gewerkt met het ‘Encascado’-proces. Hiermee worden de schillen samen met de most gefermenteerd, waardoor er een vollere wijn ontstaat. In totaal 9000 flessen productie.

Vinificatie
Oogst vind handmatig plaats waarna er zowel via zwaartekracht als een zachte persing sap wordt onttrokken. Fermentatie vind plaats samen met de schillen in roestvrij stalen tanks op gecontroleerde temperatuur. Filtratie vind plaats in drie keer: medium filtratie vlak na de klaring, een fijne filtratie volgt waarna een steriliserende filtratie plaatsvind. Hierna volgt de botteling.

Adernats – Xarel.lo Vermell

Frisse witte Spaanse wijn met de Xarel.lo Vermell-druif. Delicate en bloemige smaak. Past bij tartaar van zalm.

Adernats Xarel.lo Vermell

Druivensamenstelling
Xarel.lo Vermell: 100%

Specificaties
Jaargang: 2021
Soort: Wit met schilmaceratie
Stijl: Droog, licht gefilterd
Extra: Ecologisch & biologisch. Lokale druif met rode schil (Xarel-lo Vermell). 4 dagen schilmaceratie
Alcoholpercentage: 11,5%

Smaakprofiel
Kleur: Lichtroze
Geur: Sinaasappelschil, wilde bessen en Mediterrane kruiden: munt, oregano, dille, rozemarijn
Smaak: Delicaat en bloemig, mooie zuren, duidelijk terroir (kalk), goed gebalanceerd, frisse afdronk

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Eendenborst met foie gras
  2. Tartaar van zalm
  3. Verse, rauwe oesters met citroensap

Achtergrondinformatie
Vinicola de Nulles is een wijncoöperatie in Nulles van 77 wijnboeren uit D.O. Tarragona/Cava. Ontstaan in 1919, nadat de wijnboeren en families uit de regio besloten om de krachten te bundelen, na eerst jarenlange ervaring op te hebben gedaan in het groeien van druiven. Eerste gezamenlijke oogst vond plaats in 1920, in de modernistische wijnkelder/kathedraal, ontworpen door Cesar Martinell. De Xarel-lo Vermell is een rode druif, een inheemse Catalaanse druifsoort, ook wel bekend als Cartoixà Vermell. Druiven voor deze wijn komen van wijngaard Casafort, in totaal 5 hectare. Warm en mild klimaat, met een koele zeewind genaamd de Marinada, vanwege de ligging van de wijngaarden (18 kilometer van zee). De gaarden hebben een bodem van ontzettend rijke klei en kalksteen, waardoor weinig water wordt opgenomen. Dit resulteert in een kleinere maar zeer geconcentreerde oogst. Wijnstokken zijn maximaal 25 jaar oud. Wijnmaker is Ivà Gallego, die 5000 flessen heeft geproduceerd.

Vinificatie
Druiven worden met de hand geplukt, waarna er een zeer lichte persing plaatsvindt. Schilmaceratie van 4 dagen om kleur te extraheren. Het sap ondergaat een malolactische fermentatie, waardoor smaken van room en boter ontstaan waarna de wijn drie maanden rijpt op de droesem in roestvrij stalen tanks. Hierna vindt een lichte filtratie met een veiligheidsfilter plaats, er kan hierdoor nog wat residu in de wijn achterblijven.

Vegamar – Vino de Autor Reserva

Spaanse rode wijn met de Syrah-, Merlot- en Cabernet Sauvignon-druiven. 14 maanden houtrijping. Tonen van toffee. Past bij hertenbiefstuk.

Vegamar Vino de Autor Reserva

Druivensamenstelling
Syrah: 50 %
Merlot: 30 %
Cabernet Sauvignon: 20 %

Specificaties
Jaargang: 2019
Stijl: Reserva, 14 maanden houtrijping
Extra: Vino de Autor = “Handtekening” van de wijnmaker
Alcoholpercentage: 13,5 %
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Diep en helderrood
Geur: Nootachtige hints, rijp fruit, cacao en getoast eiken
Smaak: Fluweelzacht met soepele tannines. Zeer complex en intens met finale tonen van toffee.

Temperatuur:
Minimaal 18 °C
Maximaal 20 °C

Gastronomie
Best gecombineerd met krachtige herfstige gerechten met wild

  1. Hertenbiefstuk met pastinaakpuree
  2. Hazenrugfilet met zuurkool en gepofte aardappeltjes
  3. Gegrilde rib-eye met rode wijnsaus

Achtergrondinformatie
Bodegas Vegamar is in 1999 opgericht in Calles, noordelijk van Valencia, in de streek Alto Turia. Het is omringd door hoge bergtoppen die aflopen tot de oevers van de rivier. Er heerst een uniek microklimaat met Mediterrane invloeden. Het bergachtige terrein zorgt ervoor dat de zonnestralen loodrecht op de wijnstokken komen te staan. Daarbij bieden de bergen bescherming tegen vorst of hagel, waardoor de rijping van de druiven plaats kan vinden onder perfecte omstandigheden. De wijnbouw van Bodegas Vegamar is gebaseerd op meest moderne technieken en technologiën. Alle wijnstokken zijn aangeplant via het Trellis systeem, wat het bladoppervlakte vergroot en invloed heeft op de rijping van de druiven. De grote verscheidenheid aan samenstelling in de bodem (zand, zilt, kalksteen en klei) zorgt voor unieke kenmerken in de wijn en een belangrijke basis voor het produceren.

Vinificatie
De druiven groeien op de Los Patricios en Calera Carrasses wijngaarden en worden afzonderlijk gevinifieerd. Na een nachtelijke oogst, bij koele temperaturen, worden ze ontsteelt en geperst. Vloeibare kooldioxide voorkomt eventuele oxidatie. De most ondergaat een pre-gisting bij 12°C voor 3 dagen, waarna de temperatuur stijgt tot 28°C voor 15 dagen. Er wordt een eigen selectie van gist gebruikt. De wijnen rijpen 14 maanden op nieuw Amerikaans eikenhout voor het assembleren en bottelen.

Vegamar – Dominio de Calles Cava Brut S.A.

Spaanse cava van de Macabeo- en Chardonnay-druif met een fijn aanhoudende bubbel. Smaakt bij ansjovis op toast.

Vegamar - Dominio de Calles Cava Brut S.A.

Druivensamenstelling
Macabeo: 85 %
Chardonnay: 15 %

Specificaties
Stijl: Cava Brut
Alcoholpercentage: 11,5 %
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Bleekgeel met groene tinten
Geur: Begint met fruitige aroma’s van groene appel en peer en eindigt bloemig
Smaak: Goed geïntegreerde zuurgraad, crispy, fijn aanhoudende bubbel met een filmend mondgevoel

Temperatuur:
Minimaal 5 °C
Maximaal 7 °C

Gastronomie
Zeer goed als aperitief, of bij voorgerechten met gegrilde of gefrituurde vis

  1. Ansjovis op toast, krabkoekjes en gefrituurde calamaris
  2. Gegrilde coquilles omwikkeld in Serranoham
  3. Pincho met Manchegokaas, rucola en peren-appelgelei

Achtergrondinformatie
Bodegas Vegamar is in 1999 opgericht in Calles, noordelijk van Valencia, in de streek Alto Turia. Het is omringd door hoge bergtoppen die aflopen tot de oevers van de rivier. Er heerst een uniek microklimaat met Mediterrane invloeden. Het bergachtige terrein zorgt ervoor dat de zonnestralen loodrecht op de wijnstokken komen te staan. Daarbij bieden de bergen bescherming tegen vorst of hagel, waardoor de rijping van de druiven plaats kan vinden onder perfecte omstandigheden.

De wijnbouw van Bodegas Vegamar is gebaseerd op meest moderne technieken en technologieën. Alle wijnstokken zijn aangeplant via het Trellis systeem, wat het bladoppervlakte vergroot en invloed heeft op de rijping van de druiven. De grote verscheidenheid aan samenstelling in de bodem (zand, zilt, kalksteen en klei) zorgt voor unieke kenmerken in de wijn en een belangrijke basis voor het produceren.

Vinificatie
Deze Cava wordt gemaakt via de Méthode Traditionelle, net als bij Champagne. Hierbij worden extra gist en suikers aan de basiswijn toegevoegd waardoor er een tweede gisting op de fles start. Hier ontwikkelt de bubbel. De wijn rijpt min. 9 maanden in de fles, in de kelder van de bodega. Daarna vindt het dégorgement plaats waarbij het bezinksel wordt verwijderd d.m.v. de opgebouwde druk in de fles. Vervolgens wordt de Cava afgevuld met smaakbepalende liqueur d’expedition.

Vegamar – Vino de Autor Crianza

Rode Spaanse blend van de Tempranillo-, Merlot- en Syrah-druiven met 9 maanden houtrijping. Past bij een rollade van vleestomaten.

Vegamar Vino de Autor Crianza

Druivensamenstelling
Tempranillo: 63 %
Merlot: 25 %
Syrah: 12 %

Specificaties
Jaargang: 2020
Stijl: Crianza, 9 maanden houtrijping
Extra: Vino de Autor = “Handtekening” van de wijnmaker
Alcoholpercentage: 14,0 %
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Donkerrood met lichte baksteenrode tinten
Geur: Tonen van rijpe rode bessen met op de achtergrond vanille en toast door houtlagering
Smaak: Volumineus, met rijpe tannines en een zeer lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 14 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie
Serveer bij gegrild rood rundvlees en gekruide gerechten met gegrilde groenten

  1. Rollade met vleestomaten, rozemarijn, knoflook en ui
  2. Gegrilde biefstuk salade met gegrilde courgette en noodles
  3. Entrecôte met rode ui, limoen en gebakken rijst

Achtergrondinformatie
Bodegas Vegamar is in 1999 opgericht in Calles, noordelijk van Valencia, in de streek Alto Turia. Het is omringd door hoge bergtoppen die aflopen tot de oevers van de rivier. Er heerst een uniek microklimaat met Mediterrane invloeden. Het bergachtige terrein zorgt ervoor dat de zonnestralen loodrecht op de wijnstokken komen te staan. Daarbij bieden de bergen bescherming tegen vorst of hagel, waardoor de rijping van de druiven plaats kan vinden onder perfecte omstandigheden. De wijnbouw van Bodegas Vegamar is gebaseerd op meest moderne technieken en technologiën. Alle wijnstokken zijn aangeplant via het Trellis systeem, wat het bladoppervlakte vergroot en invloed heeft op de rijping van de druiven. De grote verscheidenheid aan samenstelling in de bodem (zand, zilt, kalksteen en klei) zorgt voor unieke kenmerken in de wijn en een belangrijke basis voor het produceren.

Vinificatie
De druiven groeien op verschillende wijngaarden op een bodem van klei en kalksteen, en worden apart gevinifieerd. Na een nachtelijke oogst, bij koele temperaturen, waarna ze worden ontsteelt en geperst. Vloeibare kooldioxide voorkomt eventuele oxidatie. De most ondergaat een pre-gisting bij 12°C voor 3 dagen, waarna de temperatuur stijgt tot 28°C voor 15 dagen. Er wordt een eigen selectie van gist gebruikt. De wijn rijpt 9 maanden op nieuw Amerikaanse eikenhout.

Viña El Torreón – Verdejo

Spaanse witte wijn van de Verdejo-druif met hints van groene appel, limoen, honing en witte peper. Past goed bij verse sushi en sashimi.

Viña El Torreón - Verdejo

Druivensamenstelling
Verdejo: 100%

Specificaties
Jaargang: 2023
Stijl: Jong
Alcoholpercentage: 12%
Extra: Gold – jaargang 2014 @ Mundus Vini (2015)
Favoriete zomerwijn @ Proefschrift.nl (2020)

Smaakprofiel
Kleur: Lichtgeel met groene reflecties
Geur: Wit fruit (appel, meloen), rijpe ananas en nuances van venkel en anijs
Smaak: Smaken van groene appel, limoen, honing en witte peper. Elegant, fris en rijk en een zachte afdronk

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Lekker bij frisse salades en diverse visgerechten

  1. Verse sushi en sashimi
  2. Paella met zeevruchten
  3. Arroz negro met gamba’s

Achtergrondinformatie
In 2009 besloot familie Martínez Gaona, hun grootvaders traditie volgend, een bodega te bouwen. Het primaire doel is het maken van wijnen van druiven die uitsluitend groeien aan eigen – ondertussen 20 jaar oude – wijnstokken, met behulp van zeer geavanceerde nieuwe technieken en met respect voor milieu, plant en druif.

Bodegas Traslagares ligt op de heuvels van Castilla y Léon, een deelregio van Rueda, en heeft 35 hectare grond. Het heeft een continentaal klimaat dat wordt gekenmerkt door langdurige winters en hete, droge zomers.

Door droogte is de druif genoodzaakt zijn watervoorraden diep uit de grindachtige grond te halen, wat mineraliteit teruggeeft. De druif is goed bestand tegen dit soort extremen en wordt vrijwel alleen in de Rueda in Spanje verbouwd. Het grote temperatuurverschil tussen dag en nacht is het geheim van het evenwicht tussen de suiker die de druif wint met de zon en de zuurgraad die niet verloren gaat tijdens de frisse nachten. Hierdoor krijgt de wijn zijn goede smaakbalans en structuur.

Vinificatie
De geoogste druiven worden gelost en via een trechter getransporteerd naar de pers. De druiven worden geperst op een verlaagde temperatuur wat zorgt voor vertraging van de vergisting. De resulterende most stroomt door naar de decantatietanks, waar de wijn wordt gefilterd, vlak onder de pers. Hierna vindt het gistingsproces plaats in roestvrijstalen vaten ‘sur lie’ (op zijn eigen gist). Na 2 weken wordt de wijn gefilterd en gebotteld.

Murviedro Sericis Cepas Viejas

Rode Spaanse wijn van de Monastrell-druif met 14 maanden houtrijping in Franse eiken. Volle complexe smaak. Past bij manchego tostado.

Murviedro Sericis Cepas Viejas

Druivensamenstelling
Monastrell 100 %

Specificaties
Jaargang: 2019
Stijl: Reserva, 14 maanden in Frans eiken
Alcoholpercentage: 14 %
Extra: Vegan gecertificeerd.
91 punten Medalla de oro- Gilbert & Gaillard Int. Challenge 2021 / Medalla de oro-Sommeliers choice awards 2021 / 90 Puntos 4 * Guínin Peñin

Smaakprofiel
Kleur: Intens rode kleur met paarse tonen
Geur: Elegant, krachtige aroma’s van rijp fruit en geroosterd eikenhout
Smaak: Vol, complex, rijpe tannines en geroosterde smaken in de afdronk

Temperatuur:
Minimaal 12 °C
Maximaal 16 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Iberisch varkensvlees met ‘garrofon’ (=Paellaboon) bonenboter en saffraan
  2. Runderescalopes gestoofd met tomaten en zwarte olijven
  3. Manchego tostado (= geroosterd)

Achtergrondinformatie
In 1927 is het wijnhuis opgericht door een dochteronderneming van Schenk Spanish Wineries. In 1929 werden in Alicante, Utiel en Requena wijnmakerij-en geopend. Bij Bodegas Murviedro vormen het beleid en de toewijding aan het behoud en de zorg voor het milieu een fundamenteel onderdeel van de filosofie. Men is voorstander van duurzame wijnbouw en oenologie en als zodanig worden de wijnen gemaakt in volledige harmonie met de omgeving. Sericis betekent ‘zijdeachtig’ in het Latijn. De naam en de zachtheid van deze wijn zijn een eerbetoon aan het gildehuis Case de la Seda. Deze monastrell druif komt van de 5 hectare grote wijngaard El Morrón in Villena. Het Terroir bestaat grotendeels uit kalksteen en grint. De druivenstokken zijn 48 jaar oud. Wijnmaker is Jose Juan Muñoz.

Vinificatie
De oogst vindt handmatig plaats. Het persen gebeurt onder lage druk < 0.4 bar. Gecontroleerde fermentatie op maximaal 26 graden. Na 21 dagen maceratie wordt de wijn eruit gehaald. Natuurlijke filtratie. Hierna gaat de wijn voor minimaal 14 maanden in nieuwe Franse eikenhouten vaten.

Esteban Martín – OH Sweet white

Spaanse witte dessertwijn van de Moscatel-druif. Fijne lichte bubbel. Zoete en crispy smaak. Past goed bij luchtige amandelcake.

Druivensamenstelling
Moscatel: 100 %

Specificaties
Jaar: 2022

Stijl: Frizzante
Extra: Fijne licht bubbel en een laag alcoholpercentage door onvoltooide alcoholische vergisting
Bestrijding middels Ozon behandeling (uitleg onderaan pagina)
Alcoholpercentage: 8.0 %
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Kraakhelder en strogeel
Geur: Subtiele tonen van bloemen, citrus en tropisch fruit
Smaak: Zoet en crispy met een verfrissende afdronk

Temperatuur:
Minimaal 7 °C
Maximaal 9 °C

Gastronomie
Ideaal als aperitief, bij verse zeevruchten of bij fruitige desserts

  1. Heerlijke zomerse fruitsalade met aardbeien, ananas en bessen geserveerd met geitenkaas en verse munt
  2. Luchtige amandelcake
  3. Vanillecustard met appel uit de oven

Achtergrondinformatie
De wijngaard van Bodegas Esteban Martín liggen in de streek Carineña. Opgericht in 1932 en bestaande uit 150 hectare grond. Ze maken hier wijn met traditionele karakteristieken van D.O.P. Carineña in combinatie met de nieuwste moderne snufjes. De wijngaarden liggen ten zuidwesten van Zaragoza, op een plateau dat bekend staat als Capo de Carineña. Omdat het in de buurt van het Sierra de la Virgen gebergte ligt, variëren de hoogtes van 400m tot 800m. De regio heeft een continentaal klimaat met, hete, droge zomers en koude winters (tot -8 °C). Het grote verschil tussen dag- en nachttemperaturen heeft een positieve invloed op de druiven. De bodem bestaat uit roodbruin kalksteen, klei en leisteen, met daaronder een laag van losse stenen met een hoog calciumcarbonaatgehalte.

Vinificatie
De alcoholische vergisting van de Oh! Sweet White wordt niet volledig voltooid, waardoor restsuikers ontstaan en het alcoholpercentage laag blijft. Geselecteerde gisten worden toegevoegd aan de most (wijnpulp), die garanderen een voorspoedige vergisting en stimuleren de aromaontwikkeling. Wanneer het aroma optimaal is, wordt de vergisting stop gezet. Tijdens het vergistingsproces ontstaat de verfijnde en zachte “mousse”.

Dehesa de Luna – Luna Lunera

Rode Spaanse wijn van de Tempranillo- en Syrah-druif. Smaak van vers rood fruit. Smaakt goed bij paella of fideua.

Druivensamenstelling
Tempranillo: 64%
Syrah: 36%

Specificaties
Jaargang: 2023
Stijl: Droog
Alcoholpercentage: 14%
Extra: Organisch en vegan

Smaakprofiel
Kleur: Lichtpaars
Geur: Jong, rood fruit
Smaak: Vers rood fruit, jong en gebalanceerd.

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Zachte kazen: geitenkaas en brie met honing en walnoten
  2. Salade van tomaat met schapenkaas, extra virgin olijfolie en tonijn
  3. Paella of fideua (paella met gebroken pasta ipv rijst) met zeevruchten

Achtergrondinformatie
In totaal bezit Dehesa de Luna 4 verschillende wijngaarden met in totaal 64 hectare oppervlakte: el Viñazo, Mata de la Culebra, La Cañada del Navajo & La Noria de Luna. Op wijngaarden Cañada del Navajo en Mata de la Culebra wordt de Tempranillo-druif gegroeid, de Syrah-stokken staan alleen op Mata de la Culebra aangeplant. De gaarden liggen gemiddeld op 850 meter boven zeeniveau en er wordt gebruik gemaakt van schaduw-wijnbouw. De wijnstokken worden beschermd door o.a. overdekkende pergola’s te plaatsen. Hierdoor worden de druiven beschermd tegen de excessieve hitte. Daarnaast worden planten gebruikt om extra schaduw te bieden, erosie tegen te gaan en vruchtbaarheid van de ondergrond natuurlijk te bevorderen.

Snoeiafval wordt gebruikt als voeding voor de wijnstokken en irrigatie wordt gerantsoeneerd zodat duurzame doelen kunnen worden behaald. Wijnmaker José Luis Asenjo heeft van deze wijn 54.774 flessen gemaakt. Luna Lunera verwijst naar een slaapliedje wat vrij vertaald wordt naar “Maan, mooie maan”. De wijn wordt geheel volgens de stand van de maan geproduceerd.

Vinificatie
Druiven worden met de hand geoogst in kisten van 10 kilo. Hierna rusten de druiven 24 uur lang in een koude ruimte, waarna de druiven een zachte persing krijgen. Maceratie en fermentatieperiode duurt 9 dagen, met als hoofddoelen om kleur en tannines te verkrijgen fruitaroma’s te behouden. Malolactische vergisting gebeurd in stalen tanks. Hierna volgt een zachte filtratie om de natuurlijke eigenschappen van de wijn te behouden, waarna wordt gebotteld.

Heredad San Andrés – Rielo

Witte Spaanse wijn van de Viura-druif. Volle en levendige smaak door 7 maanden houtrijping en battonage. Past bij parelhoender met gepofte knoflook.

Cupani Rielo

Druivensamenstelling
Viura (macabeu): 100%

Specificaties
Jaargang: 2019
Stijl: Droog, 7 maanden houtrijping en battonage
Alcoholpercentage: 13,5%
Extra: 94 points @ Tim Atkin
In conversie naar biologische productie

Smaakprofiel
Kleur: Medium geel
Geur: Vanille, banaan, cantaloupe, boter, room, grapefruit, boter, room. Rond & gebalanceerd door rijping op de droesem en battonage
Smaak: Limoen, fris, schoon, levendig, appelschil van Granny Smith, vol en smaakvol

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Smaakt bij/Past bij

  1. Parelhoender met gepofte knoflook
  2. Vacherin Mont d’Or: gesmolten kaasje uit de oven met crackertje van boekweit
  3. Corvina a lo macho: gebakken witvis met koriander, chilipeper en zeevruchten

Achtergrondinformatie
Bodegas Heredad San Andrés (Cupani) is opgericht in 2001, toen de huidige eigenaren Enrique Eguiluz & Magdalena Mendoza besloten het ongebruikte wijnhuis over te nemen. Het wijnhuis ligt in het dorp San Vicente de la Sonsierra, vrijwel direct naast de Ebro-rivier, bijna op de grens van Baskenland. Sindsdien hebben zij flink geïnvesteerd en vernoemden zij het wijnhuis naar ‘Cupani’, een wijndruif die voor de Phylloxera-epidemie in La Rioja groeide, maar verloren is gegaan.

De wijngaarden liggen op 525 meter hoogte, aan de voet van de Sierra Cantabria, op oostelijk gelegen licht steile hellingen. Wijnmaker is Miguel Eguiluz Mendoza, zoon van Enrique. Sinds 1992 worden de wijnstokken niet meer bespoten met herbiciden, wat voor die tijd revolutionair was. De wijnmakerij is op dit moment in overgang naar volledig biologische productie. Er zijn 17,5 hectare druiven aangeplant, waaronder ook de bekende Tempranillo groeit. De Viura-druiven staan aangeplant sinds 1964 op bijna 7 hectare, stokken zijn dus 58 jaar oud. Hier worden elk jaar 2000 kg druiven geselecteerd waarvan in 2017 1622 flessen zijn gemaakt. ‘Rielo’ is een hommage aan de overgrootmoeder van Enrique, wiens voornaam Rielo was. De bodem bestaat uit kalkrijke klei, veroorzaakt door de Ebro-rivier. ’s Winters kan het elk jaar verschillen, geen hoge temperaturen en soms wat sneeuwval. Zomers zijn normaal gezien warm & droog, met soms een storm met hagel.

Vinificatie
Druiven worden met de hand geoogst in dozen van 12 kilo. Eenmaal in de kelder volgt een persing met hydraulische verticale pers waarna de fermentatie plaatsvindt in nieuw Franse 500l eikenhouten vaten. Na fermentatie wordt de wijn naar een ander nieuw Frans eikenhouten vat verplaatst, waar deze 7 maanden rijpt op de droesem. Door bâttonage toe te passen (het doorroeren van de wijn zodat de droesem op de bodem omhoogkomt) wordt de wijn complexer gemaakt met smaken van brood/boter.